Photis said:Ρε παιδιά μήπως και εμείς το παρακάνουμε λίγο με τα σχόλιά μας εδώ; Δηλαδή τί θα καταλάβει ένα τετράχρονο αν δει τη συγκεκριμένη σκηνή στο καρτούν; 'Η θα κάτσει να σκεφτει και θα διαμορφώσει τα συμπεράσματά του στηριζόμενο στην κρίση του; Λίγο σοβαροί να είμαστε. Στις ΗΠΑ ολόκληρες γενιές έγιναν καπνιστές στα 50'ς και τα 60'ς επειδή έβλεπαν τον Μπόγκαρντ και τον Ντην να ανάβουν το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Αυτό είναι γεγονός. Ή μήπως και εμείς εδώ αποφασίσαμε να γίνουμε καπνιστές έπειτα από εμπεριστατωμένη σκέψη; Τους γονείς μας βλέπαμε και το δοκιμάσαμε. Ε ξέροντας όλες τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου επιμένετε ότι είναι τόσο λάθος το να αποφεύγονται παιδικά προγράμματα που να αναφέρονται εγκωμιαστικά στο κάπνισμα; Μην ρίχνουμε στην πυρά οτιδήποτε προέρχεται από Αγγλία ή ΗΠΑ μόνο και μόνο επειδή μας ενοχλεί η εξωτερική τους πολιτική.
Photis said:Μια χαρά σοβαρολογώ. Δηλαδή μας λες ότι δεν υπάρχει καμία επιρροή από πρότυπα που κατά καιρούς προβάλλονται; Αν είναι δυνατόν. Εδώ ο Μπέκαμ χτενιζόταν και το κούρεμά του το αντέγραφε η μισή Ιαπωνία. Αυτά τα πράγματα ισχύουν μας αρέσει δεν μας αρέσει. Και ναι η Αμερική κάπνιζε σαν φουγάρο λόγω Μπογκυ και Ντιν. Και φυσικά και προκαλλούνται από το κάπνισμα καρκίνος στον πνεύμονα και καρδιοπάθιες. Τί λεμε τώρα δηλαδή ότι το κάπνισμα είναι καλό;
Για τα έργα που αναφέρεις. Φυσικά και δεν πρέπει να απαγορευτεί γενικά και αόριστα τίποτα. Αλλά πες μου, θεωρείς υπερβολή το να μην δείχνονται κάποια πράγματα στα παιδικά προγράμματα; Εγώ το θεωρώ επιβεβλημένο. Και δεν εννοώ μόνο το κάπνισμα. Τα παιδιά που μεγάλωσαν με muppet Show και rainbow -για πράδειγμα- είναι τελείως διαφορετικά από τα παιδιά που μεγάλωσαν με GI Joe και Doom στο playstation. Τα έργα και τις ημέρες της γεννιά αυτής τα βλέπουμε σήμερα καθημερινά όπου υπάρχουν "ειρηνευτικές αποκαταστάσεις της δημοκρατίας" με την βοήθεια των πεζοναυτών.
Σπύρος Σούρλας said:Το κάπνισμα απο μονο του δέν προκαλεί καμιά ασθένεια.Συμβάλλει μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες.Αυτό έχει τεράστια διαφορά.
Photis said:Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι η πίσσα που περιέχεται στα τυποποιημένα τσιγάρα ευθύνεται για τον καρκίνο του πνεύμονα. Όπως επίσης είναι κλινικά αποδεδειγμένο και δικαστικά καταγγεγραμένο, ότι οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες εμπλουτίζουν τα τυποποιημένα τσιγαρα με ουσίες που προκαλλούν εθισμό πέραν της νικοτίνης. Τώρα αυτά που μου λες για τα πλαστικά και τους Ινδιάνους τί σχέση έχουν ακριβώς με το θέμα μας;
Χίλια δύο πράγματα προκαλλούν ασθένειες. Ακόμα και οι ρυθμοί στους οποίους υποβάλλουμε τους εαυτούς μας καθημερινά προκαλούν ασθένειες. Τί ακριβώς σημαίνει αυτό; ότι δεν πρέπει να περιορίσουμε το κάπνισμα; Ή μήπως πρέπει να το ενθαρρύνουμε κι όλας; Σιγά μην το βάλουμε και σε μάθημα στα σχολεία. Δικαίωμα του καθενός να καπνίσει ή όχι. Αλλά υπόγεια μηνύματα σε παιδικά προγράμματα δεν έχει κανένας δικαίωμα να τα περνάει. Και αν κάποιος γονέας θέλει τα παιδιά του να καπνίσουν ας τους το μάθει μόνος του στο σπίτι του.
Έκτωρ Κατσίκης said:Συμφωνώ με τη δεύτερη πρόταση.
Όμως αφού δεν μπορούμε να απομονώσουμε τους "άλλους παράγοντες", η κατάσταση "το κάπνισμα απο μόνο του" δεν αναφέρεται σε in vivo κατάσταση. Επομένως η πρόταση "το κάπνισμα απο μόνο του δεν προκαλεί καμία ασθένεια" μπορεί να έχει λογική, αλλά δεν αντιστοιχεί σε πραγματική κατάσταση, οπότε μάλλον περι σοφίσματος πρόκειται.
