Βοηθεια στη τοποθετηση προβολεα!!

chrisvari

New member
28 January 2011
66
Γεια σας!Εδω και λιγους μηνες εχω τελειωσει στο σαλονι μου με το θεμα ηχου(βλ. παρουσιαση http://mail.avclub.gr/forum/showthread.php?t=77079) και πιστευω οτι ηρθε και η ωρα να περασουμε στο πανι.Καταρχην να παραθεσω καποιες φωτογραφιες του χωρου για να καταλαβαινουμε καλυτερα για τι μιλαμε. http://avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=65428&d=1301072163
http://avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=65429&d=1301072163
http://avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=65441&d=1301073446
Η πρωτη εικονα ειναι μια γενικη του σαλονιου
Στη δευτερη εικονα φαινεται ο χωρος που θα κατεβει το πανι.Απο αριστερα δηλαδη εκει που τελειωνει το σπασιμο της γυψοσανιδας του τζακιου μεχρι τερμα δεξια, μπροστα απο την τηλεοραση και την πορτα.Η αποσταση αυτη (μετρωντας το ταβανι)ειναι ακριβως 2,60.Η καθετη αποσταση απο το ταβανι μεχρι το δαπεδο ειναι 2,70.
Στη τριτη φωτο φαινεται ο καναπες που θα καθομαστε (θεση θεασης 3,50 με 4 μετρα απο το πανι).Πισω απο τον καναπε και σε αποσταση περιπου 4,20 μ απο το πανι, σκεφτομαι να μπει ο projector πανω σε ενα τρολλευ για προβολεα. π.χ. http://www.plaisio.gr/Consumables/P...eens/Medium-Projection-Trolley-Pt-3-18032.htm
Δεν υπαρχει επιλογη να κρεμαστει απο το ταβανι λογω του φωτιστικου.
Για πανι σκεφτομουν το lumene embassy 2 240c στις 106 ιντσες,αλλα ολος ο μηχανισμος,η κασα δηλαδη, εχει μηκος 2,70 οποτε δε με παιρνει αφου μπορω να παω μεχρι 2,60. Σκεφτομαι για αυτο http://www.electroland.gr/Brateck/o...volis-PSAA108-R-24ch1.35-tilecheiristirio.htm
Οικονομικο πανι,δε θα κλαιω τα λεφτα μου και βγαζει 108 ιντσες.2,40χ 1,35 καθαρη εικονα.Το συνολικο πλατος του μηχανισμου ειναι 2,57 μ οποτε με περνει.Για projector σκεφτομαι τον benq w1060.
Και παμε λιγο σε καποιες τεχνικες λεπτομεριες που με καινε περισσοτερο.Ο projector το ελαχιστο υψος που μπορει να στηθει ειναι 85 cm απο το εδαφος,ετσι ωστε να ξεπερναει το υψος του καναπε που θα εχει μπροστα του.Εχουμε και 20 cm offset, οποτε η εικονα θα ξεκιναει minimum απο το 1,05 με 1,10 μ απο το εδαφος.Προσθετοντας το 1,35 μ της εικονας παμε στα 2,45 μ απο το εδαφος.Εκει θα τελειωνει η εικονα.Μετα θα ακολουθουν τα 16 cm μαυρου της οθονης και άλλα 9 cm περιπου της κασας του πανιου.
Επειδη ειναι ο πρωτος μου προτζεκτορας και δεν εχω καθολου πειρα, παρακαλω θα ηθελα να με συμβουλεψετε σχετικα με τους χωρους και τις αποστασεις.Ειναι εφικτο αυτο που σκεπτομαι?Τι με συμβουλευετε?Τι ενστασεις εχετε?Οι 108 ιντσες που βγαινουν ειναι too much?
Ευχαριστω παρα πολυ!!!!!!!!!!!

Last edited:
Μια χαρά είναι οι ίντσες σου και η απόσταση. Το βάλε-βγάλε καλώδια, το κούνα φτιάξε ζουμ και φόκους κάθε φορά που θα βλέπεις ταινία, δεν παλεύεται (το έχω κάνει, γι' αυτό στο λέω...). Σίγουρα σε λίγο καιρό θα αναζητήσεις πιο σταθερή λύση με τον πολυέλαιο να πηγαίνει στα...αποδυτήρια!!!-bye-

ίδιες ίντσες έχω σε ίδια απόσταση και είναι μια χαρά. μια ένσταση έχω μόνο (ο Γιάννης ή κάποιος άλλος έμπειροτερος από μένα μπορεί να με διορθώσει) για το ύψος της οθόνης. έχω την εντύπωση ότι είναι λίγο ψηλά για την συγκεκριμένη αποσταση. υπολόγισε ότι το κάδρο μιας ταινίας 2.35:1 θα είναι ακόμα ψηλότερα και ίσως το κεφάλι έχει μια στάση προς τα επάνω και να κουράζει.
από την άλλη μεριά θα μου πείς ότι όταν βλέπεις ταινία στον καναπέ - το κεφάλι συνήθως ακουμπάει στην πλάτη και έχει μια στάση προς τα επάνω.

