Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Ήρθε η ώρα των αρνητικών της εστίασης. Στις παρακάτω φώτο είναι μια σύγκριση με την 6d. Χωρίς το καπάκι η R ΑΔΥΝΑΤΟΥΣΕ να εστίαση, με το καπάκι είχε 100% επιτυχία, από την άλλη η 6d ενώ εστιάζει και χωρίς το καπάκι στο σημείο δεν έχει καλά ποσοστά επιτυχίας. Άλλο ένα αρνητικό της R είναι ότι με το φλας 580 ex II η βοηθητική λάμψη του φλας για την εστίαση δεν δουλεύει ή εγώ κάνω κάτι λάθος.
Αν αυτή είναι η οριζόντια πλευρά του τραπεζιού και εστιάσουμε στη κάθετη του πλευρά τότε η R εστιάζει αλλά όχι πάντα, αν κρατήσουμε κάθετα την μηχανή και εστιάσουμε σ'αυτη τη πλευρά του τραπεζιού που φαίνεται στη φώτο τότε υπάρχει περίπτωση να εστίαση. Βγάζω το συμπέρασμα ότι τα σημεία εστίασης ΔΕΝ είναι τύπου σταυρού.
ISO 1600.

6d
_MG_57295.jpg

R
_X5A57205.jpg

Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Πολυ σωστά το λές , στην παλιά μου ΕΜ1 τα σημεια εστίασης PDAF ηταν μονοκατευθυντικά και όπου δεν υπήρχε σαφή καθετη γραμμή και μόνο ορίζοντας έπρεπε να γυρίσω λοξά τη μηχανή για να εστιάσει, στην ΕΜ1.2 τα σημεία εστιασης είναι ολα σταυρός και εστιάζει σαφώς γρηγορότερα και ακριβέστερα σε ότι στοχευω. Αυτά είναι δυστυχως τα μυστικά που τα ανακαλύπτεις στην πορεία και που τα περισσότερα review δεν τα γράφουν. Φοβαμαι ότι και στην R συμβαίνει κάτι παρόμοιο.

Τα παλιά φλάς ουτε στις Olympus/Πανασονικ δεν δουλευουν γιατί το υπέρυθρο grid/ λαμπάκι εστίασης των flash δεν το βλέπουν οι μηχανισμοί εστίασης των ακάθρεπτων, θέλει άλλου είδους φωτισμό (σαν αυτό που εχει το λαμπάκι της μηχανής) που σημαινει αγορά νέου φλάς.

ΥΣ
εχει eye AF απο ότι ειδα και δουλευει καλά απο το λίγο που το δοκίμασα στην έκθεση.

Τώρα εμένα πειράζει που μου φαίνεται ότι η 6D έχει λιγότερο θόρυβο και είναι μάλλον και πιο Sharp??:argh:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Δεν υπάρχει περίπτωση η CANON NIKON να μην είχαν τη τεχνογνωσία και μην πειραματιζόταν πάνω στις mirroless, ότι είναι τα πρώτα τους μοντέλα τα ακούω μα .... .. τα ακούω βερεσέ.

Καλά μην είσαι τόσο απολύτος τι χρειάζεται και τι όχι, άλλωστε τα πρώτα ακαθρεπτα μοντέλα της Canon είναι η σειρά R , οι άλλες εταιρίες είναι χρόνια στο κουρμπέτι και έχουν ανακαλύψει ολα τα επιπλέον προβλήματα της νέας τεχνολογίας. Αυτά που ανακαλύπτουν σήμερα ως πλεονέκτηματα οι χρήστες των DSLR από Canon/Nikon τα έχουμε δει εδώ και μια δεκαετία στις υπόλοιπες mirroless, έχουν μελετηθεί τα συν και πλην και οι εταιρίες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν και τα τελευταία μικρά προβλήματα. Όταν φοράς ανταπτορα με μια στρατιά παλιών φακών που έχουν τελειως διαφορετική σχεδίαση (PDAF) είναι αδύνατο να μην υπάρχουν μικροδιαφορές στην εστίαση.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Δεν υπάρχει περίπτωση η CANON NIKON να μην είχαν τη τεχνογνωσία και μην πειραματιζόταν πάνω στις mirroless, ότι είναι τα πρώτα τους μοντέλα τα ακούω μα .... .. τα ακούω βερεσέ.

