cd player vs pc

Re: Απάντηση: cd player vs pc

komhst, δεν σημαίνει τίποτα ότι οι μισοί, ίσως και παραπάνω υποστηρίζουν ότι το PC παίζει το ίδιο καλά. Πόσοι από αυτούς που γράφουν εδώ μέσα είχαν ή έχουν κάποιο player μεγάλης αξίας και το σύγκριναν με το PC τους?

Δημήτρη, πίστεψέ με, το πρόβλημα δεν είναι το να βρεις καλό cd player.
Ένα CD player αν κοστίζει ένα x ποσό, ξέρεις πάνω κάτω ότι θα παίζει (αν είναι απο σοβαρή εταιρεία). Aκόμα κι αν δε διαθέτει καλό cd-player κάποιος, σίγουρα θα έχει ένα φίλο ή γνωστό που να μπορεί να του δανείσει για λίγες ημέρες.
Το ερώτημα είναι: πόσοι ξέρουν να στήσουν σωστά το PC τους για να παίξει ως σοβαρή audio πηγή πριν κάνουν σύγκριση με το CD-p τους?!
Η απάντηση είναι λίγοι.
Το θέμα δεν είναι εύκολο (ίσως το έχεις καταλάβει απο κάποια post που υπάρχουν εδώ - ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί και δεν κάνουν υποθέσεις), θέλει αρκετό διάβασμα και ως γνωστόν το διάβασμα δεν είναι της μοδός...

Εδω έχουν ήδη γραφτεί μηνύματα που εξηγούν κάποια πολύ βασικά σημεία. Παρόλ'αυτά βλέπεις άτομα που παρακολουθούν, υποτίθεται, το thread να ρωτάνε ή να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα πράγματα που φανερώνουν ότι δεν έχουν διαβάσει τα παραπάνω post (ή τα έχουν διαβάσει και έχουν προσπεράσει χωρίς να δώσουν την απαραίτητη σημασία).
Έτσι δε γίνεται σοβαρή συζήτηση.

Με άλλα λόγια, αν κάποιοι έχουν παρακολουθήσει αυτό εδώ το thread απο την αρχή μέχρι τώρα και έχουν ακόμη την εντύπωση πως μπορείς να κάνεις σοβαρή σύγκριση των δύο πηγών απλά τραβώντας ένα καλώδιο απο το PC στο οποίο surfάρουν αυτή τη στιγμή μέχρι τον προενισχυτή τους, ας πάνε σε κάποιο άλλο thread γιατί το παρόν θέμα προφανώς δεν τους ενδιαφέρει αρκετά.
 
Το παραδειγμα σου ειναι ατυχες. Στην ερωτηση "ποιο αμαξι ειναι πιο γρηγορο?", την απαντηση τη δινει ενα χρονομετρο. Στην ερωτηση "ποιο player ειναι καλυτερο?", ποιος θα δωσει την απαντηση?

Ο εστιασμός σου στην ουσία του θέματος είναι ατυχής.
Η ουσία δεν είναι ποιός δίνει την σωστή απάντηση (το χρονόμετρο εν προκειμένω) αλλά ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ ή όχι η απάντηση.
Αν λοιπόν χρειάζεσαι "χρονόμετρο" για να δώσεις μία απάντηση στο ποιό είναι ποιο γρήγορο η "Ferrari" ή το "Yugo" άστο καλύτερα... Εχασες...
Και στο υποθετικό ερώτημα των αυτοκινήτων η απάντηση ΕΙΝΑΙ προφανής.
Ενώ στο ερώτημα μεταξύ PC και CDp η απάντηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ προφανής.
Ασχέτως από το πιο θα είναι αυτό το "εργαλείο" που θα δώσει ή όχι την απάντηση...
 
Ο εστιασμός σου στην ουσία του θέματος είναι ατυχής.

Ενώ στο ερώτημα μεταξύ PC και CDp η απάντηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ προφανής.

