Canon EOS R5 - R6 video

Re: Canon Eos R5 - R6

Επίσης ,στη μικρή ίσως το 4Κ δεν είναι τόσο καλό σε ποιότητα όσο της R5 ,λόγω έλλειψης επιλογών κωδικοποίησης.Μένει να δούμε σοβαρά τεστ στο μέλλον . Ο κάτοχος Canon δεν το κόβω να πηγαίνει από τα 30mp (5div ,R) στα 20mp της R6 .R5 θα παίξει πολύ.
IBIS πάντως στο παρακάτω βίντεο ,φυσιολογικά, έχει wobbling. Ένα μείον ακόμα η αυτονομία της νέας μπαταρίας .

https://www.youtube.com/watch?v=581U_IVFA1Q

Το και είναι ότι η canon δεν δίνει compressed codecs για 8κ, 4κν120 p κλπ.
Τα αρχεία είναι τεράστια και οι κάρτες κοστίζουν όσο μια μηχανή.
Θα έπρεπε να επενδύσει σε δικούς της codec ,όπως η black magic.

κι απ οτι λενε, υπαρχει οριο 20 λεπτων στα 8Κ (που δεν ειναι κακο) αλλα εχει υπερθερμανση (λογικο)...δεν ειναι για μεγαλα γυρισματα λοιπον.

παντως ειναι οι πρωτες μηχανες που εχουν κατι να πουν εδω και πολυ καιρο απο τη canon.

Το αλλο που πρεπει ν απασχολησει καποιον ειναι ειναι οι πολυ ακριβοι φακοι και το οτι δεν εχουν μπει ακομα η sigma, tamron, samyang στο παιχνιδι .
Πρεπει επειγόντως να βγαλουν καποιους zoom f2.8 kai f4 οπως στις sony.

Απάντηση: Re: Canon Eos R5 - R6

Για το 8Κ ειδικά δεν το βλέπω τόσο πρόβλημα. Δεν νομίζω να τραβήξει κανείς.... γάμο σε 8k raw.

Αν ξαναπαντρευόμουν, σε 8κ θα το ήθελα

Δεν πρόκειται να καταλάβαινες καμία μα καμία διαφορά. Μπορεί να ήταν και χειρότερο στα κοντινά με οξύ φωτογραφικό φακό, εκτός αν ο εικονολήπτης σου φορούσε κάποιον cinema φακό ή/και pro mist φίλτρο, πράγμα καθόλου πιθανό.... Είναι το ύφος της μέρας τέτοιο, ταιριάζουν κατά τη γνώμη μου πιο "vintage" επιλογές.
Εδώ στη φωτογραφία οι περισσότεροι επιλέγουν 20-24mpixel για γάμο.
Μόνο σε πλάνα next day σε τοπίο ίσως άξιζε.

Απάντηση: Canon Eos R5 - R6

Ασε που θα ήθελε κιλά σοβά να κρυφτούν οι ατέλειες στο δέρμα...

η υπερθερμανση θα ειναι θεμα στην ελλαδα παντως, ειδικα για βιντεαδες γαμων και event.

Δεν ειναι μονο τα 20 λεπτα σε 8κ αλλα και σε 4κ.
Σε 8κ ειναι 20 λεπτα σε 20-23 βαθμους...και αν δειτε το βιντεο του peter , ειπε οτι σε warm condirions (πανω απο 20 βαθμους δηλ) ηταν 10 λεπτα!

Σε 4κ, το παραδοξο ειναι οτι σε 4κ 24/25/30 υπερθερμαινεται πιο γρηγορα απο 4κ 60p.
Αυτο συμβαινει λογω του oti to 4k 24/25/30 παραγεται τελικα απο 8κ downscaled, ενω σε 4k 60p οχι.

Το οριο σε 4κ λοιπον, μπορει να πεσει και κατω απο 15 λεπτα .... και το θεμα ειναι μετα θελεις ΠΟΛΥ ωρα για να "κρυωσει".

Προσωπικα δεν μ απασχολει βεβαια και τοσο, αλλα σιγουρα πολλοι επαγγλεματιες του ειδους, θα πρεπει να το σκεφτουν σοβαρα στην Ελλαδα ειδικα.

Μου θυμιζει τις πρωτες μηχανες της σονυ. η ολη κατασταση...

https://www.youtube.com/watch?v=E-g800lZMPo

Εννοείται, για καλοκαίρο σε γάμους - βαπτίσεις εδώ ζεσταίνονται άλλες που υποτίθεται δεν έχουν θέμα.

Για γάμους, τουλάχιστο για τη ροή, θες το καλύτερο δυνατό 1080p και 10bit. Μικρό rolling shutter, δίχως υπερθέρμανση και ευελιξία στο post όπου οι διαφορές στο WB πάνε σύννεφο.
Τουλάχιστο στην κυρίως κάμερα, αν έχεις 2η σε ψηλό 3ποδο στην τελετή για σφήνες κλπ εκεί το 4k βοηθάει.

