" Career changing" .........

Έχω κάνει ολοκληρωτικό "format και reset" ήδη δυο φορές αν και 36άρης, και διαρκώς στην άκρη του μυαλού μου επεξεργάζομαι την επόμενη, ώστε όταν το νιώσω να έχω εναλλακτικές.

Υγεία είναι να νιώθεις ότι έχεις κορεστεί από κάτι και να θες να πας παρακάτω. Αυτό που έχει σημασία είναι να μη βιαστείς, αφού πάντα το επόμενο θα είναι πολύ πιο δύσκολο από το παρόν, το οποίο έχεις μάθει να διαχειρίζεσαι.

Και εγώ πριν ένα χρόνο το έκανα και τώρα νοιώθω άλλος άνθρωπος ψυχολογικά και σωματικά. Δούλευα για κάποια χρόνια σε υποκατάστημα εταιρίας και είχα ξεχάσει πως είναι η ζωή. Δωδεκάωρο για πλάκα, λεφτά όποτε το θυμόταν το αφεντικό, απίστευτη πίεση από την μητρική εταιρία κτλ. Υπήρχαν ΣΚ που έπεφτα για ύπνο το Σάββατο το μεσημέρι και σηκωνόμουν Δευτέρα πρωί. Νεύρα σε απίστευτο βαθμό και πολλά κιλά λόγω κακής διατροφής. Πχ το πρωί περνούσα από φούρνο και έπαιρνα τυρόπιτα και καφέ. Τον Καφέ δεν τον ακουμπούσα καν και την τυρόπιτα την έτρωγα το μεσημέρι παγωμένη. Ο καημένος ο φούρναρης στο τέλος με έμαθε και με κερνούσε τα μεσημέρια τα περισσεύματα καθώς δεν πήγαινα σπίτι. Το οποίο απείχε χωρίς υπερβολή 100 μέτρα. Δούλευα στο 1 μιας οδού η οποία είχε 35 νούμερα και έμενα στη συνέχεια στο 6 της επόμενης. Τα βράδια που γύριζα σπίτι συνήθως έπαιρνα πιτόγυρα καθώς στις 11 ή τις 12 δεν θα υπήρχε τίποτα ή και να υπήρχε θα ήταν κρύο και δεν είχα καμία όρεξη για επιπλέον μαγείρεμα.

Πέρυσι το χειμώνα παραιτήθηκα χωρίς σχέδιο. Βρήκα δουλειά αμέσως με 50% παραπάνω αποδοχές, πενθήμερο και ευέλικτο ωράριο. Στη διάρκεια του έτους που μπήκα για τα καλά στο κλίμα αυξήθηκε και άλλο ο μισθός ενώ η επιπλέον εργασία έχει ισοσταθμιστεί από την εμπειρία και τον "αέρα". Τα μεσημέρια πλέον τρώω σπίτι σαν άνθρωπος. Θα κάνω το μεσημέρι μου, θα βγώ για τον απογευματινό μου καφέ και φυσικά ΠΣΚ κάνω ότι γουστάρω. Τρώω ακριβώς τα ίδια με πριν αλλά έχω χάσει αρκετά κιλά διότι τρώω σε ανθρώπινες ώρες και όχι 12 και μετά ύπνο. Τα νεύρα έχουν ελλαττωθεί κατά πολύ και άνοιξα πάλι τον κύκλο γνωριμιών μου.

Φυσικά έχω ξεκινήσει πάλι διάβασμα, μουσική και περπάτημα.