αρχικά και εγώ έτσι είχα το πανι (1.10 από το πάτωμα) αλλά με κούραζε και έκανα μόντα με γωνίες να το βγάλω προς τα έξω και να το κατεβάσω στους 75 πόντους.
κάνε μια δοκιμή εστιάζοντας στο σημείο που περίπου θα παίζουν οι υπότιτλοι.
ίσως είναι καλύτερο να τον ταβανιάσεις εξαρχής και να κατεβάσεις την οθόνη λίγο πιο κάτω.

ίδιες ίντσες έχω σε ίδια απόσταση και είναι μια χαρά. μια ένσταση έχω μόνο (ο Γιάννης ή κάποιος άλλος έμπειροτερος από μένα μπορεί να με διορθώσει) για το ύψος της οθόνης. έχω την εντύπωση ότι είναι λίγο ψηλά για την συγκεκριμένη αποσταση. υπολόγισε ότι το κάδρο μιας ταινίας 2.35:1 θα είναι ακόμα ψηλότερα και ίσως το κεφάλι έχει μια στάση προς τα επάνω και να κουράζει.
από την άλλη μεριά θα μου πείς ότι όταν βλέπεις ταινία στον καναπέ - το κεφάλι συνήθως ακουμπάει στην πλάτη και έχει μια στάση προς τα επάνω.

αρχικά και εγώ έτσι είχα το πανι (1.10 από το πάτωμα) αλλά με κούραζε και έκανα μόντα με γωνίες να το βγάλω προς τα έξω και να το κατεβάσω στους 75 πόντους.
κάνε μια δοκιμή εστιάζοντας στο σημείο που περίπου θα παίζουν οι υπότιτλοι.
ίσως είναι καλύτερο να τον ταβανιάσεις εξαρχής και να κατεβάσεις την οθόνη λίγο πιο κάτω.

αυτο ακριβως με απασχολουσε κι εμενα.Αν δηλαδη ειναι λιγο ψηλα η οθονη και με κουρασει λιγο.Εκτος κι αν σηκωσω παραπανω τη βαση του προτζεκτορα, πανω στην οποια θα καθεται, και δωσω μια κλιση προς τα κατω στο φακο.Αυτο γινεται?anyway ευχαριστω πολυ.Θα δουμε, οταν ερθει το hardware σπιτι.Καμια αλλη προταση?

Απάντηση: Re: Βοηθεια στη τοποθετηση προβολεα!!

αυτο ακριβως με απασχολουσε κι εμενα.Αν δηλαδη ειναι λιγο ψηλα η οθονη και με κουρασει λιγο.Εκτος κι αν σηκωσω παραπανω τη βαση του προτζεκτορα, πανω στην οποια θα καθεται, και δωσω μια κλιση προς τα κατω στο φακο.Αυτο γινεται?anyway ευχαριστω πολυ.Θα δουμε, οταν ερθει το hardware σπιτι.Καμια αλλη προταση?

Αυτό που λέει ο Βασίλης (πιο πάνω) έχει σαφώς βάση. Το ύψος που θα ξεκινάει το πανί σου είναι αρκετά ψηλά. Δυστυχώς, (αν κάνω λάθος διορθώστε με) ο 1060 δεν έχει μετακίνηση φακού (lens shift), έτσι η τοποθέτησή του 20-25 πόντους πιο κάτω είναι υποχρεωτική αν δεν θέλεις να έχεις τραπέζια στην οθόνη σου ή να διορθώνεις με το keystone που προκαλεί απώλεια στην ευκρίνεια. Η όλη κουβέντα γίνεται κυρίως για τις ταινίες 2,35:1 οι οποίες θα ξεκινούν πάνω κάτω από το 1,30-1,40. Βέβαια, και γι' αυτό υπάρχει λύση αν έχεις σαν player το pc. Κατεβάζεις την εικόνα μέχρι το 1,10 μ. και είσαι σχετικά οκ.

Από την άλλη, αν βλέπεις ελαφρώς ξαπλωμένος δεν είναι ''απαγορευμένο'' το 1,10.

Re: Απάντηση: Re: Βοηθεια στη τοποθετηση προβολεα!!

