Canon mirrorless EOS Μ....

Re: Canon EOS M50-M100

το θεμα ειναι οτι δεν εχει καν την επιλογη με τον 22αρη...οποτε μονο με φακους με σταθεροποιηση....δυστυχως!

Θα το δώ στο σπίτι μετά, με τον 22mm να πω την αλήθεια δεν τράβηξα σχεδόν καθόλου βίντεο οπότε δεν το πρόσεξα, με τον 50mm όμως τράβηξα μπόλικα και είναι 100% ενεργό και σταθεροποιεί αρκετά καλά το βίντεο. Περίεργο μου κάνει να μην είναι ενεργό στον 22mm. Καλά ικανή την έχω την Canon για κάτι τέτοιο άλλα και πάλι πολύ κουλό!!!

ισως επειδη εχεις αλλη μηχανη....

ΥΓ... οταν λες 50αρη, ποιον εννοεις ? Γιατι Native δεν εχει (μαλλον με ανταπτορα λες)

Μιλάω για την m100 ότι δούλευε το digital ibis με τον 50mmf1,8 stm με τον αντάπτορα. Αλλα δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι δούλευε και στον 22mm. Στην m6 που έχω τώρα δουλεύει το digital ibis και με τον 22mm και νομίζω μάλιστα ότι είναι και πιο αποδοτικό.

ισως η m6 να εχει περισσοτερες δυνατοτητες...

ΥΓ... ψαχνω για firmware να δω αν εχει κανενα update (μηπως ευθυνεται αυτο) , αλλα δε βρισκω! Δεν εκανε ποτε update ?

jSU6N6_v5AruJ4ihTAsq1Cntcipu7PJVSTCEqdBXu_jWei0f677zacz2GBG09VT08Z6JTWq5ltpW4uU2M_pk6XU-9MYCLd0rjaUyaCK_PHg34acAXbq62CbRAF7IEVx2fxNw4R7XvaNeNfmg-lLVJGlEylkoaRxB-vfLo_HLIwv-ISegCHdB9DSfU0NIg8Gvwy8lnJnQ43MZkR4hLvvEFJ4CF50YtEyrutl4SjZpxZ9T-FZIfGZET18igwpZoCvXAx1Q-CMLDUJLZUz77ZgFEUt-oYwb_Px2YJAjyBbf7TlW25Cm_lgpGPiqGUsCRqinkqZctKz7ZGEpdaBqZIGX9qtCRD9352la_92NS6hO_kbmA743SChi5g9YYd0QbWdMwihMkEH0UP6jDPqv8hHRpKuiEnOJbSqFFqKzBkCL5BiO8FhhKAe1V6f4kvUVhvVuWlsgWJUl4dZdPAWaIPKe0TiyI__R2D1PsSNyXMoN1SAt-vATnMMRZ6OmgHM3QFBmW58BmACfHidGjRqrW15bl8b1cE3uY33TsOdc1hVGLCT_tsX5UXj9oWJDDh4RRd-UulyCS5QywxbXXay3Z1qdKsAqT8GJ8BjLDBXagQwGHj-U6XH5qVG3rKtYG4kgFW7FecRC0t32z7raVqw5BFjdy8aW8w=w2395-h1797-no

Wl6yzTHBuJrgm31zfEMayBIJ1JoY92NN3LkLx-q9dmHEF76Yy2RSqJVEnkizse6SaVdY1u82CnBqIiXZT_2mUp7_QB9Zuf9106XnLstx2wbL1k4dHfnZdvA0fXlYMvW94SW2QcBtV3QcmQbtXoB9w2eu2ecRvlp0fGL3RjblZg1ZsMXQl-w3132Vljps1VjVYuKN7DhmIS19tLBLFrad0TzbY7UJi3jsMEkLss76Jl0He4bz4tOELdihmcFxsBpe5VLtWZOd6BG8WKSoWLDibJeBDM-DvZW1i3NWbGZ5pfllZBgbXG0AdK9uRmJjjkhe0erJhpjprUPBK2ur4am7ZiRb4xr1LIGWYLw021q0vGIBb8FmoorWydVTsJ8SSB_JaKLxTtwYFMXlAm--k2C1W1J8sYFuvdngdvNoRJxggaCXtOVVrZiVW7-r_KRNY_mgvQAc2FP5iUlnAU2RyYApxr5_vTGEP4ZJy242enuiG_cOVcXaNWmO27QO7qrrMekBokG7p52Afh1DaW_zjbO99Q9XSq3b3Fd__U_E5T7-9HYFuWn7NQCmrEY_xsIfmwVrhEYkJl4y4x9zJL-gl9KkbarB2JeL_TBBYQlYsicqflnjdtWqlKpeWhLnEdLBfARkJyk-84fWGlqLWdEgVtV5sWsSXQ=w2395-h1797-no

