Canon 5D MkII

Re: Νέα Canon 5D.

Επιτέλους!!!!

Στα χαρακτηριστικά φάίνεται τέλεια. Και κάποια πράγματα μου κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, όπως το F91(κλειστό διάφραγμα). Και η τιμή εξαιρετική, άρα θα πιεστούν οι τιμές της ΝΙΚΟΝ/SONY.

Με τί θα ασχοληθούμε τώρα;;;;

Μα με ερωτήσεις σαν τις :

Μπορώ να πάρω την CANON 5 MKII με τον φακό 28-80 3.5-5.6 ΜΚΙΙΙ μέχρι α βρω τα χρήματα για να πάρω κάτι καλύτερο;
Ή
Ποιό φακό προτείνεται για καλύτερο για τη μηχανή αυτή; Διαθέτω 200 ευρώ.

Βλάση ξέχασες το τρίποδο των 20 ευρώ...

...Εμπρός, στον δρόμο που χάραξε η Νικον! :D

Τα 12 λεπτά 1080p έναντι 5 λεπτών 720p της D90 είναι δελεαστικά,
αλλά η τιμή θα απέχει παρασάγγες προφανώς!

Με αυτά τα δεδομένα είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα βγάλουν και κάποιους φακούς με cine χαρακτηριστικά!

Υ.Γ Εννοείται ότι η επόμενη κίνηση της Νικον στο βίντεο θα είναι πάλι ένα βήμα μπροστά!

τι εννοεις cine χαρακτηριστικα ?

-Δαχτυλίδι εστίασης σχεδιασμένο για ευκολότερη-συνεχή εστίαση,
-Βελτιστοποιημένος φακός ώστε να μην "αναπνέει" κατά την εστίαση,
-Ενσωματωμένο μοτέρ-ζουμ, κλπ.

Βέβαια δεν λέω ότι θα έρθουν όλα αυτά μαζί, ούτε σε ποιότητα αντίστοιχη των πανάκριβων cine φακών. Σε αυτό ίσως υπερτερήσει η Canon που ασχολείται με βιντεοκάμερες...

-Δαχτυλίδι εστίασης σχεδιασμένο για ευκολότερη-συνεχή εστίαση,
-Βελτιστοποιημένος φακός ώστε να μην "αναπνέει" κατά την εστίαση,
-Ενσωματωμένο μοτέρ-ζουμ, κλπ.

Βέβαια δεν λέω ότι θα έρθουν όλα αυτά μαζί, ούτε σε ποιότητα αντίστοιχη των πανάκριβων cine φακών. Σε αυτό ίσως υπερτερήσει η Canon που ασχολείται με βιντεοκάμερες...

αααα τετοια καλουδια....

και ποιος θα αγορασει εξτρα φακους για να τραβαει 1080p ???

Για ποιοτικους φακους θες παρα πολλα λεφτα...

σε λιγο βγαινει στα λεφτα της 5d η scarlet

Στο μαγαζί:

- Ναι γιά σας, θα ήθελα μια Videocamera με HD ανάλυση σε 1080p.

- Έχουμε αυτήν, τη Canon 5D που αν θέλετε τραβάει και καλές φωτογραφίες...

Σε αυτά που μου έκαναν (καλή) εντύπωση:

1ον η τιμή, μιλάμε ότι σε λίγους μήνες το μοντέλο θα έχει τιμή στην αγορά κοντά στα 2.000 ευρώ, όσο δηλαδή πηγαίνει η 5D σήμερα. Η μηχανή, παρά τα χαρακτηριστικά της, φάινεται να κινείται στα ίδια ή κατώτερα επίπεδα τιμής με τους άμεσους ανταγωνιστές της.

2ον η αναβάθμιση του συστήματος εστίασης το οποίο διαθέτει πλέον 15 σημεία. 9 βασικά + 6 αόρατα "βοηθητικά" μέσα στον κύκλο του spot (sto 3,5% του καρέ!), το σύστημα εστίασης φαίνεται να είναι επικεντρωμένο στην ακριβέστατη εστίαση στο κέντρο και όχι τόσο στο AF tracking. Ίσως και επίτηδες, για να γίνει ο διαχωρισμός με την 1D MKII

3ον το ότι παρά την προσθήκη live view, η κάλυψη του σκοπεύτρου αυξήθηκε στο 98%. Η Sony τα κατάφερε και έβγαλε σκόπευτρο με κάλυψη 100%, η Nikon πάλι όχι, στην D700 το έριξε στο 95%

4ον το γεγονός ότι τα "high iso" modes της τολμά και τα φτάνει στα 25.600iso, αυτό μου δημιουργεί μεγάλες ελπίδες για την ποιότητα εικόνας στην "κανονική" πλέον ευαισθησία των iso6400. Να υπενθυμίσω πως η Canon δεν έχει τολμήσει (ακόμη) να δώσει ρύθμιση ευαισθησίας σε επίπεδο που να εξεφτελίζει την ποιότητα εικόνας της μηχανής. Κάτι μου λέει πως μιλάμε για επίδοση περίπου 1 1/2 με 2 στοπ επάνω από την ευθέως ανταγωνιστική Sony, και κοντά σε εκείνη των D3/D700 που έχουν περίπου τα μισά mp.

5ον πως παρά το ότι δείχνει να έχει ανεβάσει πολύ την επίδοση ψηλά, διατηρεί τη βασική ευαισθησία στα 100iso και την επιλογή για επέκταση στα 50isο. Να υπενθυμίσω πως η Sony και η Nikon έχουν βασική ευαισθησία τα 200iso (και κατεβαίνουν στα 100). Σημαντική παράμετρος για φωτογραφία τοπίου. Αν και τα 50 στις παλιές 1D (mkII) παρουσίαζαν κάποια μείωση δυναμικού εύρους. Θα δούμε.

