CD player ή DAC; Ιδού η απορία...

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,954
127.0.0.1
Επειδή μετά την έκθεση Hi End (αφού μας τρέχουν τα σάλια που μας τρέχουν να κάνουμε και τις αγορές μας) σκέφτομαι να κάνω μία γενική αναβάθμιση στο στερεοφωνικό μου, έχω μάλλον μία ερώτηση που πιστεύω έχει απασχολήσει πολλούς...

Αυτή τη στιγμή σαν CD player έχω το Denon 1930.

Με βλέπω να καταλήγω σε ένα πακέτο του στυλ Copland CT 405 με Zu Druid (λόγω WAF factor) αν και τα ηχεία δεν τα έχω ακούσει ακόμη για να είμαι σίγουρος κατά πόσο παίζουν καλά με τον Copland.

H ερώτηση λοιπόν είναι η εξής...
Από τη στιγμή που θα ήθελα μία πιό καλή πηγή και δεν τίθεται θέμα να πετάξω το Denon για να πάρω άλλο DVD, τι θα παίζει καλύτερα; Ένα CD των 2.000 ή το Denon αγκαλιά με ένα Benchmark DAC-1;

ερώτησις:
έχεις ακούσει κάτι από όλα αυτά ή κάνεις σχέδια επι χάρτου ?
βάλε το waf στην άκρη.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ακούσεις για να κρίνεις. Eπίσης αν σε ενδιαφέρει η αναπαραγωγή DVD-Audio, μια και το 1930 είναι universal, τοτε καλά θα ήταν να βρεις 192kHz/24-bit DAC.

Επίσης μην σκέφτεσαι μόνο το Benchmark DAC-1. Aν σκοπεύεις να δώσεις 2.000 για πηγη, τότε θα βρείς πολλά DACs γυρω στα 1000 Ευρώ που αξίζει να δοκιμάσεις(το DAC-1 κοστίζει κάτω απο 1000). Iσως βοηθούσε να κοιτάξεις κάποια threads που γίνεται συζήτηση για DACs.

P.S. Kι εγώ είμαι υπέρ του ξεχωριστού DAC, αλλά είναι προσωπική γνώμη.

ερώτησις:
έχεις ακούσει κάτι από όλα αυτά ή κάνεις σχέδια επι χάρτου ?

Έχω ακούσει τον Copland και μπορώ να πω ότι σε σχέση με ανάλογους τρανζιστοράτους με έπεισε.
Επείσης έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για τη σχέση των Zu Druid με τους λαμπάτους αλλά άλλη αντιπροσωπεία φέρνει τους Copland, άλλη τα Zu Druid και τρέχα γύρευε... :(

Στο σύστημά μου έχω και τον Denon 3806 αλλά... :tdown:

βάλε το waf στην άκρη.

Το WAF είναι πολύ βασικό γιατί αν το βάλω στην άκρη θα πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι για διατροφές, δικηγόρους κλπ...

Είναι αρκετά θεωρητικό το δίλλημα.

Ποιο CD των 2000 από όλα που κυκλοφορούν?

Είμαι μεταξύ του tjoeb, naim cd5i και rega apollo. Παίζουν πολύ καλά σε σχέση με άλλα που έχω ακούσει, απλά δεν έχει τύχει να τα βρώ στο ίδιο μαγαζί και τα τρία μαζί για να αποφασίσω. :(

Εγώ είμαι υπέρ των ξεχωριστών συσκευών, αλλά αυτό δεν είναι στάνταρ. Αφορά τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου.

Μα στις εμπειρίες σας βασίζομαι. :)

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ακούσεις για να κρίνεις. Eπίσης αν σε ενδιαφέρει η αναπαραγωγή DVD-Audio, μια και το 1930 είναι universal, τοτε καλά θα ήταν να βρεις 192kHz/24-bit DAC.

Εμένα με ενδιαφέρει η αναπαραγωγή DVD-Audio... Τις εταιρίες τις ενδιαφέρει η παραγωγή DVD-Audio? :p

Επίσης μην σκέφτεσαι μόνο το Benchmark DAC-1. Aν σκοπεύεις να δώσεις 2.000 για πηγη, τότε θα βρείς πολλά DACs γυρω στα 1000 Ευρώ που αξίζει να δοκιμάσεις(το DAC-1 κοστίζει κάτω απο 1000).

