Βουλιάζει η Γευγελή από έλληνες...

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ S.M

Είμαι παραγωγός.
Παράγω ένα προιόν το οποίο συνυπολογίζοντας το κέρδος μου, βγαίνει στα 10 .

Πάω λοιπόν στο s.m Και λέω,
Κύριοι, έχω αυτό το προιόν και στο δίνω 10 .

Η πρώτη κουβέντα που θα πει το s.m (δεδομένο) είναι...
θέλω 50% έκπτωση

Φυσικά και δεν μπορώ να το πουλήσω 5 εφόσον το έχω κοστολογήσει 10 .

Άρα, τι κάνω?

Για να μπορέσω να βγω στα λεφτά μου πάω και το δίνω στο s.m 20 .
Εκεί λοιπόν, μου ζητάει το s.m 50% έκπτωση και του την δίνω.

Άρα εγώ τι εισπράττω? Μα τα 10 που είχα προϋπολογίσει.

Πάμε παρακάτω.

Το s.m την έκπτωση ΔΕΝ την περνάει στην κατανάλωση.
Άρα εφόσον παρουσιάζει τιμολόγια αγοράς 20 βάζει και ~30% κέρδος.(!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Πόσο φτάσαμε? 26 !!!!!

Με αυτόν τον απλό τρόπο καταλαβαίνουμε πολύ απλά γιατί ένα προιόν που κανονικά θα έπρεπε να πωλείται προς 13 (10 κοστολόγηση παραγωγού + 30% κέρδος s.m) πωλείται στην διπλάσια τιμή.

Τι κάνει το κράτος γι αυτό???
Απολύτως τίποτα!
Τα ξέρει το κράτος όλα αυτά?
Μα φυσικά!!!
Γιατί δεν κάνει το κράτος απολύτως τίποτα?
Μα γιατί είναι τόσο στόκοι που θεωρούν οτι είναι προτιμότερο να φορολογείς στα 26 παρά στα 13 .

Αυτό είναι το σύστημα της αγοράς όσον αφορά τα s.m είτε θέλετε να το πιστέψετε είτε όχι.

Θελω να προσθεσω κατι.
Πρωτιστως υπευθυνοι για την ακριβεια ειναι τα super markets. Οι μεγαλες αλυσιδες. Απλα ο κοσμος δεν το ξερει - κυριως γιατι κανεις δεν του το λεει. Και αφου κανεις δεν το λεει, πρεπει να εισαι απο μεσα για να ξερεις.

Θα προσπαθησω να ειμαι συντομος και επεξηγηματικος για να μην κουρασω.

Υπαρχουν λοιπον οι λεγομενες "παροχες". Για παραδειγμα: Ας πουμε οτι εγω παραγω γαλα. Για να πουληθει το γαλα πρεπει να μπει στο sm. και εδω αρχιζει ο εκβιασμος.
Αν το γαλα εχει 1 ευρω στο ραφι, το sm, για να δεχτει να με βαλει μεσα, κραταει ΜΑΥΡΑ περιπου 30 με 40 λεπτα στο ευρω. Το νουμερο δεν το εβγαλα απο το μυαλο μου. Ξερω "απο μεσα" περιπτωση αλυσιδας που σου ζηταει 40% παροχες για να σε βαλει στο ραφι.

Απο το 1 ευρω λοιπον μενουν 60 λεπτα και εκει στριμωχνονται το νομιμο κερδος του sm (!!) το κοστος του παραγωγου και το κερδος του.

Οι "παροχες" ειναι υποχρεωτικες για ΟΛΟΥΣ, αλλιως δεν μπαινουν στο ραφι, δηλαδη δεν πουλιουνται, δηλαδη πεθαινουν.
Το μονο που αλλαζει ειναι το ποσοστο των ΜΑΥΡΩΝ που μου παιρνει ο εκβιαστης αναλογα με την ισχυ του πρϊοντος μου. Για παραδειγμα, η coca cola εναι πανισχυρη. Ισως να μην πληρωνει παροχες γιατι sm χωρις coca cola δεν γινεται.
Αλλα επειδη χρησιμοποιει την ισχυ της ως χαρτι διαπραγματευσης ωστε να μπουν στο ραφι και τα υπολοιπα προϊοντα της μαμας-εταιρειας, κατι πληρωνει κι αυτη!

