Canon mirrorless EOS Μ....

Απάντηση: Canon mirrorless

Τασο κατ'αρχην καλως τα 'δεχτικες'....
Απο που και ποσο την πηρες?

Από mydigitaland.com

465 ευρώ έχει το πλήρες πακέτο. Είδα ότι όσο περίμενα έπεσε και στην Ελλάδα η τιμή της, 400 ευρώ για το απλό κιτ (το πλήρες πακέτο έχει έναν 18-55, έναν 22/2,0, ένα φλας ΕΧ90, και τον αυθεντικό αντάπτορα της Canon για φακούς EF/EF-S -που μόνος του έχει 135 ευρώ).
Παιδιά μιλάμε για εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, ένα μικρό κομμάτι μέταλλο είναι. Δλδ η ποιότητα κατασκευής είναι ανάλογη της τιμής στην οποία πλασαρίστηκε αρχικώς (900 ευρώ το απλό κιτ με έναν 18-55). Η εστίαση και η υποστήριξη του συστήματος δεν ήταν ανάλογη.

Πρόχειρη δοκιμή IS: για τον φακό 18-55, η σταθεροποίηση δουλεύει πολύ καλά, δίνοντας περίπου 4 στοπ κέρδος σε σχέση με τον κανόνα 1/ισοδύναμο εστιακό μήκος. Επειδή βέβαια αντίστοιχα αποτελέσματα σε οξύτητα παίρνω ούτως ή άλλως με το χέρι κατεβαίνοντας 1 στοπ από τον κανόνα (δλδ 1/50 ---> 1/25 δίχως βοήθεια σε στήριξη με το να ακουμπάω κάπου εννοώ), το πραγματικό κέρδος θα το έβαζα στα 3 στοπ.

Η λήψη στα 35mm (56mm ισοδύναμα) επιβεβαιώνει τα παραπάνω:

ed44789128_md.jpg

1/3s, 35mm, iso 800

(θέλουν ένα ξεσκομισματάκι, ευτυχώς φοράω πιτζάμα και δεν βγήκα σαν τον teapot guy)

Όμως η ίδια ταχύτητα στα 55mm (88mm αντίστοιχα), δλδ 5 ολόκληρα στοπ κάτω, αποδεικνύεται too much, φαίνεται και σε 1024

de4e20db26_md.jpg

επισημαίνω ότι οι λήψεις έγιναν με τα χέρια μου σε κάποια έκταση, δλδ δίχως οι αγκώνες να ακουμπούν στο σώμα, όπως δλδ θα φωτογραφίζει συνήθως κανείς με τη μηχανούλα. Με τα slr σώματα μπορεί κανείς να έχει 1-1 1/2 στοπ κέρδος κολλώντας τους αγκώνες στο σώμα.

Mλιστα...
Απο εικονα τι βλεπεις εσυ που εχεις και αρχεια?

Δυστυχώς δεν βγήκα έξω να την δοκιμάσω εκτενώς... είναι όμως τόσο μικρή που όλη την εβδομάδα θα την έχω στον χαρτοφύλακά μου!

Εξεπλάγην ευχάριστα από την ποιότητα των φακών. Αν και made in Taiwan. Κατασκευαστική και οπτική εννοώ. Κατασκευαστικά δεν έχουν σχέση με τους κιτ των dslr της Canon. Οπτικά, επίσης σε πολύ καλό επίπεδο -υψηλότατο για τον 22ρη f/2, ο οποίος είναι φτιαγμένος για να βαράει ανοικτός. Ο θόρυβος στα 1600 που βαρούσα μέσα στο σπίτι είναι λεπτόκοκκος και πολύ εύκολα διαχειρίσιμος (+12 στο color noise και έφυγε, ο luminance noise λεπτός στο σημείο προσωπικά να μην χρειάζομαι αποθορυβοποίηση -φυσικά και υπάρχει, εννοείται). Μια χαρά και τα 3200, αλλά εκεί καταλαβαίνεις σοβαρή διαφορά με τη 5D2. Ήδη από τα 3200 κατάλαβα ότι 6400 κλπ δεν είναι για αυτή τη μηχανή, για τις απαιτήσεις μου εννοώ, πλην ασπρόμαυρου κλπ.

Το θέμα είναι πως οι κάτοχοι φακών Canon (και ως τέτοιος την αγόρασα) έχουν πλέον μικρή μηχανή με "μεγάλη" εικόνα, και πραγματικά τσέπης με τον 22mm.

Τώρα ψήνομαι να της περάσω το Magic Lantern.... επειδή όμως δεν είναι σαν τις άλλες Canon έχει ορισμένα θεματάκια, όπως πχ τη μη χρήση (επ ουδενί!) της usb γιατί κρεμάει η μηχανή, του σποραδικού -και τυχαίου- "shutter bug" με τους native φακούς (δεν κάνει τίποτα αλλά είναι σπαστικό να θέλει να ανοιγοκλείνεις τη μηχανή), το σκέφτομαι....