Έχω την εντύπωση ότι παίζει κάπου εκεί, στο χιλιάρικο...

P.S. Kι εγώ είμαι υπέρ του ξεχωριστού DAC, αλλά είναι προσωπική γνώμη.

Προσωπικές γνώμες ζητάω. :)

Αν το ερώτημα ήταν κάτι σαν...
"Τι παίζει πιό καλά μουσική, ένα Universal των 400 ευρώ αγκαλιά με ένα DAC των 1000 ή ένα CD Player των 1500 - 2000" θα ήταν πιό εύκολο να απαντηθεί;

Ευχαριστώ

"Τι παίζει πιό καλά μουσική, ένα Universal των 400 ευρώ αγκαλιά με ένα DAC των 1000 ή ένα CD Player των 1500 - 2000" θα ήταν πιό εύκολο να απαντηθεί;
Θεωρητικά... το πρώτο (multi+dac). Παρεμ/τος, έχεις δει το προϊόν του Guido Tent;
Δεν το γνωρίζω -- απλά από τις προ/φες καλό δείχνει. Περί το : 1κ.

Θεωρητικά... το πρώτο (multi+dac).

Πάλι με το DVD μου αγκαλιά με βλέπω... :(

Παρεμ/τος, έχεις δει το προϊόν του Guido Tent;
Δεν το γνωρίζω -- απλά από τις προ/φες καλό δείχνει. Περί το : 1κ.

Ο ποιητής αναφέρει 2.100 και δεν νοιώθω τόσο βολικά να αγοράσω ένα kit με τόσα λεφτά. Όσο νάναι, 2k δεν είναι λεφτά για πειραματισμούς... :)

από τα player που αναφέρεις το rega είναι πολύ πιο φθηνό από 2.000 €, πιο φθηνό επίσης είναι το tjoeb ....

Γώμη μου είναι οτι πρέπει πρώτα να καταλήξεις στην πηγή, και αφού περάσει λίγος καιρός , τότε να δεις τι σου λείπει ενδεχομένως από τον ήχο και να ψάξεις για dac.

Στις εμπειρίες μας να μη βασίζεσαι.
Στα αυτιά σου να βασίζεσαι και τη γνώμη μας απλά να τη λάβεις υπόψη.
Μέχρι τώρα η άποψή μου λέει, οδηγό βαρβάτο.
Αρα η λύση φτηνό με ακριβό ντακ δε με βρίσκει σύμφωνο.

Απάντηση: Re: CD player ή DAC; Ιδού η απορία...

Στις εμπειρίες μας να μη βασίζεσαι.

Καλά, δε λέμε να βάλει ξεφτάιλα τράνσπορτ.

Αλλά να δώσει βάση στο DAC, εκεί παίζεται το παιχνίδι. :2thumb22sup:

Γώμη μου είναι οτι πρέπει πρώτα να καταλήξεις στην πηγή, και αφού περάσει λίγος καιρός , τότε να δεις τι σου λείπει ενδεχομένως από τον ήχο και να ψάξεις για dac.

Μα; Αφού; :(
Μιλάμε για το αν είναι καλύτερα να δώσω τα λεφτά μου για dac που θα πάει ζευγαράκι με το 1930 ή να δώσω τα λεφτά μου για player...
Αν αγοράσω player δεν θα δώσω μετά λεφτά και για dac.

Mα εννοείται αυτό. :)
Είναι όμως κάποια πράγματα τα οποία είναι κοινά μυστικά που μπορεί κάποιος να μην τα γνωρίζει.
Το φτωχό μυαλό μου λέει ότι από τη στιγμή που το transport πρακτικά δίνει απλά μία αλληλουχία ψηφίων 1 και 0, όπου το dac είναι το βασικό κομάτι που θα σου δώσει την "ποιότητα" στη μουσική, το να χρησιμοποιήσω το ήδη υπάρχων DVD σαν πηγή και να του κοτσάρω ένα dac από δίπλα είναι η λύση που γυρεύω...
Πάλι με το φτωχό μου μυαλό λέω ότι αν ένα player κάνει π.χ. 2.000 το dac που περιέχει είναι σαφώς υποδυέστερο από ένα σκέτο dac των 2.000. Από εκεί και πέρα περιμένω τις γνώμες σας που από τη μεριά μου είναι απολύτως σεβαστές. :)

Το 1930 είναι της τάξης των 400 . Για αυτό πιστεύω ότι δεν θα πάρω το 100% του συνόλου που θέλω να φτιάξω και ζητάω αναβάθμιση.