Αυτο που σε απασχολει ειναι αν υπαρχουν ή οχι διαφορες ή το ποιο ειναι καλυτερο? Αν υποστηριζεις πως δεν υπαρχουν ακουστες διαφορες σταματαω εδω μιας και δεν υπαρχει λογος να συνεχισω. Αν σε απασχολει το ποιο ειναι καλυτερο, πιστευω πως τα blind tests μεταξυ ειδικων θα μας εδιναν καλες απαντησεις. Σε blind test που θα συμμετείχαν και οι μαναδες μας το αποτελεσμα θα ηταν τυχαιο και συνεπως αχρηστο.
 
Συνέχεια κολλάμε στα ίδια και τα ίδια ζητήματα γι αυτό νομίζω χρειάζεται να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα
Όσοι ασχολούμαστε με το άθλημα (ή τουλάχιστον οι περισσότεροι) βλέπουμε το δέντρο και συχνά χάνουμε το δάσος.
Αναζητούμε την ανάλυση, τα δυναμικά, την διαφάνεια και την εικόνα μέσα από καμπάνες , σφυρίχτρες και κουδούνια ή περίεργες μουσικές . Θεωρώ οτι αυτές είναι οι παιδικές ασθένειες του αθλήματος . Όταν ωριμάζουμε σαν ακροατές ακούμε την ψυχή τους μουσικής και τότε πολλές απο τις λεγόμενες “hi end” συσκευές που εντυπωσιάζουν με την επιλεκτική ανάδειξη επι μέρους στοιχείων του ήχου σε βάρος της ισορροπίας απορρίπτονται σαν κουραστικές ακόμα και αν κοστίζουν πολλά €χχχχχχχ ενώ συσκευές με χαμηλό προφίλ μπορούν να αποδεικνύονται εργαλεία μουσικής (cd Phlips 723 cd marantz 50001 dvd Philips SA963 , amp nad 3020, pioneer A400 κλπ ) και τηρούμενης της αρχής του σωστού ματσαρίσματος μπορούν να αποδεικνύονται μουσικοί γίγαντες.
Η τάση αυτή να αναζητούμε επι μέρους χαρακτηριστικά και οχι το συνολικό άκουσμα έχει υπαγορευτεί απο επαγγελματίες κριτικούς οι οποίοι είναι οι περισσότεροι τεχνικού υπόβαθρου και οχι μουσικού υποκινούμενοι μάλλον απο τα συμφέροντα χορηγών παρά από την αγάπη του αθλήματος .
Οπότε τι blind test να κάνουμε ?
Το μπλου Σκαι είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας ανισορροπίας που μπέρδεψε ακόμα και έμπειρους υποτίθεται ακροατές Βέβαια αυτό έχει το πλεονέκτημα της τιμής Είναι το αντίστοιχο του Ρεντεκο στα πλαιερς αλλά σε τιμή χώμα.
Επομένως αν μπερδεύεστε για το πιο είναι πιο καλό ανάμεσα σε δύο συσκευές βάλτε έναν φίλο ανυποψίαστο ή την σύζυγο (εκτός αν η μία είναι ογκώδες ηχείο γιατί έχει χάσει από χέρι )
Αν όμως θεωρείτε τον εαυτό σας έμπειρο τότε ενα blind test μπορεί πράγματι να είναι αποτελεσματικό και τα περι υποκειμενικότητας κλπ είναι λεπτομέρειες.
 
Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τη συζήτηση που αναπτύχθηκε παραπάνω και παρατήρησα ότι δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου η ύπαρξη ειδικών προγραμμάτων επεξεργασίας του ήχου.

Έχω βρει και κατεβάσει (εντάξει,παράνομα, το παραδέχομαι :rifle: ) δυο προγραμματάκια, το γνωστό αλγόριθμο SRS που τρέχει στην πλειονότητα των τηλεοράσεων και των MP3 players , καθώς και άλλο ένα που λέγεται Οζον της -άγνωστης σε μένα- εταιρίας Α'ι'ζοτοπ. (και τα δύο είναι σαν plugin για τα winamp/wmplayer αλλά ελέγχονται από δικό τους πάνελάκι)

