Βύσματα μπανάνα για καλώδιο ηχείων?

dimkasta

AVClub Addicted Member
14 November 2006
2,246
Ψάχνομαι για μπανανίτσες για να τερματίσω το καινούριο καλώδιο ηχείων μου και για τις γέφυρες, οπότε μετά την επιτυχία της πρότασης του Χρήστου για τα RCA είπα να την κάνω και αυτή την ερώτηση λίγο πιο επίσιμη.
Καμιά πρόταση?
Αυτά που σκεφτόμουν να δοκιμάσω είναι τα επίχρυσα της Deltron (ακριβούτσικα)

Deltron_580-010011460.jpg

τις έχω χρησιμοποιήσει (δεν μου αρέσουν λόγω πλαστικού κέλυφους)
επίσης εχω χρησιμοποιήσει αυτές (ή σαν αυτές)...

3100180B.jpg

1-Red-1-Black-DJ-PA-Speaker-or-Home-Audio-24K-Gold-Plated-Wire-Banana-Plug-Terminals-detailed-image-2.jpg

x4bananaM+F1.JPG

30971701.jpg

(οι τελευταίες δεν συστήνονται)...

εαν μπορεις,μη χρησιμοποιησεις καθολου μπανανες.
Εκτος κι αν δεν μπορεις διαφορετικα.
Το δικο μου καλωδιο ηχειων που ειχα φτιαξει εδω και δυο χρονια,το ειχα τερματισει με μπανανες κι απ'τις δυο του μεριες και ειχα φτιαξει και γεφυρες απ'το ιδιο καλωδιο.
Πριν απο δυο βδομαδες πηρα την αποφαση ν'αφαιρεσω τις μπανανες και τις γεφυρες.
Απ'τη μερια των ηχειων αντι για γεφυρα,χωρισα τη διατομη του καλωδιου στη μεση κι ετσι τροφοδοτησα και τις τεσσερις μπορνες του απ'ευθειας.
Απ'τη μερια του ενισχυτη που δεν εχει διπλες μπορνες,το αφησα οπως ηταν,αφαιρωντας απλα τις μπανανες και σφιγγοντας πολυ δυνατα ολες τις μπορνες με κλειδι.
Ε απορω πως ακουγα τοσο καιρο!
Στην ουσια εχω αλλο συστημα,εφυγε η σκληραδα,εκαναν την εμφανιση τους τα πριμα που μου ελειπαν,απεκτησα μεγαλυτερο βαθος,τα οργανα ειναι πιο τρισδιαστατα κι εν ολιγοις εχω μια πληρη μεταμορφωση προς το πολυ καλυτερο.

Ψάχνω κατά προτίμηση κολλητές.
Σαν τις Deltrron είχε ένα καλώδιο που είχα χρησιμοποιήσει πριν αρκετό καιρό και ήταν φοβερές. Καλό κράτημα και πρακτικά αθάνατες.
Σαν τις πρώτες στη φωτό σου είχα χρησιμοποιήσει ένα διάστημα, απλά μετά από λίγο αν δεν τις προσέχεις τα ελατηριάκια τους στραβώνουν και η επαφή γίνεται μαντάρα.

Λάκη ο καθαρισμός και η ανανέωση της επαφής βοηθάει πάντα. Δυστυχώς το καλώδιο που έχω είναι αρκετά λεπτόκλωνο, οπότε δεν θέλω να το τραυματίσω με σκέτο σφίξιμο

Last edited:
Και οι 2 compass γράφουν πάνω... είναι ο dealer :)

Και η επιφάνεια παρόμοια φαίνεται. Και οι 2 είναι κούφιες.
Το σύστημα σφιξίματος αλλάζει. Ελλατήριο ή Ζ

ειχα τις πρωτες,αν κανεις σωστες κολλησεις και δεν παραμορφωθουν,εφαρμοζουν πολυ καλα.
Αυτες ειναι που αφαιρεσα απ'τα καλωδια μου και ειδα το φως το αληθινο.

Απάντηση: Re: Βύσματα μπανάνα για καλώδιο ηχείων?

τις έχω χρησιμοποιήσει (δεν μου αρέσουν λόγω πλαστικού κέλυφους)
επίσης εχω χρησιμοποιήσει αυτές (ή σαν αυτές)...

3100180B.jpg

Κι εγώ αυτές έχω.
Εφαρμόζουν πολύ καλά στις υποδοχές.
Μόνο που θέλουν πολύ καλό σφίξιμο στην αρχή και μετά από καμιά εβδομάδα επανέλεγχο και σφίξιμο εκ νέου.
Κι εγώ θα προτιμούσα το γυμνό καλώδιο βέβαια και ίσως το κάνω όταν τελειώσω με τις δοκιμές.

Ψάχνω και εγώ εδώ και καιρό...

Το πρόβλημα είναι ότι αν η μπανάνα δεν έχει πολύ καλή βίδα, δεν επιτυγχάνεται η σωστή σύζευξη... μόνο με κόλληση δεν είναι καλό, κατά την ταπεινή μου άποψη.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι όλες στο e-bay δεν παίρνουν πολύ χοντρό καλώδιο...