Φυσικά ακόμη και οι in vitro επιπτώσεις του καπνίσματος είναι αποδεδειγμένες μόνο στατιστικά (η ίδια η έννοια "καρκινογόνο" π.χ. είναι στατιστική, αφού δεν γνωρίζουμε πλήρως την πορεία της καρκινογένεσης σε μοριακό επίπεδο)
Η διαφορά λοιπόν που επικαλείσαι Σπύρο αφορά την καταπολέμηση του καπνίσματος, επειδή, αν αυτό εκλείψει δεν θα εκλείψουν απαραίτητα και οι ασθένειες οι οποίες αποδίδονται σε αυτό. Συμφωνώ εν μέρει.
Να ρωτήσω όμως κάτι άσχετο.
Γιατί η μεγαλύτερη μερίδα των φανατικών καπνιστών (ακόμη και εκείνοι που θεωρούν ως καταπάτηση των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων τους το να μην καπνίζουν σε κλειστό χώρο παρουσία μη καπνιστών) ενώ επιχειρηματολογεί με όλα τα γνωστά επιχειρήματα περί ελευθερίας έκφρασης, Τσερνομπίλ, τρύπας του όζοντος κλπ κλπ ανακρούει πρύμναν μόλις γίνουν γονείς; Να υποθέσω οτι απο όλο το γνωστό σύμπαν, μόνο οι τρυφερές πνευμονικές κυψελίδες των βλασταριών τους είναι ευαίσθητες στο βενζοπυρένιο;
Θεοδωρόπουλος Δημήτρης said:Σπύρο, πέτα τα πτυχεία σου ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε
Ο Λούκυ Λουκ φταίει και όχι ο Τομ και Τζέρυ
Σπύρος Σούρλας said:Τις υποκρισίες περί καπνίσματος τίς ακούω βερεσέ.
Σπύρος Σούρλας said:Και επειδή απλουστευεις.Η λογοκρισία κινουμένων σχεδίων με το μαθημα καπνίσματος στα σχολεια πώς δένει μιά και εγώ ειμαι κομματάκι αργόστροφος.??
Σπύρος Σούρλας said:Eίδες πουθενά υστερική αντίδραση για το junk food τών μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων???Mήπως θά λογοκρίνουμε τον τομ και τζέρρυ εάν κάπου μασουλάει παχυντική τροφή???Eκεί ειναι η διαφορά μου.Το κάπνισμα ειναι επιβαρυντικός παράγων για τήν υγεία και δέν πρέπει να ενθαρρύνεται.Με τα χοντρά παιδιά τί γινεται/?/Mέ το αλκοόλ πού ειναι τεράστιος επιβαρυντικός παράγων τί γινεται???Αλλο ειναι η μη ενθάρρυνσις και άλλο η υστερική δίκην ντετεκτιβ ενασχόληση με τα υπόγεια μηνύματα...Το θέμα τού συγκεκριμένου topic αυτό είναι....
Photis said:Για ποιες υποκρισίες κάνεις λόγο;
Δύο γονείς θεώρησαν ότι ένα παιδικό πρόγραμμα κακώς έδειχνε ένα δημοφιλές καρτούν να καπνίζει για να δειχνει πιο γοητευτικό. Και κινήθηκαν νομικά εναντίον του καναλιού. Και στις 2 πρώτες σελίδες σε αυτό το thread τους περνάτε γεννεές δεκατέσσερις για αυτή τους την πράξη και για αυτή τους τη νοοτροπία. Γιατί να μην μου γεννάται η άποψη ότι θα θέλατε να πάμε στο άλλο άκρο;
Photis said:Εγώ γιατί θυμάμαι διαφημιστικές καμπάνιες στην Ελλάδα του 1980 κατά της παχυσαρκίας; Μπορεί να μην είχαν φάτσα κάρτα τα Μακ Ντόναλντς αλλά μια χαρά ξεκάθαρο σλόγκαν είχαν. "ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ" έλεγε το σποτάκι και είχε την μαμά να μπουκώνει τον κανακάρη με ένα κεφτέ. Συνέχεια δεν βλέπουμε ρεπορτάζ σε όλα τα δελτία να μας προειδοποιούν; Και δεν θυμάμαι ποτέ να είχαμε προτυπο ομορφιάς κανέναν παχύσαρκο στα media. Ακόμα και σε αυτάτα κατάπτυστα reality όποιος έφευγε από τον μέσο όρο σε βάρος έπρεπε να χάσει κιλά για να ανέβει στο σανίδι να τραγουδήσει. Για να μην αναφερθούμε και στην αντιμετώπιση των παχύσαρκων γενικότερα που αγγίζει τα όρια του κοινωνικού ρατσισμού. Από την άλλη πολύ σωστά επισημαίνεις τόσο την επικινδυνότητα του φαινομένου, όσο και ότι η πραγματικές αιτίες δεν αγγίζονται. Κακώς κατά τη γνώμη μου.
Photis said:Στην παιδική παχυσαρκία αναφέροταν και το σποτάκι πάντως. Εν έτη 1981 και όχι σήμερα. Σήμερα είναι μείζον ζήτημα σε εκπομπές με θέματα υγείας. Μήνυση δεν έχει πέσει, αλλά αν έχεις προσέξει και οι διαφημίσεις -άμεσες ή έμμεσες- στην ελληνική TV που αφορούν αλυσίδες fast food έχουν περιοριστεί τα τελευταία 5 χρόνια.
Σπύρος Σούρλας said:Εντάξει βρέ φώτη μου,αλλά εάν ο Μαυρος Πήτ,μπούκωνε φαγητό σε καρτούν θά τρέχαμε να κανουμε μηνυση στο κανάλι,ότι διαφημίζει τήν παχυσαρκία???Oλα έχουν ένα όριο...
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.