Η ιδέα σου είναι να πάρω ολοκληρωμένο player δηλαδή? :(

Έχουμε δηλαδής DAC vs Player 2 -1... άσχημα τα βλέπω τα πράγματα...

Ευχαριστώ
Μιχάλης

να σου πω...
εγώ (ίσως ξέρεις) παίζω με ένα σονυ 50άρι, ως transport και εξωτερικό dac.
μέχρι τώρα δοκίμασα το creek obh 14, behringer ultramatch και πρόσφατα ακούω με ένα dat sony ως dac. Όλα παίζανε καλύτερα από το σονυ μόνο του. Το τελευταίο μου έκατσε πιό καλά.
Ποτέ δεν πήρα ανάλογα αποτελέσματα δοκιμάζοντας ως transport το Pioneer 757, το bluesky, και το dvdr w100 sony με τα dac αυτά.

Όσο και το φτωχό μας μυαλό να μην καταλαβαίνει, φαίνεται ότι το 0-1 θέλουν το μάστορά τους.

Ο συνάδελφος εδώ και φίλος Δ. Ντοκατζής χρησιμοποιούσε ένα thule. Όταν του δάνεισα το creek δεν είδε διαφορά. Μετά πήρε ένα theta miles. ήταν πολύ ευχαριστημένος μέχρι που του δάνεισα το ultramatch και τώρα σκέφτεται να πάρει ένα τέτοιο. Λέει μηπως αυτό κάτι γιά τις δυνατότητες και την ανάγκη του καλού transport ?

Κύριε διαχειριστά με μπερδέψατε ακόμη περισσότερο... :(

Σε τι σας έφταιξα ο άμοιρος; Μία ερώτηση έκανα...

Έχουμε και λέμε λοιπόν...

Αγοράζω το DAC και βολεύομαι με το Denon προς το παρόν μέχρι να αρχίσω πάλι να ψάχνομαι για transport; Είναι και αυτό μία λύση μιας και θα σκάσουν μύτη κάποια στιγμή και blue ray που θα παίζουν καλή μουσική...
Δεν είναι όμως ψιλοάγραφος νόμος ότι τα cd players παίζουν καλύτερα μουσική από τα dvd players? Έστω και σαν transports...
Και αν σηκώσω πάλι πυρετό (αυτόν ντε που σηκώνουμε κάθε λίγο και λιγάκι) και μου κατέβει στο μυαλό μία φαεινή ότι θέλω και καλύτερο dac μετά; :(

Τέτοια μου κάνετε και στο τέλος θα τα φάω σε ψυχοφάρμακα... :BDGBGDB55:

Υπαρχουν καποια dvd-players που ειναι εξαιρετικα καλα transport,και με λογικη τιμη,οποτε με ενα καλο dac εισαι πιο καλα.Ας μην ξεχναμε,οτι καποια dac ,εχουν αρκετες εισοδους με αποτελεσμα να μπορεις να συνδεσεις και κατι αλλο.Αν θελεις,επισης μπορεις να ψαξεις στο ebay για Accuphase player,που εχει ξεχωριστο dac.Tωρα βεβαια με ολα αυτα μπερδευτηκες λιγο ακομα,αλλα τι να κανουμε και εμεις καπως ετσι ειμαστε ,λιγο πολυ

να σου πω...
εγώ (ίσως ξέρεις) παίζω με ένα σονυ 50άρι, ως transport και εξωτερικό dac.
μέχρι τώρα δοκίμασα το creek obh 14, behringer ultramatch και πρόσφατα ακούω με ένα dat sony ως dac. Όλα παίζανε καλύτερα από το σονυ μόνο του. Το τελευταίο μου έκατσε πιό καλά.
Ποτέ δεν πήρα ανάλογα αποτελέσματα δοκιμάζοντας ως transport το Pioneer 757, το bluesky, και το dvdr w100 sony με τα dac αυτά.

