cd player vs pc

Re: Απάντηση: cd player vs pc

Όλοι οι ηχολήπτες των αλμπουμ που έχουμε κάνουν πάντα τέλεια την επεξεργασία ?
Ειναι γνωστό οτι η στουντιακή επεξαργασία έχει πολλές φορές σαν γνώνονα περιβάλοντα αναπαραγωγής (χώρους συστήματα ) που πολύ απέχουν απο το να είιναι Hiend .... πχ συχνά δίνεται έμφαση στα χαμηλά για να αντιρροπίσει την έλλειψη φτηνών ηχείων βάσης Τέτοιου είδους ρυθμίσεις νομίζω είναι καλό να μπορούν να διορθωθούν ανάλογα με το συγκεκριμένο περιβλάλλον αναπαραγωγής χωροσύστημα που διαθέτει καθένας.
Αυτή η δυνατότητα είναΙ μια απο τις πολλές που δίνει το πσ σαν μπονους οι οποίες προσμετρώνται υπέρ του



άντε πάλι....
δε μιλάμε γιά την ισοστάθμιση που υπάρχει σε κάθε δίσκο.
Μέχρι εκεί είναι αναγκαστικά αποδεκτή.
Μετά, το κομμάτι είτε αναπαράγεται από cd είτε hd πρέπει να αναπαράγεται όπως το αναπαράγει το μέσον.

Εσύ μιλούσες γιά λογισμικό που επεμβαίνει κατά την αναπαραγωγή...

Η δυνατότητα bonus που αναφέρεις, γιατί να μην εφαρμοστεί και σε ένα cd player τότε ?
 
Re: Απάντηση: cd player vs pc

άντε πάλι....
δε μιλάμε γιά την ισοστάθμιση που υπάρχει σε κάθε δίσκο.
Μέχρι εκεί είναι αναγκαστικά αποδεκτή.
Μετά, το κομμάτι είτε αναπαράγεται από cd είτε hd πρέπει να αναπαράγεται όπως το αναπαράγει το μέσον.

Εσύ μιλούσες γιά λογισμικό που επεμβαίνει κατά την αναπαραγωγή...

Η δυνατότητα bonus που αναφέρεις, γιατί να μην εφαρμοστεί και σε ένα cd player τότε ?

γιατί είναι αναγκαστικά αποδεκτή η ισοστάθμιση που υπάρχει σε κάθε δίσκο ?
σεβόμαστε τον καλιτέχνη και το έργο του Αυτό δεν νομίζω οτι συμπεριλαμβάνει και τον ηχολήπτη. Πόσες φορές δεν έχουμε όλοι ενοχληθεί απο υπερβολικά πρίμα ή μπάσα σε εγγραφές του ροκ ποπ
γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να παρεμβαίνουμε (δημιουργικά) και να δίνουμε τις δικές μας εκδοχές κατά την αναπαραγωγή εαν αυτό βελτιστοποιεί το ηχητικό αποτέλεσμα στο δεδομένο χώρο-σύστημα που διαθέτουμε ? Αυτό δεν γίνεται άλλωστε ηδη σε εφαρμογές ΗΤ?
Είμαι σίγουρος οτι software εφαρμογές όλο και περισσότερο θα εφαρμόζονται σε όλα τα μέσα αναπαραγωγής στο οχι μακρινό μέλον για αυτό το σκοπό.
Πριν χρόνια σε ένα άρθρο του John Dvorak το pc mag αναφερόταν ένα πρόγραμμα (δεν θυμάμαι όνομα) Σκανδιναβικής προέλευσης που έκανε ηχεία πολύ χαμιλής τιμής να παίζουν σαν hiend . Δεν υπάρχει λόγος να μην πιστέψουμε το άρθρο. Το τί έγινε το πρόγραμμα αυτό δεν ξέρω μπορεί και να θάφτηκε αλλά η ιστορία έχει δείξει οτι όταν το νερό μπεί στο αυλάκι δεν υπάρχει επιστροφή
Μακάρι να το έκανε και ενα cd player μόνο που τοτε θα ήταν μάλλον pc . Δεν συζητώ την τιμή του.
 
δεν έχω πολλές τεχνικές γνώσεις αλλά υποθέτω οτι υπάρχει διαφορά οταν το σήμα είναι αναλογικό με οταν είναι ψηφιακό και επεμβαίνουμε με δευτερογεννη επεξεργασία.
Στην δεύτερη περίπτωση ωομίζω δεν υπάρχει απώλεια πληροφορίας
Οι επαΐοντες αν μπορούν ας μας δώσουν τα φώτα τους
 
Re: Απάντηση: cd player vs pc

γιατί είναι αναγκαστικά αποδεκτή η ισοστάθμιση που υπάρχει σε κάθε δίσκο ?

