Βοήθεια στην Επιλογή Ενισχυτή

sefmaui

New member
1 October 2013
51
Θα ήθελα τα φώτα σας όσο αναφορά τι επιλογές πρέπει να κάνω για να στήσω ένα δικάναλο σύστημα. Οι ανάγκες που έχω είναι μια καλή ποιότητα μουσικής, να συνδέσω πικ απ, TV η οποία δίνει μόνο με optical, ένα blue ray και τα υπόλοιπα βλέπουμε…. Η βασική μου ερώτηση είναι τι ενισχυτή χρειάζομαι γιατί έχω μπερδευτεί με τα προϊόντα των εταιριών…
Κατ’ αρχάς τι διαφορά έχει ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής με ένα στερεοφωνικό ραδιοενισχυτή (εκτός του ραδιοφώνου).

Κατά δεύτερον θα ήθελα την δυνατότητα να συνδέομαι από τη ταμπλέτα μου με Bluetooth… Τα ηχεία που έχω κατασταλάξει είναι τα Dali zensor 3, ίσως και τα monitor bronze… Θα ήθελα να κρατήσω όσο το δυνατόν πιο χαμηλά το μπατζετ… Δεν με ενδιαφέρει αν και καλοδεχούμενο αν θα είναι ο ενισχυτής δικτυακός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλω phono, μια optical για την ΤV, μια optical (ή coaxial) για το blue ray και σε περίπτωση που δεν έχει ενσωματωμένο Bluetooth ο ενισχυτής μια coaxial ακόμα να βάλω ένα αντάπτορα Bluetooth όπως αυτόν της Yamaha…
Η αρχική μου σκέψη ήταν ο ενισχυτής Yamaha rx-v479 (πολυκάναλος) ο οποίος τα συνδυάζει όλα αλλά δεν έχει phono και δεν χρειάζομαι απαραίτητα άλλα κανάλια (2 ηχεία θα συνδέσω) βέβαια αν έχετε λύση σε πολυκάναλο καλοδεχούμενη να έχω ανοιχτό το ενδεχόμενο για αργότερα…

Re: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗ

Αν το budget ειναι περιορισμένο, μια καλη πρώτη λύση ειναι ο Denon PMA-50.

Πόσα χρήματα ειςαι διατεθειμένος να ξοδέψεις; Τα ηχεία τα έχεις αγοράσει ή όχι; Ο χώρος θα ειναι σαλόνι ή υπνοδωμάτιο; Πόσα τετραγωνικά;

Τα ηχεια δεν τα εχω αγοράσει...ο χωρος ειναι καθιστικο...γυρο στα 20 τμ. Γυρω στα 700 ευρω...περιπου

Απάντηση: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗ

Κατ’ αρχάς τι διαφορά έχει ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής με ένα στερεοφωνικό ραδιοενισχυτή (εκτός του ραδιοφώνου).

Καμία διαφορά
Θα σε συμβούλευα να στραφείς στα μεταχειρισμένα,ένας Nad,Rotel,Sansui....για ηχεία Roister,Kef,Mordaunt short,Qacoustics...

Τα ηχεια δεν τα εχω αγοράσει...ο χωρος ειναι καθιστικο...γυρο στα 20 τμ. Γυρω στα 700 ευρω...περιπου

o Denon ναι δεν έχει phono stage, με τα 700Ε όμως πο έχεις ορίσει σαν οροφη μπορείς να πάρεις ένα εξωτερικό phono stage με USB που θα μπορείς να ψηφιοποιείς τα βινύλιά σου, και είναι καλύτερη επιλογή από όσα ενσωματωμένα phono stage κυκλοφορούν ενσωματωμένα σε ενισχυτή στην αγορά + βάσεις για τα ηχεία σου.

Το συνδιασμό Denon + Zensor 3 τον έχω ακούσει σε σαλόνι διπλάσιου χώρου από το δικό σου με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ο ενισχυτής έχει και ενσωματωμένο bluetooth για streaming από κινητό. Στα χρήματά του είναι πολύ καλή περίπτωση για αυτά που προσφέρει. Δώσε του μια ευκαιρία. Υπαρχει στο Audioshow στο Πειραιά.

Σίγουρα το σύνολο των 700 ευρώ που βάζει ο φίλος να είναι απαγορευτικό και ειδικότερα σε μια εποχή δύσκολη για πολλούς συνανθρώπους μας.

Διευκρινίσεις για το Denon μιας και είμαι κάτοχος .

Ακόμη δεν έχω συνειδητοποίηση πως αυτό το πραγματάκι,βγάζει τέτοιον ήχο,διαφάνεια καθαρότητα κτλ .