Οσο παραξενο κι αν ακουγεται αρχικα λοιπον, οι βιομηχανοι δεν ειναι οι πρωτοι υπευθυνοι για την ακριβεια!

Οταν λοιπον οι διαφορες ενωσεις καταναλωτων λενε "να μποϋκοταρουμε το γαλα" και διαφορα τετοια, προφανως μας δουλευουν. Μην πω για τους υπουργους που δηθεν αγωνιουν για μας και κανουν οτι δεν τα ξερουν.

Προσφατα μιλησα με πελατη μου σε τεραστια εταιρεια με δεκαδες προϊοντα πρωτης ζητησης. Πιστευα οτι ειναι πανισχυρος και δεν πληρωνει "παροχες". Μπα, μολις τον ρωτησα επαθε εγκεφαλικο απο τα νευρα του. ΟΛΟΙ πληρωνουν...

Και γιατι δεν μπουκοταρουν τα σουπερμαρκετ τελειως δινοντας για καποιο διαστημα τα προιοντα, ακομα σε τιμη κοστους σε μικρα μαγαζια ? Προιοντα πρωτης ζητησης -πρωτης μουρης .Λογικα γιατι ακομα και ετσι 'βγαινουν'.Κανεις δεν πιεζει προς τα πισω.Ηρθε λοιπον η ωρα που ο καταναλωτης δεν 'βγαινει' και ολοι θα πιεστουν , θελοντας και μη, και αν δεν τον κανουν η ιδια ελευθερη αγορα θα τους πιεσει , και τα αδεια σχεδον καλαθια.Βεβαια κανονικα θα επρεπε οι καταναλωτες πρωτιστως να μπουκοταρουν (οπως εγινε στην Γερμανια, δεν θυμαμαι που το διαβαζα , αλλα ... πονεμενη ιστορια ) αλλα τεσπα, ειθε η κριση μεσα σε ολα τα δεινα να εξορθολογισει και καποια πραγματα

Last edited:
Έχει λίγες μέρες έπαθα πλάκα όταν είδα ότι ένα συγκεκριμένο γάλα είχε σε μεγάλο σ/μ 1.55 ενώ στο μπακάλικο έχει 1.30
Επίσης, δεν θα ξεχάσω, όταν πριν 2 χρόνια ο Ψωμιαδης έκανε παρατήρηση σε μεγάλη αλυσίδα σ/μ οτί πουλάει πιο ακριβά απ ότι στο εξωτερικό τα ίδια προϊόντα ενώ στην Ελλάδα τα λειτουργικά έξοδα είναι 40% λιγότερα.

Κατά τα άλλα σήμερα ο Γιωργάκης έλεγε κάτι πρωταπριλιάτικα στη βουλή για μείωση τιμών...

Πάντως απ' ότι φαίνεται οι δύο μεγαλύτεροι βραχνάδες του έλληνα καταναλωτή/βιοπαλαιστή είναι τα s/m και το κύκλωμα καυσίμων...

Όργιο.

Απάντηση: Re: Βουλιάζει η Γευγελή από έλληνες...

