Βραχίονας για Technics 1200 MKII

jpaudio

AVClub Enthusiast
19 June 2006
765
Μεσσόγεια
Χαιρετώ. Θέλω να βάλω έναν καλύτερο βραχίονα σε ένα Technics 1200 MKII. Μπορείται να προτείνετε έναν μέχρι τα 500 Ευρώ; Να είναι ευθείος ή S;
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Φιλικά,
Γιάννης

Δεν παίζει κανένα ρόλο εάν ο βραχίωνας που επιλέξεις είναι S ή ευθύς.

Η διαφορά μεταξύ των, βασίζεται σε μια θεωρία (για να στο πω πολύ απλά) ότι ο S ακολουθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το αυλάκι διότι διαφοροποιεί την γωνιά περιστροφής του βραχίωνα σε σχέση με την γωνία ανάγνωσης της κεφαλής.

Νομίζω ότι οι περισσότεροι βραχίωνες σήμερα είναι ευθείς.

Χωρίς προσωπική εμπειρία, αλλά επειδή τα βλέπω συχνά στο διαδίκτυο, φαίνεται ότι οι βραχίωνες Rega να προτιμούνται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων

Υπάρχουν πολύ καλοί βραχίονες με κάθε είδους σχεδίαση, ευθεία ή S. Στα χρήματα που θες να κινηθείς υπάρχουν οι Rega που είπε ο φίλος, οι Jelco και ο πολύ καλός της Project -από ανθρακονήματα παρακαλώ. Προσωπικά έχω εμπειρία μόνο με τους Jelco τους οποίους συνιστώ ανεπιφύλακτα. Οι rega είναι σχετικά φτηνοί (με 300 ευρώ καθάρισες) αλλά λίγο πιό δύσκολοι στο στήσιμο. Έχουν βέβαια φανατικούς οπαδούς. Έχεις κάποια κεφαλή που θες να χρησιμοποιήσεις; παίζει ρόλο στην επιλογή βραχίονα.

Ρίξε μια ματιά σε αυτόν
http://cgi.ebay.co.uk/Jelco-SA-370H-Tonearm-Ichikawa-turntable-tone-arm-/110518962081?pt=Turntable_Parts_Accessories&hash=item19bb7187a1#ht_1700wt_1139
φασόν της jelco για την sumiko την δεκαετία 90.Υπάρχει και το armboard
http://cgi.ebay.co.uk/Jelco-SA-370-Sumiko-Armboard-Plate-Technics-1200-1210-/150586931132?pt=Turntable_Parts_Accessories&hash=item230fae37bc#ht_775wt_1139
για το πικάπ σου.Πιθανόν να μην έχει εσωτερική καλωδίωση και να πρέπει να το κάνεις εσύ??????(Ναι ,έτυχε σε μένα χωρίς να με ενημερώσει ο πωλητής).

Οι Rega type βραχιωνες ειναι πολυ καλοι για ζευγαρωμα με τα SL1200. Ιδιαιτερα οι πολυ μετριοπαθεις RB250. Με λιγοτερα απο 400 ευρω μπορεις να βρεις ενα μεταγχειρισμενο (νομιζω πως το RB250 version δεν ειναι διαθεσιμο καινουριο και δε θα προτεινα το RΒ251, RΒ301/3 etc), να το ανακαλοδιωσεις, να αλλαξεις rear stub and counterweight και να προμηθευτεις μια αναλογη βαση. Πιστευω πως με αυτες τις μικρες αλλαγες θα καταληξεις με ενα πολυ καλο βραχιωνα που μπορει να χρησιμοποιηθει απο DJs η audiophiles. Εχω κανει παρα πολλες μετατροπες και αναβαθμισεις σε sl1200/1210 kai RB250s και το αποτελεσμα με ικανοποιουσε παντα. Παρ'ολα αυτα τα Rega απαιτουνε παραπανω χρονο για να ρυθμιστουνε σωστα κυριως γιατι δεν εχουνε VTA ρυθμιση.
Εχοντας πει τα παραπανω θα πρεπει να αναφερω οτι τα Jelco ειναι εξισου καλο ταιριασμα αν οχι καλυτερο αλλα με λιγοτερες επιλογες και στιριξη αγορας για αναβαθμιση.

Συγνωμη για την ατονη γραφη, τη χρηση αγγλικων και ανορθογραφια μου. Μολις επεστρεψα απο αγγλια ματε απο πολα χρονια και δυστυχως η ελληνικη μου γραφη ειναι το λιγοτερο απαραδεκτη, πρεπει να μου πηρε πανω απο τρια τεταρτα να βρω τους χαρακτηρες και να γραψω τα παραπανω :-)

Συγνωμη για την ατονη γραφη, τη χρηση αγγλικων και ανορθογραφια μου. Μολις επεστρεψα απο αγγλια ματε απο πολα χρονια και δυστυχως η ελληνικη μου γραφη ειναι το λιγοτερο απαραδεκτη, πρεπει να μου πηρε πανω απο τρια τεταρτα να βρω τους χαρακτηρες και να γραψω τα παραπανω :-)

Καλωσόρισες πίσω :-)

Απ' ό,τι έχω τσεκάρει και σε αντίστοιχα φόρα για SL1200, οι Jelco και οι παλιότεροι SME, του πηγαίνουν γάντι, και φυσικά και οι Rega, ειδικά ο 250 που επιδέχεται τρελές βελτιώσεις.

