Canon φακός για πορτραίτο & all around χρήση στην 550D.

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Έχω με 550D με τον "βασικό" 17-55 φακό (δεν είχα επιλογή σώματος/φακού. Ήταν "δώρο"). Ο φακός είναι ο επόμενος:

Canon-EF-S-18-55mm-f-3.5-5.6-IS-Lens.jpg

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-S-18-55mm-f-3.5-5.6-IS-Lens-Review.aspx

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία από φωτό (αν και θεωρητικά έχω διαβάσει αρκετά, αλλά δυστυχώς δεν έχω εμβαθύνει "δοκιμάζοντας" κάτι το οποίο γνωρίζω ότι είναι το βασικό. Αν δεν βρέξεις κώλο ψάρι δεν τρως που λένε..) και οι φωτό που μου δίνει είναι για τα μάτια μου αρκετά καλές. Αλλά φαίνεται σαν κάτι να τους λείπει. Ειδικά στα πορτρέτα (της μπέμπας μου). Κυρίως δεν μπορεί λόγω f3.5 να μου απομονώσει το background, που από όσα έχω διαβάσει είναι το πρώτο που πρέπει να έχει ένα καλό πορτραίτο. Βγάζω δλδ 10 φωτό και η μία μου αρέσει ως αποτέλεσμα. Βέβαια εδώ παίζει ρόλο και το υπερκινητικό ταλέντο της μπέμπας..

Έχω ρίξει αρκετό διάβασμα στο δίκτυο αλλά θα ήθελα και τις γνώμες των εδώ ειδικών για το θέμα καθώς κάποια πράγματα μπορεί να είναι σαλάτα στο μυαλό μου. Λεφτά δεν υπάρχουν άμεσα για αγορά αλλά υπάρχει χρόνος για προβληματισμό και σκέψη... :huh2:

Θα αναφέρω κάποιες σκέψεις και διορθώστε με όπου κάνω λάθη. Έχω διαβάσει ότι είναι πιο "βολικός" στη χρήση ένας φακός ζουμ (όπως αυτός που έχω) αλλά ότι οι σταθερού μήκους δίνουν "καλύτερη εικόνα" και σε γλυτώνουν από "συνδυασμούς" αφήνοντας σε να εστιάσεις το μυαλό σου στη σύνθεση και σε άλλα βασικά. Δεν με απασχολεί το να κάνω 1-2 βήματα εμπρός πίσω αντί να ζουμάρω, για να φτιάξω μια σωστή σύνθεση αρκεί να ισχύει το προηγούμενο. Το μπάτζετ φυσικά και είναι ... περιορισμένο. Έχω διαβάσει πολύ καλά λόγια για τους δύο επόμενους :

1) Canon EF 50mm f/1.4 USM

Σχετικά αργό ζουμ έχω διαβάσει αλλά ένας πραγματικά universal φακός.

Canon-EF-50mm-f-1.4-USM-Lens.jpg

http://media.the-digital-picture.com/Images/Review/Canon-EF-50mm-f-1.4-USM-Lens.jpg
http://www.canon.co.uk/For_Home/Pro...andard_and_Medium_Telephoto/EF_50mm_f1.4_USM/

Υπάρχει και ο 1,8 με πολύ χαμηλή τιμή αλλά είναι περιβόητος πέρα από την ποιότητα της εικόνας του και για την εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα κατασκευής του. Ίσως ξεκινήσω με αυτόν αλλά θα ήθελα να πάρω "μια και καλή" κάποιον.

2) Canon EF 85mm f/1.8 USM

Διάβασα ότι έχει από τα ταχύτερα φόκους της Κανον και είναι ο ιδανικός για πορτρέτα. Το αρνητικό του που βλέπω είναι ότι έχει ελάχιστη απόσταση εστίασης τα 85 εκατοστά. Δεν ξέρω αυτό πόσο πρόβλημα είναι στην καθημερινή χρήση.

