Brahms - Μουσική Δωματίου

dionisp

Established Member
25 January 2007
148
Θέλω να αγοράσω μουσική δωματίου Brahms και θα ήθελα μερικές γνώμες για εκτελέσεις αν κάποιος γνωρίζει.
Ειδικότερα με ενδιαφέρουν τα έργα για κλαρινέτο (Trio, Quintet, Sonatas), τα έργα για πιάνο (quintet, quartets, trios) και οι σονάτες για τσέλο.

Αν έχετε ακούσει κάποιο από τα έργα ή έχετε υπ' όψη σας δώστε μια χείρα βοηθείας.

Αδελφέ πολύ ενδιαφέρουσα η επιθυμία σου και μας τιμάς με την ερώτηση σου. Δυστυχώς, αν εξαιρέσω τα έργα για σόλο πιάνο, δεν έχω ακούσματα από πρώτο χέρι. :blush: Πιστεύω όμως πως οι υπόλοιποι -ιδιαίτερα οι πρεσβύτεροι ;) - μπορούν να βοηθήσουν.

Εν τάχει και χωρίς ´βοηθήματα´λόγω τού περασμένου τής ώρας.
Σονάτες γιά πιάνο 1,2 Richter ,Praga.
Cello sonatas,Ιserlis-Evans,Hyperion
Clarinet Sonatas:Campbell,Ball ,Collins Classics
Violin Sonatas:Grumiaux,Sebok,Philips
Piano quartet No 1,2,3.Piano quintet in F minor,String quartet No2.Mαζί με το κουϊντέτο για πιάνο τού Schumann...Από τούς Hollywood string quartet.
Hχογραφήσεις από 1952-1958(τριπλό c.d.από Testament).Αναφοράς...Επίσης από τούς Beaux arts Qt,και το Piano trio από Philips..

Clarinet quintet,Clarinet Trio...Hyperion(Thea King,Gabrielli Qt).

Piano Trios,Trio Fontenay ,Teldec...

Kαλες ακροάσεις...

Τrio op. 114 (piano, clarinet, viloncello) - Eschenbach, Leister, Donderer - D.G.
Trios Nos 1 (op.8), 2 (op.87), 3 (op.101) - (piano, violin, violoncello) - Katchen, Suk, Starker (Decca)
Κουαρτέτα εγχόρδων έχει γράψει 3 συνολικά. Είναι όλα καλά, αλλά ξεχωρίζει το 3ο (op.67) - οι Amadeus, στην D.G., νομίζω δεν έχουν αντίπαλο.
Κουιντέτο για κλαρινέτο και έγχορδα, το op. 115, μνημειακό έργο, ο Leister με τους Amadeus στη D.G ή ο Meyer με τους Alban Berg στην EMI Classics.
Kουιντέτο για πιάνο και έγχορδα, το op. 34, δεν νομίζω πως μπορείς να προσπεράσεις αυτό το διαμάντι. Ο Eschenbach μαζί με τους Amadeus στην D.G.
Τα Σεξτέτα είναι 2, op. 18 & op. 36. Είναι και τα δύο υπέροχα αλλά το πρώτο (op. 18) έχει αυτό το extra άγγιγμα της μεγαλοφυίας. Οι Amadeus με τους Aronowitz και Pleeth στη D.G., προσωπικά με καλύπτουν απόλυτα.
Οι 2 Σονάτες για πιάνο και βιολοντσέλο είναι έξοχες. Με τους Serkin/Rostro στην D.G. είναι άψογες. Αλλά αν θέλεις το κάτι παραπάνω πας για Piatigorsky/Rubinstein στην RCA.
Σονάτες για Βιολί και Πιάνο είναι 4 συνολικά. Δεν νομίζω ότι μπορείς να παραλείψεις κάποια από τις πρώτες 3 (opp. 78, 100, 108). Οι Ρώσοι έχουν κάνει θαύματα εδώ: Richter & Kagan στην 1η, Richter & Oistrakh στη 2η και στην 3η. Εξαιρετικοί στην κυριολεξία είναι και οι Suk/Katchen στη Decca. Πολύ δύσκολη επιλογή.

@Δαμιανός: η ερώτηση έπεσε σε "ενημερωμένο" forum και όχι στην τύχη. :worshippy: Παρακολουθώ όλα τα γραπτά στην κατηγορία που με αφορούν και εκτιμώ τις απόψεις των ανθρώπων που γράφουν. Βέβαια όπου έχω προσωπική άποψη τύχαινει και να διαφωνώ μερικές φορές αλλά τι να κάνεις.

