Χαϊφιντελιστικός απολογισμός 2009.

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,263
Αν σκεφτούμε,τι είναι αυτό που έντονα σημάδεψε,την χαϊφεντελίστικη μνήμη μας,μέσα στην χρονιά που σχεδόν τελειώνει,τι θα καταγράφαμε;

Για μένα,είναι τα παρακάτω:

-Η επανάκαμψη στα γερά,όλων σχεδόν των μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών,στον δικάναλο ήχο.Τι σημαίνει αυτό;Παίζουν το "σίγουρο χαρτί" στο core business,για να αναπληρώσουν την γενική κάμψη των πωλήσεων στο κορεσμένο χώρο του home cinema ήχου;Ποντάρουν στην ισχυρή φήμη των ιαπωνικών μηχανημάτων και στην νοσταλγία στις παλιές καλές εποχές;Το σίγουρο είναι,ότι οι υφιστάμενες γραμμές,η τεχνογνωσία και η ποιοτική παράδοση των γιαπωνέζων,κάνουν ακόμα πιό δύσκολη την επιβίωση των "δυτικών" εταιρειών ενώ παράλληλα κόβουν και την φόρα των κινέζων κατασκευαστών του χώρου.

-Συνεχίζεται η άνοδος των πωλήσεων δίσκων βινυλίου κι αντίστοιχα των πικάπ.Απο την άλλη το cd σαν μέσο συνεχίζει την καθοδική του πορεία,ενώ τα κατεβάσματα μουσικής απο το διαδίκτυο,έχουν πλέον επιβληθεί σαν την διάδοχη κατάσταση σ' αυτό-τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας ή τουλάχιστον μέχρι ένα νέο υπέρτερο μέσο να παρουσιαστεί.

-Αντίστοιχα σημαντική άνοδο γνωρίζουν και οι λαμπάτες κατασκευές, ιδιαίτερα οι ενισχυτές,που φάνεται να κερδίζουν κατά κράτος,περισσότερο στην χαμηλομεσαία κατηγορία τους τρανζιστοράτους.Οι φηφιακοί ενισχυτές,άν και έχουν περάσει στην περίοδο της κατασκευαστικής ωριμότητας,είναι φθηνοί κι αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη στους κατασκευαστές,δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συγκινήσουν τους χομπίστες και να επιβληθούν στην αγορά.

-Οι εκθέσεις αυξάνονται και πληθύνονται,το ίδιο κι οι νέοι κατασκευαστές καθώς και τα νέα μοντέλα μηχανημάτων.Παρά την κρίση,ούτε οι τιμές των μηχανημάτων,ούτε κι οι πολιτικές των εταιρειών δεν εναρμονίζονται μ' αυτήν.Είναι σαφές,ότι ο κλάδος αποφέρει κέρδη στις εταιρείες.Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί το ίδιο και για τα καταστήματα λιανικής και τους αντιπροσώπους,που φαίνεται ότι είναι αυτοί-μαζί με τους καταναλώτές-που αισθάνονται τα επακόλουθα της κρίσης.Αντιφατικά και παράδοξα γεγονότα;Ωστόσο συμβαίνουν.


Περνόντας στα μηχανήματα,αυτά καθαυτά,τι θα σημείωνα σαν αξιοσημείωτα:

-Την αναγέννηση του προσιτού καλού ήχου,μέσα απο τις "μικρές" σειρές των Marantz,Pioneer,Yamaha.
-Την συνεχιζόμενη άνετη επικράτηση των εγγλέζων,στις μεσοχαμηλές τρανζιστοράτες κατηγορίες μηχανημάτων και ηχείων(Leema,Creek,Tannoy, Spendor,B&W,ATC,Proac,Sudgen,Harbeth,Nad,Naim, Roksan,Cambridge......).
-Tην παρουσία της MBL και στην χώρα μας.Πανάκριβα,όμορφα αλλά πραγματικά ξεχωριστά και σε απόδοση μηχανήματα.
-Την όλο και πιό ενισχυμένη παρουσία των ελλήνων κατασκευαστών,με πραγματικά εξαιρετικά μηχανήματα(Tune audio,SPL audio,νέες σειρές των αφων Τσακιρίδη..........).
-Την έλευση της ΧΤΖ και τα προσιτά και πολύ καλής απόδοσης μηχανήματά της.Ιδιαίτερα τα ηχεία της και το room analyzer.
 
