Canon EOS 7D: ήρθε (1/9)

Re: Απάντηση: Re: Canon EOS 7D: ήρθε (1/9)

η οποία είναι?

attachment.php

Mε τα 1600ISO που ανεβαζει ανετα το 550, δινεις το χιλιαρικο σου αλλα δεν ξανασχολεισαι.

Γιατι ρε παιδια ειναι αχρηστο...? Ενταξει, δεν ανεβαζει την ταχυτητα για να παγωσει την κινηση, αλλα το τρεμουλο των χεριων δεν το εξισοροπει? Η μηχανη δεν κουνιεται οταν τραβαμε κινουμενο στοχο?

Ηλία, κατ' αρχήν καλή χρονιά.

Από εκεί και πέρα. Οποιαδήποτε προσπάθεια με IS ή χωρίς, με μεγάλο ή μικρό εστιακό μήκος, να φωτογραφίσεις κίνηση ατόμων, π.χ. την ώρα που κάνουν ένα βήμα ή την ώρα που χτενίζονται ή τα χέρια των παιδιών που παίζουν με κάτω από 1/60 ή ακόμη και με αυτή την ταχύτητα θα σου δώσει ένα πολύ ωραίο ακίνητο θέμα (π.χ. σώμα), αλλά το χέρι ή το πόδι θα είναι θολό. Πρόσεχε, όχι ψιλοκουνημένο, αλλά θολό, διότι μετακινούνταν την ώρα που το κλείστρο ήταν ανοιχτό.

Έτσι αν μπορούμε να τραβήξουμε το ίδιο κινούμενο άτομο με ταχύτητες 1/30, ή 1/60 με IS και VR ή με 1/125 ή 1/250 χωρίς IS/VR προτιμούμε πάντα τη δεύτερη. Διότι η δεύτερη θα παγώσει την κίνηση, ενώ η πρώτη όχι.

Αλλά και στην φύση χρειαζόμαστε ταχύτητα για να παγώσουμε την κίνηση. Έτσι σε κύματα, ή καταρράκτες θέλουμε ταχύτητα από 1/250 και πάνω για να είναι όλο νετ. Πέρυσι με τον Τάσο ήμασταν στον παραθαλάσσιο πύργο της Καρακάλλου στο Άγιο Όρος. Από 50 και πλέον φωτογραφίες που τράβηξα τα κύματα την ώρα που έσκαγαν στη σκάλα, εντελώς νετ ήταν ελάχιστες, παρότι η ταχύτητα δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 1/250.

Σε αθλητισμό ακόμη χειρότερα. Π.χ. αθλητικά δεν τραβούμε με κάτω από 1/500 ή 1/2000 όταν πρόκειται για κάτι πολύ γρήγορο (π.χ. σερβίς στο τένις, προσπάθεια για γκολ στο ποδόσφαιρο, άλμα για ριμπάουντ στο μπάσκετ). Και μιλώ για το πάγωμα του σώματος, όχι της μπάλας (!!!!!)

Βρήκα κάποιον που κάνει αυτό που ονειρεύομαι κι εγώ. Δηλ. να φωτογραφίζει με Parapente ή paraglider. Δηλ. φωτογράφηση από μικρό ύψος και με μικρή ταχύτητα κίνησης. Βλέπόντας το EXIF διαπίστωσα ότι έχει προτεραιότητα ταχύτητας, εστίαση στο άπειρο και ταχύτητα λήψης σταθερά πάνω από 1/500.

Κάτι λέει αυτό.

Βρήκα κάποιον που κάνει αυτό που ονειρεύομαι κι εγώ. Δηλ. να φωτογραφίζει με Parapente ή paraglider. Δηλ. φωτογράφηση από μικρό ύψος και με μικρή ταχύτητα κίνησης. Βλέπόντας το EXIF διαπίστωσα ότι έχει προτεραιότητα ταχύτητας, εστίαση στο άπειρο και ταχύτητα λήψης σταθερά πάνω από 1/500.

Κάτι λέει αυτό.

Πανινγκ με παραπεντε ? Δεν μπορω να πω....

Ηλία, κατ' αρχήν καλή χρονιά. .

Επισης Βλαση, αν και τα βλεπω δυσκολα με αυτους που μπλεξαμε...:twoguns:

Στο θεμα μας τωρα, ολα πολυ σωστα οσα λες (και ο Γιαννης παραπανω). Ωστοσο, οι ταχυτητες που αναφερετε, ειναι λιγο εξεζητημενες...και εκει ειναι η ένστασή μου... αν μπορω με 2,8 να πιανω 1/2000, κατι θα μπορω να βγαλω και με f4 και 1/1000.