Μια ερώτηση επειδή είμαι νέος στον κόσμο mirrorless κτλ. Ο φακός ef-m 55 -200mm γιατί κάπου αναφέρεται 'Αναλογία στα 35 mm: 88 - 320". Τι ακριβώς σημαίνει αυτό?
Και κατά 2ον , ξέρει κανείς πόσο χαμηλά έχει πεσει η τιμή και από πού?

Απάντηση: Re: Canon EOS M50-M100

Μια ερώτηση επειδή είμαι νέος στον κόσμο mirrorless κτλ. Ο φακός ef-m 55 -200mm γιατί κάπου αναφέρεται 'Αναλογία στα 35 mm: 88 - 320". Τι ακριβώς σημαίνει αυτό?
Και κατά 2ον , ξέρει κανείς πόσο χαμηλά έχει πεσει η τιμή και από πού?

Η αναλογία του φακού στα 35mm παραπέμπει στις παλιές αναλογικές μηχανές με φιλμ, εκεί ο ίδιος φακός θα είχε αναλογία από 88-320mm, είναι ένας ζουμ τηλεφακός στην πραξη. Για προσφορές δεν έχω να σου προτείνω κάτι αλλά υπάρχει ειδικό νήμα γιαυτο.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Σήμερα τράβηξα βίντεο, και για 2 λεπτά , έγραψε περίπου 500MB. Μου φαίνεται υπερβολικό μέγεθος, και συνεχιστεί αυτό, βλέπω να γεμίζω σκληρούς δίσκους σπίτι.
Υπάρχει κάτι απλο για να συμπιεστεί το βίντεο με καλή ανάλυση, ή πρέπει να αγοράσω κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο?

Ευχαριστώ για την απάντηση. Σήμερα τράβηξα βίντεο, και για 2 λεπτά , έγραψε περίπου 500MB. Μου φαίνεται υπερβολικό μέγεθος, και συνεχιστεί αυτό, βλέπω να γεμίζω σκληρούς δίσκους σπίτι.
Υπάρχει κάτι απλο για να συμπιεστεί το βίντεο με καλή ανάλυση, ή πρέπει να αγοράσω κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο?

Δυστυχώς το βίντεο τρώει πάρα πολύ χώρο, που να πας και σε ακριβότερες μηχανές με 4Κ βίντεο και τεράστιο bitrate να δεις εκει τι αρχεία βγάζουν!! Πολύ πρόχειρα για μια αξιοπρεπή συμπίεση αν δεν έχεις πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο μπορείς να κατεβάσεις το free Handbrake. Κάνει τίμια δουλειά και είναι και σχετικά γρήγορο με μικρές απαιτήσεις.
https://handbrake.fr/

Re: Απάντηση: Canon EOS M50-M100

Γιάννη βρήκες άκρη με το digital IS?

δεν εχει κανενα ειδος digital IS αν δεν εχει και ο φακος στθεροποιηση.

Ουτε σε φωτο ουτε σε βιντεο.

Στον kit 15-45 IS , εχει κανονικα digital IS, ενω στον prime 22mm f2 οχι.

Αυτα με firmware καμερας 1.0.0 και φακου 22mm f2 1.8.0...

σε καποια μικρα δοκιμαστικα που εκανα σημερα , μεταξυ αυτης και fuji xt2, μπορω να πω οτι φωτογραφικα ειναι πολυ κοντα (δοκιμες σε RAW) , στο βιντεο ομως (ποιος να το περιμενε !!!) η fuji ειναι απλα σε αλλη κλαση.

Ακομα και σε 1080 η fuji ειναι σαφως ανωτερη, ενω η m100 μου θυμισε τις παλιες canon (7d, 550d κλπ)...μικρες βελτιωσεις εχουν γινει βεβαια, αλλα ΠΟΛΥ μακρια απο τον ανταγωνισμο.

