budget usb dac για αρχεία 16/44.1 και κυρίως mp3 320kbps

oknos

New member
2 May 2014
6
Καλησπέρα,
Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο φόρουμ και σε αυτό με οδήγησαν πολλές ώρες googling σχετίκά με dacs καθώς θέλω να αποκτήσω ένα για να αναβαθμίσω το σύστημά μου.
Σαν πηγή χρησιμοποιώ λαπτοπ με audiophile linux ή windows 8.1 με foobar. Επίσης η πλειοψηφία των αρχείων μου είναι mp3 320kbps και λίγα flac από τα οποία ελάχιστα στα 24bit. Τέλος η τιμή του dac πρέπει να κυμαίνεται αυστηρά γύρω στα 200 ευρώ.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1) Θα υπάρχει παρατηρήσιμη διαφορά στην αναπαραγωγή mp3 μεταξύ του dac και του onboard ήχου ειδικά σε budget μηχανήματα; Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να "κλαίω τα λεφτά μου";

2) Πώς συγκρίνονται φθηνά κινέζικα μηχανήματα (βλέπε http://www.ebay.com/itm/SMSL-Sanskr..._Audio_Amplifiers_Preamps&hash=item19e877e1fb ) σε σχέση με παρόμοιων χαρακτηριστικών συσκευές από μεγαλύτερους κατασκευαστές (π.χ. arcam rpac, audioquest dragonfly); Αν προβώ σε αγορά κάποιου dac τύπου smsl είναι πιθανό να μετανοιώσω που δεν έδωσα 50-80 ευρώ παραπάνω για κάτι ποιοτικότερο?

Τέλος να αναφέρω ότι επουδενί δεν θεωρώ τον εαυτό μου audiophile, αλλά θέλω να επιτύχω όσο πιο ξεκούραστο και ικανοποιητικό ήχο μου επιτρέπουν τα οικονομικά μου, που να μην αδικεί την ίδια τη μουσική.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την προσοχή σας.

Καλωσήρθες.

Θα μπορούσαμε να λέμε ώρες και για πολλά από αυτά που ρωτάς.
Πολλοί φίλοι θα σου πουν πως το αν ακούσεις διαφορές ή όχι εξαρτάται και από το υπόλοιπο σύστημα και θα έχουν δίκιο.
(Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την τιμή,παίζουν ρόλο πολλά.)

Αυτό που θα σε συμβούλευα εγώ,και που δεν θα κλαις τα χρήματα σου σε καμία περίπτωση,είναι κάποια από τις καινούργια μικρά ντακ που κυκλοφορούν,τα οποία είναι και φορητά.
Οπότε με μια κίνηση αποκτάς και ένα αξιόλογο ντακ και μια φορητή λύση για τα ακουστικά σου.

Κοίταξε τα νήματα για το Geek,το DragonFly ,το ifi nanoDSD,κλπ...
Και προσπάθησε από εδώ και μπρος να εμπλουτίζεις την συλλογή με Flac αν είναι δυνατόν,να μην αδικείς και τον κόπο που έκανες να στήσεις τα media player σου...

Last edited:
Re: Απάντηση: budget usb dac για αρχεία 16/44.1 και κυρίως mp3 320kbps

Και προσπάθησε από εδώ και μπρος να εμπλουτίζεις την συλλογή με Flac αν είναι δυνατόν,να μην αδικείς και τον κόπο που έκανες να στήσεις τα media player σου...

καθώς μόνο έτσι θα πιάσουν τόπο τα χρήματα που θα δώσεις για το dac θα συμπλήρωνα

Απάντηση: Re: Απάντηση: budget usb dac για αρχεία 16/44.1 και κυρίως mp3 320kbps

καθώς μόνο έτσι θα πιάσουν τόπο τα χρήματα που θα δώσεις για το dac θα συμπλήρωνα

Και θα είχες απόλυτο δίκιο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: budget usb dac για αρχεία 16/44.1 και κυρίως mp3 320kbps

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Το υπόλοιπο σύστημά μου είναι ένας pioneer a-30 και δύο αρχαία jvc s-p55 τα οποία θα αντικατασταθούν σε λίγο καιρο είτε με τα monitor audio bronze bx2 είτε με τα dali lektor3 (δεν έχω ακούσει κανένα τους και έχω στο πρόγραμμα να το κάνω σύντομα).