αγαπητέ μου φίλε σου εξήγησα.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ Η ΙΣΟΣΤΑΘΜΙΣΗ.
κι αν είναι καλή ή κακή ή αποδεκτή ή όχι.
(και γιά να μην παιδεύεσαι και προσπαθείς να με πείσεις - και να νομίζεις ότι δεν πείθομαι με τίποτα- , τα δυο τελευταία χρόνια ακούω μουσική με ψηφιακή ισοστάθμιση από αυτήν που περιγράφεις)

όμως εδώ:
μιλάμε γιά ένα δίσκο Α που αναπαράγεται από ένα μέσο Β και ένα Γ.

Δεν μπορείς συνεπώς να λες ότι στο Γ επειδή είναι pc μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα λογισμικό που κάνει ισοστάθμιση κλπ κλπ.

Ετσι ΔΕΝ συγκρίνονται μέσα
 
Μα η χρήση οποιουδήποτε software (ακόμη και ισοστάθμισης) είναι ο λόγος ύπαρξης του pc -του μέσου Γ-, δεν αποτελεί αυθαίρετη, εξωτερική post-processing παρέμβαση του χρήστη. Η χρήση software είναι το πλέον θεμιτό και φυσικό πράγμα σ' ένα pc και δε συγκρίνεται με τη χρήση επιπλέον hardware σ' ένα cd player το οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί αυτόνομα.
 
Ναι, αλλά έτσι θα συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.

Ας δούμε πρώτα αν τα "μήλα" είναι ισοδύναμα, και μετά βλέπουμε και τι "κομπόστα" μπορούμε να κάνουμε με αυτά.

Οι συγκρίσεις για να είναι έγκυρες πρέπει να γίνονται το δυνατότερο flat.
 
Απάντηση: Re: cd player vs pc

Μα η χρήση οποιουδήποτε software (ακόμη και ισοστάθμισης) είναι ο λόγος ύπαρξης του pc -του μέσου Γ-, δεν αποτελεί αυθαίρετη, εξωτερική post-processing παρέμβαση του χρήστη. Η χρήση software είναι το πλέον θεμιτό και φυσικό πράγμα σ' ένα pc και δε συγκρίνεται με τη χρήση επιπλέον hardware σ' ένα cd player το οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί αυτόνομα.

Δε συμφωνώ σε αυτό. Με το ίδιο σκεπτικό μπορώ να κοτσάρω ένα DEQ σε οποιοδήποτε cdplayer και έτσι να σου φτιάξω ένα μεσαίο που θα νομίζεις ότι ακους SET, ενώ ακους τα μπέρια. Πίστεψέ με είναι a piece of cake.

Μιλάμε για ακατέργαστες RAW καταστάσεις, αν βάλουμε την ισοστάθμιση στη μέση χάνεται η μπάλα.

Δέχομαι ότι ως μέσο το PC έχει στα συν του αυτή τη δυνατότητα, αλλά ξεφεύγουμε από αυτό που λέμε "άμεση σύγκριση".
 
Για να γίνει σωστή σύγκριση πρέπει και οι δύο πηγές(PC και player) να βγάζουν το ίδιο περιεχόμενο, δηλαδή ήχο κατευθείαν από το CD. Αυτό είναι το ζητούμενο να εξασφαλιστεί σε ένα PC: ότι η διαδρομή του σήματος από την έξοδο του drive έως τον προενισχυτή είναι η ελάχιστη δυνατή και δεν περιλαμβάνει ισοσταθμιστές, mixers κλπ.

Προσωπικά, αν μπορούσα να αποφύγω τη χρήση οποιουδήποτε software στο PC θα το έκανα. Τα CD-ROM drives έχουν μια ψηφιακή έξοδο για τη σύνδεσή τους στην κάρτα ήχου, δέν ξέρω όμως αν αυτή είναι SPDIF ή όχι. Επίσης, η Philips έβγαζε παλιότερα CD-ROM drives με κουμπιά για αναπαραγωγή πάνω στο drive, αρα μπορεί κανείς να αποφύγει τους software players.

Πάντως, η δική μου άποψη είναι οτι η σύγκριση PC vs CD-Player είναι πλέον άστοχη. Στην εποχή των τεράστιων δίσκων και της μη-απωλεστικής συμπίεσης(FLAC, APE κλπ) η σωστή σύγκριση είναι μεταξύ μουσικής αποθηκευμένης σε FLAC ή ΑPE format σε σκληρό δίσκο και hi-end CD-Player. H προσωπική μου εμπειρία από την παραπάνω σύγκριση είναι θετική υπέρ των FLAC και APE, εντούτοις η σύγκριση έγινε με ενα συμβατικό cd-player.
 
