Για τις μεγάλες εκθέσεις που ανέφερες έχει γραφτεί ότι έχει θέμα με τον θόρυβο η R II πάνω από τα 30 sec. Επίσης σε silent mode και πάνω από 30sec νομίζω γράφει 12bit αρχεία. Φακούς ναι βάζεις τα πάντα, αλλά είτε με πιο αργό είτε καθόλου autofocus. To Dual pixel AF στις Canon είναι ασυναγώνιστο στο βίντεο και χρησιμότατο σε φωτογράφηση από το live view, δίνοντας στις αντίστοιχες Canon μια δυνατότητα που μόνο οι ακάθρεπτες είχαν πριν. Θυμάμαι ότι κάποιοι το απαξίωναν όταν βγήκε η 70D πριν 3-4 χρόνια, και κατέληξε να θεωρείται killer χαρακτηριστικό ακόμα και στις κορυφαίες Canon. Nα μην μιλήσουμε για θερμική συμπεριφορά, ποικιλία φακών, διπλές κάρτες, ταχύτητα εστίασης στη φωτογραφία, αυτονομία, πιάσιμο με μεγάλους τηλεφακούς, made in Japan αντί για Ταυλάνδη.
Για το aftershot focus είδα ένα βιντεάκι και μπορώ να πω ότι δεν θα είναι κρυάδα για όλους. Η πολύ ακριβής εστίαση σε κάποια είδη φωτογραφίας (και πέρα από τη φωτογράφηση σπορ, άγριας ζωής, γάμου κλπ που ανέφερες) είναι επιθυμητή. Πx στη Macro. Στο κάτω κάτω δεν είναι υποχρεωτική η χρήση του. Επίσης η φωτογράφηση studio δεν υπάγεται στις προηγούμενες κατηγορίες (και επίσης εκεί δεν παίζει ρόλο και η φορητότητα), κι εκεί η 5DSR είναι η FF με την κορυφαία ευκρίνεια.
Να προσθέσω επίσης ότι πέρα από το δυναμικό εύρος και τον θόρυβο, υπάρχει και το ίδιο το χρώμα. Σε κάποιους - κι εμένα μέσα - αρέσουν πολύ οι χρωματικοί τόνοι των Canon. Φυσικά αυτό είναι υποκειμενικό και η κάθε εταιρία έχει τους fun της.
Τα γράφω αυτά γιατί έχω βαρεθεί να ακούω για τις Canon επειδή υστερούν στον αισθητήρα αγνοώντας τόσα άλλα χαρακτηριστικά. Που πλέον δείχνει ότι δεν υστερεί τόσο. Η 80D ήδη σε χαμηλό ISO βελτιώθηκε. H 1DΧ mark II ισοφάρησε και προσπέρασε ίσως την D5. Η 7D II έχει γραφτεί πως παραδόξως είναι από τις καλύτερες για αστροφωτογράφηση με την καλύτερη θερμική συμπεριφορά (συν φυσικά το ότι είναι η 1D των... φτωχών). Η 6D ήταν και παραμένει αξιοπρεπέσταση στα υψηλά iso και σε θόρυβο και σε δυν εύρος. Η 5DSR προσπέρασε σε ανάλυση τους πάντες. Ακόμα και στις rebel η 760D ξεκόλησε από τα 18 mpixel και ισοφάρησε σε ανάλυση (ενώ είναι η μόνη της κατηγορίας με top LCD και 2πλές ροδέλες έκθεσης). Υπάρχει γενικά μια προσπάθεια από την Canon να μην μείνει πολύ πίσω στους αισθητήρες προσπερνώντας ταυτόχρονα όπου αλλού μπορεί.
Σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνω τις ακάθρεπτες, κι εγώ ακάθρεπτη χρησιμοποιώ. Φανταστικές είναι για πολλές χρήσεις. Και οι Α7 ειδικά ζηλευτές, και μόνο που είναι FF με μικρό μέγεθος, άριστους αισθητήρες και τοπ βίντεο για κάποιους είναι όχι απλά αρκετό, αλλά μονόδρομος. Ωστόσο ο καθρέπτης αν και μοιάζει τεχνολογία ξεπερασμένη στην πράξη είναι συχνά αναγκαιότητα. Γενικά η κάθε εταιρία έχει τα δυνατά της σημεία και το κοινό της. Και η sony και η Fuji και η Pentax και η Olympus και η Panasonic στα καλά τους μοντέλα έχουν αβαντάζ που κάθε χρήστης Canon/Nikon θα... λιγουρευτεί στα σίγουρα. Ωστόσο οι 2 "μεγάλοι" καλά κρατούν και ο λόγος δεν είναι μόνο οι προίκες φακών, το marketing και η παράδοση, και αυτά που βλέπετε με τις πωλήσεις των ακάθρεπτων να αυξάνονται είναι συν τις άλλοις γιατί υπάρχουν και κάποιοι που τις προτιμούν έναντι μια καλής compact ή superzoom λόγω μεγέθους.