"budget" ενισχυτής με ιδιαιτερότητα αναζητείται !

Dalaniκ ή αλλιώς αγαπητέ νίκο χρόνια σου πολλά για τη μέρα που αρχίζει σε λίγο με υγεία και ευτυχία...

παιδιά μένω κοντά 250 χμ από την αθήνα αλλά ανεβοκατεβαίνω συχνά... Proac Response είχα με λάμπα πάει πολύ ο συνδυασμός... απλά θέλει καλή λάμπα . γενικά τα ProAc εξαρτώντα ΠΟΛΥ περισσότερο από τα συνοδά απ' ότι τα Harbeth... ο βασικός λόγος που έφυγα από τα Response είναι πως με ό,τι και να τα άκουσα μετά από ώρα με κούραζαν.... στο ηχόχρωμα που ακούω τα παλιά μου δισκάκια υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που λύνεται με τα harbeth... είναι το λεγόμενο listening fatigue...
όσοι έχετε περάσει τις ίδιες φάσεις με καταλαβαίνετε...

... ο βασικός λόγος που έφυγα από τα Response είναι πως με ό,τι και να τα άκουσα μετά από ώρα με κούραζαν.... στο ηχόχρωμα που ακούω τα παλιά μου δισκάκια υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που λύνεται με τα harbeth... είναι το λεγόμενο listening fatigue...
όσοι έχετε περάσει τις ίδιες φάσεις με καταλαβαίνετε...
:a0210:

Η επισήμανση είναι δικιά μου.

Φίλε backousis να θυμηθούμε λίγο τον νόμο του Ohm από το Γυμνάσιο; Φαντάζομαι δεν τον αμφισβητεί κανείς μας.
Ένταση Ρεύματος = Τάση διά Αντίσταση. i = v / r
Καταναλούμενη ισχύς = Τάση επί ένταση P = v . i
Οπότε:
Ισχύς = τετράγωνο της έντασης επί αντίσταση. P = i2 . r

Ο κάθε ενισχυτής εφ´ όσον μπορεί πάντα να παράξει την ισχύ που επιτρέπουν οι προδιαγραφές του είτε αυτή καταναλώνεται σαν θερμότητα (στο πηνίο του μεγαφώνου) είτε σαν κινητική για να μετατραπεί σε ήχο,

για να διατηρηθεί το γινόμενο σταθερό με μεταβολή στην αντίσταση το μόνο που θα μεταβληθεί είναι (το τετράγωνο) το ρεύμα, κάτι για το οποίο, το συγκεκριμένο ηχείο δεν ανησυχεί και τόσο.

Πάντως, το πώς τα 15 βάτ θα γίνουν 3 ομολογώ πως αδυνατώ να το κατανοήσω με τις ελάχιστες γνώσεις φυσικής που διαθέτω.

ειναι απλο φιλε μου.

ενω η ταση ειναι δεδομενη(η ταση τροφοδοσιας μειον τις απωλειες) η

αντισταση εχει σκαμπανεβασματα αναλογα το ηχειο.

δεν εχεις δει οτι παντα η ισχυ στους ενισχυτες συνοδευεται παντα στα ποσα

ohm αυτη μετρηθηκε;

οταν ενας ενισχυτης αποδιδη 15watt/8ohm θα αποδιδη 30watt/4ohm εαν το

τροφοδοτικο του ειναι ικανο να αποδωση το διπλασιο ρευμα.

στα 16 ohm η ισχυ του θα ειναι 7.5 watt συμφωνα με τον νομο του ohm.

λυσε τον τυπο με 35ohm που ειναι η μεγιστη αντισταση του ηχειου στα 2κhz

και θα βρεις ποσα watt μπορει να δωση στη συγκεκριμενη συχνοτητα.

τα ηχεια που συνηθως λεμε δυσκολα φορτια ειναι αυτα που πεφτη η αντισταση

τους κατω απο τα 4ohm.

τετοια ηχεια μπορουν να οδηγηθουν απο μικρους σε watt ενισχυτες αλλα με

ισχυρα τροφοδοτικα ωστε να μπορουν να δωσουν ισχυ οταν η αντισταση του

ηχειου το απαιτη.

το συγκεκριμενο θελη το αντιθετο και ας μην εχει και τρελα ρευματα ο

ενισχυτης αφου η αντισταση του ειναι παντα ψηλα.