Προσωπικά, θα έβρισκα έναν SME 3009 series III, κάπου 350 πάει στο ebay.
Ρυθμίζονται πανεύκολα και αποδίδουν τρελά...

Συμφωνώ με τον Guybrush για το SME III. Το μόνο πρόβλημα ειναι οτι αγορά ανταλακτικών του είναι πολύ περιορισμένη (για μεταχειρισμένα).

Πέρα απο αυτό, ο "καλός βραχίονας" θα εξαρτάται απο το είδος της μουσικής για την οποία τον θέλεις, το χαρακτηρα των οιχογραφήσεων και το στύλ παιξίματος του χρήστη. Εαν το πικαπ χρσιμοποιηθεί για home audio/hi-fi ή για ηχογραφήσεις καλο ειναι να προτιμήσεις ενα Jelco ή ενα κλασσικό SME. Προσφέρουν εξαιρετική αναπαραγωγή και ανάλυση για τα λεφτά τους.
Εαν παλι πας προς την αναπαραγωγή Jazz ηχογραφήσεων με μπασο, η χορευτικής μουσικής (Ska, Reggae, Funk, House etc) δύσκολα θα βρεις κατι καλύτερο απο το REGA (ακομη και με πολυ περισσοτερα χρηματα). Ειναι όμως απο τους βραχίωνες που είτε τους αγαπάς ή τους μισείς και αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστα το αποτελεσμα θα ειναι -χωρίς υπερβολή- απογοητευτικό.

Με την ευκαιρία, αν απλα θέλεις να βελτιώσεις τον ήχο του 1210, μια βασική ανακαλωδίωση του υπαρχοντα βραχίωνα (εσωτερική και εξωτερική) θα εκανε μεγάλη διαφορά. Δεν ειναι κακος ο βραχίωνας απλα εχει περιορισμενη δυναμικοτητα και κουβαλάει απαραδεκτα καλώδια. Ολη η δουλιά δε νομίζω να σου κοστήσει πάνω από 100-120 ευρώ. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα επενδύσεις σε μια καλή κεφαλη.

Ευχαριστώ tmjuju !

Έχω την εντύπωση ότι ο μαμά βραχίονας έχει και απαράδεκτα bearings...

Θα μπορούσες ίσως να δοκιμάσεις και κάτι σε Clearaudio. Ο Satisfy έχει ακριβώς το ίδιο ενεργό μήκος με rega και μπαίνει και σε βάση rega, αν θυμάμαι καλά και βρίσκεται άνετα στα 500 μτχ.

Ή στην τελική, κρατήσου και δώσε κάτι παραπάνω να πάρεις κατευθείαν αυτόν:
http://www.audiomods.co.uk/

Με την ευκαιρία, αν απλα θέλεις να βελτιώσεις τον ήχο του 1210, μια βασική ανακαλωδίωση του υπαρχοντα βραχίωνα (εσωτερική και εξωτερική) θα εκανε μεγάλη διαφορά.

Καμιά πρόταση για ανακαλωδίωση? Cardas? Van Den Hull? Mπαρμπα-Τάκης? Είμαι σε παρόμοια φάση, απλά έχω συγκεκριμένα πρόβλημα με την καλωδίωση οπότε πρέπει να την αλλάξω έτσι κι αλλιώς.

Για το bearing του μαμά, αυτός που δίνεται σαν ανταλλακτικό, έχει βελτιωμένο.

Τα εχω κανει ολα,ο jelco ειναι καταπληκτικος και σε καλη τιμη!
Εγω εχω ριξει επανω τον sme iv και το μκ2 απογειωθηκε.
Εαν θελεις να διατηρησεις τον δικο του βραχιονα ριξτου επανω καλωδιωση cardas.

Τα εχω κανει ολα,ο jelco ειναι καταπληκτικος και σε καλη τιμη!
Εγω εχω ριξει επανω τον sme iv και το μκ2 απογειωθηκε.
Εαν θελεις να διατηρησεις τον δικο του βραχιονα ριξτου επανω καλωδιωση cardas.
Εαν το μκ2 σου ειναι ανω των 10 ετων τοτε μπορεις να αγορασεις και τον αναβαθμισμενο "μαμισιο" βραχιονα που ειναι καλυτερος.

Θα συμφωνήσω και εγώ με τους προλαλήσαντες,σε αυτά τα λεφτά μπωρείς να καταφύγης σε project 9cc evolution,rega rb 250 ή 300,ή κανέναν παλιό sme 3009,που είναι και έυκολοι στη ρύθμηση τους,άμα τους βρείς από ebay είναι ευκαιρεία.