Πάντα προσπαθώ να βρώ τη μουσική που θέλω σε flac αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο καθώς έχω πραγματικά μεγάλη γκάμα ακουσμάτων και τα περισσότερα προσφέρονται σε mp3.
Δηλάδή από ότι κατάλαβα οι διαφορές για mp3 320kbps από onboard σε dac δεν δικαιολογούν την αγόρα του.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: budget usb dac για αρχεία 16/44.1 και κυρίως mp

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Το υπόλοιπο σύστημά μου είναι ένας pioneer a-30 και δύο αρχαία jvc s-p55 τα οποία θα αντικατασταθούν σε λίγο καιρο είτε με τα monitor audio bronze bx2 είτε με τα dali lektor3 (δεν έχω ακούσει κανένα τους και έχω στο πρόγραμμα να το κάνω σύντομα).

Πάντα προσπαθώ να βρώ τη μουσική που θέλω σε flac αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο καθώς έχω πραγματικά μεγάλη γκάμα ακουσμάτων και τα περισσότερα προσφέρονται σε mp3.
Δηλάδή από ότι κατάλαβα οι διαφορές για mp3 320kbps από onboard σε dac δεν δικαιολογούν την αγόρα του.

Σίγουρα είναι αναβάθμιση το να βγαίνουμε από το θορυβώδες περιβάλλον ενός υπολογιστή.
Και σίγουρα θα υπάρξει διαφορά.
Το θέμα είναι αν αυτή η διαφορά έχει σημασία για εσένα και εξαρτάται φυσικά και από το τι θα διαλέξεις.

Και υπάρχουν και οι ευκολίες.
Το Ifi πχ,θα μπορέσει αργότερα να σου παίξει και DSD αρχεία αν αποκτήσεις κάποια.

Η ερώτηση όμως που πραγματικά μετράει,είναι αν είσαι ικανοποιημένος τώρα από αυτό που ακούς.
Αν είσαι μείνε εκεί,αν όχι....
Στην θέση θα πήγαινα πρώτα για τα ηχεία και μετά θα δοκίμαζα και τα ντακάκια και ότι άλλο...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: budget usb dac για αρχεία 16/44.1 και κυρίως mp3 320kbps

Dali Zensor καλύτερα από τα lektor μακράν.....

Αν βάλεις dac με τα ηχεία που ήδη έχεις , οι διαφορές δεν θα δικαιολογούν το ποσό του dac και θα λές "τί μ$%$%%$^ έκανα...." Αν όμως είσια διατεθιμένος να αλλάξεις και τα ηχεία τότε γνώμη μου είναι να πάρεις το dac, διότι έτσι θα έχεις μια πιο αξιόπιστη πηγή να κάνεις τις συγκρίσεις σου....

Οσο για το mp3, με δυο τρείς επισκέψεις για συνακροάσεις σε μέλη εδώ θα σου λύσουν το πρόβλημα !

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: budget usb dac για αρχεία 16/44.1 και κυρίω

Έτσι κι αλλιώς τα ηχεία έχω βάλει σε προτεραιότητα. Όπως ίσως κατάλαβες είμαι σε φάση που φτιάχνω το σύστημά μου. Ο προηγούμενος ενισχυτής μου ήταν ένας παμπάλαιος hitachi hta-4000. Για ενισχυτή και ηχεία ωστόσο κατάφερα να βγάλω άκρη αναζητώντας πληροφορίες στον ιστό, ενώ για dac όχι και τόσο.