Ανοίγω τούτο το νήμα σε μια περίοδο της ζωής μου που είμαι πολύ προβληματισμένος, αρκετά στρεσαρισμένος και ελάχιστα αισιόδοξος. Η καμπάνα σήμανε, ο κύκλος μου στην παρούσα δουλειά μου θεωρώ πως έχει κλείσει πρωτίστως ηθικά και δευτερευόντως οικονομικά. Δεν πιστεύω πια στο τριπάκι που είμαι επί 20+ χρόνια, βασικά ποτέ δεν ήμουν πορωμένος αλλά έπρεπε να βιοπορίσω άμεσα, όντας γιος μη ευκατάστατης και μονογονεϊκής πλέον οικογένειας, μετά το φανταρικό μου. Εν πάσει περιπτώσει κοντά στα 47 πλέον νοιώθω επιτακτική την ανάγκη αλλαγής..
Μαζί όμως με αυτή την επιτακτική ανάγκη έρχεται και το υπόλοιπο "πακέτο" συναισθημάτων. Άγχος, ανασφάλεια, ατολμία, φόβος για το άγνωστο.. Όλα.
Ιδέες υπάρχουν μερικές, πάντα στο επίπεδο του επιχειρείν, αλλά τα προαναφερθέντα βαρίδια τουμπάρουν στο μυαλό μου πολλές γόνιμες σκέψεις που αυτό φτιάχνει, αφήνοντάς με στο τέλος της ημέρας εξουθενωμένο.
Η εμπειρία ανθρώπων που πέρασαν ή και περνούν ακόμα απο αυτή τη στενωπό θα ήταν πολύτιμη για εμένα τώρα, οπότε γράψτε άφοβα.
Για την ιστορία να σας πω πως είμαι διδάσκων και συν-ιδιοκτήτης σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης.
Ευχαριστώ παιδιά!

Mάρτιος 1989-Μάρτιος 2019.
Ακριβώς 30 χρόνια στις τράπεζες εκ των οποίων τα 17 τελευταία σε διευθυντική θέση.
Τι κάνει όμως ένα κύκλο να κλείσει;
Στην δική μου περίπτωση,πρώτα απ´όλα η υγεία μου,με την πίεσή μου να φτάνει 21 και 22 τα τελευταία 2 χρόνια.
Στην συνέχεια,η αβεβαιότητα συνέχισης της επαγγελματικής μου παρουσίας στον κλάδο,αφού στα 54,δεν έχεις να περιμένεις σχεδόν τίποτα και με τις φήμες να μιλούν για περαιτέρω μείωση προσωπικού στις τράπεζες.
Το σκεφτόμουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και τελικά το πήρα απόφαση τον Ιανουάριο του 2019.
Τι κάνω πλέον;
Κάτι που δεν έχει καμία απολύτως σχέση τόσο με τις σπουδές μου (οικονομικά) όσο και με την προηγούμενη εργασία μου.
Έκανα ατομική επιχείρηση και οδηγώ ένα Mercedes Vito,μεταφέροντας τουρίστες,επενδύοντας σε αυτή το 50% της αποζημίωσής μου.
"Καλά,από διευθυντής σε τράπεζα,κουβαλάς βαλίτσες;"
Nαι και είμαι πολύ χαρούμενος.
Η πίεσή μου επανήλθε στους φυσιολογικούς της ρυθμούς,έχω περισσότερο χρόνο για εμένα και την οικογένειά μου και το κυριότερο,κουράζομαι για την επίτευξη του δικού μου budget.
Βαρίδια;
Φυσικά.Υπήρχαν και υπάρχουν.
2 στεγαστικά δάνεια,2 παιδιά στο 2ο έτος των σπουδών τους,φόροι,ενφια,ταμεία ασφάλισης,η απολεσθείσα "κοινωνική καταξίωση" (χέστηκα),εξεύρεση πελατών...
Σε τι έχω μετανοιώσει;
Που δεν το τόλμησα 2 χρόνια νωρίτερα έτσι ώστε σήμερα να έχω μεγαλύτερη εμπειρία σε αυτό που κάνω και κυρίως,πιο εύκολη εξεύρεση πελατών αφού 2 χρόνια πριν ο ανταγωνισμός ήταν μικρότερος.
Φυσικά όλα αυτά που έγραψα,δεν έχουν σαν σκοπό να σε παροτρύνω να κάνεις την αλλαγή.
Δυστυχώς,την απόφαση θα πρέπει να την πάρεις μόνος σου,ζυγίζοντας αυτά που έχεις να κερδίσεις,με αυτά που θα χάσεις.
Το σίγουρο είναι ότι αρχικά,αυτά που θα χάσεις θα είναι περισσότερα απ´όσα θα κερδίσεις και είναι απόλυτα λογικό αφού τα 20+ χρόνια είναι πάρα πολλά και μέσα σε αυτά έχουν μαζευτεί οι κόποι σου,η κούρασή σου και κυρίως η εμπειρία σου σε αυτό που κάνεις, δεν ξέρω όμως τι ειδικό βάρος έχουν σε σύγκριση με ότι σε πνίγει.