Αυτό που λέει ο Βασίλης (πιο πάνω) έχει σαφώς βάση. Το ύψος που θα ξεκινάει το πανί σου είναι αρκετά ψηλά. Δυστυχώς, (αν κάνω λάθος διορθώστε με) ο 1060 δεν έχει μετακίνηση φακού (lens shift), έτσι η τοποθέτησή του 20-25 πόντους πιο κάτω είναι υποχρεωτική αν δεν θέλεις να έχεις τραπέζια στην οθόνη σου ή να διορθώνεις με το keystone που προκαλεί απώλεια στην ευκρίνεια. Η όλη κουβέντα γίνεται κυρίως για τις ταινίες 2,35:1 οι οποίες θα ξεκινούν πάνω κάτω από το 1,30-1,40. Βέβαια, και γι' αυτό υπάρχει λύση αν έχεις σαν player το pc. Κατεβάζεις την εικόνα μέχρι το 1,10 μ. και είσαι σχετικά οκ.

Από την άλλη, αν βλέπεις ελαφρώς ξαπλωμένος δεν είναι ''απαγορευμένο'' το 1,10.
Βασικα σχεδον παντα ξαπλωμενος ή λιωμενος στον καναπε ειμαι,οποτε απο αυτη τη αποψη δε θα εχω προβλημα.Τι εννοειτε ομως με ταινειες 2,35:1.?Εγω ολο 16:9 βλεπω.Εχω το western digital tv live hub και απο εκει βλεπω ταινειες με ρυθμιση 16:9

και εγώ έτσι τις βλέπω στην τιβί. δεν μπορώ τις μπάρες μου φαίνεται ότι είναι χαλασμένη η τιβί. όμως είναι λάθος γιατί τραβιούνται όλα κατά τον κατακόρυφο άξονα. δηλαδή βλέπεις τον κούγια σαν φασούλα. στον προβολέα τις βλέπω στο κανονικό φορματ που είναι και το σωστό.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βοηθεια στη τοποθετηση προβολεα!!

Βασικα σχεδον παντα ξαπλωμενος ή λιωμενος στον καναπε ειμαι,οποτε απο αυτη τη αποψη δε θα εχω προβλημα.Τι εννοειτε ομως με ταινειες 2,35:1.?Εγω ολο 16:9 βλεπω.Εχω το western digital tv live hub και απο εκει βλεπω ταινειες με ρυθμιση 16:9

2.35:1 Original Aspect ratio:

attachment.php

16:9 Stretched:

attachment.php

Attachments

• 235.jpg
    235.jpg
    31 KB · Views: 264
  • 169.jpg
    169.jpg
    39.1 KB · Views: 262
Εκανα μια δοκιμη και το καταλαβα.Το western digital εχει δυο επιλογες.Normal και widescreen.Χτες ειδα το τελευταιο transformers (1080p 18 giga) σε widescreen και ειχε 2 μικρες σχετικα μαυρες μπαρες πανω κατω.Εκανα και ενα zoom 1,2 και σχεδον γεμισε η οθονη.Σημερα επαιξα το ιδιο εργο σε normal.Ειχε μια λωριδα εργο στη μεση και ΜΕΓΑΛΕΣ μπαρες πανω κατω.:))))))))))))))Αυτο πρεπει να ηταν 2,35:1.Ουτε απο αυτη την αποψη δεν θα εχω προβλημα γιατι δεν μπορω να δω εργο ετσι.Μου αρεσει σχεδον να γεμιζω την οθονη.Εκτος κι αν αλλαζουν τα δεδομενα στο πανι.

φυσικα και αλλαζουν.οταν κανεις zoom χανεις πληριοφορια στην εικονα,πραγμα απαραδεκτο για εμενα.

Εχω την ιδια οθονη ,την τοποθετησα προσφατα, λαμβανοντας ως κριτηριo τα ματια μoυ να ειναι στo υψoς των υπoτιτλων. Ωστoσo υπαρχει ενα θεματακι. Να ξεκαθαρισω oτι παιζω απo πισι με vlc. O πρoτζεκτoρας ειναι o benq w1000 ο οποιος εχει native format 16:9. Παιζω ριπαρισμενα 720p συνηθως. Η οθονη ομως δεν γεμιζει. Εχει μαυρες μπαρες πανω κατω. Υποτιθεται πως οι μαυρες λωριδες της οθονης κανουν αυτη τη δουλεια ωστε να βλεπω καθαρη εικονα 16:9. Εξαιτιας του παραπανω οι υποτιτλοι εμφανιζονται σχετικα ψηλα σε σχεση με αυτο που υπολογιζα αφου παιζουν πανω στην ταινια και οχι στη μαυρη μπαρα με τον vlc. Ποιο ακριβως ειναι αυτο που πρεπει να διορθωσω και με ποια μεθοδο;;; Φταιει το υλικο που βλεπω ? Οταν σεταρα τον προβολεα ,πανω σε τραπεζακι ειδικο κι εγω ,πισω απο τον καναπε που καθομαι , τον ανοιξα και εβαλα να προβαλει την επιφανεια εργασιας μου ολη ωστε να αξιοποιησω ολη την οθονη. Στις ταινιες ομως μου κανει τις μπαρες και ετσι μικραινει ο ωφελιμος χωρος. Τι με συμβουλευετε ;; Ευχαριστω !