Eυχαριστώ για τις ευχές ΝeXTgen! Υγεία σε όλο το κόσμο...

Για τις ακροάσεις εννοούσα ότι θα έφερνες τα harbeth τα οποία θα άκουγες με τον Densen και θα σύγκρινες συνδιασμούς λάμπα-proac-densen...

Δεν σου κρύβω ότι κρυφοκοιτάζω τα D18 για αυτό πρότεινα και τις συνακροάσεις μιας και τα D15 δεν τα έχω ακούσει με τον Densen...

Aν σε ενδιαφέρει, όταν πέσει ο δρόμος σου κατ' εδώ, κανόνισε είτε με τον gas gas είτε σπίτι μου να τα ακούσουμε...

Και πάλι μπράβο για τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το χόμπυ μας...

ειναι απλο φιλε μου.

ενω η ταση ειναι δεδομενη(η ταση τροφοδοσιας μειον τις απωλειες) η

αντισταση εχει σκαμπανεβασματα αναλογα το ηχειο.

δεν εχεις δει οτι παντα η ισχυ στους ενισχυτες συνοδευεται παντα στα ποσα

ohm αυτη μετρηθηκε;

οταν ενας ενισχυτης αποδιδη 15watt/8ohm θα αποδιδη 30watt/4ohm εαν το

τροφοδοτικο του ειναι ικανο να αποδωση το διπλασιο ρευμα.

στα 16 ohm η ισχυ του θα ειναι 7.5 watt συμφωνα με τον νομο του ohm.

λυσε τον τυπο με 35ohm που ειναι η μεγιστη αντισταση του ηχειου στα 2κhz

και θα βρεις ποσα watt μπορει να δωση στη συγκεκριμενη συχνοτητα.

τα ηχεια που συνηθως λεμε δυσκολα φορτια ειναι αυτα που πεφτη η αντισταση

τους κατω απο τα 4ohm.

τετοια ηχεια μπορουν να οδηγηθουν απο μικρους σε watt ενισχυτες αλλα με

ισχυρα τροφοδοτικα ωστε να μπορουν να δωσουν ισχυ οταν η αντισταση του

ηχειου το απαιτη.

το συγκεκριμενο θελη το αντιθετο και ας μην εχει και τρελα ρευματα ο

ενισχυτης αφου η αντισταση του ειναι παντα ψηλα.
Δεν εχω ακουσει ποτε,μα ποτε σχολια για οποιονδηποτε ενισχυτη να εχει προβλημα οδηγησης σε ψηλες συχνοτητες,οδηγωντας οποιοδηποτε ηχειο.Ετσι που περιγραφεις τα πραγματα,καποιος θα νομιζει οτι λειπουν συγκεκριμενες ψηλες συχνοτητες.........αλλα οι πιο πανω και πιο κατω οπου η αντισταση του ηχειου ειναι χαμηλοτερη θα ειναι ενταξει;;;;;

Δεν εχω ακουσει ποτε,μα ποτε σχολια για οποιονδηποτε ενισχυτη να εχει προβλημα οδηγησης σε ψηλες συχνοτητες,οδηγωντας οποιοδηποτε ηχειο.Ετσι που περιγραφεις τα πραγματα,καποιος θα νομιζει οτι λειπουν συγκεκριμενες ψηλες συχνοτητες.........αλλα οι πιο πανω και πιο κατω οπου η αντισταση του ηχειου ειναι χαμηλοτερη θα ειναι ενταξει;;;;;

Mεσαιες μαλλον πιο σωστα.Εκει δηλαδη που ειναι το φορτε του SHL5 !!!!!!!........

οχι βεβαια καμια συχνοτητα δεν λειπη απλα ο ενισχυτης θα κλιπαρη πολυ πιο ευκολα οταν το προγραμμα περιεχει αυτη τη συχνοτητα

παραμορφωνοντας συνολικα τον ηχο του και για να σε προλαβω πριν μου πεις οτι τα 2khz ειναι υψηλη συχνοτητα και δεν ζηταη

μεγαλη ισχυ σου λεω οτι το ιδιο συμβαινη και στα 58hz οπου το ηχειο ανεβαινη στα 22ohm.

εγω επιμενω οτι αυτο το ηχειο σε 25τ.μ. και με αποσταση ακροασης 2 με 3

μετρα θα εχει προβληματα ακομα και κατω απο τα 80db.

