Re: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗ
Ταπεινη μου αποψη ειναι πως σε αυτο το budget τα ενεργα ειναι μονοδρομος για καλυτερο αποτελεσμα ... εντος budget παντα.
Δυστυχώς στην περίπτωση μας η λύση των ενεργών δεν προσφέρεται. Και το λέω ως φανατικός οπαδός, χρήστης και κάτοχος ενεργών ηχείων.
Ο λόγος; Ο ενδιαφερόμενος θέλει να συνδέσει διάφορες συσκευές ψηφιακές και αναλογικές στο σύστημα. Και θέλει και Bluetooth.
Χρειάζεται λοιπόν ένα κέντρο ελέγχου στο σύστημα. Αυτό δεν μπορεί να είναι μία κοινή κάρτα ήχου ή DAC που συνδέουμε συνήθως με τα ενεργά ηχεία. Μία κάρτα ήχου/interface με αρκετές εισόδους/εξόδους θα πήγαινε πολύ ψηλά οικονομικά (μαζί με τα ηχεία). Οπότε για την περίπτωση μας την αφήνουμε.
Ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής που κάνει όσα γυρεύουμε μέ ένα ζευγάρι παθητικά ηχεία είναι προτιμότερος, έστω με μία μικρή οικονομική υπέρβαση.
Τέθηκε επίσης θέμα πικ-άπ: Ο φίλος μας sef δε μας είπε: Ποιό πικ-άπ θα είναι; Χρήσιμοποιεί ήδη κάποιο ή σκοπεύει να πάρει στο μέλλον; Αν χρησιμοποιεί, τώρα που το έχει συνδέσει; Η ερώτηση είναι κρίσιμη, διότι η ποιότητα του πικ-άπ ενδέχεται να καθορίσει τις προδιαγραφές για το υπόλοιπο σύστημα.
Η είσοδος Phono τίθεται ως απαραίτητη. Είναι όμως; Στην κατηγορία τιμής που κινείται συνολικά το σύστημα η οποιαδήποτε ενσωματωμένη προενίσχυση Phono θα βρίσκεται στα κατώτερα όρια ποιότητας. Οποιοδήποτε οικονομικό εξωτερικό Phono (π.χ. ένα Project των 100 ευρώ περίπου) θα είναι πολλες φορές ανώτερο από οποιδήποτε ενσωματωμένο μπορεί να βρεθεί σε ενισχυτές της κατηγορίας που μας ενδιαφέρει.
Η καλύτερη λύση εδώ είναι ένας ενισχυτής να κάνει ΟΛΑ τα άλλα και απλά να δίνει τη δυνατότητα να συνδέσουμε κάποιο εξωτερικό Phono.
Επόμενο ερώτημα:
-Ενισχυτής/Ραδιοενισχυτής Ολοκληρωμένος Δικάναλος ή Πολυκάναλος Home Cinema;
Εδώ η απάντηση είναι μάλλον απλή. Οι AVR ενισχυτές προσφέρουν πλήθος ευκολιών και εισόδων/εξόδων σε βάρος όμως της ποιότητας σε σχέση μ' έναν αντίστοιχο δικάναλο. Εάν δεν σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε κάποιο κινηματογραφικό σύστημα (5.1 ή 7.1), όπου θα βάλουμε ηχεία γύρω-γύρω σ' όλο το δωμάτιο, καλύτερα να προτιμήσουμε το δικάναλο που θα μας δώσει καλύτερη ποιότητα στα ίδια χρήματα. (Εξάλλου ο σχετικά μικρός χώρος των 20-30 τ.μ. μάλλον δεν προσφέρεται και τόσο για εγκατάσταση Home Cinema).
-Ποιός Δικάναλος Ενισχυτής λοιπόν;
Έχουμε διάφορες εναλλακτικές:
Α.) Ο Denon PMA-50 που προτάθηκε (ο οποίος στην Ελλάδα τιμάται γύρω στα 490 ευρώ, τιμές "Skroutz") κάνει όλα όσα θέλουμε, μπορεί να πάρει όλες τις ψηφιακές συσκευές, έχει ενσωματωμένο δικό του USB DAC, που εδώ είναι σημαντικό πλεονέκτημα, Bluetooth και θεωρείται ποιοτικός, (αν πιστέψουμε τα reviews).