Canon-EF-85mm-f-1.8-USM-Lens.jpg

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-85mm-f-1.8-USM-Lens-Review.aspx
http://www.canon.co.uk/For_Home/Pro...andard_and_Medium_Telephoto/EF_85mm_f1.8_USM/

Τι κερδίζω και τι χάνω επιλέγοντας 85 εναντίον 50? Τι προβλήματα θα έχω στο πορτρέτο και στα τοπία/γενική χρήση σε καθέναν από τους δύο? Ο 85 είναι όντως ιδανικός για πορτρέτα? Αν ναι, μπορεί να παίξει και τον ρόλο του καθημερινού φακού? Σε γενική χρήση (διακοπές, τοπία, παρέες κλπ) θα πάρω καλύτερα αποτελέσματα (πέρα φυσικά από τις δικές μου ικανότητες) με κάποιον από αυτούς τους δύο σε σχέση με το 17-55 που έχω τώρα? "Ταιριάζουν" στην 550D? Το τελευταίο το ρωτάω γιατί έχω μπερδευτεί με το μέγεθος του αισθητήρα, το οποίο μέγεθος "αλλάζει" και την εστιακή απόσταση του φακού που φοράς. Δεν έχω βγάλει άκρη είναι η αλήθεια σε αυτό το σημείο.

Στο επόμενο συγκριτικό (σάιτ που έμαθα εδώ μέσα και ευχαριστώ αυτόν που το υπέδειξε) βλέπω μία σαφέστατη υπεροχή του 85 στην ευκρίνια έναντι του 50. Γιατί ισχύει αυτό? Παίζει κάτι με τα συγκεκριμένα δείγματα ή απλά εγώ δεν μπορώ να αξιολογήσω τα αποτελέσματα?

http://www.the-digital-picture.com/...meraComp=736&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

Φυσικά επειδή πρέπει να ονειρευόμαστε ξύπνιοι από όσα έχω διαβάσει ο επόμενος είναι ένας εκπληκτικός φακός με ένα ταμπελάκι τιμής αρκετά πλατύ όμως :

Canon-EF-50mm-f-1.2-L-USM-Lens.jpg

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-50mm-f-1.2-L-USM-Lens-Review.aspx
http://www.canon.co.uk/For_Home/Pro...ndard_and_Medium_Telephoto/EF_50mm_f1.2L_USM/

Με εξιτάρει το 1.2 και το κόκκινο δαχτυλίδι. :grinning-smiley-043

Υπάρχει κάποιος άλλος φακός για την χρήση που θέλω με σχετικά περιορισμένο κόστος? Κάποιες άλλες συμβουλές?

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

Καλησπέρα,

ο φακός που έχεις είναι ο 18-55 :) και όχι ο 17-55 της Canon ο οποίος είναι αρκετά ακριβός και με σταθερό διάφραγμα 2.8 :)

Απο τους 3 φακούς που σε προβληματίζουν, η πιο σοφή επιλογή είναι ο 50άρης αλλα όχι ο 1.4 αλλά ο 1.8. Η διαφορά τους είναι κυρίως στην ποιότητα κατασκευής και πιο κυρίως στην τιμή. Ο 50/1.8 κοστίζει 95 ευρώ και από το f/2.5 είναι εξαιρετικός.
O 85άρης θα σου δίνει πολύ κλειστό πλάνο και δε νομίζω να σε βολέψει για τη μπέμπα (μπορεί να κάνω και λάθος όμως).

Τώρα ο 50/1.2 είναι υπερβολή :). Όχι για τα χρήματα, αλλά για το ότι είναι βελτιστοποιημένος να συμπεριφέρεται καλά στα ανοιχτά διαφράγματα με ότι συνεπάγεται αυτό. Απο το 2.8 και πέρα συμπεριφέρεται σαν τον 50/1.8 και τον 50/1.4. Πρέπει να ξέρεις τι θες για να εκμεταλλευτείς αυτό που προσφερει ο εν λόγω φακός (πέρα απο το κόκκινο δακτυλίδι :) Επίσης δεν ισορροπεί καλά πάνω στο entry level σώμα (*) που έχεις και μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να αρχίσει να σε ενοχλεί....

Αν ήθελες μια άλλη πρόταση για φακό στο σώμα σου, αυτή θα ήταν ο Sigma 30mm/1.4 o οποιός μπορεί να βγάλει και πορτραίτα αλλά μπορεί να έχει και μια γενικότερη χρήση. Επίσης στο 1.4 μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και για περιπτώσεις με λιγότερο διαθέσιμο φώς. Όχι ότι δε μπορείς με τους υπόλοιπους αλλα τα 30mm θα είναι πολύ πιο άνετα να τα χρησιμοποιήσεις απο τα 50 ή 85 για τις περιπτώσεις εκτός πορτραίτου.