Τα 45 τμ τα καλύπτει άνετα με τα dali zensor 3 εκτός αν κάποιος θέλει να κατέβει κάτω από 50 κύκλους ...Μπορεί να γίνει η χρίση υπογουφερ αφού υπάρχει pre out .

Υπάρχει είσοδος RSA (αναλογικό) ,οπότε μπορείς να του βάλεις ένα εξωτερικό phono αν θέλεις να ακούσεις απο βινύλιο, με μια διαφορά ...Το σήμα θα μετατραπεί σε ψηφιακό και ο λόγος προφανής,μιλάμε για ψηφιακό ενισχυτή.

Παιδια ευχαριστω γαι τις προτασεις αλλα μηπως ο φιλος dalanik εχει δικιο... Ο συγκεκριμενος denon ειναι πολυ καλος συμφωνω αλλα μαζι με phono stage και τα ηχεια δεν θα ξεφυγω πολυ απο το ορι τιμης μου...

εεε ναι,ο Νίκος εχει δίκιο.

Κάτι όμως για το phono για να ξέρεις...Δυστυχώς σε αυτήν την κατηγορία τιμής,δύσκολα βρίσκεις αξιοπρεπή phono stage,οπότε να κοιτάξεις και για μεταχειρισμενα που σου έχουν προταθεί...

Απάντηση: Re: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗ

Τα 45 τμ τα καλύπτει άνετα με τα dali zensor 3 εκτός αν κάποιος θέλει να κατέβει κάτω από 50 κύκλους ...Μπορεί να γίνει η χρίση υπογουφερ αφού υπάρχει pre out .

45 μ² με το 7" άρι;
Αμ θα ήμασταν ευτυχισμένοι Μάκη...

Εγώ στην θέση του αγαπητού φίλου θα κοιτούσα στα μεταχειρισμένα.
Φυσικά μιλάμε για κάτι ελεγμένο κι εγγυημένο,δεν είναι λίγα τα 700 τέτοια εποχή.

Μεταχειρισμενα από που...? Και να ειναι και εγγυημενα? Ψαχνοντας επεσα πανω στον onkyo tx8020...αξιζει?

Re: Απάντηση: Re: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗ

45 μ² με το 7" άρι;
Αμ θα ήμασταν ευτυχισμένοι Μάκη...

Εγώ στην θέση του αγαπητού φίλου θα κοιτούσα στα μεταχειρισμένα.
Φυσικά μιλάμε για κάτι ελεγμένο κι εγγυημένο,δεν είναι λίγα τα 700 τέτοια εποχή.

Μιλάμε για ένα ηχείο με μεγάλο open soundstage παρά το μέγεθός του...Εξαλλου δεν εχει γίνει μόνο από μένα τετοια αναφορά.

Όταν όμως θέλεις να πέσεις πιο κάτω απο 50 κύκλους ...Σίγουρα η χρήση υπογουφερ είναι μονοδρομος για αυτούς που αρέσκονται στο χαμηλό.

Σωκράτη πολύ ευχαρίστως να το ακούσεις ...Αλλα ξέρεις το γούστο μου είναι περισσότερο στα ομοκεντρικά,που είναι πιο αποκαλυπτικά σε θέμα ενισχυτικών και ηχογραφήσεων.

Είναι δύσκολες εποχές ...Το ανάφερα.

Ναι,αλλά έτσι δεν βοηθάμε Μάκη.
Ο άνθρωπος μας λέει για 20 μ².Εμείς θα του πούμε για 45 και για ηχεία που απαιτούν και sub για να πεις να γεμίσεις και χαμηλά;
Με αυτόν τον προϋπολογισμό;

Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε πως δεν βοηθάμε προβάλλοντας αυτό που έχουμε επειδή ίσως έχει καθίσει στα γούστα μας.

Τον συγκεκριμένο Onkyo δεν τον ξέρω.Σαν ενισχυτικά γενικώς όμως έχουν καλή φήμη σε επάρκεια ρευμάτων και στο να οδηγούν και λίγο δυσκολότερα ηχεία.
Ηχεία δεν έχεις πάρει είπες;Ή δεν κατάλαβα;
Οι δυνατότητες τοποθέτησης ποιες είναι,πως σκοπεύεις να τα στήσεις;

Λοιπόν επειδή έχουμε μιλήσει στο ρετιρέ με τον φίλο sef, ψάχνει κάτι καλό, οικονομικό (6-7κατoστάρικα σύνολο) για χώρο 20τμ (ή 30? sef?) θέλει να ενισχύσει σήμα από tv (optical), bluray (opt/coax), πικαπ και αν καταφέρει να παίξει κανα τραγουδάκι ασύρματα από τη ταμπλέτα του ή/και δίκτυο dlna θα το εκτιμούσε.

