Canon A1400 - αργή διαδικασία φωτογράφησης

Πχ Fuji X10.

titlex10full.jpg

EXR mode στα 6mp (από τα 12 κανονικά) με απίστευτο δυναμικό εύρος, in camera προσομοιώσεις δημοφιλών φιλμ της Φουτζι (Βέλβια, Πρόβια, Άστια κλπ), ταχύτατος φακός 28-112 που αρχίζει από f/2 και τελειώνει πάλι γρήγορος σε f/2.8, ωραίο πανοραμικό mode κλπ κλπ κλπ. Και ματάκι (που σχεδόν όλες σήμερα το ξεχνάνε)

Αν και είναι μάλλον το underdog της κατηγορίας. Και οι Olympus ΧΖ-1, ΧΖ-2 είναι ωραιότατες (αρκεί να τις βρεις από κανένα olympusmarket σε καλή τιμή)

Αλλα και παλι ρε παιδια. Οταν θελει να τραβηξει βιντεο, και μαλιστα HD, εκει, ο περιορισμος που υπαρχει στις φωτο, δεν υπαρχει στο βιντεο; Κατι δεν μου καθεται καλα.
Δεν ειναι το βιντεο HD πιο απαιτητικο, απο μια φωτο 8mpx? Σε λιγο θα ξεχασω κι αυτα που ξερω!!!

Ποια ειναι η τεχνικη εξηγηση σε αυτο;

Είναι το bitrate στα 720p H264 πιο βαρύ από τη λήψη φωτογραφίας στη πλήρη ανάλυση 16mp? Δεν ξέρω από τέτοια.... Το ότι την ρίχνεις σε ανάλυση δεν σημαίνει τίποτα πάντως, downsampling κάνει απλώς.

Και με τα 8mp τα ιδια κανει.
Εννοεις οτι τραβα σε 16, και μου αποθηκευει σε 8?

Απλα κανω τη συγκριση με το βιντεο, και τον ογκο δεδομενων που καλειται να διαχειριστει η μηχανη.

Εννοείται πως στις φωτογραφίες γίνεται η λήψη από όλα τα φωτοσημεία, και μετά downsampling στην ανάλυση που θέλεις, οπότε καλό είναι πάντα να χρησιμοποιείς τη μέγιστη ανάλυση, εάν δεν υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας, και να κάνεις από υπολογιστή τις σμικρύνσεις.

Τώρα για τον όγκο δεδομένων σε βίντεο 720.... Δεν είναι θέμα σύγκρισης bitrate τελικού αρχείου μόνο, αλλά όγκου raw φωτογραφίας και raw βίντεο.

Και με τα 8mp τα ιδια κανει.
Εννοεις οτι τραβα σε 16, και μου αποθηκευει σε 8?

Απλα κανω τη συγκριση με το βιντεο, και τον ογκο δεδομενων που καλειται να διαχειριστει η μηχανη.
δεν ειναι το θεμα ποσα δεδομενα εχεις να διαχειριστεις αλλα και το πως τα διαχειριζεσαι. το φυσικο αποτελεσμα μετραει και αυτο μιλαει οτι η μηχανη ζοριζεται στη φωτογραφια ακομα και με τον επεξεργαστη της (ισως λογω πατατα firmware αλγοριθμου της canon). Μην ξεχνας οτι οταν τραβας φωτο ακομα και με compact το reading του αισθητηρα ειναι σε raw 16μπιξ στη περιπτωση σου. αυτο δεν αλλαζει. Ειδικα στις canon σε μορφη dng. Η μηχανη απο πισω τρεχει ακαριαια ενα αλγοριθμο συμπιεσης σε jpeg και σου δινει στην οθονη το αποτελεσμα ενω εσυ δε βλεπεις ποτε το dng (αν βαλεις το chdk ομως θα το εχεις. το chdk ''κλεβει'' το raw πριν συμπιεστει απο τη μηχανη). Αυτος ο αλγοριθμος συμπιεσης απαιτει μεγαλη επεξεργαστικη ισχυ ποσο μαλλον αν ειναι βαρυς και κακοπρογραμματισμενος...Για βαλε σε ενα παλιο υπολογιστη το lightroom και κανε jpeg ενα raw να δεις ποση ωρα θα παρει. πανω απο 1-2 λεπτα....Το οτι εσυ επιλεγεις 8μπιξ δεν εχει σημασια μη σου πω οτι βαραινει περισσοτερο τη μηχανη καθως ο αλγοριθμος συμπιεσης θελει περισσοτερη δουλεια να κανει ενα raw 16mpix σε jpeg 8mpix...οσο περισσοτερη συμπιεση τοσο περισσοτερος χρονος και επεξεργαστικη ισχυες απαιτειται.
Σε παρα πολλα review της μηχανης σου αναφερεται η αργη λειτουργια και η αργη φωτογραφιση...οποτε μαλλον οπως λες και εσυ υπαρχει λογος.