Το πρώτο δεν είναι και πολύ σοβαρό για καθαρά audio χρήση, απλά κάνει τον ήχο πιο εντυπωσιακό, βαθύ κι εκτεταμένο βοηθώντας στα παιχνίδια και τις ταινίες. Έχει πλάκα πάντως να ακούς και μουσικούλα από αυτό, κυρίως κανένα μπιτάκι για πάρτυ αλλά μέχρι εκεί.
Το δεύτερο είναι πραγματικά σοβαρό πρόγραμμα, για να διαβάσω μόνο τις δυνατότητές του χρειάστηκα μια ώρα, για να το σετάρω προσπάθησα αλλά... κατάλαβα ότι πλέον πάμε σε άλλο επίπεδο και πρέπει να έχεις γνώσεις ηχοληψίας στη χειρότερη ή να έχεις σπουδάσει μηχανικός ήχου... κάνω κάποιες φιλότιμες προσπάθειες ψάχνοντας σε εξειδικευμένα sites (ίσως σε μερικούς μήνες διαβάσματος να μπορώ να το αξιοποιήσω). Η βασική του ιδέα, τελοσπάντων, είναι η προσομοίωση (χώρου, τεχνολογίας πχ. αναλογική-ψηφιακή κλπ.) ενώ έχει έναν ψηφιακό ισοσταθμιστή που πιο παραμετροποιήσιμο δεν γίνεται να βρεις... και όλα τα παραπάνω τα εξηγεί αναλυτικά με οδηγούς αλλά και πάλι δεν φτάνει.

Σκέφτηκα, λοιπόν, να κάνω ένα συγκριτικό να δω τι δουλειά κάνει το πρόγραμμα (με κάποιες μικρές ρυθμίσεις που κάπως μου κάθονται πιο καλά στα αυτιά χωρίς να ρισκάρω με εκτεταμένες αλλαγές) σε συνδυασμό με την φτηνή Audigy 2 απέναντι στo CD μου, το NAD C 541 (κοινά ήταν ο ενισχυτής NAC C 370 και τα ηχεία QLN 122).

Θέλετε να μάθετε ποιό κέρδισε?

Δεν μπορώ να καταλήξω...sorry

Το CDp είχε το βασικό προσόν ότι ήταν σαφώς πιο άμεσο (κάτι για το οποίο ούτως ή άλλως φημίζεται) ενώ ηχοχρωματικά "έδεσε" καλύτερα με τον ενισχυτή, ίσως επειδή είναι της ίδιας εταιρίας, χωρίς όμως να μπορώ να το εξηγήσω περαιτέρω.
Το PC είχε σαν βασικό προσόν ότι ήταν πλήρως παραμετροποιήσιμο, οι αλλαγές στις ρυθμίσεις ήταν σαφέστατα ακουστές και μπόρεσε να προσαρμόσει το υπόλοιπο σύστημα καλύτερα στο δωμάτιό μου γιατί:
1) κάποιοι συντονισμοί των ηχείων στα χαμηλά εξαλείφθηκαν γιατί έκοψα τις πολύ χαμηλές συχνότητες γιατί δεν μπορούσαν να τις αποδώσουν σωστά
2) ανάλογα με το είδος της μουσικής απέδιδε καλύτερα γιατί αντιστοίχισα διαφορετικά preset κάθε φορά
3) η ανάλυση ήταν σαφώς καλύτερη παρότι "έριξα" λίιιγο τα πρίμα γιατί τα ηχεία είναι ελαφρώς λαμπρά (μάλιστα στους οδηγούς του προγράμματος έχει οδηγίες πως να κάνεις τον ήχο πιο "λαμπρό" ή όχι αλλά δεν έχω ακόμα το υπόβαθρο να ασχοληθώ περαιτέρω)
4) η απόκριση των συχνοτήτων μου φάνηκε σαφώς πιο επίπεδη και ουδέτερη παρότι η NAD φημίζεται για αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σημείωση: Το CDp αδικήθηκε γιατί είναι πάμφηνο (400 Ε) και δεν έχει καμία σχέση με το λεγόμενο hi-end, το PC αδικήθηκε γιατί είχε πάμφηνη κάρτα ήχου που μάλιστα δεν συνοδευόταν από εξωτερικό DAC ενώ και τα δύο μαζί αδικήθηκαν γιατί τα υπόλοιπα μέλη της αλυσίδας ήταν εξίσου ταπεινής καταγωγής.