Θέλω όμως τα καλούδια του focus peaking, του dual iso, του ιντερβαλόμετρου κλπ κλπ κλπ (άπειρα)

Last edited:

Σωστος αν και με ρισκο ..
Μεταχειρισμενες τις βλεπω εξω σε πολυ καλη τιμη.
Σε θεμα ποιοτητας εικονα/θορυβου πρεπαι να εχεις τα γνωστα στα επιπεδα της canon για αισθητηρα apsc

To dxo τη δίνει και κάτι παραπάνω, λόγω νεώτερου επεξεργαστή, κάπως καλύτερα δλδ από 7D. Την καλύτερη τιμή τη βρίσκω από γερμανικό ebay κατάστημα, 225 ευρώ με τα μεταφορικά, σκέτο σώμα. Λίγο ακριβότερα η ασημί έκδοση, η οποία δεν είναι βαφή, αλλά έχει σώμα από ανοδιωμένο αλουμίνιο. Αλλά δεν έχει νόημα να την πάρεις δίχως φακούς, τουλάχιστον τον 22mm, ακόμη και να έχεις ήδη σύστημα Canon, καθώς χάνεις την απόλυτη φορητότητα (= τσέπη μπουφάν) της μηχανής. Θέλει λίγη συνήθεια στη λήψη, αλλά δεν είναι και τπτ δύσκολο το touch focus, touch shutter, το ξέρουμε και από τα κινητά μας πλέον.

Η έλλειψη χειριστηρίων πχ για iso με πείραξε παραπάνω. Φωτογραφίζω σε A/S και τη βασική παράμετρο τη ρυθμίζεις με τον πίσω τροχό, πάνε οι διπλές ροδέλες δίπλα στο κουμπί εστίασης που ξέραμε. Βέβαια οι λοιπές χωμένες σε μενού ρυθμίσεις είναι πιο εύκολες, λόγω touch οθόνης. Τελοσπάντων.... θέμα συνήθειας. Για ακόμη μια φορά βρήκα τα κατατόπια σε 5 λεπτά δίχως να διαβάσω manual. Ένα πράμα μόνο δεν είχα βρει, πώς να ζουμάρεις στην επισκόπηση εικόνας. Πάτησα όλα τα κουμπιά, τίποτα. Και σκέφτηκα.... βρε λες? Pinch zoom!

Με βλέπω να παραγγέλνω και την 6D, αλλά δεν ξέρω.... η νέα Σονυ φαίνεται πολύ δυνατή. Παραπλήσια τιμή και οι δύο.

Πάντως η μηχανούλα είναι super stealthy. Με τίποτα δεν δίνεις εντύπωση σοβαρού φωτογράφου. Δεν απέχει και πολύ από την S95 του Βλάση εάν φοράει τον 22ρη.

Last edited:

Και μια full size στα 3200 iso, με τον EF-M 22mm ανοικτό (f/2), στο χέρι και 1/13 (με touch shutter πετυχαίνω αρκετά χαμηλές ταχύτητες), εστίαση AF, με φωτισμό μόνο από τα λεντ της βιτρίνας (δεν έχω μόνο αυτούς, μην ξεφτιλιστούμε, έτσι!? έχει άλλα δυο ράφια η συγκεκριμένη βιτρίνα, κλπ κλπ). Απλή αποθορυβοποίηση ACR, color noise στο 13, luminance στο 25.

πατήστε για full size 5184*3456

Νομίζω αργά ή γρήγορα θα βγάλει και η Νίκον αντίστοιχο σύστημα... όσο και εάν φαίνεται, περιέργως, να συνεχίζει την 1. Και η Canon μάλλον αρχές του χρόνου θα βγάλει τη Μ2 (οπότε αυτή θα γίνει η ...Μ1 δλδ, σαν το Μ1 Garand? :p) πιθανότατα με τον νέο αισθητήρα της 70D και dual pixel cmos AF..... βέβαια όχι σε αυτά τα χρήματα. Το θέμα είναι ότι με την τρελή έκπτωση της Μ, φεύγουν φθηνά και οι φακοί, και δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτό. Φακοί καλοί, τονίζω, όχι σαν τους κιτ πχ της Σόνυ. Δλδ αντίστοιχος του EF-M 22/2 σε σύστημα Sony E είναι, όσο και εάν φαίνεται όχι περίεργο αλλά τρελό, ο ....Sonnar 24/1,8, των 900 ευρώ! O οποίος είναι βέβαια 1/3 στοπ ταχύτερος, αλλά και υπερδιπλάσιος σε βάρος και διαστάσεις από τον μικρούλη pancake.... δίχως απόσταση στις μεταξύ τους επιδόσεις:
http://www.dxomark.com/Lenses/Compa.../736/(lens2)/989/(brand2)/Canon/(camera2)/819

Σε σχεση παντως με την 1 μου αρεσε περισσοτερο....