Αν μπορω να πιασω ταχυτητα 1/500 και με το 1/250 παλι κατι θα βγαλω.

Και εδω ερχεται η σταθεροποιηση και το αν ειναι αχρηστη ή οχι... σε αυτες τις ταχυτητες που ειναι και οι πιο συνηθισμενες (κατα τη δικη μου εμπειρεια)...

...ειπε ο Γιαννης παραπανω, οτι για να βγαλεις (σε ερασιτεχνικα πλαισια μιλαω) το παιδι σου που παιζει στο παρκο, ή παιζει ποδοσφαιρο, ή μπασκετ θελεις μια ταχυτητα 1/250 αντε 1/500... εισαι λοιπον στο οριο με εναν 200ρη φακο σε κροπ μηχανη για ακουνητη φωτογραφια, τοσο απο αποψη κινησης θεματος (το 1/500 ειναι μολις 2/3 στοπ παραπανω απο τον κανονα 1/εστιακο μηκος), οσο και απο κουνημα μηχανης... αν ειναι και 300ρης ο φακος, ακομα χειροτερα... για αυτες τις περιπτωσεις λεω οτι ειναι χρησιμη και η σταθεροποιηση και οχι αν μπορεις να ανεβασεις ταχυτητα 1/2000 ή γρηγοροτερες...

Εν ολιγοις, με ενα 200ρη φακο 2,8 σε κροπ μηχανη, χωρις σταθεροποιηση, εως το 1/500 θεωρω οτι -ενδεχεται, αναλογως και της τεχνικης- να εχεις προβλημα, το οποιο δεν θα ειχες αν υπηρχε σταθεροποιηση...

Σε οσα τεστ εχω κανει, σε υψηλες ταχυτητες (απο 200 και πανω) δεν ειχα ποτε προβλημα με τον δικο μου φακο (70-210 f/4) , με ή χωρις σταθεροποιηση.

Σε χαμηλες ταχυτητες ομως (μεχρι 1/80) η διαφορα ειναι εμφανης...

Υπερβολικό σε βλέπω.

Επίσης βλέπω ότι κανείς δεν σκέφτεται να ασκηθεί λιγάκι σητν τεχνική. Αντί π.χ. να φωτογραφίζουμε από το ύψος των ώμων, ας δοκιμάσουμε μια φορά να γονατίσουμε. Δεξί γόνατο σπαστό και αριστερό πόδι πατά κάτω. Τοποθετούμε το αριστερό χέρι που κρατά τον φακό της μηχανής πάνω στο αριστερό πόδι. Και πατούμε το κλείστρο με δεξί, όπως κάνουμε συνήθως.

Παιδιά με αυτή τη στάση (που μπορεί να βεβαιώσει και ο Billy thε kid ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική) έβγαλα φωτογραφίες χωρίς φλας χωρίς τίποτε, με μηχανή που είχε όριο ουσιαστικά το Iso 400 σε ημίφως σε μουσείο. ISO 400 και ταχύτητες 1/8, 1/15 με εστιακό μήκος 60 Χ 1,5 κροπ. Τραβούσα 5 φωτογραφίες τη φορά. Πήρα αξιόλογα δείγματα (για εκτύπωση 20Χ30 εκ ή και λίγο περισσότερο) από 10άρα μηχανή.

Από την άλλη εσείς έχετε τα χρήματα, εσείς μπορείτε να πάρετε και τη σταθεροποίηση. Μόνο θέλω να σας δω όταν θα βγούμε παρέα με τους 200άρηδες, ποιός θα τραβά καλύτερα στις χαμηλές ταχύτητες... αυτός με το IS/VR ή αυτός με το 2.8 και την ασκημένη τεχνική.

Και γω υπερβολικό σε βλέπω φίλε Βλασιδη , το IS γι αυτο το λόγο το έβγαλαν , κατα τη γνώμη μου θα είναι μια η άλλη .

Eγω επειδη εχω εδω και καιρο τη Νex5 και την Α55 που εχουν σπαστα μονιτορ, τραβαω σε χαμηλο υψος , με τα 2 χερια να αγκαλιαζουν τη μηχανη και εχω πολυ σταθερα αποτελεσματα ακομη και σε πολυ χαμηλες ταχυτητες.
Ειλικρινα, τη σταθεροποιηση τη θελω μονο για το βιντεο...
Εβγαλα προσφατα γαμο, με 3 ρωσικους φακους μανουαλ , εννοειται χωρις σταθεροποιηση και εστιαση και ειχα πολυ μεγαλο ποσοστο επιτυχιας και με μικρες ταχυτητες (απο 1/20 - 1/80) και ISO 1600

αν μπορω με 2,8 να πιανω 1/2000, κατι θα μπορω να βγαλω και με f4 και 1/1000.