(*) Έχω την 500D και τον 35/1.4 της Canon και είναι γίνεται ενοχλητικό μετά από λίγο, ειδικά για τα σχετικά μεγάλα χέρια μου...

Καλησπέρα,

ο φακός που έχεις είναι ο 18-55 :) και όχι ο 17-55 της Canon ο οποίος είναι αρκετά ακριβός και με σταθερό διάφραγμα 2.8 :)

Απο τους 3 φακούς που σε προβληματίζουν, η πιο σοφή επιλογή είναι ο 50άρης αλλα όχι ο 1.4 αλλά ο 1.8. Η διαφορά τους είναι κυρίως στην ποιότητα κατασκευής και πιο κυρίως στην τιμή. Ο 50/1.8 κοστίζει 95 ευρώ και από το f/2.5 είναι εξαιρετικός.
O 85άρης θα σου δίνει πολύ κλειστό πλάνο και δε νομίζω να σε βολέψει για τη μπέμπα (μπορεί να κάνω και λάθος όμως).

Τώρα ο 50/1.2 είναι υπερβολή :). Όχι για τα χρήματα, αλλά για το ότι είναι βελτιστοποιημένος να συμπεριφέρεται καλά στα ανοιχτά διαφράγματα με ότι συνεπάγεται αυτό. Απο το 2.8 και πέρα συμπεριφέρεται σαν τον 50/1.8 και τον 50/1.4. Πρέπει να ξέρεις τι θες για να εκμεταλλευτείς αυτό που προσφερει ο εν λόγω φακός (πέρα απο το κόκκινο δακτυλίδι :) Επίσης δεν ισορροπεί καλά πάνω στο entry level σώμα (*) που έχεις και μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να αρχίσει να σε ενοχλεί....

Αν ήθελες μια άλλη πρόταση για φακό στο σώμα σου, αυτή θα ήταν ο Sigma 30mm/1.4 o οποιός μπορεί να βγάλει και πορτραίτα αλλά μπορεί να έχει και μια γενικότερη χρήση. Επίσης στο 1.4 μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και για περιπτώσεις με λιγότερο διαθέσιμο φώς. Όχι ότι δε μπορείς με τους υπόλοιπους αλλα τα 30mm θα είναι πολύ πιο άνετα να τα χρησιμοποιήσεις απο τα 50 ή 85 για τις περιπτώσεις εκτός πορτραίτου.

(*) Έχω την 500D και τον 35/1.4 της Canon και είναι γίνεται ενοχλητικό μετά από λίγο, ειδικά για τα σχετικά μεγάλα χέρια μου...
Έχεις δίκιο για το 17. Το έγραψα λάθος. Στο λινκ έχω βάλει τον σωστό όμως. :-)

Τον 50 1.2 απλά τον ανάφερα. Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω τόσα χρήματα. Δεν είμαι ούτε επαγγελματίας για να κάνω απόσβεση αλλά πολύ περισσότερο ίσως να μην μπορέσω και να δω τις διαφορές που θα έβλεπε ένας έμπειρος. O Sigma (δεν ξέρω, αναρωτιέμαι) στα 30μμ δεν είναι "μέτριος" για πορτραίτο λόγω εστιακής απόστασης? Το πορτραίτο είναι προτεραιότητα και τα υπόλοιπα έρχονται δεύτερα.

Re: Απάντηση: Canon φακός για πορτραίτο & all around χρήση στην 550D.

Σε στρατόπαιδο Nikon τα πορτρέτα μου είναι με 35/1.8 και 50/1.8. Το 35 είναι χρήσιμο γενικά αλλά το 50 πιο κολακευτικό για μεσαία-κοντινά πορτρέτα. Το 85 είναι μελοντική προσθήκη λόγω εξαιρετικής πρότασης απο samyang, αλλά με manual εστίαση δεν θα φωτογράφιζα μωρό παρά μόνο τη σκιά του... Κάθε επιλογή έχει πολλές παραμέτρους, με σημαντικότερη να θεωρώ την παράμετρο της τιμής. Επειδή κύριο μέλημα πρέπει να είναι η λήψεις και όχι ο εξοπλισμός θα πήγαινα κατευθείαν στον 50/1.8 στα (τσάμπα για την οπτική του απόδοση) 100ευρώ. Αν κάποια στιγμή δεις ότι δεν σε καλύπτει τον βάζεις αγγελία στα 80ευρώ και έχει φυγει την επόμενη στιγμή.