Είναι τα πρώτα τους μοντέλα σε FF, γιατί μην ξεχνάμε ότι η Canon έχει την σειρά m εδώ και χρόνια στις Mirrorless και μάλιστα με πολύ καλές πωλήσεις από Ασία πλευρά και η Nikon έστω είχε βγάλει παλιότερα την σειρά 1 με αισθητήρα 1 ίντσας που πάτωσε βέβαια.

ολες οι mirroless εχουν οχι σταυρωτα σημεια PDAF , εκτος της EM1 II (φανταζομαι και η νεοτερη το ιδιο).

Και οι sony, fuji που εχω δοκιμασει εχουν το ιδιο "χαρακτηριστικο".

Γι αυτο και θελει προσοχη να επιλεγεις παντα σημεια με καλο contrast...

Τώρα εμένα πειράζει που μου φαίνεται ότι η 6D έχει λιγότερο θόρυβο και είναι μάλλον και πιο Sharp??:argh:

ειναι γνωστο οτι η 6d II ειναι ελαχιστα καλυτερη σε low light-high iso και η R καλυτερη σε δυναμικη περιοχη.
To sharpness ειναι σιγουρα θεμα ρυθμισεων.

ειναι γνωστο οτι η 6d II ειναι ελαχιστα καλυτερη σε low light-high iso και η R καλυτερη σε δυναμικη περιοχη.
To sharpness ειναι σιγουρα θεμα ρυθμισεων.

Το θέμα είναι ότι μιλάμε για την πρώτη 6D!!!! Μηχανή 7ετών και δεν μπορούν να την περάσουν ακόμα σε απόδοση...οι αισθητήρες δυστυχώς έχουν κάνει μικρή πρόοδο όλα αυτά τα χρόνια.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Είναι τα πρώτα τους μοντέλα σε FF, γιατί μην ξεχνάμε ότι η Canon έχει την σειρά m εδώ και χρόνια στις Mirrorless και μάλιστα με πολύ καλές πωλήσεις από Ασία πλευρά και η Nikon έστω είχε βγάλει παλιότερα την σειρά 1 με αισθητήρα 1 ίντσας που πάτωσε βέβαια.

Και τι σχέση έχει η παρουσία της Μ σειράς βρε παιδιά ή οτι πειραματίζονταν τόσο καιρό η C/N στις ακάθρεπτες με αυτό που έγραψα εγώ? Η έξτρα ρύθμιση των μενού για την εστίαση των PDAF σημείων εστίασης του αισθητήρα των ακάθρεπτων χρειάζεται σε όλες τις ακάθρεπτες ανεξαιρέτως εκτός από αυτές που έχουν μόνο CDAF εστίαση.. Αν κανεις έχει όρεξη ας μπει στο lensrental να διαβάσει και να εμβαθύνει στο θέμα. Είναι λάθος να πιστεύεται οτι επειδή έφυγε ο καθρέπτης λύθηκαν ολα τα θέματα εστίασης. Λιγόστεψαν ναι ειδικά το μεγάλο πρόβλημα που έδιναν οι έξτρα αισθητήρες εστίασης που είχαν οι DSLR πίσω από τον φακό.

Επίσης πολύ δυσκολα θα δει κανεις BF/FF σε ακαθρεπτη με μια 1 ίντσα αισθητήρα στα συνήθη διαφραγματα ενω πολύ πιο εύκολα μπορει να δει σε πιο μεγάλο αισθητήρα με φωτεινό φακό που έχει τσιγαρόχαρτο βάθος πεδίου. Σχεδόν οι περισσότεροι κατασκευαστές το βάζουν στα pro μοντέλα τους γιατί υπάρχουν κατασκευαστικές ανοχές στους φακούς όχι σε μεγάλη κλίμακα με τους νέας σχεδίασης native φακούς όσο με τους legacy φακούς με χρήση ανταπτορα.