Κώστα & Σπύρο ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις. Έφυγα για amazon να δω τι βρω.:2thumb22sup:

Για να προσθέσω και λίγο στο post κάποιες εναλλακτικές.
Για την πρώτη σονάτα για cello: Την άκουσα πριν από κανένα μήνα στον Παρνασσό ζωντανά από τον Νικόλα Καβάκο (αδερφός του γνωστού απ' όσο γνωρίζω και βιολοντσελίστας στην Λυρική [πρώτος αν δεν κάνω λάθος) και την Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο. Μια όμορφη, ζωντανή και τίμια θα μπορούσα να πω εκτέλεση όπως και ολόκληρη η συναυλία εκείνο το βράδυ (αν και θεωρώ ότι ο Brahms παίχτηκε καλύτερα από τα άλλα έργα του προγράμματος). Πρόσφατα αγόρασα τις δύο σονάτες με την Du Pre και τον Barenhboim. Μολονότι σέβομαι πολύ την Du Pre σαν βιολοντσελίστρια, θεωρώ ότι το ερμηνευτικό ύφος της στον Brahms δεν είναι καθόλου κατασταλαγμένο. Δεν φρόντιζει καθόλου να προσασμόσει τον εαυτό της στα συγκεκριμένα έργα και τελικά έχει ένα αποτέλεσμα το οποίο τουλάχιστον στην δική μου αισθητική δεν είναι ωραίο (δεδομένου του επιπέδου των μουσικών έτσι;)

Εναλλακτική: Τις σονάτες για κλαρινέτο τις έχει ηχογραφήσει ο Emmanuel Pahud διασκευασμένες για φλάουτο. Ενδιαφέρον άκουσμα αν και τα έργα κάνουν μπαμ :violent-smiley-011: για ποιο όργανο έχουν γραφτεί. Ο Pahud θεωρώ ότι είναι από τους καλύτερους φλαουτίστες της σύγχρονης γενιάς και αυτό το υποστηρίζει με τις έγγραφες καταθέσεις του (απ' όσες έχω ακούσει μέχρι στιγμής).

@Δαμιανός: η ερώτηση έπεσε σε "ενημερωμένο" forum και όχι στην τύχη. :worshippy: Παρακολουθώ όλα τα γραπτά στην κατηγορία που με αφορούν και εκτιμώ τις απόψεις των ανθρώπων που γράφουν. Βέβαια όπου έχω προσωπική άποψη τύχαινει και να διαφωνώ μερικές φορές αλλά τι να κάνεις.

Κώστα & Σπύρο ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις. Έφυγα για amazon να δω τι βρω.:2thumb22sup:

Διαφώνησε σε ό,τι θες...Μόνο από τους Μαλερικούς φυλάξου...:flipout:

Ένα μικρό update. Ξεκίνησα με αυτό το album για να έχω μια πλούσια πρώτη γεύση. Νομίζω ότι το value for money είναι πολύ καλό για όποιον ενδιαφέρεται.

Δεν έχω προλάβω να ακούσω ακόμα τα κουαρτέτα και τα σεξτέτα. Καλές ακροάσεις έχω καταφέρει μόνο στα έργα για κλαρινέτο και το κουιντέτο για πιάνο. Νομίζω ότι οι ερμηνείες είναι συγκλονιστικές. Χωρίς να έχω στο μυαλό μου κάτι άλλο για να συγκρίνω, πιστεύω ότι είναι από τις εκτελέσεις που από την πρώτη συγχορδία καταλαβαίνεις την εμβάθυνση και την μελέτη πίσω από τα έργα. Ένα μικρό παράπονο έχω μόνο από το κουιντέτο για κλαρινέτο το οποίο όμως δεν έχω καταφέρει να το προσδιορίσω ακόμα. Νομίζω ότι έχει να κάνει με το παίξιμο τον Amadeus αλλά μπορεί να μου φταίει και το έργο.

Απάντηση: Re: Brahms - Μουσική Δωματίου

Ένα μικρό update. Ξεκίνησα με αυτό το album για να έχω μια πλούσια πρώτη γεύση. Νομίζω ότι το value for money είναι πολύ καλό για όποιον ενδιαφέρεται.

Δεν έχω προλάβω να ακούσω ακόμα τα κουαρτέτα και τα σεξτέτα. Καλές ακροάσεις έχω καταφέρει μόνο στα έργα για κλαρινέτο και το κουιντέτο για πιάνο. Νομίζω ότι οι ερμηνείες είναι συγκλονιστικές. Χωρίς να έχω στο μυαλό μου κάτι άλλο για να συγκρίνω, πιστεύω ότι είναι από τις εκτελέσεις που από την πρώτη συγχορδία καταλαβαίνεις την εμβάθυνση και την μελέτη πίσω από τα έργα. Ένα μικρό παράπονο έχω μόνο από το κουιντέτο για κλαρινέτο το οποίο όμως δεν έχω καταφέρει να το προσδιορίσω ακόμα. Νομίζω ότι έχει να κάνει με το παίξιμο τον Amadeus αλλά μπορεί να μου φταίει και το έργο.

