Canon 5D MkII

Πλέον υπάρχουν κι άλλες λύσεις στο APSC πιο φθηνές με την ίδια ή και καλύτερη νυχτερινή συμπεριφορά. Π.χ. μια 600D, μια 580 ίσως;

Δεν νομίζω η 600D να πιάνει την απόδοση της 5D MKII στα ψηλά iso. Έτσι όπως σύγκρινα τη δική μου τουλάχιστον με την 5D του Ναθαν. Ειδικά όσον αφορά το video νομίζω πως η διαφορά ήταν αισθητή και σαφέστατα υπέρ της 5D. Για φωτογραφία δεν έχω άποψη γιατί συνήθως τη νύχτα τραβάω με χαμηλά iso (100) και μεγάλους χρόνους έκθεσης. Στο video όμως, παίρνω αποτέλεσμα με αποδεκτό θόρυβο μέχρι τα 800 iso. Μετά χρειάζομαι οπωσδήποτε γερό denoiser.

Δεν νομίζω η 600D να πιάνει την απόδοση της 5D MKII στα ψηλά iso. Έτσι όπως σύγκρινα τη δική μου τουλάχιστον με την 5D του Ναθαν. Ειδικά όσον αφορά το video νομίζω πως η διαφορά ήταν αισθητή και σαφέστατα υπέρ της 5D. Για φωτογραφία δεν έχω άποψη γιατί συνήθως τη νύχτα τραβάω με χαμηλά iso (100) και μεγάλους χρόνους έκθεσης. Στο video όμως, παίρνω αποτέλεσμα με αποδεκτό θόρυβο μέχρι τα 800 iso. Μετά χρειάζομαι οπωσδήποτε γερό denoiser.

Νομιζω, ο Δημητρης αναφερθηκε στην 5D πρωτης γενιας και οχι την Mark II.

Η καλυτερη αγορα αυτην την στιγμη ειναι της Trascend 32gb στα 400χ.

Νομιζω καπου στα 80-85 κοστιζει.

Την εχω λιωσει δεν εχει καν βηξει.

Που την ψωνιζεις αυτη? Δεν τη βρισκω, μονο Θεσσαλονικη.

Αυτη ειναι η μνημη οντως. Προτιμησα να την παρω απο Ελλαδα ομως μιας και ηθελα να εχω την αμεση εγγυηση σε περιπτωση δυσλειτουργιας.

Το μαγαζι που τις φερνει ειναι απο τους πιο κυριους που υπαρχουν.

Και οικονομικα αν κοβεις τιμολογιο ερχεται μια η αλλη...

Ναι, αλλα ποιο μαγαζι ειναι αυτο?
Κι εγω προτιμαω Ελλαδα και αμεσα, παρα να περιμενω κανα μηνα.

Την πηρα την καρτουλα, μια χαρα.

Αν και δεν εχω προλαβει να ασχοληθω ουσιαστικα με τη μηχανη, προλαβα ομως να παρατηρησω το θεμα που ειπε ο Βλασσης με την εστιαση. Καποιες φωτογραφιες της μικρης που πηρα ειναι ανεστιαστες οι περισσοτερες σε καλες συνθηκες κιολας.

Επισης, επεσα πανω σε αυτο
http://www.kenrockwell.com/canon/5d-mk-ii/users-guide/index.htm

"Image Size

No one needs 21MP. All it does is slow everything and clog your hard drive.

Try shooting your 5D Mark II at its M (11MP) or S (5MP) settings. If you look at your images at 100%, you'll see that the lower resolution shots are sharper pixel-by-pixel!

......

The smaller-sized images out of the 5D Mark II are spectacular. They are much, much sharper and cleaner than images from cameras on which that is their native resolution. When you start with over 20MP, it looks pretty good if you use all those to make 11MP or 5MP.

Why? Because they use less, or no, Bayer interpolation. No digital camera really resolves its rated resolution; they cheat and interpolate up, so at 100% at its rated resolution, no digital camera image is as sharp as a true scan from film.

At the 5MP setting, you have 100% R, G and B pixels, exactly as if you were using a Sigma Foveon sensor. If Sigma was selling this, they'd sell the 5MP (S) setting as if it were 15MP (also a lie).

What this means is that the lower resolution settings actually pack away lot more detail than you think. The S (5MP) setting of the 5D Mark II is a lot sharper than any 5MP camera.

M looks almost as good as L for the same reason.

If you're testing lenses, sure, shoot at L, but for everything else, try the settings for yourself, You'll probably get what you need at the smaller settings. For instance, the 11MP setting of the 5D Mark II has way more detail than any of the 12MP (native) Nikon cameras.

The resolution advantage of the 5D Mark II is obvious, even at lower settings. Try them."

Τι θελει να πει ο ποιητης με το "No Bayer interpolation"?

Βρε μη διαβάζετε Ροκουελ να σας πει για τις Κάνον σας. Ακούς εκεί να βαράς στα 5μπ. Καμένος είναι ο άνθρωπας.

Στα 10 λεει.

Τελος παντων, το μονο που εκανα ηταν να παρω και Μ jpeg μαζι με το RAW. Tα jpg τελικα τα εσβησα.

Τελικα το banding υπαρχει. Το ειδα σε 6400 σε μαυρο σκοταδι. Με λιγο αποθορυβοποιηση εξαφανιζεται βεβαια, στα jpg δεν το βρισκω δειγμα και εχω σβησει τα RAW.

Παντως αι θινκ αι θο ε πουθικατ...

Αυτό που αναφέρεις παραπάνω το είχα καιρό σαν απορία. Δηλαδή στα χαμηλά settings (M, S) κάνει resizing ή χρησιμοποιεί λιγότερα pixels από τον αισθητήρα?
Γιατί αν ισχύει το δεύτερο αξίζει σαν ιδέα. Αλλιώς τρως 5 λεπτά παραπάνω στο photoshop.

Αυτό που λέει ότι χρησιμοποιεί λιγότερη ή καθόλου "bayer interpolation" δεν ισχύει πάντως, δείχνει ότι ο τύπος είναι εντελώς άσχετος.
Το demosaicing γίνεται ούτως ή άλλως από κάθε μηχανή με πλέγμα bayer, τέλος.
Για να μην γίνεται αυτή η διαδικασία, θα έπρεπε η μηχανή να λειτουργεί με τομείς των 4 εικονοστοιχείων (2 πράσινα, 1 κόκκινο 1 μπλε) των οποίων η τιμές θα καθόριζαν την αξία ενός πίξελ. Που και πάλι θα έμπαινε στη μέση αλγόρυθμος, απλά άλλος. Καμία σχέση με τα Μ και S Jpegs της 5D όμως.

Παρ' όλες τις θεωρίες, στην πράξη το πλέγμα bayer λειτουργεί, οι μηχανές πιάνουν πάνω από το μισό της θεωρητικής μέγιστης ανάλυσης (τουλάχιστον πάνω από την ανάλυση ενός αισθητήρα πχ φόβεον με τα μισά πίξελ).

Last edited: