tzanetossq, θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ την πρόσφατη - μικρή - εμπειρία μου με τα "μεγάλα" εστιακά μήκη. Στις αρχές της άνοιξης, η "καλή" μηχανή μου τα έφτυσε εντός εγγύησης και πήγε για service στην Γερμανία. Ευκαιρίας δοθείσης, και λόγω άλλων συγκυριών, ψώνισα κατόπιν σκέψης μια compact Panasonic TZ7, πολύ καλή μηχανούλα για τα χρήματά της, και έχω τραβήξει πάνω από 2.500 φωτογραφίες με αυτήν. Ένα χαρακτηριστικό που με έκανε να την επιλέξω ήταν το εύρος του zoom 25-300mm. Για το 25 ήμουν σίγουρος ότι το χρειάζομαι, τα 300 μου κίνησαν την περιέργεια, "τι διάολο, όλοι τις παίρνουν, κάτι θα έχουν βρει στην εκ του μακρόθεν φωτογραφία" σκέφθηκα. Σε διαβεβαιώ ότι αν ο φακός ήταν 25-140 ούτε που θα το είχα προσέξει - τόσο χρήσιμα μου φάνηκαν τα 300mm. Κάθε άνθρωπος βέβαια έχει τα δικά του γούστα, απλά σκέφθηκα να σου αναφέρω την εμπειρία μου, μήπως σου φανεί χρήσιμη.
Και κάτι τελευταίο: έδωσα 245 για μια μηχανή, που όταν (και αν) βαρεθώ να την έχω στην τσέπη, θα την χαρίσω σε κάποια κόρη ή συγγενή, και θα πάρω μια άλλη. Οι φακοί κοστίζουν κάτι τις παραπάνω, και αν δεν σου κάνουν πουλιόνται μισοτιμής μετά από ένα χρόνο... Προσοχή λοιπόν ;-)
Και κάτι τελευταίο: έδωσα 245 για μια μηχανή, που όταν (και αν) βαρεθώ να την έχω στην τσέπη, θα την χαρίσω σε κάποια κόρη ή συγγενή, και θα πάρω μια άλλη. Οι φακοί κοστίζουν κάτι τις παραπάνω, και αν δεν σου κάνουν πουλιόνται μισοτιμής μετά από ένα χρόνο... Προσοχή λοιπόν ;-)