Canon 550D forever on

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Καλησπέρα παίδες,

έχω να σας κάνω μια ολίγον τι "κουφή" ερώτηση, μια και ως guru θα έχετε σίγουρα μεγαλύτερη ιδέα από ότι εγώ ή οι συνάδελφοί μου.

Εδώ και λίγο καιρό έχουμε εξοπλιστεί στο πανεπιστήμιο με μια ειδικά διαμορφωμένη Canon 550D, calibrated από μια γερμανική εταιρία ώστε να μετράει φωτεινότητες (luminances), κάτι που είναι απαραίτητο για την έρευνά μας.

Κάποια στιγμή θα σας κάνω μια παρουσίαση για όλο αυτό το πράγμα, είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Μέχρι τότε όμως, ηθελα να σας ρωτήσω το εξής:

Επειδή σκοπεύουμε να χειριζόμαστε remotely από άλλη τοποθεσία την camera, (κάτι που γίνεται μέσω υπολογιστή σχετικά εύκολα), θα χρειαστεί να την έχουμε αναμμένη σε μόνιμη βάση.

Αυτό θεωρείτε ότι θα προκαλέσει οποιουδήποτε είδους φθορές; Υποθέτω ότι ο αισθητήρας τραβάει σκόνες τις στιγμές που ανοίγει το κλείστρο μόνο, σωστά; Η camera μαζί με τον fisheye φακό κόστισε κάτι σαν 17 χιλιάρικα :)violent-smiley-030::violent-smiley-030::violent-smiley-030:), οπότε καταλαβαίνετε ότι πρέπει να'μαστε αρκετά προσεκτικοί...

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,053
Αθήνα
Ο αισθητήρας δεν τραβάει σκόνες παρά μόνο όταν βγάζεις τον φακό, πράγμα που δεν σκοπεύετε να κάνετε, αν κατάλαβα καλά.

Όλο το πακέτο κόστισε τόσο, περιλαμβάνοντας τον φακό, την κάμερα, το calibration, και ένα ειδικό software που διαχειρίζεται τις φωτογραφίες HDR για να δώσει τις μετρήσεις που θέλουμε.

Είναι κλασική περίπτωση υπέρ-εξειδικευμένου οργάνου σε υπέρ-υψηλό κόστος, λόγω ελάχιστης παρουσίας στην αγορά. :)

Οπότε, πέρα από τη σκόνη που όπως μου λέτε δε με πειράζει, έχουμε και άλλο που μπορείτε να σκεφτειτε ότι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
21,617
Να πω κατι χαζο; Θα πηγαινει καποιος να αλλαζει την μπαταρια; Φανταζομαι με βαση την χρηση απο ωρες εως μια μερα θα θελει φορτιση

SouthTune

New member
18 September 2012
88
Maestro, σκόνη μποπεί να μπεί στον αισθητήρα μόνο κατα την αλλαγή φακού, η με την συνεχη χρήση zoom in - zoom out, σε περιβάλον με πολύ σκόνη/άμμο λόγω αναρόφησης.
Νομίζω το θέμα σκόνη δεν θα σας απασχολήσει ποτέ, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο καθαρισμός του αισθητήρα είναι παιχνιδάκι, αν και δεν γνωρίζω τι διαμρφώσεις/προσαρμογές έχουν γίνει στην συγκεκριμένη μηχανή (????).

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Το always on φαντάζομαι αναφέρεται στο ότι η μηχανή θα είναι διαρκώς ανοικτή σε λειτουργία αναμονής και δεν θα τραβάει διαρκώς μεγάλες λήψεις, γιατί έτσι θα πάρετε γρήγορα τον αισθητήρα στο χέρι από υπερθέρμανση.

alzazira69

AVClub Addicted Member
17 June 2012
2,261
άμα θολώνει ο φακός ή μάλλον το κουτί στο οποίο βρίσκεται η μηχανή, τί θα κάνεις?

Τι εννοείς κουτί; Η μηχανή σε τρίποδο βρίσκεται, κανονικά, δεν είναι κάπου ενσωματωμένη.