επειδη ομως ειμαστε εκτοε θεματος αν θελεις ανοιξε ενα θεμα στη diy και θα

δεις τι γνωμες θα παρης η εναλλακτικα στειλε ενα email στη harbeth.

οχι βεβαια καμια συχνοτητα δεν λειπη απλα ο ενισχυτης θα κλιπαρη πολυ πιο ευκολα οταν το προγραμμα περιεχει αυτη τη συχνοτητα

παραμορφωνοντας συνολικα τον ηχο του και για να σε προλαβω πριν μου πεις οτι τα 2khz ειναι υψηλη συχνοτητα και δεν ζηταη

μεγαλη ισχυ σου λεω οτι το ιδιο συμβαινη και στα 58hz οπου το ηχειο ανεβαινη στα 22ohm.

εγω επιμενω οτι αυτο το ηχειο σε 25τ.μ. και με αποσταση ακροασης 2 με 3

μετρα θα εχει προβληματα ακομα και κατω απο τα 80db.

επειδη ομως ειμαστε εκτοε θεματος αν θελεις ανοιξε ενα θεμα στη diy και θα

δεις τι γνωμες θα παρης η εναλλακτικα στειλε ενα email στη harbeth.
Εννοεις με 15 βατ;

Eυχαριστώ για τις ευχές ΝeXTgen! Υγεία σε όλο το κόσμο...

Για τις ακροάσεις εννοούσα ότι θα έφερνες τα harbeth τα οποία θα άκουγες με τον Densen και θα σύγκρινες συνδιασμούς λάμπα-proac-densen...

Δεν σου κρύβω ότι κρυφοκοιτάζω τα D18 για αυτό πρότεινα και τις συνακροάσεις μιας και τα D15 δεν τα έχω ακούσει με τον Densen...

Aν σε ενδιαφέρει, όταν πέσει ο δρόμος σου κατ' εδώ, κανόνισε είτε με τον gas gas είτε σπίτι μου να τα ακούσουμε...

Και πάλι μπράβο για τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το χόμπυ μας...

Όποτε θες να έρθεις να ακούσουμε το σύστημα με τον densen. Στείλε pm να κανονίσουμε.

Μου κάνει εντύπωση πάντως nextgen αυτό που λες, δεδομένου ότι χαρακτηριστικό των proac, όπως άλλωστε και των harbeth- δεν λέω, είναι η μουσικότητα και ο ξεκούραστος ήχος τους. Προφανώς δεν έκατσαν τα συνοδά.

ok.....πασο.
Κανε τις δικες σου προτασεις στον neXTgen.......τουλαχιστον με κατι που ακουσες.Προσωπικα δεν θα προτεινα κατι........στο χαρτι με αριθμους.Αμα ηταν ετσι τι να πουμε σ'αυτους που εχουν single ended 6&8 watts και ηχεια οπως το Harbeth κλπ..........

θα οδηγεί ζεύγος harbeth super hl5 σε χώρο 25τμ περίπου, κατά προτίμηση τρανζίστορ, επίσης καλό θα είναι να κοντράρει τη μουσικότητα του άγγλου όντας ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ (γρήγορος, διαφανής και σφιχτός χαμηλά...), ολοκληρωμένος ΚΑΙ αν είναι κελεπούρι τιμής θα το χαρώ διπλά. εννοώ πως τα shl5 είναι πανεύκολο φορτίο, παίζουν για πλάκα με 25 watts ενισχυτή (μην πω και πιο λίγο) φυσικά όσο καλύτερα τα ταϊσεις... (τα γνωστά!).

ακούστε τώρα και την ιδιαιτερότητα. θέλω να έχει mute circuit ώστε ανοίγοντας (εννοείται και κλείνοντας) να μην ακούς από τα ηχεία POP. ούτε ελάχιστο (άρα αποκλείονται οι naim αλλά και οι lfd που τα παίζουν καταπληκτικά).

παραθέτω μερικά μοντέλα που ίσως είναι στο μυαλο σας (δυστυχώς έχω ακούσει ελάχιστα...ως τώρα τέλος πάντων) .

yamaha a-s 700/1000/2000
creek evo5350 / destiny 2
densen Beat B-110 /130

δε μιλάω για audionet soro ή sugden a21se ή plinius (μιλήστε αν θέλετε εσείς, φεύγουμε είτε από το τρανζίστορ ή σε τιμή)

θα με ενδιέφερε κυρίως η άποψή σας για τους yamaha και τους creek ΕΦΟΣΟΝ τους έχετε ακούσει με harbeth...