Δύο είναι οι αδυναμίες του:
α) Η πολύ μικρή ίσχύς (2 X 25 στα 8 Ohms), ας θεωρείται και ποιοτική. Αναγκαστικά θα πρέπει να ταιριάξει μόνο με ευαίσθητα ηχεία. Περιορίζει δηλαδή τις επιλογές στα υποψήφια ηχεία.
β) Έχει μόνο μία στερεοφωνική αναλογική είσοδο. Από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί εκεί μία πηγή, π.χ. το πικ-άπ με το Phono του, δεν υπάρχει χώρος για να συνδεθεί τίποτε άλλο, για παράδειγμα ένα αναλογικό ραδιόφωνο ή Mp3 Player.
Β.) Κάποιος καλός αποκλειστικά αναλογικός ολοκληρωμένος, π.χ. NAD. Που μπορεί να βρεθεί στα 300-350 ευρώ (ή και πιο κάτω ως μεταχ/νος).
Εδώ το πρόβλημα είναι η πλήρης απουσία ψηφιακών εισόδων. Για να συνδέσει τις συσκευές του ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί έξτρα χωριστό εξωτερικο DAC (Ποιό?) Το οποίο θα αυξήσει το συνολικό κόστος (πόσο?)...
Γ) Μία κάποια άλλη λύση; Εδώ έχουμε τους δικτυακούς δικάναλους ολοκληρωμένους ραδιοενισχυτές της Yamaha. Δύο μοντέλα: R-N301 και R-N500. Στα 350 και 550 ευρώ αντίστοιχα (τιμές Νάκα). Οι ενισχυτές αυτοί έχουν επαρκή ισχύ (2 X 115 Watt στα 8 Ohms), πλήθος αναλογικών και ψηφιακών εισόδων, ραδιόφωνο FM, μπορούν να συνδεθούν με όλες τις συσκευές μας και με το τοπικό μας δίκτυο, ενώ ο πιο μεγάλος έχει ΚΑΙ είσοδο Phono δική του.
Δεν έχουν όμως σύνδεση USB DAC που στις μέρες μας είναι πια απολύτως απαραίτητη για να παίζουμε όλα τα μουσικά αρχεία μας. Αν τη θέλουμε και αυτή, πάλι πρέπει να καταφύγουμε σε εξωτερικό DAC. Ζυγίζουμε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά και αποφασίζουμε.
Για τα ηχεία:
Σε κάθε περίπτωση ένα ζευγάρι ηχεία βάσης. Ο χώρος δεν επιτρέπει μεγαλύτερα. Εάν θα στηθούν πάνω σε κάποιο έπιπλο ένα ζεύγος βάσεων απομόνωσης κραδασμών όπου θα ακουμπήσουν είναι απαραίτητο. Καμπύλη απόκρισης συχνότητας μέχρι τους 50 κύκλους και από 'κει και κάτω ομαλή αποκοπή είναι απολύτως επαρκής και επιθυμητή, για να μην έχουμε ανεπιθύμητα μπουμαρίσματα, προβλήματα χώρου, χρωματισμούς κλπ. Κατά προτίμηση επίσης η οπή Bass reflex μπροστά.
Είναι πολλά τα ηχεία σ' αυτή την κατηγορία. Εκτός από τα Dali Zensor και Monitor Audio που έχουν ήδη αναφερθεί, θα προτείνω για τη λίστα και τα Wharfedale Diamond 10.2. Στα 345 ευρώ (τιμή Νάκα) είναι πολύ καλή επιλογή. Με μόνο μειονέκτημα τη χαμηλή ευαισθησία. Θα χρειαστόυν δηλαδή ισχυρό ενισχυτή για να αποδώσουν τα μέγιστα.
Καλή επιτυχία στην αναζήτηση!