Πάντως ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κατέληξα στο να περιμένω να αποκτήσω τα ηχεία και μετά να πειραματιστώ με ότι dac μπορώ να βρώ για ακρόαση αν και πιθανώς σε dragonfly, rpac με βλέπω να καταλήγω.

Ευχαριστώ και πάλι για τις γρήγορες απαντήσεις σας.

Και θα είχες απόλυτο δίκιο.
Παίδες δε θα συμφωνήσω μαζί σας.
Ένα καλό DAC βοηθάει ν' απολαμβάνουμε τα mp3 μας και τα άλλα απωλεστικά format που συνήθως μας ενοχλούν. Η εμπειρία μου από την κατοχή και χρήση ψηφιακών σε διάφορες κατηγορίες κόστους και ποιότητας μ' έχει οδηγήσει στο εξής συμπέρασμα:
Το ίδιο αρχείο mp3 μπορεί να ακούγεται από απολαυστικά μ' ένα καλό DAC έως ενοχλητικά με μία υποδεέστερη πηγή!

Παραμένει το ερώτημα, αν οι διαφορές -που πάντα υπάρχουν- μπορούν ν' αναδειχτούν από το υπόλοιπο σύστημα. Ο κανόνας garbage in - garbage out πάντα ισχύει όμως. Και έχω δεί -μάλλον ακούσει- μέτρια ή και χαμηλής κατηγορίας συστήματα να βελτιώνονται θεαματικά με την αλλαγή πηγής.

Δεόμένου ότι ο φίλος μας ακούει από κυρίως από Spotify (16/44.1, 320 kbps) μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η διαφορά από τα μη απωλεστικά format είναι πολύ μικρή -ως αμελητέα-, για τα περισσότερα είδη μουσικής. Και πάντως δεν εμποδίζεται (στα 95% των περιπτώσεων) η απόλαυση της.

Δεν είναι σκοπός μου να επαναφέρω τη συζήτηση στην αξιολόγηση των διαφόρων formats, τα έχουμε πει άπειρες φορές εδώ μέσα.

Θέλω μόνο να τονίσω ότι μία καλή πηγή μόνο καλό μπορεί να κάνει!

οντως και η δική μου εμπειρία λέει πως το sf βελτιώνεται πολύ με έναν καλό dac...
απο την άλλη imo τα μόνα αποδεκτά mp3 ειναι τα 320 (αντε βια τα 198) απο κει και κάτω δεν....

οντως και η δική μου εμπειρία λέει πως το sf βελτιώνεται πολύ με έναν καλό dac...
απο την άλλη imo τα μόνα αποδεκτά mp3 ειναι τα 320 (αντε βια τα 198) απο κει και κάτω δεν....
Από τα 192 και πάνω είναι μιά χαρά.Τα AAC στα 128 kbps είναι άριστα. (Πλήθος τα καλογραμμένα κομμάτια στο Youtube, που μπορείς να τ' απολαμβάνεις ως έχουν).
Αλλά και πολλοί ιντερνετικοί ραδιοσταθμοί σε format mp3, στα 128 kbps, είναι άριστοι, όπως π.χ. της Swiss Radio. Αυτό πως εξηγείται; Δεν είναι το format αυτό καθαυτό, αλλά η προεργασία και η σωστή δουλειά που γίνεται κατά το encoding.

Και μ' ένα καλό DAC τα απολαμβάνεις όλα αυτά.

Θα ωφελήσει το σύστημα του σε κάθε περίπτωση.

Πάντως στο φίλο μας θα συνιστούσα να προσέξει και να κινηθεί προς την κατηγορία DAC/Amp, που εκτός από DAC, θα συμπεριλαμβάνεται και ενισχυτής ακουστικών. Έτσι, ακόμα κι' αν το υπόλοιπο σύστημα (ενισχυτικά-ηχεία) παρουσιάζει αδυναμίες θα μπορεί σε συνδυασμό μ' ένα καλό ζευγάρι ακουστικών της μεσαίας κατηγορίας να απολαμβάνει εξαιρετικά τη μουσική του.