Μάλλον δεν έχεις καταλάβει σε ποιο φόρουμ γράφεις.Δεν παραπλανώ κανέναν. Μπορείς και να μη με διαβάζεις.
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει σε ποιο φόρουμ γράφεις.Δεν παραπλανώ κανέναν. Μπορείς και να μη με διαβάζεις.
Win Win κατάσταση και προς αυτες πρεπει να εστιάζουμε όλοι οι απανταχου παντοφλοκράτορες!!
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει σε ποιο φόρουμ γράφεις.
Είναι σαν να μου ζητάει κάποιος να αποδείξω γιατί ένας πυκνωτής όταν ακουμπά σε επιφάνεια αλλάζει η χωρητικότητά του ή γιατί τα διαφορετικά υλικά μόνωσης αλλάζουν την χωρητικότητα του αγωγού. Δεν πρόκειται να το κάνω. Ας διαβάσει τι είναι η χωρητικότητα πρώτα και μετά βλέπουμε.
Επίσης, εγώ δεν διεξάγω πειράματα. Όποιος θέλει ας κάνει το πείραμα και να αποφανθεί.
Δημόσιο forum είμαστε με διαφορετικά μέλη. Θα υπάρξουν διαφωνίες και θα υποστείς και τον αντίλογο σε αυτά που γράφεις. Ειδικά αν δεν μπορείς να τα αποδείξεις. Όχι να λες αυτό που λέω εγώ είναι θέσφατο και να μας τη λες κι από πάνω.
Δε σου πολυάρεσε η απάντηση βλέπω.Ε, ναι. Ανάλογα το prompt, αλλάζει και το αποτέλεσμα.
Yes, all electrical cables act as capacitors due to the two conductors being separated by an insulating material, a structure identical to a capacitor. The capacitance is typically very low, but it is a factor in electrical performance, especially in long cables, as it can act as a low-pass filter, impeding high frequencies.
Πες στο Τζέμινι να έρθει να το συζητήσουμε, να δεις πόσο γρήγορα θα αλλάξει γνώμη. Είμαι καλός στο A.I. manipulation.
Τουλάχιστον έγραψε ότι είναι μετρήσιμο σε εργαστήριο... εκεί που γράφει τι λέει η επιστήμη.
Δε σου πολυάρεσε η απάντηση βλέπω.
Τραγικότερη η Νordost που αναφέρει: ότι τα cable lifters δε βελτιώνουν τον ήχο στα stranded καλώδια αλλά στα δικά της ναι.
Η αναλογη απάντηση σε γνωστό μου ήταν πως όχι μόνο βελτιώνουν αλλά ανάλογα με τα υλικά,τι ήχο δίνουν! Του πρότεινε δύο περιπτώσεις κατασκευης με σάντουιτς υλικών αναλόγως του είδους του πατώματος του και μια τρίτη αλλά δυσαναλογα πιο ακριβη,τους Furutech.΅Ερώτηση στο gemini AI: "Can cable risers improve sound quality?"
Η σύντομη απάντηση είναι πως όχι, τα ανυψωτικά καλωδίων (cable risers) γενικά δεν βελτιώνουν την ποιότητα του ήχου με τρόπο που να είναι ακουστός στο ανθρώπινο αυτί, τουλάχιστον για οικιακά συστήματα ήχου.
Αν και υπάρχει μια επιστημονική θεωρία πίσω από τη χρήση τους, οι διαφορές που προκαλούν είναι συνήθως τόσο μικροσκοπικές που θεωρούνται αμελητέες.
Ακολουθεί μια ανάλυση του μύθου, της πραγματικότητας και των πραγματικών χρήσεων αυτών των εξαρτημάτων.
Η Θεωρία: Τι υποστηρίζουν οι κατασκευαστές;
Οι υποστηρικτές των ανυψωτικών ισχυρίζονται ότι η ανύψωση των καλωδίων από το πάτωμα βελτιώνει τη διαύγεια και τη σκηνή του ήχου (soundstage). Τα κύρια επιχειρήματα είναι:
- Διηλεκτρική αλληλεπίδραση: Η μόνωση ενός καλωδίου (το διηλεκτρικό) απορροφά και απελευθερώνει ενέργεια. Το πάτωμα (ειδικά αν είναι χαλί ή ξύλο) θεωρητικά αλληλεπιδρά με το ηλεκτρικό πεδίο του καλωδίου. Ο αέρας είναι καλύτερο διηλεκτρικό υλικό, οπότε η ανύψωση "καθαρίζει" το σήμα.
- Στατικός ηλεκτρισμός: Τα συνθετικά χαλιά μπορούν να δημιουργήσουν στατικό φορτίο, το οποίο θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει το σήμα.
- Κραδασμοί (Microphonics): Οι δονήσεις από τα ηχεία μεταφέρονται στο πάτωμα και από εκεί στο καλώδιο, προκαλώντας μικρο-παραμορφώσεις.
Η Πραγματικότητα: Τι λέει η επιστήμη
Από πλευράς ηλεκτρολογίας, τα φαινόμενα αυτά είναι μετρήσιμα σε εργαστήριο αλλά συνήθως άσχετα σε ένα σαλόνι.
- Αμελητέα διαφορά: Στις χαμηλές συχνότητες και τάσεις των ηχητικών σημάτων, η αλληλεπίδραση με το πάτωμα είναι εξαιρετικά μικρή. Η αλλαγή στη χωρητικότητα (capacitance) είναι τόσο μικρή που δεν λειτουργεί ως φίλτρο που θα άλλαζε τον ήχο.