Kυκλοφορεί καί στήν Ελλάδα...Το βρήκα προχτές στήν γειτονιά μου και ήταν σαφώς πιό ακριβό ..Δεν ξέρω τί γίνεται στά κεντρικά δισκοπωλεία.

Σπύρο έχω πάψει να ψωνίζω από Ελλάδα για διάφορους λόγους:
1. Μια μικρή αγοραφοβία που έχω :cool4:
2. Ποικιλία
3. Χώρος- χρόνος. Δυστυχώς δεν υπάρχει άπλετος
4. Τιμές. Το βάζω τελευταίο μολονότι δεν είμαι πλούσιος. Πάντως ουκ ολίγες φορές έχω αισθανθεί μ@@@@κας όταν βλέπω την τιμή του CD που μόλις αγόρασα στο Amazon ή κάπου αλλού.

ΥΓ. Ο Βιολοντσελίστας που παίζει στο Trio είναι υπέροχος. Από τα καλύτερα τσέλα που έχω ακούσει σε μουσική δωματίου. Είναι μουσικός με ήθος και προσωπικότητα.

Σπύρο έχω πάψει να ψωνίζω από Ελλάδα για διάφορους λόγους:
1. Μια μικρή αγοραφοβία που έχω :cool4:
2. Ποικιλία
3. Χώρος- χρόνος. Δυστυχώς δεν υπάρχει άπλετος
4. Τιμές. Το βάζω τελευταίο μολονότι δεν είμαι πλούσιος. Πάντως ουκ ολίγες φορές έχω αισθανθεί μ@@@@κας όταν βλέπω την τιμή του CD που μόλις αγόρασα στο Amazon ή κάπου αλλού.

ΥΓ. Ο Βιολοντσελίστας που παίζει στο Trio είναι υπέροχος. Από τα καλύτερα τσέλα που έχω ακούσει σε μουσική δωματίου. Είναι μουσικός με ήθος και προσωπικότητα.

Και γιά μένα πλέον τό διαδίκτυο αποτελεί βασική πηγή αγορών..Κυρίως από Βρεττανία.Aψογο service.
Αφού έχτισα τήν μισή Λέσχη τού Δίσκου(:flipout:) μέχρις τό 2000 εν συνεχεία άλλαξα προσανατολισμό..
Πάντως κεντρικά καταστήματα στήν Αθήνα έχουν καί καλές τιμές καί ποικιλία..
Καί νά μήν αγοράζεις E.M.I classics από Αγγλία.Εχουν διπλάσια τιμή από τήν Ελλάδα(δέν γνωρίζω τόν λόγο)Εκπληκτικά c.d.'s κοστίζουν 6.5 ευρώ εδώ και 12-13 εκεί χωρίς τά μεταφορικά..
Y.Γ.
Ωσ γνωστόν η ´αγοραφοβία´αντιμετωπίζεται μέ τό νά εκτιθέμεθα στό φοβικό αντικείμενο..
Βεβαια ´θεραπευόμαστε´από τήν αγοραφοβία και αδειάζει η τσέπη μας..:flipout::flipout:
:ernaehrung004:

Και γιά μένα πλέον τό διαδίκτυο αποτελεί βασική πηγή αγορών..Κυρίως από Βρεττανία.Aψογο service.
Αφού έχτισα τήν μισή Λέσχη τού Δίσκου(:flipout:) μέχρις τό 2000 εν συνεχεία άλλαξα προσανατολισμό..
Πάντως κεντρικά καταστήματα στήν Αθήνα έχουν καί καλές τιμές καί ποικιλία..
Καί νά μήν αγοράζεις E.M.I classics από Αγγλία.Εχουν διπλάσια τιμή από τήν Ελλάδα(δέν γνωρίζω τόν λόγο)Εκπληκτικά c.d.'s κοστίζουν 6.5 ευρώ εδώ και 12-13 εκεί χωρίς τά μεταφορικά..
Y.Γ.
Ωσ γνωστόν η ´αγοραφοβία´αντιμετωπίζεται μέ τό νά εκτιθέμεθα στό φοβικό αντικείμενο..
Βεβαια ´θεραπευόμαστε´από τήν αγοραφοβία και αδειάζει η τσέπη μας..:flipout::flipout::ernaehrung004:

Ναι αλλά..γεμίζουν οι πιστωτικές μας !!:BDGBGDB55:

Τι έγινε Σπυράκο,ακόμα σε κατ οίκον περιορισμό βρίσκεσαι ?:operator: