Canon 5d MKII will be released soon

Υπολόγισε και κανένα μήνα ακόμη μέχρι να έρθει εδώ, καθώς και περίπου 2.500-3.000 το σώμα σκέτο (ενώ τώρα όχι μόνο έχουν ρίξει την τιμή της 5D, αλλά παίζει και rebate 200 ευρώ)

Απάντηση: Re: Canon 5d MKII will be released soon

Υπολόγισε και κανένα μήνα ακόμη μέχρι να έρθει εδώ, καθώς και περίπου 2.500-3.000 το σώμα σκέτο (ενώ τώρα όχι μόνο έχουν ρίξει την τιμή της 5D, αλλά παίζει και rebate 200 ευρώ)

Αυτό σκέφτομαι και ταλαντεύομαι ανάμεσα στην 40d και 5d. Από την μία έχω φθηνό και καλό σώμα και εύκολα το πουλάω στο τέλος του έτους για την νέα 5d από την άλλη έχω ff και πολύ καλό σώμα αλλά παλιό τεχνολογικά δυσκολοπούλητο και ακριβό σε σχέση με την 40.

Για τα 4 χρόνια της σε παραγωγή και για τις παρωχημένες δυνατότητες της σε σχέση με τον διάδοχο της.

3 χρόνια, όχι 4, και δεν τα έχει κλείσει ακόμη (Σεπτ '05).
Εξάλλου δεν έχει βγει ακόμη ο διάδοχος, η δε "συνταγή" των χαρακτηριστικών του τελευταίου είναι συνάρτηση με παράγοντες την ανταγωνιστικότητα του προκατόχου έναντι των λοιπών μοντέλων, τα "trends" της αγοράς (live view, sensor cleaning) κλπ κλπ

Το "παρωχημένες" όμως δεν θα το δεχόμουν με τίποτα. Ποιες παρωχημένες, για κοίτα λίγο τη σύγκριση -από άποψη ποιότητας εικόνας- που κάνει ο Ken Rockwell με την D3! Για "φυσιολογικές" τιμές iso μιλάμε, αλλιώς να τη συγκρίνουμε και με κυάλια νυκτός.

Αυτό που περιμένω και θα αγόραζα την νέα 5 είναι τα 14-16mp το ff και το 3200 iso σε επίπεδο 1ds .
Το live view,sensor cleaning δεν αρκεί να με ωθήσει στην αγορά.

Εάν είναι για αυτά, δεν νομίζω να αξίζουν οι 4 μήνες (τουλάχιστον) αναμονή και το +50% στην τιμή. Καταρχάς σε επίπεδο πραγματικής ανάλυσης, η διαφορά από τα 12.8 στα 14 ή και 16 ακόμη mp είναι ασήμαντη. Είναι αντίστοιχη με τη διαφορά μεταξύ 10 και 12 mp στο μικρό φορμά, τη θεωρώ ανάξια λόγου.

Τα 3200 iso της 5D στο δικό μου μάτι φαίνονται μια χαρά, φυσικά υπάρχουν και καλύτερα (πχ D3), αλλά τη βελτίωση 1 στοπ στα ψηλά -τόσο ψηλά μάλιστα, καθώς στα 1600 η διαφορά είναι δυσδιάκριτη- δεν τη βρίσκω λόγο να δώσω ούτε 5% παραπάνω. Για σημαντική αύξηση του δυναμικού εύρους, θα συζητούσα, αλλά δεν νομίζω να υπάρξει αισθητή πρόοδος εκεί (εάν υπάρξει καθόλου). Το sensor cleaning είναι περισσότερο ψυχολογικός παράγων, η αποτελεσματικότητά του είναι σχετική, οκ, δεν θα δούμε λάσπη ή κοτρώνες στις εικόνες, αλλά τα μικρά σκουπιδάκια πρακτικώς μένουν. Το live view για πολλούς είναι χρήσιμο, είναι θέμα εάν το χρειάζεσαι ή όχι.

Εν ολίγοις θεωρώ ότι θα είναι μία βελτίωση στα σημεία. Δεν χρειάζεται δηλαδή να τα δώσει όλα η Canon, όπως και θεωρώ ότι δεν θα το κάνει τελικώς.

Εγώ πάντως θα έδινα 500 ευρώ παραπάνω για 3200 iso ανάλογο της 1ds iii που εκτυπώνεις 20*30 και ψάχνεις με το κυάλι την διαφορά από το 200 iso. Επίσης σε ένα γενναίο crop κάθε pixel είναι χρήσιμο , και φυσικά η διαφορά στον επεξεργαστή πάντα είναι προς το καλύτερο.