Οπότε ακόμα και στο 1080, τέτειο συνδιασμό FF με 10bit 1080p εσωτερικά, κορυφαίο ΑF και IBIS δεν βρίσκεις αλλού στην κατηγορία.

Ασε που θα ήθελε κιλά σοβά να κρυφτούν οι ατέλειες στο δέρμα...

το ''σοβά'' τις το έχουν βάλει απο πριν.

το 8Κ χρειάζεται μετά για να ''παίξεις'' στο μοντάρισμα

Re: Απάντηση: Canon Eos R5 - R6

το ''σοβά'' τις το έχουν βάλει απο πριν.

το 8Κ χρειάζεται μετά για να ''παίξεις'' στο μοντάρισμα

Μάλλον με τα νεύρα σου θα παίξεις σε 8κ από την καθυστέρηση στο post, γιατί δεν είναι σετ πλάνα τα περισσότερα. Εν πάση περιπτώσει, προσωπικές απόψεις του καθενός. Εγώ μιλώ από προσωπική εμπειρία. Οι περισσότεροι ούτε καν 4κ δεν τραβάνε κι ας έχει η κάμερά τους. Εδώ συχνά παλεύεις με την κάμερα στο χέρι ανάμεσα σε καλεσμένους να βρεις μια χαραμάδα να τραβήξεις, σιγά μην έχεις και 8κ raw χεράτο...

Τώρα αν κάποιος χρεώνει σκέτο βίντεο γάμου 2 και 3 χιλιάρικα οκ εκεί τον παίρνει να χαλάσει 2πλάσιο χρόνο στο post για μια μικρή βελτίωση σε κάποια πλάνα, θεωρώντας αυτονόητο ότι έχει τουλάχιστο άλλο 1 άτομο για 2κάμερο, ίσως και με gimbal/steadicam, βοηθό, drone κλπ.
Για "πακέτο" με τη φωτογραφία στα 1500-2000 που είναι μια συνήθης τιμή για κάτι σχετικά πλήρες, ούτε καν σαν σκέψη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Canon Eos R5 - R6

Οι περισσότεροι ούτε καν 4κ δεν τραβάνε κι ας έχει η κάμερά τους.

έχω δει πριν 2 χρόνια να τραβάνε με κάμερα 10ετίας, σε 1080i !!!!!

πάντως εγω θέλω 8κ, είμαι pixel peeper!

Εγώ βλέπω ακόμη να παίζει πολύ βιντεοκάμερα στους γάμους, προφανώς είναι και πιο οικονομική και πιο εύχρηστη και αξιόπιστη λύση.
Θα συμφωνήσω με το Νίκο ότι για να ασχοληθείς μετά με 8Κ επεξεργασία κτλ πρέπει να χρεώνεις πολλά χιλιάρικα.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι η λήψη και το μοντάζ μόνο ανεβάζει χιλιάρικα την τιμή επειδή είναι 8Κ. Απλά, όπως όλα στη ζωή, πρέπει να υπάρχει μια ομοιομορφία, και πού απευθύνεσαι.
Εννοείται παίζουν και βιντεοκάμερες. Πότε κακώς, πότε καλώς. Πχ αν κάποιος κάνει έναν γάμο με δίχως πολλά έξοδα και σχετικά λίγα άτομα, και θέλει μια απλή αναμνηστική καταγραφή του μυστηρίου από 1 άτομο, μια βιντεοκάμερα στον ώμο μια χαρά θα κάνει τη δουλίτσα της.
Ξεφύγαμε βέβαια από το θέμα. Εϊναι που το 6κ και το 8κ μπαίνουν σιγά - σιγά στα specs των σωμάτων και αργά αλλά σταθερά θα μπουν και στην καθημερινότητά μας. Αν δεν αλλάξουν όμως οι codecs προς το καλύτερο και το hardware προς το δυνατότερο, υπάρχει δρόμος ακόμα. Όπως και να το κάνεις, 8Κ raw σε υβριδική κάτω από 5χίλιαρο, είναι να συζητάς για πιθανές χρήσεις...
Μια πιο προφανής για μένα, που είναι ταυτόχρονα και υπαρξιακή, είναι η φωτογράφιση..... δίχως φωτογράφιση! Ανεβάζεις shutter speed, 8κ raw, κάνεις ένα τσιγάρο και πας σπίτι με 20000 raw αρχεία 30τόσα mpixel!

για οποιον θελει να δοκιμασει τις αντοχες του συστηματος του, ας κατεβασει αυτο εδω το δειγμα

https://drive.google.com/uc?id=1puJviism7-VlEgq3QHc1M-vx26LTQifU&export=download

Σ εμενα στο davinci δεν επαιζε , παρα μονο με 8 fps, και ηθελε transcode σε αλλο format για ομαλο παιξιμο.

Ειναι μονο 15 sec αλλα 5 GB!!!

Ουτε γι αστειο τετοια κλιπ εγω ..... ενα μαμημενο 4κ 60p RAW θελαμε...πολλα ζηταμε ?

Untitled-1.jpg