Last edited:
Η παλιά καλή 6D σε θόρυβο με υψηλά iso εξακολουθεί να είναι πολύ κοντά στις σύγχρονες FF. Επιπλέον, το κεντρικό της σημείο εστίασης εξακολουθεί να είναι πολύ καλό.
Γι αυτό και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε low light, κατά κόρον, στους γάμους.
Όπως είπε και ο Γιάννης, υστερεί στο δυν εύρος στα χαμηλά iso, από 800 και κάτω. Εκεί ακόμα και μια σύγχρονη crop την κερδίζει άνετα. Αυτή η συμπεριφορά υπάρχει και στην 6D mark II, και προφανώς και στην EOS RP. Η R έχει τον σένσορα της 5D mark IV αν δεν κάνω λάθος.
Όσον αφορά την οξύτητα, αυτό που ξέρω είναι ότι η 6D έχει παχύ φίλτρο (άλλος ένας λόγος που προτιμάται σε γάμους με νυφικά τούλια δανδέλες κλπ), δεν έχει πχ την οξύτητα ακόμα και μιας 5D mark II. Δεν ξέρω τι παίζει με τις R. Αν δοκιμάσετε κανα ύφασμα ή τέλος πάντων κάτι που έχει έντονο πυκνό pattern θα είχε ενδιαφέρον

Το θέμα είναι ότι μιλάμε για την πρώτη 6D!!!! Μηχανή 7ετών και δεν μπορούν να την περάσουν ακόμα σε απόδοση...οι αισθητήρες δυστυχώς έχουν κάνει μικρή πρόοδο όλα αυτά τα χρόνια.

η παλια 6D ειναι χειροτερη σε low ight - high ISO ....και σε δυναμικη περιοχη

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Και τι σχέση έχει αυτό βρε παιδιά ή οτι πειραματίζονταν τόσο καιρό η C/N στις ακάθρεπτες με αυτό που έγραψα εγώ? Η έξτρα ρύθμιση των μενού για την εστίαση των PDAF σημείων εστίασης του αισθητήρα των ακάθρεπτων χρειάζεται σε όλες τις ακάθρεπτες ανεξαιρέτως εκτός από αυτές που έχουν μόνο CDAF εστίαση.. Αν κανεις έχει όρεξη ας μπει στο lensrental να διαβάσει και να εμβαθύνει στο θέμα. Είναι λάθος να πιστεύεται οτι επειδή έφυγε ο καθρέπτης λύθηκαν ολα τα θέματα εστίασης. Λιγόστεψαν ναι ειδικά το μεγάλο πρόβλημα που έδιναν οι έξτρα αισθητήρες εστίασης που είχαν οι DSLR πίσω από τον φακό.

Επίσης πολύ δυσκολα θα δει κανεις BF/FF σε ακαθρεπτη με μια 1 ίντσα αισθητήρα στα συνήθη διαφραγματα ενω πολύ πιο εύκολα μπορει να δει σε πιο μεγάλο αισθητήρα με φωτεινό φακό που έχει τσιγαρόχαρτο βάθος πεδίου. Σχεδόν οι περισσότεροι κατασκευαστές το βάζουν στα pro μοντέλα τους γιατί υπάρχουν κατασκευαστικές ανοχές στους φακούς όχι σε μεγάλη κλίμακα με τους νέας σχεδίασης native φακούς όσο με τους legacy φακούς με χρήση ανταπτορα.

Κωστα , να ξκαθαρισουμε οττι αυτο ισχυει που λες, ΜΟΝΟ για φακους με ανταπτορες, οχι Native.

Γι αυτο και οι εταιρειες δινουν αυτη τη δυνατοτητα ΜΟΝΟ γι αυτους τοιυς φακους.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame m

Κωστα , να ξκαθαρισουμε οττι αυτο ισχυει που λες, ΜΟΝΟ για φακους με ανταπτορες, οχι Native.

Γι αυτο και οι εταιρειες δινουν αυτη τη δυνατοτητα ΜΟΝΟ γι αυτους τοιυς φακους.