Αν μπορω να πιασω ταχυτητα 1/500 και με το 1/250 παλι κατι θα βγαλω.

Μια χαρα το σκεφτεσαι.

Ο f4 που εχω εγω δεν με περιορισε με την καμια με τετοια ευαισθησια που εχουμε πια στις μηχανες μας .

Ο f2.8 ειναι αυστηρα επαγγελματικος και μονο αν ξερεις οτι θες το ενα στοπ αξιζει να παρεις τον φακο.

Value for money μακραν ειναι ο f4 IS.

Και γω υπερβολικό σε βλέπω φίλε Βλασιδη , το IS γι αυτο το λόγο το έβγαλαν , κατα τη γνώμη μου θα είναι μια η άλλη .

Δε νομιζω οτι προκειται για υπερβολη. Απλα ο Βλασης λεει οτι πριν ξηλωθεις για να αγορασεις is, μπορεις να εχεις τα ιδια αποτελεσματα με λιγη προπονηση. Εξαλλου το τρεμουλο των χεριων ειναι πολυ σχετικο και μη μετρησιμο.

Μια χαρα το σκεφτεσαι.

Ο f4 που εχω εγω δεν με περιορισε με την καμια με τετοια ευαισθησια που εχουμε πια στις μηχανες μας .

Ο f2.8 ειναι αυστηρα επαγγελματικος και μονο αν ξερεις οτι θες το ενα στοπ αξιζει να παρεις τον φακο.

Value for money μακραν ειναι ο f4 IS.

Aν βαλεις στο λογαριασμο και την συνεχως αυξανομενη αποδοση των νεων σωματων σε μεγαλα ISO, κατα περιπτωση βαλε 1,2 στοπ ακομα.

Απάντηση: Re: Canon EOS 7D: ήρθε (1/9)

Δε νομιζω οτι προκειται για υπερβολη. Απλα ο Βλασης λεει οτι πριν ξηλωθεις για να αγορασεις is, μπορεις να εχεις τα ιδια αποτελεσματα με λιγη προπονηση. Εξαλλου το τρεμουλο των χεριων ειναι πολυ σχετικο και μη μετρησιμο.
Πληροφοριακά και μόνο δεν είναι τόσο το τρέμουλο των χεριών , όσο οι χτύποι της καρδιάς μας , αλλά το ξαναλέω οτι το Is βγήκε για να προσφέρει την ΕΞΤΡΑ βοήθεια , σίγουρα ενα καλό grip είναι βασικότατο.

Eγω επειδη εχω εδω και καιρο τη Νex5 και την Α55 που εχουν σπαστα μονιτορ, τραβαω σε χαμηλο υψος , με τα 2 χερια να αγκαλιαζουν τη μηχανη και εχω πολυ σταθερα αποτελεσματα ακομη και σε πολυ χαμηλες ταχυτητες.
Ειλικρινα, τη σταθεροποιηση τη θελω μονο για το βιντεο...
Εβγαλα προσφατα γαμο, με 3 ρωσικους φακους μανουαλ , εννοειται χωρις σταθεροποιηση και εστιαση και ειχα πολυ μεγαλο ποσοστο επιτυχιας και με μικρες ταχυτητες (απο 1/20 - 1/80) και ISO 1600

Μα οι Sony έχουν σταθεροποίηση (του αισθητήρα), αυτό δεν είναι το supersteadyshot;
Ή εννοείς ότι την είχες απενεργοποιημένη;

Σε ευρυγώνιο κατεβαίνω και 1/3-1/4, σε στάνταρ 1/8.

Απλα ο Βλασης λεει οτι πριν ξηλωθεις για να αγορασεις is, μπορεις να εχεις τα ιδια αποτελεσματα με λιγη προπονηση

Ο Βλασης λεει κατι πολυ σωστο... το ιδιο μαλιστα ειπε και ο Billy στο θεμα για το σαρπενινγκ... εδωσε περισσοτερη σημασια στη σωστη τεχνικη κατα τη ληψη... ομως η τεχνικη ειναι κατι ανεξαρτητο απο την τεχνολογια... βοηθαει ειτε εχεις ειτε δεν εχεις σταθεροποιηση...