O kit φακος της canon κοντραρει τον fuji στο κεντρο, αλλα χανει στα ακρα. Αξιοπρεπης παντως και με πλεονεκτημα την υπαρξη 24mm (σε 35mm eq).
Πολυ μικρος κι ελαφρυς, αριστος συνδιασμος με την λιλιπουτεια m50.

Με τον 22m ομως ειναι μακραν πιο h καλη εικονα , και το συνολο ακομα πιο μικρο κι ελαφρυ!
Ιδανικη συντροφος για φωτο δρομου και βραδυνες φωτο, οπου το κινητο δυσκολευεται.

Για βιντεο, ειδικα την ημερα ευτυχως εχω το κινητο που τραβαει πολυ καλο 4k....

Καλά προφανώς δεν μπορεί να φτάσει την fuji Χ-Τ2 σε βίντεο, αυτό έλειπε!!! προσωπικά εμένα πάντως μια χαρά μου φαίνεται το βίντεο σε 1080p, είναι βέβαια και τι απαιτήσεις έχει ο καθένας μας! Βέβαια και το βίντεο της X-T1 εμένα μου φαίνεται καλούτσικο!!
Ο 22αρης είναι όλα τα λεφτά, φοβερό value for money και λόγος να αγοράσεις m μηχανή. Και ο κιτ είναι τιμιότατος..

O 22άρης Canon είναι καλύτερος από τον 23/2 Fuji;
Μιλώ για καθαρά οπτική απόδοση, ασχέτως τιμής/βάρους/όγκου.

O 22άρης Canon είναι καλύτερος από τον 23/2 Fuji;
Μιλώ για καθαρά οπτική απόδοση, ασχέτως τιμής/βάρους/όγκου.

Πλάκα πλάκα δεν τους έχω δοκιμάσει δίπλα δίπλα. Σε κοντινά θέματα είναι σίγουρα καλύτερος ο Canon, καθώς δεν έχει πρόβλημα σε αυτό, από εκει και πέρα χοντρικά παρόμοια απόδοση έχουν, είναι sharp και οι 2 και γράφουν πολύ καλά. Αν το θυμηθώ θα κάνω ένα πρόχειρο τεστ το ΣΚ.

Συνολικά πάντως ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματά του, ο canon είναι φτηνός, μικρός και sharp ακόμα και σε κοντινά θέματα, ο fuji από την άλλη είναι μεταλλικός, έχει δαχτυλίδι διαφράγματος, αδιάβροχος και σε μακρινά θέματα ίσως είναι ένα τσικ πιο sharp. Και οι 2 πάντως είναι για μένα must have και για τα 2 συστήματα.

Απάντηση: Canon EOS M50-M100

Όταν (αν) βάλουν, θα με δείτε στα μέρη τους (δεν μιλάω για το "τέρας" ΗΧ1)...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Canon EOS M50-M100

δεν εχει κανενα ειδος digital IS αν δεν εχει και ο φακος στθεροποιηση.

Ουτε σε φωτο ουτε σε βιντεο.

Στον kit 15-45 IS , εχει κανονικα digital IS, ενω στον prime 22mm f2 οχι.

Αυτα με firmware καμερας 1.0.0 και φακου 22mm f2 1.8.0...

Κακό αυτό..

To καλό είναι ότι σε σύγχρονο υπολογιστή μπορείς να κάνεις software stabilization σχετικά εύκολα, αν βέβαια και η λήψη είναι προσεκτική.
Θα μου πεις, δεν είναι το ίδιο. Σύμφωνοι. Εγώ ακόμα και σε λήψεις με ibis/is πάντως ένα ελαφρύ στο post συνήθως κάνω.
Στο resolve 15 για στατικά πλάνα μπορείς να πάρεις αποτέλεσμα εκπληκτικό με ελάχιστο crop και ταχύτατα, σε χρόνο κλάσμα του realtime αν έχεις καλή κάρτα γιατί χρησιμοποιεί και την GPU. Δεν ισχύει το ίδιο σε panning, όπου κάνει συχνά "σπασίματα". Εκεί ανώτερο το Sony Vegas ή Warp stabilizer.

Δεν αρκεί δυστυχώς το software stabilizing... το βίντεο όταν έχει τα λεγόμενα micro jitter, δεν διορθώνονται εύκολα και επειδή έχει μόνο 1080 , αν κανεις software σταθεροποίηση , χάνεις πολύ σε ποιότητα.