αν μέσω προτάσεων και φυσικά ακροάσεων διαπιστώσω πως πρέπει να αφήσω τον όρο "budget" στην άκρη -αν και είμαι σχεδόν πεπεισμένος και ΕΞΕΠΙΤΗΔΕΣ το περνάω και στο .Hi-End ενισχυτικά. πως μπορεί κάποιος με 2 άντε 2.5 χιλιάδες να πάρει hi-end ενισχυτικό ειδικά αν έχει τέτοιο ηχείο -εξήγησα τι εννοώ-.-
Καλημέρα.τα ηχεία τ άκουσα μετά από τα σχόλια του Π.Κωτσή με 3 ενισχυτές,naim5i A21SE,και με τους μονομπλόκ Crimson ,που εκθείαζε όταν ήταν στον ήχο.Προσωπικά μ άρεσαν με τον Α21SE,ΑΝ ΚΑΙ εγώ προτιμούσα τα HARBTH 7E III.Πάντως και με τους 3 ο ήχος ήταν ζεστός,καθαρός αγγλικός,ομοιογενής ,

από θέμα αέρα ο a21se (και ο απλός πάντως α21, που έχω ακούσει) ΔΕΝ παίζεται... καλή τάξη Α απλά έχω τον κλασσικό ενδοιασμό περί της θερμότητας που εκλύεει (ειδικά μετά την άνοιξη, ελλάδα γαρ)

δεν είμαι και σίγουρος (λίγο τα έχω ακούσει με τον απλό α21) για το πόσο είμαι οκ με τον έλεγχο του μπάσου για classic rock stuff... (σε τζαζ, κικρά σύνολα, φυσικί κυρίως πνευστά, γυναικείες φωνές ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ο sugden)

και να πω και την αμαρτία μου, λίγο PRAT ακόμα, λίγη ατάκα (και ας χαθεί λίγο σώμα ή σκηνή) το χρειάζομαι ... αλλά σε αυτή τη ζωή ("7 χρόνια φαγούρα") κανείς δεν είναι τέλειος!

καλή βδομάδα με υγεία σε όλους, χρόνια πολλά στους νίκους και τις νίκες...

αγαπητε φιλε,θα ηθελα να σου πω τη γνωμη μου αφου εχω ακουσει τα συγκεκριμενα ηχεια στον αντιπροσωπο μα ενισχυτη τον sugden a21s2.Προσωπικα το ηχειο για τα λεφτα του δεν με ενθουσιασε,αλλα αυτο εσενα δεν σε αφορα,η οδηγηση του ομως απο τον sugden ηταν επαρκεστατη.Οταν ο αντιπροσωπος ειδε οτι δεν πολυενθουσιαστικα εβαλε στην θεση των h5 το p3s2.Γελασα μεσα μου αλλα δεν ειπα τιποτε.Αμεσως μετα καταπια την γλωσσα μου,το μικρο πραγματικα ειναι υπεροχο ηχειο,βαζει τα γυαλια στο μεγαλο,ομως ειναι δυσκολο φορτιο γιατι πολυ γρηγορα ο sugden γονατισε.Ο Δαυιδ νικησε τον ΓΟΛΙΑΘ.Φευγοντας απο εκει πηγα να ακουσω τον leben cs300.Mε τι ηχεια λεω ρε παιδια θα τον ακουσουμε,και μου δειχνουν κατι θηρεια 2μ της mcintoch Ξανα εγω αρχισα να γελαω,σιγα λεω μη 12 βατ οδηγησουν τα ηχεια που στην εκθεση επαιζαν με μονομπλοκ 1000.Παλι εφαγα ηττα,τα οδηγησαν και μαλιστα χωρις σημαδια ψαλιδισμου. Συμπερασμα,μην σας ξεγελα το μεγεθος,πολλες φορες τα φαινομενα απατουν.

Νίκο (Dalanik) χρόνια πολλά,

Χαίρομαι που επανέφερες τους Densen στη συζήτηση, ήμουν έτοιμος να το κάνω. Ειδικά με το τελευταίο σχόλιο του NeXTgen, για περισσότερο PRAT, ήρθε κι έδεσε.