Και γιατι δεν μπουκοταρουν τα σουπερμαρκετ τελειως δινοντας για καποιο διαστημα τα προιοντα, ακομα σε τιμη κοστους σε μικρα μαγαζια ? Προιοντα πρωτης ζητησης -πρωτης μουρης .Λογικα γιατι ακομα και ετσι 'βγαινουν'.Κανεις δεν πιεζει προς τα πισω.Ηρθε λοιπον η ωρα που ο καταναλωτης δεν 'βγαινει' και ολοι θα πιεστουν , θελοντας και μη, και αν δεν τον κανουν η ιδια ελευθερη αγορα θα τους πιεσει , και τα αδεια σχεδον καλαθια.Βεβαια κανονικα θα επρεπε οι καταναλωτες πρωτιστως να μπουκοταρουν (οπως εγινε στην Γερμανια, δεν θυμαμαι που το διαβαζα , αλλα ... πονεμενη ιστορια ) αλλα τεσπα, ειθε η κριση μεσα σε ολα τα δεινα να εξορθολογισει και καποια πραγματα

Διότι καλέ μου φίλε, αν το Χ s.m πάρει χαμπάρι (που θα το πάρει σε χρόνο dt) οτι πουλάς σε ανταγωνιστή του ή σε οποιοδήποτε άλλο μαγαζί με τιμές χαμηλότερες απ' αυτές που δίνεις σ'αυτό τότε αυτομάτως θα βρεθείς εκτός ραφιού -άρα εκτός s.m άρα εκτός αγοράς- με συνοπτικές διαδικασίες.
Θα μου πεις "και τι έγινε, έτσι κι αλλιώς ο κόσμος θα πηγαίνει στα μικρά μαγαζιά".
Έλα όμως που δεν είναι έτσι.
Γιατί πρώτον ο Έλληνας -όπως σε όλο τον κόσμο- έχει μάθει να ψωνίζει απο το s.m και δεύτερον και κυριότερο γιατί αν προσέξεις γύρο σου όλα τα μικρά μαγαζιά εξαγοράζονται απο τις μεγάλες αλυσίδες s.m
Έχει φλομώσει ο τόπος γύρο μας με s.m μικρά τα οποία κάποτε ήταν ανεξάρτητα mini market.
Τέλος μην νομίζεις οτι υπάρχουν πολλά ανεξάρτητα mini market.
Τα περισσότερα ανήκουν σε κάποια κοινοπραξία ή όμιλο.
Δηλαδή σαν να λέμε οτι είναι περίπου το ίδιο με το s.m

Το να βγαλει κανεις ακρη με τα μονοπωλια ή τις πολυεθνικες, τις συμφωνιες και τις τιμολογιακες πολιτικες τους, προυποθετει γνωση που δυσκολα να την εχουμε οι περισσοτεροι.

Ωστοσο, το να πουλαει η ιδια εταιρεια, το ιδιο προιον, σε διαφορετικες ομως χωρες, με διαφορετικη τιμη, ειναι κατι φυσιολογικο (και νομικα κατοχυρωμενο).

Πχ. στη Σλοβακια υπαρχει ενα και μονο διυλυστηριο (slovnaft) με παραγωγη που μπορει να καλυψει αρκετες χωρες. Πουλαει την βενζινη ακριβοτερα στην Σλοβακια απο οτι στην Αυστρια (λιανικως), παρ οτι οι Σλοβακοι ειναι (θεωρητικα) φτωχοτεροι των Αυστριακων. Αιτια φυσικα η μονοπωλιακη θεση της στη Σλοβακια.

Ταυτοχρονα, η ΒΡ, δραστηριοποιειται στην Σλοβακια αγοραζοντας απο την...slovnaft (ενω στην αυστρια εχει δικο της διυλυστηριο). Ωστοσο, την συμφερει να αγοραζει απο την σλοβακικη εταιρεια, αντι να το μεταφερει απο την αυστρια (ή απο οπου αλλου)...

Αντε βγαλτε ακρη, τι εχουν συμφωνησει μεταξυ τους αυτες οι δυο αλλα και οι υπολοιπες πετρελαικες που δραστηριοποιουνται στις γυρω χωρες...

Το θεμα ειναι οτι ο σλοβακος αγοραζει ακριβοτερα απο τον αυστριακο, πετρελαιο που διυλιζεται στην χωρα του...

Ενημερωτικα, η αμολυβδη στην αυστρια χθες ειχε περιπου 1,37 και στην σλοβακια 1,47...