Μπορείς να εγκατστήσεις και τον BS Player, ο οποίος δείχνει τους υπότιτλους και εκτός εικόνας :)

Το vlc τα παιζει ολα αλλα εχει χαλια εικονα.Δοκιμασε το TMT 5 κανει αυτο που θελεις με τους υποτιτλους και με καλητερη εικονα !

Φταιει το υλικο που βλεπω ? Οταν σεταρα τον προβολεα ,πανω σε τραπεζακι ειδικο κι εγω ,πισω απο τον καναπε που καθομαι , τον ανοιξα και εβαλα να προβαλει την επιφανεια εργασιας μου ολη ωστε να αξιοποιησω ολη την οθονη. Στις ταινιες ομως μου κανει τις μπαρες και ετσι μικραινει ο ωφελιμος χωρος. Τι με συμβουλευετε ;; Ευχαριστω !

Ναι, φταίει το υλικό, διότι δεν είναι 16:9, αλλά, 2,35 (δεν υπάρχει κάποιο λάθος. Πολλές ταινίες γυρίζονται με αυτό το κάδρο)

Για να κατεβάσεις τους υπότιτλους έξω από την ταινία με τον VLC:

Tools----Preferences----Subtitles----force subtitle position

Δώσε του αρνητική τιμή και θα κατέβουν.

Ο benq w 1000 απο τον οποιο ειμαι πολυ ικανοποιημενος , εχει την επιλογη να αλλαζω aspect. Αν βαλω 235:1 δεν θα χασω πληροφορια απο την εικονα ? Θα δοκιμασω και τους players που μου προτεινατε παντως. Ευψαριστω και παλι !

Πληροφορία στην εικόνα δεν χάνεις όταν προβάλλεις το υλικό σου αυτούσιο χωρίς παρεμβολές στο κάδρο. Ο 1000άρης έχει εγγενή ανάλυση 16:9 (1920χ1080). Αν θέλεις να διώξεις τις μαύρες μπάρες ώστε να γεμίσεις όλο το πανί σου αυτό το κάνεις από τον player, είτε με stretch είτε με crop. Στην πρώτη περίπτωση όλοι οι ηθοποιοί θα χάσουν καμμιά 30άρα κιλά και θα κερδίσουν κανά μέτρο σε ύψος, ενώ στη δεύτερη θα κοπεί η πληροφορία στα άκρα μέχρι το 2,35 να γίνει 16:9.

Στο αρχικό μας θέμα - όσο αφορά τη διάταξη του χώρου . Φίλε chrivari ,θα ήθελα να ξέρω πόσο μεγάλος είναι ο τοίχος δεξιά της πόρτας στην 1η φωτό - απέναντι από τη σύνθεση του τοίχου αριστερά του τζακιού.Αν είναι αρκετά μεγάλος μπορείς να βάλεις τον προβολέα εκέι (μόνιμη εγκατάσταση) και να τοποθετήσεις το πανί στον τοίχο αριστερά του τζακιού (μπορείς να βάλεις και μεγαλύτερο πλέον). Αυτό που θα αλλάξεις είναι η διάταξη των ηχείων ,έτσι κι αλλιώς τις ταινίες θα τις βλέπεις στον προβολέα και στην TV θα ακούς από τα ηχεία της (ή μπορείς να φτιάξεις ένα δεύτερο set up ηχείων και να το συνδέσεις στην δεύτερη έξοδο του ενισχυτή σου).
Όλα αυτά βέβαια μόνο αν ο τοίχος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να πάει απέναντι από το πανί....αλλιώς ότι είπανε τα παιδιά πιο πάνω με βρίσκει σύμφωνο.

Re: Απάντηση: Βοηθεια στη τοποθετηση προβολεα!!