Να προσθέσω μια κουβέντα που είχα πρόσφατα στο φόρουμ της Densen:

http://densen.dk/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=1227&st=0&sk=t&sd=a&start=15

Ο χρήστης Stefanow που έχει κάνει και τις δύο διαθέσιμες αναβαθμίσεις στον B-110 (εξωτερικό τροφοδοτικό DNRG και + update) με δυο λόγια λέει πως

α) o Β-110 με το DNRG είναι καλύτερος από τον (σκέτο) Β-130, που έχει ακούσει εκτεταμένα (και περίπου 500 φθηνότερος, προσθέτω εγώ), ενώ

β) με το (+) update (οι καινούργιοι το έχουν ούτως ή άλλως, νομίζω, και πρόκειται για βελτίωση στο προενισχυτικό στάδιο):

"The sound character has changed significantly: the bass became deeper and highly articulated, the treble more extended, the sounstage wider with greater resolution. The whole presentation is more open and somewhat foreward when compared to the sweet atmospheric sound of the original -no dnrg- b110 (just like a modern remastered cd) and it reminds me of the b175 which i had recently auditioned. And last but not the least: the music now has an intense rythmic character, especially when played from the mighty b440 (the single one piece of hardware with which i fell in love at first note, and i still am). The hiss has been very slightly reduced and the crosstalk between the inputs has gone away. However I think that one needs speakers with decent bass extension to feel the rythmic difference (i own the tempo 25) or else could miss the midbass that has now turned into lowbass.

Απ' ό,τι καταλαβαίνω, χάνεται κάπως ο γλυκερός - ατμοσφαιρικός ήχος του original, που ίσως να σε βολεύει.

Τέλος, επειδή αναφέρθηκε ο Πάρις Κωτσής (που είναι ένας reviewer που εκτιμώ), να θυμίσω ότι ο Β-110 είχε επικρατήσει σε τέστ που είχε διεξαγάγει ο Π.Κ. στον Ήχο με αντιπάλους Destiny, Cairn 4810, Arcam A32, Audio Aero Prima, Azur 840, Primare I30, Hegel H1, Unison R. Unico Secondo -σημειωτέον, όλοι ακριβότεροι (ο Ήχος ήταν ακόμα σε μια εποχή που δεν βαθμολογούσε με τις τιμές...).

Μ' αυτά και μ' αυτά, νομίζω ότι δεν μπορείς να τον βγάλεις από τη λίστα χωρίς να τον ακούσεις.

μου δίνεις το έναυσμα να ψάξω και προς τα εκεί, σε ευχαριστώ (2250 o plus με το εξωτερικό psu είναι νομίζω)

Είναι καλή περίπτωση ο Β-110. Εμένα το μόνο που με κρατά είναι η σχετικά χαμηλή του ισχύς (αν και το έξτρα τροφοδοτικό κάνει θαύματα λένε).

...με αντιπάλους Destiny, Cairn 4810, Arcam A32, Audio Aero Prima, Azur 840, Primare I30, Hegel H1, Unison R. Unico Secondo -σημειωτέον, όλοι ακριβότεροι (ο Ήχος ήταν ακόμα σε μια εποχή που δεν βαθμολογούσε με τις τιμές...).

Να διορθώσω κάτι που έγραψα από κεκτημένη ταχύτητα: ο Cambridge Audio είναι φθηνότερος από τον Densen, και ήταν και όταν γραφόταν το τεστ. Οι υπόλοιποι ήταν ΤΟΤΕ ακριβότεροι - ο Creek βγήκε αργότερα σε πολύ καλύτερη τιμή, ενώ δεν ξέρω πόσο έχει ο Destiny 2.

Εχω καί εγώ τα ίδια Harbeth καί τα συνδύασα με το προ καί τελικό Masterclass της sugden.Bέβαια τον τελικό τον περιμένω απο μέρα σε μέρα καί δεν μπορω να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.Τα συνδύασα με την Sugden μετα απο συμβουλή φίλου μου που ζεί στο Λονδίνο ,ασχολείται με το "άθλημα" καί έκανε για δικό μου λογ/σμο την σχετική έρευνα στα μαγαζιά που συχνάζει καί στον κύκλο που συναναστρέφεται όταν ήμουν σε αναζήτηση ενισχυτή..Κατα την γνώμη μου τα ενισχυτικά της sugden θα πρέπει να είναι πάντα μέσα στα υποψήφια μηχανήματα για τον φίλο μας ακόμα καί για μεταχειρισμένο εαν θα μπορούσε να υπερβεί το χρηματικό του όριο.