Last edited:
Δεν νομίζω να είναι θέμα πατάτας firmware ή ανεπαρκούς ισχύος επεξεργαστή. DIGIC IV φορούσε και η σχωρεμένη μου 5D2, και γεννούσε 3,9 καρέ raw το δευτερόλεπτο, στα 21mp. Και η 40D μου με DIGIC III βγάζει 6,5 καρέ το δευτερόλεπτο.

Είτε θέμα κουτσουρέματος δυνατοτήτων είναι, είτε buffer, επομένως. Η Canon απλά θέλει όλες τις κόμπακτ που βγάζει, πλην των hiend, ένα σκαλί κάτω από τις slr της, σε όλα.

Digic 4 σου λεει μετα...πιο αργο κι απο μηχανη με Digic 3...
Μας δουλευουν κανονικα μου φαινεται.

Re: Απάντηση: Canon A1400 - αργή διαδικασία φωτογράφησης

Δεν νομίζω να είναι θέμα πατάτας firmware ή ανεπαρκούς ισχύος επεξεργαστή. DIGIC IV φορούσε και η σχωρεμένη μου 5D2, και γεννούσε 3,9 καρέ raw το δευτερόλεπτο, στα 21mp. Και η 40D μου με DIGIC III βγάζει 6,5 καρέ το δευτερόλεπτο.

Είτε θέμα κουτσουρέματος δυνατοτήτων είναι, είτε buffer, επομένως. Η Canon απλά θέλει όλες τις κόμπακτ που βγάζει, πλην των hiend, ένα σκαλί κάτω από τις slr της, σε όλα.
η sx130 που εχω (και δε θα τη πουλησω ποτε για το βιντεο της) εχει digic4 και σερνεται στη φωτογραφια. Ποιο αργη απο την καθυστερηση. Ασε που μετα το σουρουπου μεχρι να εστιαζει βραζουν τα ρεβυθια...ευτυχως δε φωτογραφιζω πια μαζι της αν και σε ποιοτητα φωτογραφιας ειναι αψογη και παντα με εβγαλε ασπροπροσωπο! Σε fps ομως τωρα ακριβως δε θυμαμαι αλλα πρεπει να βγαζει το πολυ 0.5/s...
εχεις δικιο κατι κοτσουρευει η canon στις πλακετες των φθηνων compact ετσι ωστε στα χαρτια να ειναι εντυπωσιακες (βλεπε digic4 ψαρωνει ο αλλος) αλλα στη πραξη να σερνονται.

Last edited:
Να βλέπω πχ ότι η SX510is, καινούργιο μοντέλο με Digic IV, αν και στα 12mp, βγάζει 3.8 fps. Προφανώς λόγω συνοδών buffer ή/και firmware.

Οποτε προφανως δεν υπαρχει καμια λυση, ουτε για την καθυστερηση στη ληψη της φωτογραφιας, ουτε για την φορτιση του φλας.

