Βοήθεια σε αγορά φακού για Sony NEX-5

Επειδή πήγε η κουβέντα και στον 60αρη, ως κάτοχος του 50αρη αν ξαναεπαιρνα θα ψωνιζα τον 60αρη λόγω οπτικής απόδοσης.

Ναι είναι καλύτερος οπτικά ελαφρά ο 60mm sigma....άλλα ο sony είναι φωτεινότερος, έχει σταθεροποίηση, έχει καλύτερη εστίαση και καλύτερη μεταπολιτική αξία ενώ στοιχίζει λίγο περισσότερο, ενώ αν τον κλείσεις στα f2.8 που είναι και ο sigma τον πλησιάζει πάρα πολύ σε απόδοση....σε κάθε περίπτωση και οι 2 φακοί είναι εξαιρετικοί και από τους καλύτερους του συστήματος απλά συνολικά θεωρώ ότι είναι καλύτερος ο sony 50mm από τον sigma 60mm.....

Το μόνο που με συγκρατεί στους sigma είναι το CAF, κατά τα άλλα είναι εξαιρετικά ποιοτικοί φακοί και αν μπορούσαν να αποδώσουν αντίστοιχα καλά σε βίντεο με τους sony σίγουρα θα είχα τον 30 και τον 60.

Εχω δοκιμάσει μόνο το προηγούμενο μοντέλο 19mm ΕΧ DN με το πλαστικό περίβλημα και ήταν απογοητευτικός.

Το μόνο που με συγκρατεί στους sigma είναι το CAF, κατά τα άλλα είναι εξαιρετικά ποιοτικοί φακοί και αν μπορούσαν να αποδώσουν αντίστοιχα καλά σε βίντεο με τους sony σίγουρα θα είχα τον 30 και τον 60.

Εχω δοκιμάσει μόνο το προηγούμενο μοντέλο 19mm ΕΧ DN με το πλαστικό περίβλημα και ήταν απογοητευτικός.

Η εστίασή τους σε caf είναι πολύ μέτρια δυστυχώς, στους καινούριους art έχει βελτιωθεί άλλα και πάλι υπολείπεται από τους sony. Συνολικά πάντως πολύ τίμιοι φακοί για τα λεφτά τους άλλα όπως προείπα προτείνω για κάποιον που ενδιαφέρετε για τον 30mm και τον 60mm sigma, να μαζέψει τα παραπάνω χρήματα και να πάρει τους sony 35mm και 50mm και δεν θα χάσει, ειδικά αν τραβάει βίντεο με αυτούς.....

Προσωπικά πάντως αυτή την στιγμή δεν θα έπαιρνα τον 35mm, θα αγόραζα τον 50mm που έχει και την έκπτωση των 30 και θα έβαζα την διαφορά για να πάρω και τον 20mm (δεν ξέρω αν έχει και αυτός έκπτωση) οπότε θα είχα μεγαλύτερη κάλυψη με δυο φακούς με λίγο μεγαλύτερη διαφορά χρημάτων.

Προσωπικά πάντως αυτή την στιγμή δεν θα έπαιρνα τον 35mm, θα αγόραζα τον 50mm που έχει και την έκπτωση των 30 και θα έβαζα την διαφορά για να πάρω και τον 20mm (δεν ξέρω αν έχει και αυτός έκπτωση) οπότε θα είχα μεγαλύτερη κάλυψη με δυο φακούς με λίγο μεγαλύτερη διαφορά χρημάτων.

Σωστά τα λες, απλά ο sony 20mm δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, είναι πολύ μικρούλης άλλα οπτικά είναι μετριότατος και είναι και ποιο σκοτεινός και χωρίς σταθεροποίηση σε σχέση με τον 35mm...βασικά είχα πάρει τον sony 16mm, 20mm, 35mm, 50mm και ο πρώτος που πούλησα ήταν ο 20mm καθώς δεν ένιωθα να μου προσφέρει τίποτα ιδιαίτερο. Τον 16mm τον έχω ακόμα γιατί τον χρησιμοποιώ με τους 2 converters (Fishh eye και ultrawide).
Για μένα 35mm και 50mm είναι must φακοί για όποιον έχει σώμα sony....ο 50mm υπερτερεί σε ποιότητα εικόνας άλλα εστιάζει ποιο αργά και είναι αρκετά ογκώδης. Ενώ ο 35mm είναι χειρότερος οπτικά από τον 50mm άλλα εστιάζει σφαίρα και είναι σχετικά μικρός....συνολικά πάντως αν μου έλεγες κάποιος να έχω μόνο έναν prime φακό για το crop σύστημα της sony, θα επέλεγα (εξαιρώ τον zeiss 24mm που είναι θεικός άλλα πανάκριβος) τον 35mm εύκολα....

Για να το αναλύσω περισσότερο το σκεπτικό μου βασίζεται ότι θα χρειαστεί και κάτι πιο ευρυγώνιο από τον 50mm, αν έχει συνηθίσει τα 18mm του 18-55 και δεν τον άνοιγε συχνά τότε θα τα βρει λίγο μπαστούνια, οπότε θα μπορούσε να πάρει ακόμη και τον 16mm.

Για να το αναλύσω περισσότερο το σκεπτικό μου βασίζεται ότι θα χρειαστεί και κάτι πιο ευρυγώνιο από τον 50mm, αν έχει συνηθίσει τα 18mm του 18-55 και δεν τον άνοιγε συχνά τότε θα τα βρει λίγο μπαστούνια, οπότε θα μπορούσε να πάρει ακόμη και τον 16mm.

Ο 16mm δυστυχώς είναι πάρα πολύ μέτριος έως κακός, οριακά ξεπερνάει τον 16-50 σε ποιότητα εικόνας και πρέπει να τον κλείσεις 1-2 stop για να δεις σχετικά καλή ποιότητα εικόνας. Ο μόνος λόγος που τον έχω είναι οι 2 αντάπτορες (fish eye Και ultrawide) που σου δίνουν την δυνατότητα εύκολα και σχετικά με λίγα χρήματα να έχεις έναν fisheye φακό και έναν υπερευρυγώνιο με αποδεκτή ποιότητα εικόνας.
Βασικά το ιδανικό σενάριο θα ήταν να έχεις τον zeiss 16-70 για all around, τον zeiss 24mm για ευρυγώνιο και τον 50mm για ποτρέρτα και mini τηλεφακό...άλλα ο 16-70 και ο 24 έχουν εξωφρενικές τιμές!!!!

Re: Απάντηση: Βοήθεια σε αγορά φακού για Sony NEX-5

Πολύ καλή είναι η τιμή. 30 κάτω από 419 λόγω της τρέχουσας καλοκαιρινής προσφοράς της Sony στους φακούς της.