Τελικό συμπέρασμα (καθαρά προσωπική εκτίμηση): Το καθένα προσεγγίζει την ΑΛΗΘΕΙΑ -που είναι και το τελικό ζητούμενο- από διαφορετική σκοπιά χρησιμοποιώντας τα δικά του αδιαμφισβήτητα όπλα.
Αν κάποιος είναι κολλημένος με τη σωστή απόδωση του χρόνου και της ατάκας στον ήχο ας προτιμήσει το CDp να "ξεμπερδεύει".
Αν κάποιος είναι κολλημένος με τη σωστή διασπορά των συχνοτήτων στον χώρο ώστε να "νιώθει" τη μουσική ως τρισδιάστατη κι όχι απλώς να την ακούει χρονικά τακτοποιημένη θα προτιμήσει μάλλον το PC, θα παιδευτεί λίγο παραπάνω, θα ψάξει, θα μάθει πράγματα που δεν ήξερε ότι υπάρχουν αλλά το αποτέλεσμα μπορεί (και όχι σίγουρα ΘΑ) να τον δικαιώσει.

Επειδή σας κούρασα, για αποζημείωση όποιος θέλει τα προγραμματάκια ας μου στείλει ένα pm με το e-mail του να του τα κάνω attached γιατί...καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να τα ανεβάσω κάπου έτσι απλά...
 
Last edited:
νομίζω ότι το θέμα που αναπτύχθηκε και συζητήθηκε μέχρι τώρα ήταν το ένα μέσον κόντρα στο άλλο.
Προφανώς η λογική να περάσει ένα μουσικό κομμάτι μέσα από ένα ψηφιακό ισοσταθμιστή, υλοποιημένο σε hardware ή software δεν είναι το αντικείμενο ούτε το ζητούμενο.

Μιλάμε απλά γιά το ίδιο software που αναπαράγεται είτε από ένα cd player ή από pc...
 
Δ. Παναγιωτίδης said:
νομίζω ότι το θέμα που αναπτύχθηκε και συζητήθηκε μέχρι τώρα ήταν το ένα μέσον κόντρα στο άλλο.
Προφανώς η λογική να περάσει ένα μουσικό κομμάτι μέσα από ένα ψηφιακό ισοσταθμιστή, υλοποιημένο σε hardware ή software δεν είναι το αντικείμενο ούτε το ζητούμενο.

Μιλάμε απλά γιά το ίδιο software που αναπαράγεται είτε από ένα cd player ή από pc...

Δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα :nounder: :
Γιατί να μην ξεζουμίσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει κάθε μέσο;;;
Ο σκληρός δίσκος δεν είναι καλό και αξιόπιστο τράνσπορτ; Δεν υπάρχουν καλές εξωτερικές κάρτες ήχου;
Αν λοιπόν ο σκληρός δίσκος είναι καλύτερος από έναν οπτικό οδηγό τότε γιατί να μην χρησιμοποιηθεί αντ'αυτού;
Αν υπάρχει software που βοηθά την αναπαραγωγή δεν βλέπω το λόγο να μην χρησιμοποιηθεί.
Δηλαδή ποιό είναι το ζητούμενο; Να συγκρίνουμε pc των 500Ε το οποίο θα παίζει με την on-board 7.1 κάρτα ήχου από το DVD-R των 30Ε με ένα cdp των 5000E ή με ένα σετ transport-dac των 10000Ε και να θέλουμε να βρούμε και νικητή μέσα από αυτή τη σύγκριση; Για να καταλάβω δηλαδή.

Σε προηγούμενα μηνύματα η χρήση εξωτερικού DAC ή κάρτας ήχου αποκλείστηκε από πολλούς. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιό λόγο!
Δηλαδή αποκλείουμε και το συνδυασμό transport-dac με αυτή τη λογική.

Δεν ξέρω αν το pc είναι ικανό να στριμώξει ένα hi-end cdp αλλά αν υπάρχει η δυνατότητα να πλησιάσει έστω και λίγο τον ήχο ενός πολύ καλού cdp τότε τα πλεονεκτήματα και οι ευκολίες που προσφέρει το pc είναι ασύγκριτα περισσότερες κατά την αποψή μου πάντα. Το μόνο μειονέκτημα είναι η αποσύνδεση από το μέσο-βλέπε δισκάκι. Βέβαια για το στήσιμο είναι σίγουρο πως χρειάζεται αρκετός κόπος και προσωπική εργασία και σίγουρα κάποιες DIY τροποποιήσεις τις οποίες μερικοί ίσως δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν.

