Canon ή Metz φλας;

George C

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,718
Ποιό φλας θα διαλέγατε;

Το Canon Speedlite 430EX II ή το Metz 48 AF-1;

Δεν ψάχνω κάτι πιό extreme. Νομίζω είναι ίδιων δυνατοτήτων. Σωστά;

Θα πήγαινα στο Canon όχι γιατί είναι καλύτερο, αλλά γιατί θεωρώ πιθανότερο να συνεργάζεται πολύ πιο ομαλά με την μηχανή. Οι ανεξάρτητοι κατασκευαστές προσπαθούν να μαντέψουν με reverse engineering πώς και τι δουλεύει σε κάθε φλάς και μηχανή και αν και η Metz είναι απ' τις κορυφαίες, θα προτιμούσα το αυθεντικό. Τελευταία τα ηλεκτρονικά (και ιδιαίτερα με τους μικροεπεξεργαστές) έχουν γίνει ιδιαίτερα πολύπλοκα για αντιγραφή...

Αν το καλύπτεις οικονομικά να πάρεις το Canon.
Όπως είπε και ο Ηλίας αυτό που πληρώνεις είναι η συνεργασία στην αυτόματη ΤΤL λειτουργία, και όλα τα υπόλοιπα καλούδια που έχουν τα εργοστασιακά. Κυρίως το High Sync mode για να έχεις φλάς με ταχύτητες μεγαλύτερες απο το max flash sync speed της μηχανής (συνήθως 1/250 αλλα μπορεί και λιγότερο). Χρήσιμο για fill flash σε φωτεινές συνθήκες και όταν θές να έχεις ανοιχτό διάφραγμα για μικρό βάθος πεδίου.

Άν δεν θες να πληρώσεις πολλά (δεν ξέρω πόσο κάνουν τα παραπάνω αλλα οι τιμές στα φλας αυτά νομίζω είναι συνήθως πάνω απο 250Ε) και δεν σε πειράζει να το χρησιμοποιείς στο manual ή σε ημιαυτόματο πρόγραμμα
(όπου θα πρέπει εσύ να ρυθμίζεις είτε την ένταση του φλας είτε το διάφραγμα που χρησιμοποιείς και υπολογίζει αυτό μόνο του την απόσταση και την ένταση) κράτα αυτά τα λεφτά και πάρε ένα παλιό Nikon (SB-26, SB-25) με 50-80Ε και καθάρισες. Θα μάθεις να δουλεύεις το φλας καλά αλλα θέλει ενασχόληση.

Στην ουσία είναι θέμα να δεις τί σε ενδιαφέρει πιό πολύ. Ευκολία με βάρος το κόστος, ή φθηνό με βάρος την χειροκίνητη ρύθμιση.

Ηλία και Alex. Ευχαριστώ.
Μάλλον θα πάω σε Canon. Βέβαια θα δω και για το Nikon που λες Alex αλλά μάλλον θα προτιμήσω την ευκολία....

Το Canon σου δίνει και τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσεις ως slave (2ο φλας εκτός της μηχανής) σε μεταγενέστερη αναβάθμιση, δλδ δεν το πετάς. Βέβαια αυτό θα σημαίνει πως θα έχεις προχωρήσει στη φωτογραφία.

Εγώ έχω το 420EX, και το Macro Ring Lite MT-24EX

Ουδέν κακό με την ευκολία. Όλα όσα μπορείς να κάνεις με το Nikon μπορείς να τα κάνεις και με το Canon και ακόμα περισσότερα αφού είναι πλήρως συμβατά.

Το κακό είναι οτι είναι ακριβά όμως. Γιαυτό απλά προτείνω και την εναλλακτική αν δεν θες να ξοδέψεις τόσα λεφτά. Υπάρχουν και ακόμα φθηνότερα φλας τρίτων κατασκευαστών, απλά τα συγκεκριμένα Nikon είναι πραγματικά πολύ καλά. Καλύπτουν τις απαιτήσεις των πολύ ψείρων στο θέμα stobists.

Αλλά σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστεί το φλας της μαμάς δεν τίθεται σύγκριση.

Το Canon σου δίνει και τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσεις ως slave (2ο φλας εκτός της μηχανής) σε μεταγενέστερη αναβάθμιση, δλδ δεν το πετάς. Βέβαια αυτό θα σημαίνει πως θα έχεις προχωρήσει στη φωτογραφία.

Όντως υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.

Εγώ έχω το 420EX, και το Macro Ring Lite MT-24EX

Το 2ο τρομερό!!!

Διόρθωση. Macro twin light (αυτό με τις δύο κεφαλές). Επίσης τα φλας της Canon λαμβάνουν και πληροφορία για την απόσταση του θέματος από τους πιο σοβαρούς φακούς της Canon (όχι απαραίτητα τους L, πχ ο 28-135is το διαθέτει). Αν δεν είναι κανείς επαγγελματίας και δεν νοιάζεται για μεγάλο GN, το 420/430 τον υπερκαλύπτει. Μόνο ρυθμίσεις πάνω στο σώμα του φλας δεν έχουν και πρέπει να τις κάνεις από τη μηχανή.

Κάπου βέβαια θυμάμαι είχε βάλει θέμα ο Τάσος Οικονόμου, πως με ένα φλας Sigma των 150 ευρώ πήρε καλύτερο αποτέλεσμα στο εντελώς αυτόματο πρόγραμμα από το ακριβό 580EX

εγω εχω χρισιμοπιηισει το 430 στη 40δ της canon, και μου φανηκε πολυ καλο. το μονο που δεν μου αρεσε οτι η κεφαλη δεν γυριζει 360 μοιρες, αν και δεν ξερω αμα αλλα flash τα κανουν. Επισης απο πιοτητα κατασκευης το `canon φαινεται πολυ πιο καλο απο το metz.

Ναι γυρίζει ...μόνο 270 μοίρες, η πίσω δεξιά γωνία μένει ακάλυπτη. Φαντάζομαι είναι ζήτημα προστασίας από συστροφή των καλωδίων.

Η διαφορά βέβαια στην τιμή είναι 40 περίπου μεταξύ των δύο οπότε δεν τίθεται θέμα τιμής. Απλά καμμιά φοράτο πιό ακριβό δεν είναι πάντα και το πιό καλό. Εξού και το δίλημμα...
Με καλύψατε όμως μπορώ να πω.