Στο πολυκάναλο είπαμε για ηχεία, βρήκαμε και ενισχυτές αλλα όχι phono input στο μπάντζετ του.
Επικρατέστερα ηχεία τα zensor 3 ή bronze 2 (θα προσπαθήσει να κάνει ακρόαση και να δει τι του αρέσει, προτείνεται και κάτι άλλο για δοκιμή).
Και τα δύο μοιάζουν οριακά εντάξει για το χώρο του (ακομα καλύτερα αν είναι 20τμ... αντί 30 που θυμάμαι εγώ).

Επίσης από ενισχυτές τα καλούδια που ζητάει βρέθηκαν στον Yamaha RN500 ή Harman Kardon HK-3700.
Υποθέτοντας ότι τα ~95db που θα πάρει στα ~3μ απόστασης ακρόασης θα τον καλύψουν.

Πέραν κάποιων άλλων προτάσεων σε αντίστοιχης τιμής ηχεία και ενισχυτή, ρίξτε και καμια γνώμη για λύση με 7"-8" ενεργά άνευ ξυρίσματος ηχεία + dac-pre (με phono in) να πάει να δοκιμάσει ο άνθρωπος να σχηματίσει γνώμη και να αποφασίσει το καλύτερο γι αυτόν.

Φιλε dalanik καλυτερα δεν γινοτανε να τα πεις....στην περιγραφη σου εισαι spot on!!! Τα τετραγωνικα του συνολικου χωρου ειναι 30 τμ... στο σημειο που ειναι το καθιστικο γινεται μια εσοχη(δεν ειναι τελειως ενιαιος ο χωρος) γι αυτο γραφω για 20 τμ. Ακριβως οπως τα εξηγεις ειναι τα πραγματα και σ ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου μεχρι τωρα...
Αυτο με τα ενεργα ανευ ξυρισματος δεν το καταλαβα και πολυ...μηπως ειναι ενδιαφερον...σε αυτο ενισχυομενα αναφερεσαι;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ναι,αλλά έτσι δεν βοηθάμε Μάκη.
Ο άνθρωπος μας λέει για 20 μ².Εμείς θα του πούμε για 45 και για ηχεία που απαιτούν και sub για να πεις να γεμίσεις και χαμηλά;
Με αυτόν τον προϋπολογισμό;

Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε πως δεν βοηθάμε προβάλλοντας αυτό που έχουμε επειδή ίσως έχει καθίσει στα γούστα μας.

Τον συγκεκριμένο Onkyo δεν τον ξέρω.Σαν ενισχυτικά γενικώς όμως έχουν καλή φήμη σε επάρκεια ρευμάτων και στο να οδηγούν και λίγο δυσκολότερα ηχεία.
Ηχεία δεν έχεις πάρει είπες;Ή δεν κατάλαβα;
Οι δυνατότητες τοποθέτησης ποιες είναι,πως σκοπεύεις να τα στήσεις;

Ηχεια δεν εχω παρει ακομα...οπως αναφερει ο dalanik ειμαι μεταξυ zensor 3 και monitor bronze...τα ηχεια θα τοποθετηθουν πανω στην συνθεση δεξια αριστερα της tv και η αποσταση που θα ακουω ειναι στα 3μ...

Φιλε dalanik καλυτερα δεν γινοτανε να τα πεις....στην περιγραφη σου εισαι spot on!!! Τα τετραγωνικα του συνολικου χωρου ειναι 30 τμ... στο σημειο που ειναι το καθιστικο γινεται μια εσοχη(δεν ειναι τελειως ενιαιος ο χωρος) γι αυτο γραφω για 20 τμ. Ακριβως οπως τα εξηγεις ειναι τα πραγματα και σ ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου μεχρι τωρα...
Αυτο με τα ενεργα ανευ ξυρισματος δεν το καταλαβα και πολυ...μηπως ειναι ενδιαφερον...σε αυτο ενισχυομενα αναφερεσαι;

Ηχεια δεν εχω παρει ακομα...οπως αναφερει ο dalanik ειμαι μεταξυ zensor 3 και monitor bronze...τα ηχεια θα τοποθετηθουν πανω στην συνθεση δεξια αριστερα της tv και η αποσταση που θα ακουω ειναι στα 3μ...