Ο φακός πράγματι, ενδεχομένως να θολώνει, αλλά εν γένει μιλάμε για συνθήκες δωματίου, και μάλιστα ιδανικές συνθήκες (το εργαστήριο παράλληλα εξομοιώνει ιδανικά κλιματιζόμενο χώρο, οπότε θερμοκρασία και υγρασία θα παραμένουν σταθερά σε μη extreme επίπεδα εσωτερικά.)

19 June 2006
4,595
Θεσσαλονίκη

Maestro'm πολύ ενδιαφέρον μου φαίνεται. Ευχαριστώ για το pdf. Περιμένω και την παρουσίαση που έταξες :). Τι ακριβώς θα μετρήσετε ??.

Πριν χρόνια είχαμε ξεκινήσει μια συζήτηση για χρήση Dslr ως μετρητικό εργαλείο (οχι σε τόσο σοβαρό - επαγγελματικό επίπεδο ..) αλλά δεν προχώρησε (με δικιά μου ευθύνη αν θυμάμαι καλά..). Δεν είναι παίξε γέλασε ιστορία και χρειάζεται πολύ καλό characterization αισθητήρα-φακού και profiling-calibration αλλά "άβατο" δεν θα το έλεγα.

Το πακέτο στα 17000 δεν μου ακούγεται και πολύ ακριβό εφόσον περιλαμβάνει τα κοστοβόρα καλιμπραρίσματα & εξειδικευμένο σοφτγουερ αρκεί να μην θέλει καθε μήνα 500σαρια για διορθωτικό καλιμπράρισμα ...

Αν υπάρχει περίπτωση να διαβάσουμε το user manual θα ωφελούσε για καλύτερη κατανόηση ..

Καλή επιτυχία.

Last edited:
Ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια, είναι φοβερό τελικά το πως το club μας είναι πάντα εκεί για να μας βοηθάει ακόμα και στην πιο παλαβή μας αναζήτηση.

Ηλία, το βασικό θέμα με το οποίο ασχολούμαι εδώ είναι το daylighting. Ας πούμε ότι το "Δισκοπότηρο" αυτού του τομέα είναι το να φτιάξεις συστήματα lighting και shading controls τέτοια που να εκμεταλλεύονται στο έπακρο το φυσικό φως του ήλιου, αποφεύγοντας όμως τα αρνητικά του (glare, δυσάρεστη αίσθηση στο χώρο όταν υπάρχει ήλιος απευθείας έξω απ'το παράθυρο κλπ).

Ως επί το πλείστον χρησιμοποιούμε δικά μας simulations (το πως έμαθα Matlab μέσα σε λίγους μήνες είναι αντικείμενο...ψυχανάλυσης), αλλά με τέτοιο εξοπλισμό μπορούμε να ελέγχουμε κατά πόσο τα μοντέλα μας τρέχουν σωστά. Η συγκεκριμένη κάμερα μετράει φωτεινότητα σε κάθε σημείο (σε κάθε pixel της φωτογραφίας) του οπτικού μας πεδίου, και το πρόγραμμα μπορεί να κάνει πολύ γρήγορα κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες στατιστικές επεξεργασίες των στοιχείων αυτών, και φυσικά να μας δείξει πράγματα που πιθανώς να μη μπορούσαμε να προβλέψουμε ή να δούμε με γυμνό μάτι.

Τα παραπάνω, λίγο πολύ μπορείτε να τα δείτε αν γκουγκλάρετε το θέμα του daylighting. Όπως καταλαβαίνετε, επειδή είμαστε στο Αμέρικα, δε μπορώ να πω πάρα πολλά πράγματα παραπάνω, γιατί γενικότερα στην επιστήμη, τα πάντα είναι "μυστικά" μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα, τα οποία μετά δημοσιεύονται και παύουν να είναι μυστικά :D:D:D

Αν θέλετε λίγο να χαζέψετε πάντως, ιδού μια ωραία ανασκόπηση του τι μελέτες έγιναν για το παραπάνω θέμα στο νέο κτίριο των New York Times.

http://windows.lbl.gov/comm_perf/nyt_overview.html