Και γιατι δεν μπουκοταρουν τα σουπερμαρκετ τελειως δινοντας για καποιο διαστημα τα προιοντα, ακομα σε τιμη κοστους σε μικρα μαγαζια ?

Ενα απο τα μεγαλυτερα κοστη, αλλα και αγκαθια ειναι η...διακινηση των προιοντων... τα logistics που λενε... αυτα για τα οποια κοπτονται οι τροικανοι πρωτα πρωτα... θυμασαι οτι η απελευθερωση (ο θεος να την κανει) ξεκινησε απο τα...φορτηγα, κοινως τις μεταφορες... κατι γιατροι και κατι φαρμακοποιοι ειναι αγγελουδια μπροστα τους, αλλα τελος παντων...

Υπεθεσε οτι εχεις μια μικρη (ή μεγαλυτερη) βιομηχανια πχ συσκευασιας ψαροειδων...και εισαι και δουλευταρας και εχεις παραγωγη πολλη και καλη... πως ομως θα τη μεταφερεις στο παντοπωλειο του κυρ Μητσου στην Ανω Ραχουλα? Και σου φτανει μονο αυτος για πελατης? Πως θα τη διανειμεις σε ολη την ελλαδα για να κονομησεις και να μη σου χαλασει? Δεν ειναι πιο ευκολο να την δωσεις στον μασουτοπουλο με τα 130 σουπερ μαρκετ που θα ερθει να την παρει με τα δικα του φορτηγα μια και καλη? Που να μπλεκεις τωρα με λαχαναγοριτες και λοιπους (παλαιοτερους) αεριτζηδες μεσαζοντες... οι επιταγες σκανε η μια μετα την αλλη, ενω με τα σουπερ μαρκετ εισαι λιγο καλυτερα...

Αν συνδυασεις και την δεδομενη μειωση της παραγωγης, ειτε λογω επιδοτησεων, ειτε λογω φορων, ειτε λογω ακολουθουμενων πολιτικων αλλα και της επακολουθης τεμπελιας, τα καρτελ και τα μονοπωλια, δεν θελει πολυ να καταλαβεις γιατι χαθηκε ο μικρομαγαζατορας και γιατι οι τιμες πηγαν στα υψη και δεν λενε να κατεβουν... και γιατι και οι παραγωγοι ειναι δεσμιοι αλλων και το τελευταιο που τους ενδιαφερει ειναι να αγοραζεις κι εσυ κι εγω φτηνα...

Last edited:
ilias σε διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον.

Αλλά μου γεννάται ένα ευλογο νομίζω ερώτημα:
όλα αυτά τα "δίκτυα" στις αγορές του εξωτερικού δεν υπάρχουν?
Εκεί πως αντιμετωπίζονται αυτές οι τακτικές και βγαίνουν φθηνότεροι?

Τους παραγωγούς τους νοιάζει και τους παρανοιαζει να αγοράζει ο καταναλωτής στις σωστές τιμές..
Διπλάσιες πωλήσεις θα έκαναν τα s.m αν οι τιμές ήταν στα σωστά επίπεδα!
Και φυσικά οι παραγωγοί διπλάσιες παραγωγές..
Άρα θα είχε περισσότερος κόσμος δουλεια!

Αλήθεια ξέρει κανεις πως πληρώνουν τα s.m τους προμηθευτές τους;
Με εξαμηνες και οχταμηνες επιταγές!
Γιατι; Μα γιατι Ετσι θέλουν και σ´ όποιον αρεσει.
Κι αν ο παραγωγός πουλάει προϊόντα που θέλουν μερικούς μήνες ωρίμανση.. Κι αν τις πρώτες ύλες του τις πληρώνει cash..
Υπάρχουν περιπτώσεις που ο παραγωγός τα λεφτά που θα δώσει σε μετρητά για αγορά πρώτων υλών θα τα πάρει μετα απο δυο ολόκληρα Χρόνια!