Νίκο σού εύχομαι τά καλύτερα αρκεί οί επιλογή σου νά σέ αναπαύει ψυχικά καί σέ όλους τούς φίλους πού τόλμησαν μιά καινούργια άρχή.Εχω καλό φίλο στήν Κρήτη πού είναι επίσης φυσικός καί πλέον διορίστηκε στά ΤΕΙ στό Ηράκλειο μετά άπό πολλά χρόνια διδασκαλίας σέ διάφορες Πόλεις καί σέ νησιά επιτέλους αισθάνεται ασφαλής στό σπίτι του μιάς καί έχει καί τούς γονείς του πού έχουν καί μιά ήλικία πού τούς φροντίζει έστω καί μέ τήν παρουσία του.Βέβαια όταν ήταν νεότερος έκανε διδακτορικό στήν Αγγλία καί τού δόθηκαν ευκαιρίες γιά δουλειά μέ μεγαλύτερο μισθό άλλά τό όνειρο καί ό στόχος ήταν ή Κρήτη καί ή διδασκαλία παρόλλο πού έχει καί κτήματα καί θά μπορούσε νά αναπτύξει τήν δουλειά του.Είναι "γεννημένος" δάσκαλος πού λένε,βέβαια σίγουρα πρέπει νά έπαιξε ρόλο πού οί γονείς του ήταν καθηγητές.Πάντως από τότε πού τελείωσε τίς σπουδές του δέν ζήτησε ποτέ οικονομική βοήθεια άπό κανέναν καί πορευόταν πάντα μέ τά λίγα χρήματα τού μισθού του ,επίσης δούλευε ακόμα καί στήν καλοκαιρινή άδεια του στό έξωτερικό μέ καλύτερες απολαβές σέ διάφορα έργα καί οικοδομές.Τί νά πώ γιά τόν φίλο μου πού είναι ίσως ό ταπεινότερος καί στωικότερος άνθρωπος πού γνώρισα?Θά βρείς τήν άκρη είμαι σίγουρος αφού τό άποφάσισες καί τό άξίζεις.

Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, αλλά από την άλλη μια ζωή την έχουμε. Τι νόημα έχει να την ξοδεύουμε σε καταστάσεις που μας πνίγουν; Ίσως να μην είμαστε πιά νέοι σε απόλυτους αριθμούς, αλλά το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι είμαστε πιο νέοι σήμερα από ότι θα είμαστε ποτέ στο μέλλον!

Καλή επιτυχία!!!

Χαίρομαι πάρα πολύ που ακούω ανθρώπους σαν το Νίκο και το Σωκράτη. Έχω αρκετούς γνωστούς που έχουν ακολουθήσει τέτοια παραδείγματα. Βλέπετε ανήκω κι εγώ στον υπέροχο κλάδο των τραπεζουπαλλήλων... Πάρα πολλοί φίλοι και (τέως) συνάδελφοι έχουν πάρει τα χρήματα της εθελούσιας και έχουν αποχωρήσει. Αρκετοί νέοι άνθρωποι έχουν αφήσει θέσεις και μισθούς για μια καλύτερη τύχη. Αρκετοί, αν όχι όλοι, έχουν ήδη κάνει το κουμάντο τους, βρίσκοντας κάπου αλλού μισθωτή εργασία ή κάνοντας κάτι δικό τους. Άλλοι είναι πολύ ικανοποιημένοι και άλλοι λιγότερο. Πάντως, δεν έχω ακούσει από κανέναν να το έχει μετανιώσει.

Όσον αφορά τον εαυτό μου, μια και εγώ κάθε φορά φτάνω στο παρατρίχα να στείλω την αίτηση αποχώρησης, δεν το έχω κάνει ακόμα. Ίσως γιατί έχω βολευτεί, ίσως γιατί φοβάμαι, ίσως γιατί ακόμα δεν έχει έρθει η σειρά μου... Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι για καλύτερα ή όχι.

Σε όσους όμους το επιχειρούν, τους εύχομαι καλή τύχη και το σίγουρο είναι οτι τους ζηλεύω...

Κι εγώ έχω πολλούς φίλους τραπεζικούς και είναι όντως απάλευτο το πήξιμο στο χώρο μετά από 10-15 χρόνια.

Νικο μη το σκεφτεσαι καθολου,το'χω κανει μεχρι στιγμης τρεις φορες.
Ενω ειχα τις φοβιες μου και τις τρεις φορες,ειμαι πολυ συντηρητικός και για'μενα ηταν αλματα,αποδειχτηκε σε ολες τις φορες,οτι ηταν καλυτερα.