Και μια άλλη απορία:
Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εξωτερική κάρτα ήχου η διασύνδεση μέσω firewire δεν είναι καλύτερη σε σχέση με την USB; Όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα θα ξέρουν πως η σύνδεση μέσω firewire είναι καλύτερη για real time εφαρμογές. Δεν την υιοθέτησαν για μεταφορά DV έτσι για την πλάκα.
 
Σίγουρα είναι ανώτερο το firewire και ήδη μερικές εταιρείες το υιοθετούν.

Το minidac της apogee για παράδειγμα βγαίνει και σε USB και σε Firewire έκδοση.
Όπως άλλωστε και πολλές audiophile κάρτες ήχου.
 
υπάρχει το ethersound, αλλά δεν νομίζω ότι θα βοήθούσε σε κάτι μια υλοποίηση σε home pc ;)
 
Re: Απάντηση: cd player vs pc

Δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα :nounder: :

Αν υπάρχει software που βοηθά την αναπαραγωγή δεν βλέπω το λόγο να μην χρησιμοποιηθεί.



η ισοστάθμιση είναι μιά post processing επέμβαση.
Συνεπώς είτε γίνεται σε cd είτε σε υλικό που είναι αποθηκευμένο σε flash ή hd δεν αφορά στη σύγκριση των μέσων.
Άλλωστε στην υψηλη κοινωνία του Hiend είναι "κόκκινο πανί", εξ ού και η ένστασή μου.
 
Ethernet για σύνδεση PC-DAC.
Πολύ πιο ώριμο και ευέλικτο interface απο τα USB/Firewire.

Πάντως και το USB θα μπορούσε να μας προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε (ακόμα και αμφίδρομη επικοινωνία DAC-PC για θέματα clocking) απλά οι υλοποιήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες αυτές (βλ. asynchronous USB). Aπλά φαντάζομαι πως το ρημάδι, ακόμα κι αν υλοποιηθεί "φορτωμένο" με όλα τα καλούδια, θα τρώει πολλά system resources.
 
Re: Απάντηση: cd player vs pc

η ισοστάθμιση είναι μιά post processing επέμβαση.
Συνεπώς είτε γίνεται σε cd είτε σε υλικό που είναι αποθηκευμένο σε flash ή hd δεν αφορά στη σύγκριση των μέσων.
Άλλωστε στην υψηλη κοινωνία του Hiend είναι "κόκκινο πανί", εξ ού και η ένστασή μου.


Όλοι οι ηχολήπτες των αλμπουμ που έχουμε κάνουν πάντα τέλεια την επεξεργασία ?
Ειναι γνωστό οτι η στουντιακή επεξαργασία έχει πολλές φορές σαν γνώνονα περιβάλοντα αναπαραγωγής (χώρους συστήματα ) που πολύ απέχουν απο το να είιναι Hiend .... πχ συχνά δίνεται έμφαση στα χαμηλά για να αντιρροπίσει την έλλειψη φτηνών ηχείων βάσης Τέτοιου είδους ρυθμίσεις νομίζω είναι καλό να μπορούν να διορθωθούν ανάλογα με το συγκεκριμένο περιβλάλλον αναπαραγωγής χωροσύστημα που διαθέτει καθένας.
Αυτή η δυνατότητα είναΙ μια απο τις πολλές που δίνει το πσ σαν μπονους οι οποίες προσμετρώνται υπέρ του
 
Computer-Driven Audio - Is it Superior to Optical-Based CD Playback?

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με το θέμα του thread. Δεν είναι πολύ αναλυτικό αλλά είναι μία καλή αρχή για κάποιον που δεν έχει επαφή με το αντικείμενο.

Μολονότι έχω σοβαρές αντιρρήσεις για ορισμένα σημεία του, αυτό το άρθρο είναι ενδιαφέρον.
 
Μολονότι έχω σοβαρές αντιρρήσεις για ορισμένα σημεία του, αυτό το άρθρο είναι ενδιαφέρον.

κάτι πιο συγκεκριμένο για τις αντιρήσεις και τα ενδιαφέροντα ?