Ομορφιές ε;
Posted via Mobile Device

Petran @ ilias .Σωστα αυτα που γραφετε και φυσικα θα ξεκινησουμε απο την απλοικη απορια για να εξετασουμε τα επιμερους .Ενα λοιπον ερωτημα ειναι το παραπανω , με τα δικτυα του εξωτερικου (και δεν στεκει παντα το επιχειρημα της μεγαλυτερης αγορας ) , και ενα σχολιο ειναι το εξης :Eιναι δυνατον επιχειρησεις , οχι μονο μικρες να ειναι ''ομηροι'' του.. αερα των σουπερμαρκετ ? Αν λοιπον η αγορα παγωσει , πεσουν οι πωλησεις τι θα κανουν , θα κλεισουν ? θα προτιμησουν να πεταν τα προιντα στο χωμα οπως κανουν οι παραγωγοι πολλων αγροτικων προιντων απο αγανακτηση. ? Δεν πρεπει να πιεσουν ολοι? Καποιος τροπος θα υπαρχει προφανως...Γιατι να πληρωνει τον αερα παντα ο πελατης , απο τα ενοικια τους μεχρι τα προιοντα , αυτο χλωμο το βλεπω.

Last edited:
ΕΤΣΙ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΙΛΗ ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ.
ΤΑ ΔΕ 2-3 ΣΟΥΠΕΡ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΟΥΝ 5 ΤΙΤΛΟΥΣ ΑΠΟ 2 ΒΙΒΛΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 10 ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΧΟΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΕΠΙΤΑΓΗ!!!!!
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ 11ΕΥΡΩ ΣΤΟΙΧΙΖΗ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΥΡΙΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΗ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ!!!!

Κι όμως.... πάρε παράδειγμα τα πάρκινγκς. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν έχουν κατεβάσει τις τιμές ούτε τα μεγάλα κι οργανωμένα, αλλά ούτε και οι μάντρες. Ακόμη κι αν έχουν μειωμένη πελατεία κατά 50% (γνωρίζω πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη με πτώση κίνησης 75% (!!!!) που δεν σκέφτεται καν μείωση, αλλά περιμένει τον Ιούνιο για να αυξήσει (!!!!) βλ. στρογγυλοποιήσει προς τα πάνω τις τιμές.

Γιατί; Όπως λένε δεν πρόκειται κανείς να έλθει, αντίθετα αυτοί που έρχονται θα πληρώσουν μέχρι και 20% περισσότερο παρά τη γκρίνια τους. Έτσι από 14 ευρώ το πρώτο τρίωρο (!!!!) σκέφτονται να το πάνε στα 18 ευρώ.

Να πούμε τα ταξί; Που πλέον βλέπεις ουρές στις πιάτσες;

Κι όμως.... πάρε παράδειγμα τα πάρκινγκς. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν έχουν κατεβάσει τις τιμές ούτε τα μεγάλα κι οργανωμένα, αλλά ούτε και οι μάντρες. Ακόμη κι αν έχουν μειωμένη πελατεία κατά 50% (γνωρίζω πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη με πτώση κίνησης 75% (!!!!) που δεν σκέφτεται καν μείωση, αλλά περιμένει τον Ιούνιο για να αυξήσει (!!!!) βλ. στρογγυλοποιήσει προς τα πάνω τις τιμές.

Γιατί; Όπως λένε δεν πρόκειται κανείς να έλθει, αντίθετα αυτοί που έρχονται θα πληρώσουν μέχρι και 20% περισσότερο παρά τη γκρίνια τους. Έτσι από 14 ευρώ το πρώτο τρίωρο (!!!!) σκέφτονται να το πάνε στα 18 ευρώ.

Και συνεχίζω. Μόλις ανακοινώθηκαν αυξήσεις 8-12% στα ακτοπλοικά εισιτήρια.

ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ. ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΡΙΞΑΝ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ.

ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ. ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΡΙΞΑΝ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ.