Όσο και το φτωχό μας μυαλό να μην καταλαβαίνει, φαίνεται ότι το 0-1 θέλουν το μάστορά τους.

Ο συνάδελφος εδώ και φίλος Δ. Ντοκατζής χρησιμοποιούσε ένα thule. Όταν του δάνεισα το creek δεν είδε διαφορά. Μετά πήρε ένα theta miles. ήταν πολύ ευχαριστημένος μέχρι που του δάνεισα το ultramatch και τώρα σκέφτεται να πάρει ένα τέτοιο. Λέει μηπως αυτό κάτι γιά τις δυνατότητες και την ανάγκη του καλού transport ?

Εδώ και μέρες ακούω με το Ultramatch pro ως dac . Ακούγεται καλύτερα . Το πως και το γιατί , δεν μπορώ να τα εξηγήσω . Σαν να αποκτούν περισσότερο αέρα τα όργανα μεταξύ τους , σαν να ζωντανεύουν τα μεσαία και τα πρίμα ...όλα πάντως είναι σαν ...τίποτα χειροπιαστό , αλλά το αισθάνεσαι .

( Την πάτησε κι η οκτάχρονη κόρη μου . Περνώντας μπροστά από το σύστημα με το dac να παίζει ένα cd που της αρέσει , σταμάτησε , κάθησε και αναφώνησε : "Καλέ , τι το κάνατε και παίζει έτσι ωραία ; ":flipout: )

Εδώ και μέρες ακούω με το Ultramatch pro ως dac . Ακούγεται καλύτερα . Το πως και το γιατί , δεν μπορώ να τα εξηγήσω . Σαν να αποκτούν περισσότερο αέρα τα όργανα μεταξύ τους , σαν να ζωντανεύουν τα μεσαία και τα πρίμα ...όλα πάντως είναι σαν ...τίποτα χειροπιαστό , αλλά το αισθάνεσαι .

( Την πάτησε κι η οκτάχρονη κόρη μου . Περνώντας μπροστά από το σύστημα με το dac να παίζει ένα cd που της αρέσει , σταμάτησε , κάθησε και αναφώνησε : "Καλέ , τι το κάνατε και παίζει έτσι ωραία ; ":flipout: )

Aν σου αρέσει και μετά από 2 μήνες, τότε αγόρασέ το. -bye-

Mε το Ultramatch εμεινα κι εγω έκπληκτος στην αρχή... Μετα από 2 μήνες όμως επέστρεψα στα DACs του universal μου γιατί το 2496 με κούραζε. Πλέον άρχισε πάλι να μου λείπει. Οπότε αρχίζω να υποθέτω οτι δεν είναι θέμα "καλού" και "καλύτερου", αλλά "καλού" και "διαφορετικά καλού".

... Οπότε αρχίζω να υποθέτω οτι δεν είναι θέμα "καλού" και "καλύτερου", αλλά "καλού" και "διαφορετικά καλού".

:SFGSFGSF: :SFGSFGSF: :SFGSFGSF:
Έτσι συμβαίνει πολλές φορές,
ενώ έχουμε φέρει με τον καιρό το σύστημα εκεί που ποθούσαμε, όταν συναντήσαμε κάτι διαφορετικό μας φάνηκε καλύτερο.
Το "καλύτερο" όμως το ζήσαμε αρκετά γιά να το απομυθοποιήσουμε?

Πολλοί μπερδεύουν το διαφορετικό με το καλύτερο, αλλάζουν σύστημα και όταν στανιάρουν αναπολούν το προηγούμενο.
Όλα χρειάζονται τον χρόνο τους.

Θα περιμένω . Το δικαίωμα χρήσεως που έχω στο Ultramtch εκτείνεται χρονικά έως τον Σεπτέμβριο .
( Παρ' όλ' αυτά , ούτε εσείς ξέρετε τι αλλαγές επέφερε στο σύστημα μου , ούτε εγώ ξέρω τι επέφερε στο δικό σας , οπότε πάλι θεωρητικά μιλάμε , όπως για τα περισσότερα πράγματα στον τομέα αναπαραγωγής της μουσικής )