Πάντως μου κάνει εντύπωση πώς κανένα από τα μεγάλα site του χώρου δεν έκανε ακόμη πλήρες τεστ στην 1ds iii.

Μα φυσικά ό,τι έχει κανείς χρήσιμο είναι. Αλλά από τα λεγόμενά σου φαίνεσαι να προσκοδάς πραγματικά νέα εποχή, την οποία δεν βλέπω να έρχεται.

Ίσως να είμαι επηρεασμένος από την μικρή μου συμβίωση με την 1ds iii και προσδοκώ έναν μικρό κλώνο της....
Είτε έτσι είτε αλλιώς μάλλον δεν θα περιμένω τόσο καιρο.

Έχω την εντύπωση πως οι χρήστες των 1Ds MkII/III δεν τις (έχουν για να τις) δουλεύουν τόσο στα ψηλά iso...

Και όμως ειδικά σε κλειστούς χώρους είναι σαν παιχνίδι , αφού οι χρόνοι κλείστρου που πετυχαίνεις είναι μικροί και η φώτο τόσο καθαρή που δεν έχεις λόγο να κατεβάσεις iso εκτός όταν τοποθετήσεις φλάς.
Έχω δεί αφίσες Α3 με 3200 iso και δεν το πίστευα μέχρι που είδα το exif.

Re: Απάντηση: Canon 5d MKII will be released soon

Και όμως ειδικά σε κλειστούς χώρους είναι σαν παιχνίδι , αφού οι χρόνοι κλείστρου που πετυχαίνεις είναι μικροί και η φώτο τόσο καθαρή που δεν έχεις λόγο να κατεβάσεις iso εκτός όταν τοποθετήσεις φλάς.
Έχω δεί αφίσες Α3 με 3200 iso και δεν το πίστευα μέχρι που είδα το exif.
Μήπως έχουν περάσει από plotter που κάνει ripping? Διότι εκεί συμβαίνουν και κάποια μαγικά.

Let's rock and roll.... και να τρελάνουμε τον Τάσο

Ας δούμε ποιό μπορεί να είναι ένα πιθανό σενάριο για την CANON 5D MKII.

Τί θα έχει;
Αισθητήρα στα 16,7 μεγα. Αρκετά θα έλεγα, αλλά η μηχανή δεν θα είναι καλύτερη από την 5D στα ψηλά iso.
Διαστάσεις και σχήμα παρόμοιο με το σημερινό.
Drive περίπου ίδιο με το τωρινό και AF ίσως καλύτερο, αλλά σε καμιά περίπτωση ίδιο με αυτό των 1D/1DS
Οθόνη 3,5 ιντσών με ανάλυση VGA ή μεγαλύτερη
Live View πολύ καλά υλοποιημένο.
Ενσωματωμένο φλας.
Σύστημα που να διώχνει τη σκόνη.

Είνα αρκετά;
Μμμμμ....δεν ξέρω.

Αν θέλει πραγματικά η CANON να μας δώσει μια μηχανή που να σκοτώνει μάλλον θα πρέπει να βάλει και ενσωματωμένο IS στο σώμα, διπλό σε συνεργασία με το φακό που έχει IS, άρα 5 στοπ κέρδος, ή 2-3 μόνο του με τους απλούς φακούς, ή κάτι άλλο...

Τί;;;
φαντάζομαι μηχανή με ενσωματωμένο software το οποίο θα διορθώνει όλες τις ατέλειες του φακού (δηλ. γεωμετρική παραμόρφωση, βινιέτα, φλέρ, χρωματικές εκτροπές), άλλωστε το τελευταίο το κάνουν οι NIKON D300/D3, ή ακόμη καλύτερα software που να λειτουργεί όπως το Lens Correction του Photoshop. Δηλ. να ισιώνει η μηχανή τις λήψεις που κάνουμε στραβώνοντας το σώμα, δηλ. κοιτώντας προς τον ουρανό (tilting) έτσι ώστε να μη χάνουμε θέμα και να διορθώνεται η προοπτική.

Αλήθεια τί θα προτιμούσατε από τα δυο;

ΥΣΤ. Τάσο, θα ήθελες μια τέτοια μηχανή στα 3000;
:grandpa:

Βλάση IS σε full frame αισθητήρα είναι τεχνικώς αδύνατο, γιατί προϋποθέτει μετακινήσεις του αισθητήρα τέτοιες, που θα τον έθεταν εκτός του κύκλου κάλυψης των φακών του 35mm φορμά.