Re: Canon mirrorless

Τάσο, μεγειά και καλοτράβηχτη.

Οντως (ειδικά για χρήστες Canon) είναι η καλύτερη προσφορά-ευκαιρία που θυμάμαι στον χώρο των φωτογραφικών !!. Με διαφορά .. σαν να σου βγήκε το σώμα κάτω απο 150 !!.

Απάντηση: Re: Canon mirrorless

Τάσο, μεγειά και καλοτράβηχτη.

Οντως (ειδικά για χρήστες Canon) είναι η καλύτερη προσφορά-ευκαιρία που θυμάμαι στον χώρο των φωτογραφικών !!. Με διαφορά .. σαν να σου βγήκε το σώμα κάτω απο 150 !!.

Σε ελληνικές τιμές λιανικής είναι σαν να αγοράζεις τον 18-55 STM μαζί με το flash EX90 και μια 32ρα κάρτα, και σου δίνουν δώρα, το σώμα, τον 22ρη και τον αντάπτορα για EF. Σε τιμές λιώμα ebay Άπω Ανατολής είναι σαν να αγοράζεις τα παρελκόμενα (18-55, 22, ΕΧ90 και αντάπτορα) και σου δίνουν δώρο το σώμα.

Κάπου είχα διαβάσει σχόλιο ενός Αυστραλού, που πέτυχε τις τρελές εκπτώσεις του καλοκαιριού, σε κατάστημα που έτυχε να έχει έξτρα προσφορά γενικώς στις Canon, και του βγήκε σε τιμή που ντρέπομαι ναγράψω μην ξεφτιλίσω εντελώς τον εξοπλισμό μου! Είναι από εκείνους που την πήραν σαν δεύτερο σώμα σε συνδυασμό με την 6D, κάτι τέτοιο τελικώς θα κάνω κι εγώ.

Last edited:

Εεε πρέπει να διαβάσεις το manual για τέτοιο customization, κάτι που με καμία μηχανή δεν έκανα. Εδώ δεν το έκανα με τα εργοστάσια, θα το κάνω με αυτό το παιχνιδάκι? :p

Χώρια που μάλλον θα τη γυρίσω σε Magic Lantern, κι εκεί έχει άλλα shortcuts που πρέπει να τα μάθω. Βέβαια με το magic lantern η μηχανούλα γίνεται κι αυτή πραγματικό εργοστάσιο, ειδικά για τους βιντεάδες.

Κοιτάξτε πώς την έκανε ένας τρελοιταλός

eos+m+1.jpg

(μπορεί να πάρω κι εγώ τέτοιο σκόπευτρο, 12 ευρώ από ebay βγαίνει... βέβαια για φωτογραφία θα είναι μάλλον άβολο, αφού δεν θα έχεις τα χειριστήρια στην οθόνη)

Re: Canon mirrorless

Με βάζει σε πειρασμό... Τραβάει raw video σε 1080?

Υγ.... Οκ είδα το νήμα για τη canon, τραβάει μόνο 720 χωρίς ήχο κι έχει πολλά προβλήματα!
Κρίμα ....

Last edited:

Με magic Lantern ναι, αλλά κάτι πήρε το μάτι μου για θέμα με το bitrate.... αν και δεν θυμάμαι τι και πώς. Νομίζω ότι λόγω αυτού πολλοί βάζουν όριο το 720 στο raw βίντεο με 35mbps, αλλά επειδή δεν με ενδιαφέρει το βίντεο θα σε γελάσω, τέτοιες αναφορές στο φόρουμ του magic lantern (είναι όλα σε ένα νήμα) τις προσπερνώ. Με magic lantern έχει, λένε, ζέβρες, focus peaking, live histogram, HDMI live monitoring κλπ κλπ.

Το καλό στο βίντεο πρέπει να είναι οι STM φακοί, αλλά μάλλον θα πρέπει να βγει η Μ2 με dual pixel AF για να φανεί η αξία τους σε tracking AF. Εγώ ως γνωστόν, για ακίνητα stills την πήρα :p

για τον ήχο στο ml ακόμη το ψάχνουνε.... είναι διαφορετική από τις λοιπές EOS και τα έχουν βγει λιγάκι σκούρα. Αλλά παίρνει jack μικροφώνου, πάντως.

@Σπύρου έχει να κάνει μάλλον με τους κοντρόλερς (γενικώς) των καρτών sd, οι οποίοι βάζουν ως όριο τα 40 mbps, από ό,τι διαβάζω σε ένα σχετικό φόρουμ για raw βίντεο με ml:

Magic-Lantern-raw-chart-7-4-13.jpg

Tασο οταν βγαλεις 'ικανοποιητικες φωτο' στειλε καναδυο raw να τα δω (base iso & 1600)