Ωστόσο μου έκανε εντύπωση το "3.9fps". Μόνο εδώ έπεσαν έξω οι προβλέψεις, που μιλούσαν για 5fps. Η Canon μάλλον θέλησε να διατηρήσει τον διαχωρισμό ερασιτεχνικών/επαγγελματικών μοντέλων (η 1DsIII είναι στα 5fps). Πάντως είναι το σημείο που υπολείπεται των ανταγωνιστών (αμφότεροι στα 5fps άνευ γκριπ). Βέβαια η ριπή μπορεί να διαρκέσει για σχεδόν ενάμιση λεπτό, 310καρέ σε jpeg!!!

Σε αυτά που μου έκαναν (καλή) εντύπωση:

Ωστόσο μου έκανε εντύπωση το "3.9fps". Μόνο εδώ έπεσαν έξω οι προβλέψεις, που μιλούσαν για 5fps. Η Canon μάλλον θέλησε να διατηρήσει τον διαχωρισμό ερασιτεχνικών/επαγγελματικών μοντέλων (η 1DsIII είναι στα 5fps). Πάντως είναι το σημείο που υπολείπεται των ανταγωνιστών (αμφότεροι στα 5fps άνευ γκριπ). Βέβαια η ριπή μπορεί να διαρκέσει για σχεδόν ενάμιση λεπτό, 310καρέ σε jpeg!!!

Σιγά την αδυναμία...δεν θα πάρω επειδή έχει 4 καρέ και όχι 5.

Γιατί, θα σε εμποδίσει η κάλυψη 95% αντί του 98%?
Λέμε τώρα. Ό,τι έχεις καλό είναι βέβαια.

Το σημαντικό για εμένα είναι η τιμή. Εντυπωσιακότατα χαρακτηριστικά περίπου στην τρέχουσα χαμηλή τιμή του προκατόχου.

Ωστόσο μου έκανε εντύπωση το "3.9fps".
......
Βέβαια η ριπή μπορεί να διαρκέσει για σχεδόν ενάμιση λεπτό, 310καρέ σε jpeg!!!

Να θυμίσω την παγκόσμια πρωτιά της Nikon D70 στo σενεχές-απεριόριστο ~3fps @6Μp πχ για 7 λεπτά!

Last edited:

Βέβαια δεν θα πρέπει να είμαστε παράλογοι:

Τα 5fps (8 με γκριπ) της D700 αφορούν σε αρχεία 12 mp (43% λιγότερα δηλαδή), τα δε 5fps της α900, αφορούν μεν σε εικόνες 24mp (ήγουν 14% μεγαλύτερες) αλλά (κάτι που παραλείπει για ευνόητους λόγους να "διαφημίσει" η Sony) και 12bit, και όχι 14bit όπως οι Canon/Nikon.

Γιατί, την D300 τη δοκίμασες σε διαρκές 3fps να δεις πόσα θα βγάλει?

"Καρφί" ήταν αυτό; :flipout:

Θα την δοκιμάσω σύντομα (σε χρήση studio). Με εξωτερικό trigger έχει απεριόριστο (νομίζω 99.99%) αν διατηρηθούν τα καρέ/δευτ τόσα, όσα χρειάζεται για να παραμένει γεμάτη η buffer.

"Καρφί" ήταν αυτό; :flipout:

Όχι μπρε!

Απλά μιλάμε με θαυμασμό για σχεδόν "παλαιολιθικά" μεγέθη όταν τα νέα μοντέλα δεν καθόμαστε καν να τα υποβάλουμε σε τέτοια "παλαιολιθική" χρήση. Να δοκιμάσεις τώρα την D300 σε 3fps, όταν ξέρεις πως πιάνει τα 8?

Άσχετο, τώρα διαβάζω για το βίντεο της 5D mkII (που και με άλλο όνομα να σχεδίαζε να την βγάλει η Canon, προφανώς θα το άλλαξε ως δημοφιλέστερο στις σχετικές συζητήσεις). Πραγματικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. 1080p (1920x1080) στα 30fps με codec h264 και bitrate 38.9 mbps!!

Πλάκα μας κάνουν?
Αλήθεια, γνωρίζετε ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε παλιούς φακούς C-mount σε μοντούρα EF με κάποιες πατέντες? Φυσικά μετατρέπονται σε μάκρο φακούς, αλλά για σκεφτείτε πχ να είχαμε τη νέα 5D με έναν Rodenstock 85/1.1 (είδα έναν να φεύγει για 100 λίρες...). Μικρόκοσμος.

Για τέτοιες εφαρμογές... χμ!
Αλλά μόνο που σκέφτομαι να κρατούν μερικοί την 5D σαν camocorder... μπρρρ. Ευτυχώς δεν έχει φλασάκι

Μα Νίκον θα πάρει ο άνθρωπος, όχι Canon. Δεν νομίζω να το σκέφτεται καν.

Ελα ρε αφου η D700 δεν έχει βιντεο :flipout:

Παρεμπιπτόντως η 5D MkII αποθηκεύει σε συμπίεση AVC @30 fps @ 38Mbps
Περισσότερο απο 2 φορές μεγαλύτερο μπιτρειτ απο τις AVCHD κάμερες !!!
Κατεβάζω ένα δείγμα να το ξεψαχνίσω λίγο.

**Για πότε με πρόλαβες βρε Sent !!