CANON EOS 400D, OLYMPUS E-510 ή NIKON D40X

Ναι είναι κακοί...τουλάχιστον μέχρι τώρα. Και μιλώ για τους CANON 28-80 I, II, III, 28-90, NIKON 28-80, NIKON 18-55 απλό, CANON 18-55 απλό, PENTAX 18-55 απλό και SONY 18-70. Για τα μπάζα. Σε καμιά περίπτωση δεν φθάνουν τις επιδόσεις του αισθητήρα.

Καλύτερα φαίνονται να είναι οι NIKON 18-55 VR, CANON 18-55 IS αλλά μένει να τους δούμε στην πράξη.

Ο ΝΙΚΟΝ 18-70 είναι άλλος φακός δεν ανήκει στην κατηγορία του κιτ, όπως και ο 18-135.

Πάντως βλέποντας πολλές φωτογραφίες που έχω τραβήξει με τους φακούς του κιτ θέλω να τις ξανατραβήξω...

Κοίταξε... κανένας φακός κιτ -της βασικής κατηγορίας εννοώ, πχ η Canon 40D έρχεται και με τον 17-85is όπως και η Pentax K10D έρχεται και με τον DA 16-45, δεν μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις- δεν κάνει για σοβαρή ενασχόληση... αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να πάρουμε ακόμη και άριστες φωτογραφίες από αυτούς. Μάλιστα ο 18-55is αποτελεί σοβαρή βελτίωση του προκατόχου του (και έχει και σταθεροποίηση).
Απλά οι φακοί κιτ δεν είναι "γρήγοροι" (πολύ ψηλά το μέγιστο διάφραγμα), οπότε δεν μας δίνουν τον έλεγχο που θέλουμε στο βάθος πεδίου ορισμένες (ή και πολλές...) φορές, σίγουρα δεν είναι τόσο καλά διορθωμένοι όσο οι ακριβότεροι φακοί στις παραμορφώσεις στο ευρυγώνιο, και επιπλέον, συνήθως δεν αποδίδουν καλά από ανοικτοί, παρά μόνο εάν τους κλείσεις κάπου στο f/8.
Όλα αυτά περιορίζουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που παίρνει την πρώτη του dslr πρέπει οπωσδήποτε να τους προσπεράσει. Καλύτερα 90 ευρώ (τόσο προσθέτουν στην τιμή της μηχανής) και να μάθουμε τι χρειαζόμαστε από τον επόμενο φακό μας, παρά να αγοράσουμε εξ αρχής κάτι το οποίο δεν κατέχουμε πλήρως.

Φίλε (ελπίζω να μου επιτρέπεις) Βλάση, όταν το kit περιλαμβάνει και δεύτερο φακό 200άρι? Ίδιας ποιότητας είναι?

άμα είναι ο νέος 55-250is της Canon, δεν είναι άσχημη περίπτωση (ειδικώς για αρχή). Εάν είναι ο παλιότερος 55-200, θα έλεγα να τον προσπεράσεις...

Οι 55-250 is της CANON ΚΑΙ 55-200 VR της ΝΙΚΟΝ είναι καλές περιπτώσεις αν θέλεις να φέρεις κάτι που είναι μακριά πιο κοντά σου. Για καθαρά χρήση τηλεφακού (ξεφοντάρισμα, παρακολούθηση κίνησης) όχι. Οι προηγούμενες γενιές της CANON NIKON για τα μπάζα.

Οπότε όπως καταλαβαίνω καλύτερα Body και extra φακός (ανάλογα τη χρήση)...

Aρκει και ο ''εξτρα φακος'' να εχει και πιο πολλα απο το Body...
Για αρχαριο-ασχετο νομιζω παντως οτι του κιτ ειναι μια χαρα..Γιατι μιλαμε για ποσα 60-80 ευρω. Εκει κοντα δεν ξερω (αντε και κατι παραπανω) αν υπαρχει κατι εναλλακτικο...

Ειδικώς για Canon, εάν κανείς δεν πάρει τον καινούργιο 18-55is για all around κιτ με τη μηχανή του, θα πρέπει να κινηθεί σε φακούς κόστους της τάξης των 400+ ευρώ για να αξίζει τον κόπο. Αλλά και στις άλλες εταιρίες αντίστοιχα ισχύουν.

Η άποψή μου είναι ότι για κάποιον που ξεκινάει από το μηδέν με την πρώτη του ψηφιακή slr με τη φιλοσοφία "και ό,τι προκύψει" και δεν αρχίσει το συνειδητοποιημένο χτίσιμο ενός συστήματος κατευθείαν, ο φακός του κιτ είναι η καλύτερη λύση.

Έτσι πιστεύω και εγώ.
Να υποθέσω πως το ίδιο συμβαίνει και με τα Φλάς?
Αυτοί των kit (π.χ. Nikon SB400) τι λένε?

Καλύτερα, θεωρώ, να αποφεύγεται η βασική σειρά φλας της "μαμάς" (πχ SB400 για Nikon, 220 για Canon). Στα χρήματά τους πάνω-κάτω υπάρχουν πολύ καλύτερα φλας τρίτων κατασκευαστών (πχ Metz).
Εάν έχεις Canon πηγαίνεις κατευθείαν στο 430EX.