σε διαμέρισμα που νοίκιαζα από πέρσι μέχρι φέτος κατέβασα (μόνος μου) το ενοίκιο δυό φορές.
Επίσης σε ακίνητα του πατέρα μου μέχρι στιγμής σε 1 δυό φορές μείωση και σε άλλα 3 μιά φορά...

Αντίθετα εκεί που νοικιάζω ως γραφείο η νοικοκυρά δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για μείωση.

ilias σε διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον.

Αλλά μου γεννάται ένα ευλογο νομίζω ερώτημα:
όλα αυτά τα "δίκτυα" στις αγορές του εξωτερικού δεν υπάρχουν?
Εκεί πως αντιμετωπίζονται αυτές οι τακτικές και βγαίνουν φθηνότεροι?

Kι εγω απαντησεις ψαχνω, μη νομιζεις... προσπαθω να καταλαβω απο οσα βλεπω, μια και εγω ειμαι απ εξω απο τα κολπα... ωστοσο, δεν καταλαβα καλα αυτο που ρωτας για τα δικτυα του εξωτερικου...

...παντως αν βοηθα ως απαντηση, ειχε αναφερθει και παλιοτερα εδω στο φορουμ, σε συνεντευξη καποιου σουηδου υπευθυνου του ΙΚΕΑ, σε ερωτηση γιατι πουλανε τα ιδια προιοντα ακριβοτερα στην ελλαδα απο οτι στη σουηδια, ειπε οτι "εως και τοσο, μπορουνε να πληρωνουν οι ελληνες"... φαινεται λαικιστικο, αλλα κατι λεει... η διαμορφωση τιμολογιακης πολιτικης λαμβανει πολλα υπ οψιν (διαφημιση, κοινο που απευθυνεται, βιοτικο-κοινωνικο επιπεδο κτλ) αν μιλαμε για πολυεθνικες ή γενικοτερα μεγαλες εταιρειες...

Τους παραγωγούς τους νοιάζει και τους παρανοιαζει να αγοράζει ο καταναλωτής στις σωστές τιμές..
Διπλάσιες πωλήσεις θα έκαναν τα s.m αν οι τιμές ήταν στα σωστά επίπεδα!
Και φυσικά οι παραγωγοί διπλάσιες παραγωγές..
Άρα θα είχε περισσότερος κόσμος δουλεια!
Posted via Mobile Device

Παλια, ειχα ρωτησει το ιδιο ακριβως πραγμα σε ενα φιλο μου, στελεχος γαλακτοβιομηχανιας... "γιατι δεν δινετε στους μικρους, ιδιες τιμες με τα σουπερ μαρκετ"?

Το βασικο, που μου εμεινε, απο οσα μου ειπε, ειναι οτι οι τιμες βγαινουν με βαση την ποσοτητα... ο μικρος, ειτε βρεξει ειτε χιονισει απευθυνεται στο οικοδομικό του τετραγωνο... που να χτυπιεται κατω, οτι τιμες και να βαλει, φτηνες ή ακριβες, δεν προκειται να πουλησει παραπανω γαλα απο οσα τα διαμερισματα της γειτονιας (που εχουν χοντρικα υπολογιστει)...

Στο σουπερ μαρκετ, τα μεγεθη ειναι διαφορετικα και ολο και καποιος περαστικος με ΙΧ θα σταματησει...

Καπως ετσι ειναι το σκεπτικο τους (των παραγωγων)... δεν εμβαθυναμε σε εκβιασμους, μεταφορικα, μεσαζοντες ή αλλα γιατι αυτα αφορουν κυριως την διαμορφωση της τιμης... εγω τον ρωτησα απλα γιατι δεν δινουν ιδια τιμη στους μικρους... (το ειχα κανει και ευκολο το ερωτημα λεγοντας οτι θα ερχεται ο ιδιος ο μαγαζατορας να φορτωνει).

Στη δημοσίευση γράφει ότι θα άνοιγε στις 15 Ιανουαρίου. Ξέρει κανείς τι απέγινε, άνοιξε τελικά;