Παντως, αν και γνωριζα οτι το χαμηλο κοστος σημαινει 'εκπτωσεις', ήταν εν γνωσει μου, ωστοσο, δεν περιμενα εκπτωσεις αυτου του ειδους, αλλα οπως προειπα, σε θεματα δυνατοτητων, ρυθμισεων κλπ

- Η υπαρξη digic 4
- Η δυνατοτητα ληψης βιντεο HD, που αν μη τι αλλο σημαινει οτι η μηχανη πρεπει να εχει τη 'δυναμη' να το κανει *(η 'ακριβη' μου S5 IS μου ΔΕΝ μπορει να τραβηξει HD video!!!)
- Το γεγονος ενος λογικου συλλογισμου, 'οτι δεν μπορει, απο την παλια 12ετιας ψηφιακη canon καλυτερη θα ειναι-και σε θεμα ταχυτητας ληψης'
- Η ταχυτητη μνημη που φροντισα να αγορασω

με εκαναν να θεωρω αυτονοητο και αναμενομενο, εναν 'λογικο' και σαφως πιο γρηγορο χρονο ληψης μιας φωτογραφιας, και φυσικα ουτε σκεψη για στιγμες φορτισης του φλας.
Ομως, επεσα εξω.

Δεν σας κρυβω οτι νιωθω καπως εξαπατημενος, σαν παραπλανηση.
Δεν ξερω, αν, και ποσο λαθος ειμαι.

Με δύο κοινές μπαταρίες ΑΑ για τη μηχανή, πόσο γρήγορα δηλαδή περίμενες να φορτίζει το φλας? Τόσο νομίζω έκαναν ανέκαθεν τα φλας των μηχανών αυτής της κατηγορίας. Μην πω ότι τα 5-6 δευτερόλεπτα μου φαίνονται και μάλλον γρήγορα για μηχανή με 2 ΑΑ. Η σοβαρή εξέλιξη είναι στους αισθητήρες και τους επεξεργαστές, όχι στους πυκνωτές και στη φόρτιση των φλας. Και μάλιστα να περιμένεις τέτοια βελτίωση όταν οι μηχανές διαρκώς μικραίνουν σε μέγεθος.

Για τα λοιπά... δίκιο έχεις. Αν και το "12" ετίας είναι υπερβολή. Η S5is που ανέφερες είναι μοντέλο του 2007, και μάλιστα ανώτερης, ακριβότερης κατηγορίας. Δινοντας σήμερα τα μισά από όσα έδωσες το 2007 για την S5 (κοντά στο 500ρικο δεν πήγαινε? κάπου εκεί εάν θυμάμαι), παίρνεις μια μάλλον γρήγορη κόμπακτ.

Πάντως για να μιλήσω για πραγματικά μηχανή 11ετίας, μια Olympus C-360 zoom των 3mp για την οποία είχα σκάσει 500 ευρώ, αντίστοιχους χρόνους ανακύκλωσης είχε στο φλας, και ας έπαιρνε 4 ΑΑ. Drive περίπου 1 και κάτι καρέ το δευτερόλεπτο

Last edited:
Για τη μηχανη δωδεκαετιας που λεω, δεν εννοω την S5 IS !
Μιλω για μια canon που αγορασα το 2001, στα 2mp, και την οποια εχω ακομη και δουλευει, αλλα πια δεν θυμαμαι καν το μοντελο, πρεπει να το δω.
Ε ναι, δεν ειναι 'πιο αργη' εκεινη η μηχανη, απο την τωρινη Α1400.

Last edited:
Μπηκα σημερα στο site της canon μηπως εβγαλε κανενα firmware update αλλα απογοητευτηκα, τιποτε!
Δεκαετιας ψηφιακη canon δυστυχως, παρα τα λιγοτερα megapixels, τελικα τραβα καλυτερες φωτο απο αυτη!
Κρίμα.
:(