Από μία νέα 5D με τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά στα 3 χιλιάρικα, θα προτιμούσα την τωρινή στο 1,5. Θα δω του χρόνου, δεν βιαζόμαστε. Έχει και τα καλά του εξάλλου το μικρό φορμά.

Απάντηση: Let's rock and roll.... και να τρελάνουμε τον Τάσο

Τί θα έχει;
Αισθητήρα στα 16,7 μεγα. Αρκετά θα έλεγα, αλλά η μηχανή δεν θα είναι καλύτερη από την 5D στα ψηλά iso.
Drive περίπου ίδιο με το τωρινό και AF ίσως καλύτερο, αλλά σε καμιά περίπτωση ίδιο με αυτό των 1D/1DS
Ενσωματωμένο φλας.

Είνα αρκετά;
Μμμμμ....δεν ξέρω.

Αν θέλει πραγματικά η CANON να μας δώσει μια μηχανή που να σκοτώνει μάλλον θα πρέπει να βάλει και ενσωματωμένο IS στο σώμα, διπλό σε συνεργασία με το φακό που έχει IS, άρα 5 στοπ κέρδος, ή 2-3 μόνο του με τους απλούς φακούς, ή κάτι άλλο...

Τί;;;
φαντάζομαι μηχανή με ενσωματωμένο software το οποίο θα διορθώνει όλες τις ατέλειες του φακού (δηλ. γεωμετρική παραμόρφωση, βινιέτα, φλέρ, χρωματικές εκτροπές), άλλωστε το τελευταίο το κάνουν οι NIKON D300/D3, ή ακόμη καλύτερα software που να λειτουργεί όπως το Lens Correction του Photoshop. Δηλ. να ισιώνει η μηχανή τις λήψεις που κάνουμε στραβώνοντας το σώμα, δηλ. κοιτώντας προς τον ουρανό (tilting) έτσι ώστε να μη χάνουμε θέμα και να διορθώνεται η προοπτική.

Αμέ

Για το φλασάκι έχω τις επιφυλάξεις μου, εάν θέλουν να κρατήσουν μεγάλο και φωτεινό σκόπευτρο. Ίσως κάνουν καμιά έξυπνη πατέντα που να μην πιάνει χώρο.

Τώρα για τον αισθητήρα, δεν νομίζω να είναι αυτούσιος ο 16.7 της 1DsMkII, θα είναι μάλλον κάτι καινούργιο (μια και έχουν εξελιχθεί τα ηλεκτρονικά) κάπου στα 15-16, το θεωρώ απίθανο να ανεβεί πάνω από τα 16. Δεν νομίζω να ρίξει στην αγορά κάτι με έστω την ίδια απόδοση σε ψηλά iso, αναμένω βελτίωση τουλάχιστον 1 στοπ, δηλαδή αξιοπρεπές 6400, και πολύ πιθανόν να υπάρχει και επιλογή (HI) για υψηλότερα (12800).
Drive περιμένω στοιχειωδώς ταχύτερο, δεν μπορεί να της ρίχνουν στα αυτιά τα 6.5fps της 40D, κάτι θα κάνει, έστω να ανεβεί 1 fps, από τα 3 στα 4 δηλαδή.

Εάν η τιμολόγηση κινηθεί ψηλά, ίσως να υπήρχε πατέντα αντίστοιχη της D3, δηλαδή λήψη 7-8mp με EF-S φακούς. Ώστε να προσελκύσει χρήστες του επάνω άκρου της κατηγορίας του μικρού φορμά, που ήδη έχουν αξιόλογους APS φακούς. Θα το έβρισκα έξυπνο τελικώς σαν κίνηση, μια και δεν θα διατάραζε τα στεγανά των κατηγοριών. Είναι και θέμα γοήτρου, όπως και να το κάνουμε.

Απάντηση: Let's rock and roll.... και να τρελάνουμε τον Τάσο

Τί θα έχει;
Ενσωματωμένο φλας.

Είνα αρκετά;
Μμμμμ....δεν ξέρω.

Τί;;;

Θα προτιμούσα τα υψηλά καλύτερα iso που πιστεύω είναι προσιτό , και σίγουρα καλό θα ήταν η διόρθωση των ατελειών του φακού αλλά και καλύτερο κλείστρο ίσως αντίστοιχο της εγγύησης της 1ds iiii 300.000 λήψεων .