Νικο, απο τη στιγμη που νοιωθεις πως εκλεισε ο κυκλος (βλεπω πως λες 'ηθικα', οποτε τοσο περισσοτερο) δεν εχει νοημα να ρουτινιασεις παραπανω. Συνηθως ειναι κατι σαν ενστικτο που μας σπρωχνει να παρατησουμε μια δουλεια για καποια αλλη. Οι περισσοτεροι λενε πως αν αγαπας αυτο που κανεις, τοτε πετυχαινεις (εμενα μη με ρωτας, δεν ξερω). Οποτε απο τη στιγμη που 'μπουχτησες' εκει που εισαι, αν εχεις βρει κατι που σου αρεσει, προχωρα αφοβα. Ακομα κι αν δεν παει οπως το περιμενεις, τουλαχιστον θα εχεις προσπαθησει σε κατι που σου αρεσει να κανεις. Και η πρωτη προσπαθεια θα φερει την επομενη, και καποια στροφη που δεν περιμενεις κλπ.. Στο τελος θα εισαι περισσοτερο ευχαριστημενος απο το βάλτο που νοιωθεις τωρα.

Το ρισκο ειναι αυτονοητο, αλλα ειναι κυριως οικονομικο. Η ανταμοιβη ομως ειναι και ηθικη.

Προσωπικα εφυγα απο την Ελλαδα το 2005, αφηνοντας μια σταθερη δουλεια, μετα απο 7 χρονια καριερας εκει, κι αλλα 4-5 στο FX νωριτερα, για ενα μονοετες συμβολαιο στο Λονδινο, με αυξηση στις αποδοχες περιπου 2.5 φορες. Μεγαλο ρισκο αφου δεν υπηρχε καμια εξασφαλιση, και μπορουσαν να με στείλουν σπιτι μου εντως 90 ημερων χωρις αποζημιωση. Εννοιωθα ομως σχεδον 'αρρωστος' στην Ελλαδα. Δεν εβλεπα καμια προοπτικη ουτε στη δουλεια μου, ουτε στον περιγυρο. Οποτε ηταν πλεον καιρος να φυγω. Το ρισκο που ισως να φαινεται σε καποιους βουνο, δε μου φανηκε ποτε ετσι. Μονο λιγο καιρο αργοτερα που αναρρωτηθηκα τι εκανα, τοτε καταλαβα πως ηταν οντως βουτια στο κενο. Και μην φανταστεις πως ειμαι κανενας ριψοκινδυνος τυπος.. Καθε αλλο.

Συνεπως δε βλεπω το λογο να μην το τολμησεις. Οτι και να γινει, στο τελος δεν θα αναρρωτηθεις 'τι θα γινοταν αν'. Θα το εχεις ηδη πραξει.

Καλη δυναμη!

Εχω αλλαξει 36 δουλειες ....
εχω ανοιξει και κλεισει 3 μαγαζια ....

οχι δεν εφυγα για να κανω το μεγαλο αλμα ...απλα με εδιωξαν τα χρεη και η ανεργια !!!!

το δικο μου το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ειχε αρχισει απο το 1998... οταν τοτε ολοι οι φιλλοι μου και οι γνωστοι μου μεχρι ακομα και το 2009 κανανε ζωαρα !!!
....(μερικοι κανουν ακομα..)

δουλευω Ταχυδρομος στο Αμβουργο εδω και 12 χρονια...

ενα ομως λεω : αν ειχα μια σταθερη δουλεια εστω με 700 ευρω στην Ελλαδα αλλα με ελευθερα ΣΚ και οχι 12ωρα εφευγα χτες !!!

παντου στρεςς και τρεξιμο .... ...

τι να τα κανεις τα τριπλα λεφτα αμα η ποιοτητα ζωης σου ειναι δουλεια ξυπνημα στις 4:30 το πρωι και ερχομος παλι 4:00 το απογευμα .....
σπιτι καναπες Φεισμπουκ και υπνο απο τις 9 : 30 το βραδυ !!!

τα ΣΚ ειμαι τοσο χωμα που δεν μπορω ουτε για καφε να παω !!!

σκεφτητε το σε οτι θετε να αρχισετε !!!