Στην εποχή που ζούμε, για εμένα δύο είναι οι ουσιαστικές συγκρίσεις που μπορούν να γίνουν:

1) Χρήση του PC ως transport από τον σκληρό δίσκο (WAV ή FLAC etc.) vs. συμβατικό ποιοτικό transport. Προφανώς και τα δυο συνδεδεμένα με τα ίδια καλώδια στο ίδιο DAC.

2) Χρήση του PC ως player από τον σκληρό δίσκο (WAV ή FLAC etc.) με χρήση κορυφαίας κάρτας ήχου με αναλογικές εξόδους (π.χ. Meridian) vs. συμβατικό ποιοτικό CDp.

Όλα αυτά με το ποιο "καθαρό" λογισμικό.
 
Απάντηση: Re: cd player vs pc

... Επίσης, η Philips έβγαζε παλιότερα CD-ROM drives με κουμπιά για αναπαραγωγή πάνω στο drive, αρα μπορεί κανείς να αποφύγει τους software players. ...

Και αυτά (...τα κουμπιά) software εντολή έδιναν, απλώς γλύτωνες την επιπλέον software φασαρία του χειρισμού.
 
Re: Απάντηση: Re: cd player vs pc

Και αυτά (...τα κουμπιά) software εντολή έδιναν, απλώς γλύτωνες την επιπλέον software φασαρία του χειρισμού.

Βασικά απλά γλίτωνες την "μανούρα" του να ανοίγεις software player. Εννοείτε ότι τη στιγμή που άκουγες από την S/PDIF, δεν είχε καμία απολύτως σημασία το αν πάταγες κουμπάκι ή πληκτρολόγιο όσο αφορά την ποιότητα του ήχου.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: cd player vs pc

Βασικά απλά γλίτωνες την "μανούρα" του να ανοίγεις software player. Εννοείτε ότι τη στιγμή που άκουγες από την S/PDIF, δεν είχε καμία απολύτως σημασία το αν πάταγες κουμπάκι ή πληκτρολόγιο όσο αφορά την ποιότητα του ήχου.
Έτσι ακριβώς :grinning-smiley-043
 
H μόνη σύγκριση που έχει νόημα, εφόσον είμαστε στη Hi-End, είναι η χρήση του σκληρού δίσκου του PC ως transport και μία (εώς πολλές - ανάλογα το budget) ποιοτικές συσκευές έξω απο το PC που θα αναλαμβάνουν τα D/A, clocking και λοιπά κόλπα.

Ο σκληρός, εννοείται, θα έχει γεμίσει με ασυμπίεστο υλικό που θα έχουμε πάρει απο τα CD μας μέσω προγραμμάτων Read-Until-Right όπως το EAC.

Συμφωνώ πως η χρήση ισοστάθμισης δεν θα μας βοηθήσει να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.
 
Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι αλλά θα το κάνω:
Τι θέλετε να συγκρίνετε; Ένα pc των 500Ε με SB 18.3 με ένα hi-end cdp;
Μήπως να χρησιμοποιήσουμε σε αποκλειστικότητα και τον ms-mediaplayer γιατι πάει πακέτο με τα windows;
Τη συσκευή της copland για παράδειγμα απαγορεύεται να τη χρησιμοποιήσει κάποιος hi-endας; Αν είναι να συγκρίνουμε μέσα τότε πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας την κάθε δυνατότητα που μας δίνει το μέσο. Αν επιπλέον συνυπολογίσουμε και την διάθεση καλού ελεύθερου λογισμικού (πχ foobar ή EAC) ή σχετικά οικονομικών προγραμμάτων τότε δεν βλέπω κανένα κακό στη χρήση τους. Από την άλλη μεριά οποιαδήποτε hardware υλοποίηση για οποιαδήποτε επεξεργασία στην περίπτωση του cdp είναι σίγουρο ότι κοστίζει.
Αν ο χώρος που ακούτε μουσική έχει κάποιο πρόβλημα δεν θα προσπαθήσετε να το διορθώσετε; Ο μεν θα το διορθώσει με λογισμικό και ο δε με κάποια πρόσθετη συσκευή. Και μη μου πείτε πως όλοι όσοι θεωρούν εαυτούς hi-endάδες πριν φτιάξουν το σύστημά τους, έφτιαξαν το σπίτι τους και το χώρο ακροασής του σε συνεργασία με τον πολιτικό μηχανικό, τον αρχιτέκτονα, τον ηλεκτρολόγο και τον μηχανικό ήχου γιατί θα βάλω τα κλάματα και τα γέλια μαζί:bigcry::flipout::bigcry:. Hi-end δεν είναι μόνο τα μηχανήματα αλλά και οι χώροι.
Η αποψή μου δηλαδή είναι πως εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο την κάθε δυνατότητα του μέσου. Αν λοιπόν το pc μας δίνει τη δυνατότητα χωρίς επιπρόσθετες συσκευές να πάρουμε αυτό που θέλουμε μέσω ενός καλού player/post-processing plugin τότε αυτό είναι πλεονέκτημα του pc ως μέσου έναντι οποιουδήποτε cdp. Μόνο και μόνο η σκέψη πως υπάρχουν τρόποι να κάνεις ισοστάθμιση χώρου ή να προσομοιώσεις 3Δ περιβάλλον κατά την ακρόαση με ακουστικά με μηδενικό ή μηδαμινό κόστος όταν χρησιμοποιείς pc ενώ για να αγοράσεις παρόμοιες συσκευές χρειάζεσαι 2 και 3 χιλιάρικα, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντική για να το ψάξει κανείς παραπάνω.
Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε το οποιοδήποτε pc με ένα hi-end cdp από τη στιγμή που δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν τρόπο με τον οποίο ένα pc θα κοστίζει παραπάνω από 2-3 χιλιάρικα (εννοείται πως τα χρήματα θα ξοδευτούν για καλό ήχο και όχι για gaming και Χ-core O/C...) και να αποκλείουμε εξ'αρχής τη χρήση software όταν με αυτά τα χρήματα απλά δεν βρίσκεται κανένα cdp το οποίο να ανήκει κατά κοινή ομολογία στην hi-end κατηγορία.-bye-
 