Όχι Γιάννη δεν είναι έτσι δυστυχώς και αυτό εξηγώ, δεν είναι μονόδρομος αυτό που θα γράψω, εξαρτάται από την μέθοδο εστίασης κάθε εταιρίας στα διαφορα mode SAF,CAF κλπ.,, είναι λίγο περίπλοκο να το αναλύσω σε δυο γραμμές. Θα πω συνοπτικά ότι έτσι ξεκίνησε το πράγμα όταν οι ακάθρεπτες μηχανές δούλευαν κυρίως με υβριδική εστίαση δηλ. συνδιασμό των δυο τεχνολογιών για να πάρουν τα μέγιστα, ταχύτητα από το PDAF και ακρίβεια από το CDAF π.χ. στην παλιά EM1, στις έρευνες που ακολούθησαν είδαν οτι όταν οι μηχανές όπως η ΕΜ1.2 με σημεία εστίασης διπλακατευθηντικα χρησιμοποιούν κυρίως σε CAF καθαρά και μόνο τα PDAF σημεία εστίασης χωρις καθόλου υποβοήθηση από CDAF (και αυτό είναι αναγκαίο κυρίως στο CAF για να αυξηθεί η ταχύτητα σε ριπή) μπορεί να παρουσιάσουν φαινόμενα BF/FF.

Οπότε η ΕΜ1.2 και η ΕΜ1.Χ έχουν πλέον την δυνατότητα να ρυθμίσουν και να καλιμπραρουν ΚΑΙ τους m43 native φακούς , μπορεί να μην χρειαστεί να γίνει αλλά αν εχεις το Lensalign με το συνοδευόμενο προγραμμα που αυτοματοποιεί τη διαδικασία καλό είναι να τους τσεκάρει κανεις. Δεν το έχω κάνει γιατί σπάνια χρησιμοποιώ CAF. Τους legacy φακούς τους έχω κάνει όλους.

Νομίζω ότι λέτε κάτι διαφορετικό εδώ πέρα.
Αυτό που μοιάζει με back focus στις ακάθεπτρες εμένα μου ακούγεται για misfocus λόγω της τεχνολογίας που εξαρτάται από το θέμα φωτογραφισης.
Δεν είναι το ίδιο με το καλιμπραρίσμα του φακού που επηρεάζει όλες τις φωτογραφίες.

Σωστά; Ίδιο αποτέλεσμα σε καποιεσ Περιπτώσεις αλλά διαφορετική αιτιολογία και άρα διαφορετική λυση

Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Μα ελάχιστοι το ξέρουν ακομη και στο m43 οτι σε CAF η εστίαση είναι plain PDAF και μπορεί να θέλουν ρύθμιση οι φακοί τους, δεν το έχουν ψάξει γιατί έχει επικρατήσει η άποψη οτι δεν χρειάζεται. Και ισως πραγματικά δεν χρειάστηκε στον πολύ κόσμο. Προσωπικά έχω διαπιστώσει στους φακούς μεγάλες διακυμάνσεις σε απόδοση ακόμη και στην σειρά pro. Δεν έχω κάνει πάντως δοκιμή αν βελτιώνεται η εστίαση στους native με μικρορύθμιση. Αλλά είναι ανοιχτή η επιλογή, δεν είναι γκριζαρισμενη. Ειναι αρκετοι χρήστες της ΕΜ1.2 που έχουν καλιμπραρει όλους τους native φακούς τους. Υπάρχει σχετικό θέμα στο dpreview.

Aλλες εταιρίες βέβαια με τους native φακούς μπορεί να κάνουν χρήση σε ολα τα mode συνδιαστικής υβριδικής εστίασης και όχι καθαρής PDAF. Η υβριδική κάνει την μικρoρύθμιση της εστίαση στο τέλος με CDAF αλλά αυτό προκαλεί ελάχιστη καθυστέρηση που σε μια σπορ μηχανή με γρήγορη ριπή απαγορεύεται. Τεσπά αρκετά το αναλύσαμε, άλλωστε η R δεν είναι σπορ μηχανή, με τους native φακούς πιθανόν δεν θα εχει πρόβλημα, δεν ξέρω αν θα υπάρχει θεματάκι με τους παλιους φακούς με τη χρήση ανταπτορα.

Last edited:
οι αλλες εταιρειες Κωστα, που τις εχω δοκιμασει σχεδον ολες, ΔΕΝ εχουν τετοια επιλογη για native φακους (μερικες δεν εχουν ουτε για φακους με ανταπτορα!).
H ollympus ισως ειναι η μονη , γιατι ακριβως χρησιμοποιει μονο (?) PDAF ακομα και στο CAf.