- Τυφλές δοκιμές: Σε ελεγχόμενες "τυφλές" δοκιμές (double-blind tests), όπου οι ακροατές δεν γνώριζαν αν τα καλώδια ήταν στο πάτωμα ή στον αέρα, ελάχιστοι έως κανένας δεν μπόρεσαν να διακρίνουν διαφορά.
Τα Πραγματικά Οφέλη
Παρόλο που πιθανότατα δεν θα αλλάξουν τον ήχο, τα ανυψωτικά έχουν πρακτική αξία:
- Οργάνωση: Κρατούν τα καλώδια τακτοποιημένα και αποτρέπουν το μπέρδεμα πίσω από το ρακ (rack).
- Καθαριότητα: Είναι πολύ πιο εύκολο να καθαρίσετε τη σκόνη κάτω από ένα αιωρούμενο καλώδιο.
- Προστασία: Προστατεύουν ακριβά καλώδια από το πάτημα ή από σκούπες ρομπότ.
- Αισθητική: Για πολλούς χομπίστες του ήχου (audiophiles), δείχνουν ωραία και προσδίδουν μια "επαγγελματική" εμφάνιση στο δωμάτιο.
Πώς να το δοκιμάσετε Δωρεάν
Πριν ξοδέψετε χρήματα σε ακριβά ανυψωτικά, μπορείτε να κάνετε ένα πείραμα:
Αν δεν ακούσετε διαφορά (που είναι και το πιθανότερο), τότε δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε αυτά για ηχητικούς λόγους.
- Πάρτε 6-8 χάρτινα ποτήρια ή κομμάτια φελιζόλ.
- Τοποθετήστε τα κάτω από τα καλώδια των ηχείων σας για να τα σηκώσετε λίγα εκατοστά από το πάτωμα.
- Ακούστε ένα κομμάτι που ξέρετε πολύ καλά. Μετά αφαιρέστε τα ποτήρια και ακούστε ξανά.
Επόμενο βήμα: Αν σας ενδιαφέρει η οργάνωση των καλωδίων ή η βελτίωση της ακουστικής του χώρου με άλλους τρόπους (π.χ. τοποθέτηση ηχείων), θέλετε να σας προτείνω μερικές δωρεάν συμβουλές που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ήχο;
Συγκεκριμένα το προταθεν σάντουιτς αποτελείται από ξύλο ελάτου,φελλό και σιλικόνη.Ο γνωστός μου το κατασκεύασε και ανύψωσε το καλώδιο ρεύματος του ενισχυτή του(Neotech nep-3001g).Η αναλογη απάντηση σε γνωστό μου ήταν πως όχι μόνο βελτιώνουν αλλά ανάλογα με τα υλικά,τι ήχο δίνουν! Του πρότεινε δύο περιπτώσεις κατασκευης με σάντουιτς υλικών αναλόγως του είδους του πατώματος του και μια τρίτη αλλά δυσαναλογα πιο ακριβη,τους Furutech,Shunyata,Nordost,Audioquest.
Το συμπέρασμα είναι δικό σας.Προσωπικα,δεν εμπιστεύομαι την Τεχνητή Νοημοσύνη ούτε για να μου πει τι ώρα είναι.
Διαφωνώ με τους χαρακτηρισμους.Ο χρόνος που αφιερώνει κάποιος σ' ένα χόμπυ και η διαθεση που έχει γι αυτό δεν τον χαρακτηρίζουν.Φιλαράκια,τα πράγματα είναι απλά ΙΜΗΟ.
Η ενασχόληση με ένα χόμπυ, έχει δύο version.
Η μία είναι η χαλαρή και η άλλη η εμμονικη.
Και οι μεν καλά κάνουν και οι δε άριστα πράττουν.
Μπάτσοι στην τρέλλα του καθενός,δε θα γίνουμε![]()
Είναι σαν να μου ζητάει κάποιος να αποδείξω γιατί ένας πυκνωτής όταν ακουμπά σε επιφάνεια αλλάζει η χωρητικότητά του ή γιατί τα διαφορετικά υλικά μόνωσης αλλάζουν την χωρητικότητα του αγωγού. Δεν πρόκειται να το κάνω. Ας διαβάσει τι είναι η χωρητικότητα πρώτα και μετά βλέπουμε.
Που το είδες αυτό ;;
Οι περισσότεροι slimline τελικοί έχουν "ξάπλα" τους πυκνωτές εξομάλυνσης γιατί δεν χωράνε να μπουν όρθιοι και σε άλλα τμήματα βλέπουμε συχνά πυκνά πυκνωτές να ακουμπάνε σε πλακέτες.
Και γω διαφωνω που διαφωνείς!Διαφωνώ με τους χαρακτηρισμους.Ο χρόνος που αφιερώνει κάποιος σ' ένα χόμπυ και η διαθεση που έχει γι αυτό δεν τον χαρακτηρίζουν.
Και γω διαφωνω που διαφωνείς!
Όλες οι πράξεις μας ,σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας ,μας καθορίζουν
Και φυσικά ακόμα ψάχνω να βρω ,που είδες τους χαρακτηρισμούς .
Δικη σου,αυθαίρετη κατηγοριοποίηση.Φιλαράκια,τα πράγματα είναι απλά ΙΜΗΟ.
Η ενασχόληση με ένα χόμπυ, έχει δύο version.
Η μία είναι η χαλαρή και η άλλη η εμμονικη.
Και οι μεν καλά κάνουν και οι δε άριστα πράττουν.
Μπάτσοι στην τρέλλα του καθενός,δε θα γίνουμε![]()
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.