Θυμάμαι ότι στα παλιότερα CD-ROMs έδιναν κι ένα καλωδιάκι ψηφιακής σύνδεσης του CD-ROM με την κάρτα ήχου.
Στον 486 μου έπαιζα μουσικά CD από το DOS prompt χάρη σ' αυτή τη συνδεσμολογία.

Οι Drivers ενεργοποιούσαν CD-ROM και κάρτα ήχου, έβαζα το CD και έπαιζα από τα κουμπάκια που είχε πάνω στη συσκευή.
 
Απάντηση: Re: cd player vs pc

H μόνη σύγκριση που έχει νόημα, εφόσον είμαστε στη Hi-End, είναι η χρήση του σκληρού δίσκου του PC ως transport και μία (εώς πολλές - ανάλογα το budget) ποιοτικές συσκευές έξω απο το PC που θα αναλαμβάνουν τα D/A, clocking και λοιπά κόλπα.

Ο σκληρός, εννοείται, θα έχει γεμίσει με ασυμπίεστο υλικό που θα έχουμε πάρει απο τα CD μας μέσω προγραμμάτων Read-Until-Right όπως το EAC.

Συμφωνώ πως η χρήση ισοστάθμισης δεν θα μας βοηθήσει να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.
Κώστα όταν λέμε PC εννοούμε PC, χωρίς εξωτερικές συσκευές (DAC, ρολόγια κλπ).
 
To καλώδιο που έδιναν με τα drives (παρεπιπτόντως ακόμα το δίνουν σε retail και όχι bulk) δεν ήταν για ψηφιακή σύνδεση αλλά για αναλογικότατη κακής ποιότητας.
H ψηφιακή έξοδος που έχουν τα drives ή οι μητρικές(όταν είναι εσωτερική) δεν είναι ακριβώς spdif (έχει διαφορετική στάθμη). Σ'αυτή την περίπτωση όμως αυτό που θα καταφέρουμε με τη χρήση του pc είναι η μη-χρήση του pc!
 
Re: Απάντηση: Re: cd player vs pc

Κώστα όταν λέμε PC εννοούμε PC, χωρίς εξωτερικές συσκευές (DAC, ρολόγια κλπ).

κάτσε βρε Δημήτρη
και το σκύλο και την πίτα?

ενα dac δικαιούνται όλοι να έχουν.
Αφου έχει το cdp θα έχει και το pc. Μη θέλουμε να ακούσουμε με την κάρτα των 3 ευρώ.

Και επαναλαμβάνω το βασικό ερώτημα, γιά πολλοστή φορά, και νομίζω ότι γιά πολλοστή θα μείνει αναπάντητο.

Δεν είναι είναι ένα cdp ένας οδηγός με έναν προσέσορα και ένα dac ?

Άρα, γιατί όχι ένας οδηγός, ένας προσέσορας (που κάνει και 40 άλλες δουλειές ) και ένα dac?

Γιατί να δεχόμαστε την κάθε meridian να ρίχνει 1000 ευρώ στο dac τμήμα του player της, και να μη βάλω αντίστοιχο dac στο φορητό μου ?

γιά δείτε τα λίγο ρεαλιστικά ...
 
Είναι συνετό να βάλουμε και λόγο τιμής προς απόδοση cd player vs pc.
Νομίζω οτι θα πρέπει να συζητηθεί και αυτό.
Αν βγάλουμε συμπέρασμα οτι ενα player των 10000 παίζει καλύτερα απο τα pc δεν νομίζω οτι θα αγγίξει τους περισσότερους.
Να δούμε συσκευές που μπορούμε να τις ''αγγίξουμε".