Canon A300IS...Πρώτες εντυπώσεις

BadCarma

Senior Member
16 May 2008
333
Ακλουθώντας τη θεωρία ότι η καλύτερη μηχανή είναι αυτή που μπορείς να έχεις συνέχεια μαζί σου αποφάσισα να μου κάνω ένα δωράκι (λόγω και ονομαστικής εορτής).

Περιορισμένο το budget βέβαια οπότε δεν θέλησα να το ζαλίσω και πολύ. Με 150 περίπου ευρώ στην τσέπη έψαχνα για «κάποια» Panasonic αλλά μου έκλεισε το μάτι μια Canon A3000IS την οποία τελικά και έκανα δική μου.

Αυτό που μου άρεσε στη μηχανή πέραν του design (που αρχικά με τράβηξε) ήτανε ότι κάποιες λειτουργίες της όπως π.χ. το φλάς ή η διόρθωση έκθεσης είναι επιλέξιμες άμεσα από τα κουμπιά της πλάτης και δεν χρειάζεται να μπλέκω σε δαιδαλώδη μενού. Και μια που ανέφερα το μενού να πω ότι είναι υποδειγματικό και διευκολύνει ιδιαίτερα.

Αυτό που ξενίζει λίγο σε πρώτη φάση είναι ο – περιστροφικός – διακόπτης επιλογής των προγραμμάτων ο οποίος είναι τέρμα δεξιά, εκεί που κανονικά είναι το κουμπί του κλείστρου, επιλογή που αρχικά ξενίζει αλλά συνηθίζεται εύκολα.

Τα δείγματα που έχω δεν είναι πολλά και δεν μπόρεσα να τα αξιολογήσω σωστά λόγω κρασαρίσματος του PC αλλά και της ελάχιστης εμπειρίας μου με Compact μηχανές. Πάντως αυτό που έχω να πω είναι ότι κακόμαθα με την D60. Θόρυβος-θόρυβος-θόρυβος και δεν συμμαζεύεται.

Οι ημερήσιες φωτογραφίες είναι αρκετά συμπαθητικές και μετά από ένα σινιάρισμα με κάποιο φωτομάγαζο δίνουν ένα αποδεκτό αποτέλεσμα. Οι νυχτερινές όμως εμένα προσωπικά με απογοήτευσαν ειδικά στα αυτόματα προγράμματα όπου η μηχανή επιλέγει μεγάλο ISO. Σε σταθερά αντικείμενα με χρήση τρίποδα και στο P πρόγραμμα με το ISO κολλημένο στο 100 είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα αρκεί να προσέξεις λίγο το WB που τείνει να είναι πολύ «ζεστό».

Αυτά προς το παρών. Επαναλαμβάνω ότι αυτές είναι οι αρχικές παρατηρήσεις μου και οι οποίες με τη χρήση μπορεί και να αλλάξουν. Εάν έχω κάτι νεότερο ή υπάρχει κάποια απορία ευχαρίστως να απαντήσω αν ξέρω.

Το PC μου αναρρώνει οπότε το συντομότερο θα έχω και κάποια δείγματα πριν και μετά…

BTW Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλους…

Α! Και κάτι άλλο που παρατήρησα. Κάποια στιγμή δοκίμασα να τραβήξω φωτογραφίες με ένα βιδωμένο στη μηχανή και κλειστό mini tripod το οποίο το έπιασα σαν λαβή. Πόσο πιο εύκολη έκανε την διαδικασία και σταθερή την κάμερα!!!!!!!!!!!

Μεγειές, και περιμένουμε δείγματα! Όσο για τον θόρυβο, μην ζορίζεσαι, μείνε χαμηλά όσο μπορείς και μετά Noise Ninja κ.λ.π. Και σκέψου βεβαια και το εξής: πολλές από τις φωτογραφίες που βγάζεις με την compact, δεν θα τις είχες καθόλου χωρίς αυτήν...

Μερικές δοκιμαστικές φωτογραφίες από τη μηχανή…

1.Προχθεσινή φωτογραφία από το γραφείο μου. Για να αποφύγω την αντηλιά διόρθωσα λίγο την έκθεση στο -2/3

2.Στην παραπάνω φωτογραφία 100% zoom και crop

3.Μια κροπαρισμένη φωτό από το λιμάνι του Στομίου (λάθος κάδρο) φυσικά με τρίποδα.

4.Από το ίδιο λιμάνι. Η περίεργη απόχρωση προέρχεται από τις λάμπες ομίχλης που διαθέτει το λιμάνι και όχι από λάθος του WB.

Επειδή κάθε άλλο παρά καλιμπραρισμένη οθόνη έχω εάν υπάρχει κάποιος Χριστιανός εκεί να με ενημερώσει για το τι βλέπει θα το εκτιμούσα.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες φωτό ακόμα και σε macro όπου η μηχανή σε πρώτη φάση τα πήγα μια χαρά…

Να σημειώσω ότι οι Νο3 και 4 φωτογραφίες έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία (π.χ. στην 3 έκανα ένα add noise) αλλά οι 1 και 2 είναι κατευθείαν από τη μηχανή.

Ούτε high pass sharpen, ούτε n/r ούτε τίποτα...

Όσον αφορά το resize που έκανα, ένα ποσό της τάξης των 100 pixel/inch είναι καλή ανάλυση????

Και μια φρεσκότατη (πρόχειρη) macro χωρίς καμία επεξεργασία πέραν του resize...