Καλύτερες είναι μάλλον εκείνες που έδειξε ο supersonic στην πρώτη φωτογραφία, αλλά με την παραλλαγή η μπανάνα να μην έχει αυτό το ελασματάκι που περιστρέφεται... είχα παλαιότερα τύπου Mitchel αλλά τις έδωσα μαζί με τα καλώδια... που αποδεικνύεται μέγα λάθος διότι δεν μπορώ να βρω άλλες... εκτός αν πληρώσω αδρά τις WBT οι οποίες είναι και οι καλύτερες... (δυστυχώς)...

http://www.wbtusa.com/pages/bananas_spades.html όποια και να πάρεις είναι άριστες... έτσι ήταν μπροστά και οι Mitchel... φυσικά εννοείτε ότι παίρνουμε το κατσαβίδι και σφίγγουμε τέρμα όσο μπούμε...

Ναι αυτές είναι... πολύ καλές κοίτα πόσο συμπαγής είναι η μπανάνα... αν τα σφίξεις με πένσα προσεκτικά είσαι τέλειος... ευχαριστώ για το λινκ!! -bye-

Κι εγώ αυτές έχω.
Εφαρμόζουν πολύ καλά στις υποδοχές.
Μόνο που θέλουν πολύ καλό σφίξιμο στην αρχή και μετά από καμιά εβδομάδα επανέλεγχο και σφίξιμο εκ νέου.
Κι εγώ θα προτιμούσα το γυμνό καλώδιο βέβαια και ίσως το κάνω όταν τελειώσω με τις δοκιμές.

εγω σφίγγω όποτε βρω ευκαιρία και πάντα παίρνουν λίγο

Oι WBT δεν είναι επιλογή δυστυχώς λόγω κόστους.

Mitchel αυτές λες?
http://www.audioaffair.co.uk/Michell-Engineering-4mm-Banana-Plugs-4-Pack/product_1427

τελικά και αυτές τις έχω (έχω 3 ζευγάρια ηχεία + τα Κ1000...)
Στα βασικά μου ηχεία έχω το αντίστοιχό τους σε terminal post (όπως το ίδιο και από την μεριά του ενισχυτή)
οι μπανάνες μόνο στα άλλα ηχεία.

Απλά προφανώς γι αυτές μλάμε μόνο βίδα έτσι? Γιατί αν πούμε να τα κολλήσουμε θα χρειαστεί η μαμά όλων των κολλητηριών...

Δεν χρειάζεται κόλληση αν το σφίξεις καλά με πένσα ... ή μπορεί να βάλεις επάνω αυτό το σωληνάκι, που πουλάει και η ABT (είναι σαν αυτό που περνάνε οι ηλεκτρολόγοι επάνω σε πολύκλωνα πριν τα σφίξουν) έτσι δεν σου ξεφεύγουν κλώνοι... δεν έχω ιδέα πόσο κάνει το σωληνάκι της ABT και από τι υλικό είναι...

Απλά προφανώς γι αυτές μλάμε μόνο βίδα έτσι? Γιατί αν πούμε να τα κολλήσουμε θα χρειαστεί η μαμά όλων των κολλητηριών...
βίδα μόνο
και από τη μέσα μεριά στο κρος και εκεί βίδα είναι και από πάνω κολλητήρι 40 βατ τουλάχιστον.
έτσι έχω κάνει το κρος μου ούτως ή άλλως. Τρίψιμο και αποκασιτέρωση των εξαρτημάτων, οινόπνευμα να φύγει το λίπος από το χέρι, στραγγαλισμός και σφίξιμο με πένσα και από πάνω κόλληση.
Για μιά ζωή....

εγω παλι δεν τρελενομαι για τα βιδωτα. τραυματιζουν τις ινες και λασκαρουν που και που.

χρησιμοποιω τις μπανανες Ζ που προτεινε ο Δημητρης (γνωστες και ως Nordost). μπορουν να παρουν ανετα μεχρι 4μμ2 διατομη και εχουν τελεια εφαρμογη.

και ενα τιπ για το κολυμα.. δεν χρειαζεται πολυ μεγαλο κολλητηρι αλλα ενα με μυτη λεπτη για να διυσδυσει αναμεσα στο Ζ και να ακουμπησει (κανει σωμα) στις τριχες του καλωδιου. εκανα κατι καλωδια ηχειων πριν 10 μερες και εμαθα απο τα λαθη μου

Η αλήθεια είναι ότι και γω γι αυτά σκέφτομαι (κόλλημα με τα nordost...) απλά δεν έχω ιδέα πως να τα κολλήσω και να εξασφαλίσω καλή επαφή. Η επαφή με το κολλητήρι είναι οκ για να τα κολλήσει, αλλά όχι για να κρατήσει καλή επαφή του κλώνου με το σώμα. Ιδανικά θα χρειαζόταν κάποια πένσα για να το σφίξει, αλλά δεν ξέρω τι ζημιά μπορεί να κάνει στο Ζ η παραμόρφωση.

οχι, καμια πενσα. θα κανεις ζημια στην μπανανα

γδυνεις τα καλωδια με προσοχη, τα στριβεις ελαφρα και τα βαζεις περιπου 1.5 εκ μεσα στην μπανανα. αν οι κολλησεις σου ειναι καλες (και τραβανε οπως πρεπει) θα ριξεις περιπου 20 ποντους κολληση σε καθε επαφη. φροντισε η μονωση του καλωδιου να ειναι 1μμ μακρυα απο την μπανανα. δλδ να μην ακουμπαει γιατι θα λιωσει (εκτος αν δουλευεις με τεφλον τυπου nordost. εχω κανει και τετοια, ειναι πιο δυσκολα.)

μετα βαζεις ενα ωραιο θερμοσυστελομενο και εισαι τζετ