Πληροφορία στην εικόνα δεν χάνεις όταν προβάλλεις το υλικό σου αυτούσιο χωρίς παρεμβολές στο κάδρο. Ο 1000άρης έχει εγγενή ανάλυση 16:9 (1920χ1080). Αν θέλεις να διώξεις τις μαύρες μπάρες ώστε να γεμίσεις όλο το πανί σου αυτό το κάνεις από τον player, είτε με stretch είτε με crop. Στην πρώτη περίπτωση όλοι οι ηθοποιοί θα χάσουν καμμιά 30άρα κιλά και θα κερδίσουν κανά μέτρο σε ύψος, ενώ στη δεύτερη θα κοπεί η πληροφορία στα άκρα μέχρι το 2,35 να γίνει 16:9.

Συγγνωμη αν κατα καποιο τροπο βγαινω off topic αλλα ηθελα να καταλαβω τι ακριβως συμβαινει. Σημερα νοικιασα blu ray ταινιες απο το video club για να κανω μερικες δοκιμες. Τα επαιξα μεσω του πισι στον προτζεκτορα, στελνοντας την εικονα μονο στον προβολεα γιατι η οθονη του pc ειναι μικροτερης αναλυσης (1680χ1050) , αλλα και παλι ειχα μαυρες μπαρες πανω και κατω απο το καδρο μου. Ενα προς ενα πιξελ υπαρχει τροπος να εχω στον προβολεα μου? Δοκιμασα να το παιξω και το ps3 στον προβολεα, το ιδιο και εκει, μαυρες μπαρες πανω κατω. Στις πληροφοριες του βιντεο, παιζοντας με ΤΜΤ , μου ελεγε 1920χ1080p, DTS, κτλ. Ειχα επιλεξει, keep aspect ratio και το εκανα εναλλγη με το 16:9. μαυρες μπαρες! Επαιξα με το Final Destination 5 αλλα εχω και το inseption και το Piranhas 3d. Συμφωνα με οσα μου ειπατε, (και ναι! το προβλημα με την θεση των υποτιτλων λυθηκε με τον bs player, ωστοσο οχι με τον vlc ), παντα θα χανω πληροφορια αν επιλεξω 235:1 ωστε να φευγουν οι μαυρες μπαρες, σωστα? Ευχαριστω πολυ και παλι συγγνωμη που ξεφυγα λιγο απο το θεμα!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βοηθεια στη τοποθετηση προβολεα!!

Συγγνωμη αν κατα καποιο τροπο βγαινω off topic αλλα ηθελα να καταλαβω τι ακριβως συμβαινει. Σημερα νοικιασα blu ray ταινιες απο το video club για να κανω μερικες δοκιμες. Τα επαιξα μεσω του πισι στον προτζεκτορα, στελνοντας την εικονα μονο στον προβολεα γιατι η οθονη του pc ειναι μικροτερης αναλυσης (1680χ1050) , αλλα και παλι ειχα μαυρες μπαρες πανω και κατω απο το καδρο μου. Ενα προς ενα πιξελ υπαρχει τροπος να εχω στον προβολεα μου? Δοκιμασα να το παιξω και το ps3 στον προβολεα, το ιδιο και εκει, μαυρες μπαρες πανω κατω. Στις πληροφοριες του βιντεο, παιζοντας με ΤΜΤ , μου ελεγε 1920χ1080p, DTS, κτλ. Ειχα επιλεξει, keep aspect ratio και το εκανα εναλλγη με το 16:9. μαυρες μπαρες! Επαιξα με το Final Destination 5 αλλα εχω και το inseption και το Piranhas 3d. Συμφωνα με οσα μου ειπατε, (και ναι! το προβλημα με την θεση των υποτιτλων λυθηκε με τον bs player, ωστοσο οχι με τον vlc ), παντα θα χανω πληροφορια αν επιλεξω 235:1 ωστε να φευγουν οι μαυρες μπαρες, σωστα? Ευχαριστω πολυ και παλι συγγνωμη που ξεφυγα λιγο απο το θεμα!

Συμβαίνει το εξής:

Αν το αρχείο έχει ανάλυση 1920χ1080 (Blu Ray, mkv, ts κ.λ.π.) δεν σημαίνει αυτόματα πως και το ενεργό του κάδρο είναι ίδιας ανάλυσης. Π.χ. όλα τα Blu Ray έχουν ανάλυση 1920χ1080, όμως, το ενεργό τους κάδρο μπορεί να είναι 1920χ800 (2,40:1). Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε 1:1 pixel mapping, ωστόσο τα 280 pixels (140 από πάνω και 140 από κάτω) θα περιέχουν μη ενεργή πληροφορία (μαύρα pixels).