Πολύ καλά ηχεία,τα ακούς και αποφασίζεις ποιό από τα δύο αποκτάς

Λοιπον βρηκα απο εξωτερικο ψαχνοντας τον HARMΑN KARDON HK 3770 πολυ καλη τιμη αξιζει

Τα dali zensor 5ax με οπτικη εισοδο, bluetooth (apt-x) και αναλογικη εισοδο ισως ηταν καλη ιδεα αλλα ειναι δαπεδου... (εχει και βασης βεβαια αλλα ειναι μαλλον μικρα)?

Ξεχασα το phono stage οπου με 100 (ισως και λιγοτερα) μπορει να κανει τη δουλεια του μια χαρα με καποιο nad η Cambridge...

Ναι sef. Είναι ηχεία και ενισχυτής μαζί.
Μερικά παραδείγματα που σε καλύπτουν οικονομικά και είναι γενικώς αποδεκτά από την κοινότητα ως καλός ήχος που δεν ξουρίζει (=ούτε την τσέπη ούτε τα αυτιά,,, δλδ vfm και σμουθ ήχο χωρίς προβολικά και σκληρά πρίμα) είναι τα 8"ντσα της tannoy (~400€ και της presonus (~450€).

Σου μένει και λίγο ρευστό (~250-300€) για pre/dac/phono. πχ pre/dac Behringer FCA610 (~220€ για balance συνδέσεις ηχείων για αποφυγή θορύβου, optical in, usb in και προενίσχυση) αλλά θα χρειαστείς και προενισχυτή για το πικαπ... και δεν μένει ικανό μπαγιόκο...
Δεν είμαι γνώστης της αγοράς αυτής, ίσως κάποιος συμφορουμίτης να μπορεί να βοηθήσει περισσότερο. Ίσως να υπάρχει και κα´τι καλύτερο / οικονομικότερο.

Γενικά να ξέρεις ότι με τα αυτοενισχυόμενα και ενεργά αυτής της κατηγορίας τιμής ο ήχος ίσως να σου φανεί πιο "στεγνός" ή αυστηρός. Ο ήχος τους δεν χρωματίζεται ιδιαίτερα όπως με τα hifi σετάκια που είπαμε πριν. Επίσης χαρακτηρίζονται ως nearfield/midfield (max 2-2,5μ απόσταση ακρόασης... αλλά έχουν δοκιμαστεί και τα καταφένρουν πολύ καλά και σε πιο μακρινές ακροάσεις. Μένει να τα δοκιμάσεις όλα και να δεις τι σου κάνει περισσότερο.

Όσον αφορά την αναπαραγωγή άυλων (mp3, flac, netradio) θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις κάποιο lapτop ή pc που πιθανόν ήδη υπάρχει, ή αν όχι, τη γνωστή-δοκιμασμένη-αξιοπρεπέστατη λύση raspberry 2 + openELEC (~80-100€)

+++
Και η πρόταση του Διαμαντή είναι πολύ καλή. Δυστυχώς τα 5ax+ phono ξεφεύγουν αρκετά από το μπάντζετ, ίσως όμως τα ax1 να σε καλύψουν (πρακτικά είναι zensor3 με ενσωματωμένο ενισχυτή και καλούδια στις εισόδους... υπάρχει και θέμα με την προενίσχυση βέβαια (ρύθμιση έντασης)

Α να μην ξεχάσω...
Για την τοποθέτηση σε έπιπλο θα χρειαστείς κάτι ακόμα. κάποια βάση στήριξης που θα απομονώσει επαρκώς το ηχείο από το έπιπλο.
Και αυτό κοστίζει, αλλα ίσως με κάποια ιδιοκατασκευή να μπορέσεις να εξοικονομήσεις χρήματα.
Πρακτικά θες να απομονώσεις το έπιπλο από το ηχείο. Να μην μεταδίδονται ή προσλαμβάνονται δονήσεις.
Η χρήση κάποιου αποσβεστικού υλικού σαν βάση θα βοηθήσει το ηχείο να παίξει όπως μπορεί.

(θα σπάσω το ρεκόρ Τρύπη μάλλον στις συγχωνεύσεις, αλλα χάλαλι...:-)

Η τοποθέτηση των ηχείων πρέπει να είναι συμμετρική ως προς τον ακροατή και τα τουίτερ στο επίπεδο των αυτιών.
Αν δεν είναι εφικτό αυτό, προτίμησε τα zensor. To τουίτερ τους έχει άριστη διασπορά - απόδοση off axis. Θα δώσεις και λίγη κλίση βέβαια!
Βοηθούν να ακούς καλά τις μουσικές σου ακόμα και αν το ηχείο είναι χαμηλότερα ή είσαι off axis.