CANON 50D ή NIKON D90?

YonVog

Established Member
26 June 2006
249
ΒΟΥΛΑ
Τη γνώμη σας παρακαλώ. Η χρήση είναι ερασιτεχνική προς ημιεπαγγελματική, κυρίως για still life φωτογραφίες. Δεν έχω αποκλίσει και την περίπτωση μιας πιο οικονομικής dslr π.χ. canon 450D ή ακόμα ΝΙΚΟΝ D80. Πιστεύετε ότι οι πιο ακριβές αξίζουν τη διαφορά.

Η επιλογή δεν είναι τόσο ανάμεσα σε σώματα, όσο ανάμεσα σε συστήματα.

Θα πρέπει να υπολογίσεις και το κόστος των φακών, αναλόγως το τι θέλεις να φωτογραφίζεις, στο συνολικό κονδύλιο αγοράς.
Εάν η "ημιεπαγγελματική" χρήση προϋποθέτει τη χρήση γρήγορων σταθερών φακών, σε Nikon το πράγμα γίνεται λιγάκι ακριβότερο.

Η επιλογή δεν είναι τόσο ανάμεσα σε σώματα, όσο ανάμεσα σε συστήματα.

Θα πρέπει να υπολογίσεις και το κόστος των φακών, αναλόγως το τι θέλεις να φωτογραφίζεις, στο συνολικό κονδύλιο αγοράς.
Εάν η "ημιεπαγγελματική" χρήση προϋποθέτει τη χρήση γρήγορων σταθερών φακών, σε Nikon το πράγμα γίνεται λιγάκι ακριβότερο.

Αρκετά πιο ακριβό και σπάνιο.

Πάντως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για καλους primes και από τρίτους κατασκευαστές, κυρίως Sigma.. Νομιζω οτι μια "ημιεπαγγελματική" χρήση οπως την καταλαβαινουμε γενικά, μαλλον καλύπτεται από τέτοιες επιλογες

(ή όχι ) ;

Για σταθερούς δεν θα το 'λεγα... εάν εξαιρέσεις τους macro, όπου Tamron και Sigma έχουν σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις, οι τρίτοι κατασκευαστές μάλλον δεν έχουν να επιδείξουν πραγματικά καλούς φακούς. Τουλάχιστον οι mainstream κατασκευαστές, καθώς υπάρχει και η Zeiss, κάποιοι Voigtländer, που δίνουν κορυφαία αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Εάν τίθεται κατά κύριο λόγο θέμα φακών (που το καταλαβαίνω απόλυτα) μήπως να επενδύσω σε ένα καλό φακό και να μείνω με την Canon 300D που έχω?

Τι φακούς έχεις τώρα και με τι ακριβώς φωτογραφία θέλεις να ασχοληθείς? Να υποθέσω πως με τρίποδα φλας και φωτισμό εν γένει είσαι καλυμένος? Γιατί ενδεχεται οι φακοί και το σώμα να μην είναι το κυριότερο ζήτημά σου, αναλόγως.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Εάν τίθεται κατά κύριο λόγο θέμα φακών (που το καταλαβαίνω απόλυτα) μήπως να επενδύσω σε ένα καλό φακό και να μείνω με την Canon 300D που έχω?

Κατά την γνώμη μου η καλύτερη κίνηση.
Σε δεύτερο χρόνο μπορείς να πάς και σε ένα καλύτερο σώμα.
Οπωσδήποτε όχι στην 450D. Στην θέση σου θα έμενα εκεί που είσαι.
Ή θα πήγαινα για μια 50D. Ή για μια 40D.

Συμφωνώ με Preve. Καλύτερη είναι η επένδυση σε φακούς, που θα τους χρησιμοποιείς για χρόνια.

Κατά την γνώμη μου η καλύτερη κίνηση.
Σε δεύτερο χρόνο μπορείς να πάς και σε ένα καλύτερο σώμα.
Οπωσδήποτε όχι στην 450D. Στην θέση σου θα έμενα εκεί που είσαι.
Ή θα πήγαινα για μια 50D. Ή για μια 40D.

Εάν το ζητούμενο είναι οι στατικές λήψεις και η μέγιστη δυνατή ανάλυση, μια χαρά λύση θα μπορούσε να είναι η 450D. Με τα 650 ευρώ διαφοράς από την 50D θα μπορούσε να αγοραστεί ένας καλός φακός. Η 450D είναι σοβαρότατη αναβάθμιση από την 300D, σε πολλαπλά επίπεδα. Εάν συνδυαστεί με καλούς φακούς, μιλάμε για μία τεράστια αναβάθμιση σε ποιότητα εικόνας, που πρέπει να είναι το κύριο ζητούμενο, εάν δεν κάνω λάθος, σε μία φωτογραφική μηχανή.

Νομίζω ότι θα προχωρήσω στην 450D + κάποιο καλό φακό. Οι λήψεις αφορούν κυρίως στατικά αντικείμενα οπότε εάν μου προτείνατε και κάποιο φακό για τα βελτιστα αποτελέσματα θα με βοηθούσε ακόμα παραπάνω. Όλες οι φωτογραφίες περνάνε από επεξεργασία στο photoshop από τους γραφίστες μου (διόρθωση χρωματικών, ρετους, ξεγυρίσματα κλπ).

Τι περίπου τραβάς, και από τι απόσταση? Εσωτερικές λήψεις?
Με την 300D τι φακούς έχεις? Τι εστιακά μήκη χρησιμοποιείς?

Θεωρητικώς για εσωτερικές λήψεις θα μπορούσες να βολευτείς μια χαρά με τον 50/1.4 ή εάν τραβάς και κοντινά ή και μάκρο, με τον EF-S 60/2.8 (300 και 380 ευρώ αντίστοιχα)

Εκτός από τον φακό της "μαμάς" (18-55) έχω και ένα SIGMA 55-200 (1:4-5.6).
Οι λήψεις γίνονται κυρίως σε εξωτερικό χώρο με τρίποδο και φυσικό φωτισμό (σπάνια χρησiμοποιώ flash) σε μορφή RAW και η απόσταση είναι το πολύ 1-1,5 μέτρα.