Σε στρατόπαιδο Nikon τα πορτρέτα μου είναι με 35/1.8 και 50/1.8. Το 35 είναι χρήσιμο γενικά αλλά το 50 πιο κολακευτικό για μεσαία-κοντινά πορτρέτα. Το 85 είναι μελοντική προσθήκη λόγω εξαιρετικής πρότασης απο samyang, αλλά με manual εστίαση δεν θα φωτογράφιζα μωρό παρά μόνο τη σκιά του... Κάθε επιλογή έχει πολλές παραμέτρους, με σημαντικότερη να θεωρώ την παράμετρο της τιμής. Επειδή κύριο μέλημα πρέπει να είναι η λήψεις και όχι ο εξοπλισμός θα πήγαινα κατευθείαν στον 50/1.8 στα (τσάμπα για την οπτική του απόδοση) 100ευρώ. Αν κάποια στιγμή δεις ότι δεν σε καλύπτει τον βάζεις αγγελία στα 80ευρώ και έχει φυγει την επόμενη στιγμή.
O 85 για ποιους λόγους είναι στα σχέδια για μελλοντική αγορά? Τι θα σου προσφέρει παραπάνω από τον 50, που ήδη έχεις, πιστεύεις?

Το πορτρέτο που ανάφερα σίγουρα είναι δύσκολο σπορ για μωρό αλλά, ίσως δεν το έγραψα και εγώ καλά, δεν το θέλω μόνο για μωρό αλλά και για τους δικούς μου ανθρώπους γενικότερα. Θα ήθελα να μάθω να βγάζω όμορφα πορτρέτα δλδ γενικότερα και για αυτό ψάχνω έναν οπτικό σύμμαχο. :)

Όταν θέλω ένα πιο σφιχτό πορτρέτο ο 50αρης αρχίζει και παραμορφώνει, στα δικά μου μάτια, ελαφρώς και γίνεται κ παρεμβατικός με το θέμα σου γιατί πλεον βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής, που πολλοί δεν νιώθουν άνετα. Μιλάω πάντα για κροπ αισθητήρα, φαντάζομαι ότι σε περίπτωση ff θα πήγαινα ακόμα πιο πάνω σε εστιακό μήκος. Όπως καταλαβαίνεις είναι όλα πολύ υποκειμενικά, συνεπώς ο καλύτερος τρόπος είναι να δοκιμάσεις και ο πιο οικονομικός είναι ο 50αρης ;)

Συμφωνω με τον sigma 30 1.4
Ο πενηνταρης σε εσωτερικους χωρους και με crop σωμα ειναι καπως κλειστος κατα την γνωμη μου.

Τα 50mm σε κροπ μηχανη, προσωπικα, δεν μου ταιριαξαν. Ετσι πηγα στα 85mm (για εξωτερικους χωρους) και στα 35mm (για εσωτερικους). Για τη φωτογραφια που κανω, βολευομαι και με τα δυο. Για τη δικη σου περιπτωση και αναμεσα στα 50 και 85mm, θα ελεγα να δεις με τον 18-55 αν σε βολευουν τα 50 ή προτιμας κατι πιο τελε...

Αν προτιμας το πιο τελε, θα σκεφτομουνα και τον κανον 100/2 macro, για την διπλη ιδιοτητα του (εναντι του 85/1,8). Αυτο που -πιθανως- θα σε περιορισει/δυσκολεψει και με τους δυο, ειναι οτι θα πρεπει να πιανεις σχετικα υψηλες ταχυτητες για να εχεις καθαρες ληψεις.

Αν παρεμενα στα 50mm, θα επελεγα -μαλλον- τον 1,4 λογω usm (και υπο την προυποθεση οτι θα τον κρατουσα αρκετο καιρο, και δεν θα τον αγοραζα δοκιμαστικα, ωστε να δικαιολογησει και το επιπλεον ποσο απο τον 1,8)....

*Βεβαια, με τα 85mm και πανω (σε κροπ), ξεχνας ολοσωμα πορτραιτα σε κλειστο χωρο ή και σε εξωτερικο εκτος και αν στεκεσαι αρκετα μακρια απο το θεμα... θα εχεις ομως πολυ ωραια φλουταρισματα στο φοντο, αν τραβας απο τη μεση και πανω...

Last edited: