Re: Απάντηση: Re: Canon EOS 700D (Rebel T5i)
Για την 70D ξέρουμε κάτι? Πότε παρουσιάζεται?
Σύμφωνα με τα λεγόμενα στελέχους της Canon (Masaya Maeda), αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι η τελευταία γενιά Crop DSLR, μιάς και το μέλλον θεωρεί ότι είναι το FF, καθώς επίσης πως είναι ενα προϊόν το οποίο δεν θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα..
Εμένα δεν με χαλάει καθόλου ο αισθητήρας με την όλη επεξεργασία της 1dx να υπήρχε και σε μία πιο entry level μηχανή.
Παρόλο τα χρόνια του και την παλιά τεχνολογία έχει την καλύτερη επίδοση σε ψηλά iso απο οποιαδήποτε άλλη οποιασδήποτε φίρμας.
Έχει κάτι άλλο η συγκεκριμένη τεχνολογία. Εμφανίζει μεν θόρυβο στα χαμηλά ISO (ο οποίος είναι καθαρά ηλεκτρονικός), αλλά έχει πολύ καλή απόδοση στα highlights και αυτό φοβούνται όλοι για τη μετάβαση από τη μία τεχνολογία στην άλλη. Να αποφύγουν μιας μορφής banding που μπορεί να εμφανίσει ο αισθητήρας της D800 (όχι όμως και της D600, ο οποίος έχει αρκετές βελτιώσεις και λόγω του ότι έχει λιγότερα Mpixels)
Το έγραψα και παραπάνω, μου φαίνεται ξεκάθαρο ότι η Canon αυτή τη στιγμή ακολουθεί στρατηγική βγάζω την τεχνολογία των επομένων ετών και την διατηρώ σε συρτάρια. Η εξέλιξη των μοντέλων της καθορίζεται κατά κύριο λόγο από το τμήμα μάρκετινγκ.
Εάν πιάσεις ανακοινώσεις που βγαίνουν κατά καιρούς, ότι η εταιρεία παρουσίασε αισθητήρα τόσων μεγαπίξελ κλπ, θα βγάλεις ένα συμπέρασμα για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τεχνολογικώς. Παραπάνω είχα αναφερθεί στην προ 3ετίας ανακοίνωση, για αισθητήρα μεγέθους APS-H (οι περίφημοι 1.3x crop factor) των 120 (!!!) mp με readout 9,5 καρέ το δευτερόλεπτο (μιλάμε δηλαδή για ένα ασύλληπτο νούμερο 1,14 gigapixels/s). Άρα δεν νομίζω ότι χρειάζονται να ψωνίσουν από Sony, Samsung ή οπουδήποτε (λες και η Canon είναι βιοτεχνία και όχι κολοσσός).
Το έργο το είδαμε και με τον αντικαταστάτη της πρώτης 5D: είναι γενικώς φημολογούμενο -μην πω και διασταυρωμένο- ότι η Canon αρχικώς σχεδίαζε να βγάλει μια μηχανή με 16mp (υπαρκτή αλλά σε καμία περίπτωση αλματώδης εξέλιξη σε σχέση με τα 12.9 της 5D). Έλα ντε που έβγαλε όμως η Nikon προσιτό FF μοντέλο... οπότε τι έκανε η κυρία Canon? Τράβηξε πίσω την παρουσίαση του μοντέλου λίγους μήνες, ξανακάθισε στο τραπέζι, τράβηξε από την ήδη έτοιμη τεχνολογία της (γιατί τέτοια πράγματα δεν σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε 3 μήνες) έβαλε μέσα στη συνταγή και το πρωτοποριακό 1080p βίντεο, και -voilà!- να σου η 5D mkII (οι παιδικές ασθένειες της οποίας καταμαρτυρούν το εσπευσμένο του ανασχεδιασμού της).
Δυστυχώς έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά η κυρία, και μια μεγάλη βάση κορόιδων σαν και του λόγου μου, και την παίρνει να τα κάνει.
Η τελευταία φράση τα λέει όλα.
Ουσιαστικά είναι αυτό που λένε όλοι: Έχει χτίσει τέτοιο όνομα που το ρίχνει στο marketing, πουλάει φούμαρα και ο κόσμος τσιμπάει. Μόλις έρθει η ώρα να απειληθεί, κάνει μια μετάβαση και τέλος. Όμως αυτή τη φορά φημολογείται ότι το πρόβλημα είναι λίγο πιό περίπλοκο.
Λόγω του ότι χρησιμοποιεί μεγάλα τρανζίστορ, δεν έχει χώρο για να τοποθετήσει per column ADC (κάτι που κάνει η Sony και άλλες), ώστε να μειώσει τις στάθμες σκοτεινού θορύβου (Dark noise) που εκλαμβάνει ο επεξεργαστής από τον αισθητήρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μικρύνει γενικά τα τρανζίστορ και όλο το σύστημα της να το προσαρμόσει στα νέα δεδομένα και δε μιλάμε για μετάβαση από τη μία γενιά στην άλλη, αλλά από τη μία γενιά στην 3η διαδοχική που έχει χάσει. Καλείται να μεταβεί από τα 0,5 στα 0,18μm. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει 0,5 -> 0,35 -> 0,25 -> 0,18μm και είναι απαραίτητο για να μπορεί να στοιβάξει πίξελ και ηλεκτρονικά μέσα στον αισθητήρα για να έχουμε αισθητήρες μεγαλύτερων των 36 της Nikon.
Αυτά τα πράγματα δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και να για να μπορέσουν να παράξουν μαζικά χρειάζονται ΠΟΛΛΑ χρήματα και χρόνος ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τη συνταγή των λειτουργικών μηχανών. Μιλάμε για πολλά χαμένα wafers, δηλαδή χιλιάδες αισθητήρες στα σκουπίδια μεχρι να ρυθμιστούν τα μηχανήματα όπως πρέπει.
Το ότι υπάρχουν πειραματικά το ξέρω, δεν είπα ότι δεν είναι ικανή να παράξει τέτοια συστήματα, αλλά άλλο να το κάνεις σε ερευνητικό επίπεδο (10-20-100 αισθητήρες) κι άλλο να το βγάλεις στη μαζική παραγωγή. Διάβαζα προχθές με αφορμή την 700D ότι έχουν λέει ένα εργοστάσιο το οποίο μπορεί να κατασκευάσει τέτοιου είδους συστήματα, αλλά είναι για εξειδικευμένη χρήση και με πολύ περιορισμένη χωρητικότητα/παραγωγή που σίγουρα δεν μπορεί να στηρίξει την παραγωγή μιας μηχανής. Λοιπόν, πιστεύω πως η παραγωγή αρχικά για όποια μηχανή κι αν παρουσιάσουν που θα έχει νέα τεχνολογία θα είναι αφ'ενός μικρή και εάν δεν προσέξουν για πολύ καλό QC θα έχουμε πολύ παρατράγουδο με το DoA να πηγαίνει σύννεφο. Εάν, δε, κάνουν και καλό QC, μιλάμε για ΠΟΛΥ περιορισμένη παραγωγή, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, άρα να περιμένουμε μια μηχανή που θα είναι top of the top, με τιμή top of the top και διαθεσιμότητα σε αριθμούς Leica.. Εκτός εάν κρύβει κάτι η Canon, όπως πχ ολόκληρο εργοστάσιο..