Last edited:
Σημαντικότατο στοιχείο που αναζωογόνησε την αγορά και ισοφάρισε εν μέρει την κρίση, είναι η διατήρηση του $ σε χαμηλά επίπεδα και κυρίως η πρωτοφανής πτώση της αγγλικής λίρας κατά 20-25%. Πολλοί απέκτησαν τα αγγλικά "ακριβά" που δεν έφταναν πριν.
 
Κατά την άποψή μου ο ¨χαϊφιντελιστικός απολογισμός 2009¨ περιλαμβάνει τα εξής:


1. την παρουσία ολοένα και πιο βελτιωμένων dacs σε όλο και πιο προσιτές τιμές, κάτι το οποίο θα γίνει ακόμα εντονότερο το 2010. Το cd player φαίνεται να αντικαθίσταται από σκληρούς δίσκους (με όλο και περισσότερα αρχεία υψηλής ανάλυσης) + media player/mac/pc + dac.

2. την χρησιμοποίηση παθητικών προενισχυτών με ladder attenuators σε όλο και περισσότερα συστήματα (αιτία η υψηλή έξόδος αρκετών dacs - ιδιαίτερα από balanced xlr outputs καθώς και η χρησιμοποίηση λαμπάτων τελικών με υψηλή ευαισθησία εισόδου).

3. την ακρόαση των mbl και την υπεροχή της τεχνολογίας πολλαπλών ribbon που χρησιμοποιούν έναντι στα συμβατικά μεγάφωνα (δυστυχώς τα μοντέλα που ακούσαμε στην έκθεση χρησιμοποιούσαν ηλεκτροδυναμικό μεγάφωνο στις χαμηλές συχνότητες...).


4. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα τελευταίο το οποίο επειδή υπάρχει στο χώρο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα κομμάτι του ¨χαϊφιντελιστικού¨ απολογισμού μου: το 2009 απομυθοποιήθηκαν τα χαϊφιντελιστικά φόρα.
Αιτία γι αυτό η χρησιμοποίηση υβριστικών και προσβλητικών μηνυμάτων από κάποια μέλη καθώς και η ύπαρξη μεγάλων ποινών σε μέλη που παρέβησαν κάποιους κανόνες αλλά τους αγαπάμε με όλα τα καλά και τα άσχημά τους.
Κανένας δεν είναι αλάνθαστος και τέλειος.
Μπορείτε και έχετε κάθε δικαίωμα να διαφωνείτε, δεν μπορείτε όμως να πείτε ότι τα παραπάνω δεν τα γράφω από την αγάπη μου για τον χώρο στον οποίο βρίσκομαι αρκετά χρόνια.
Συγνώμη για το (4) , διαγράψτε το αν θέλετε αλλά αφήστε τα υπόλοιπα (1,2 και 3)


Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του προσωπικού μου χαϊφιντελιστικού απολογισμού 2009 τον οποίο μπορείτε να κρίνετε οπώς θέλετε, θα ήθελα όμως και να τον σεβαστείτε.
Ευτυχισμένο 2010 αγαπητοί φίλοι !
 
Last edited:
Οτι εξακολουθούν να κυριαρχούν στις πωλήσεις-διακρίσεις σ' αυτήν την κατηγορία.Για παράδειγμα,μιά σύντομη περιήγηση στα θέματα και στις επιλογές των μελών στην Hi Fi,δείχνει του λόγου το αληθές.
 
Πόσοι από τους "Εγγλέζους" είναι "Made in England" και πόσοι είναι "Made in China".
Γιατί ορισμένοι καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια για Κινέζικα προϊόντα...
 
Re: Απάντηση: Χαϊφιντελιστικός απολογισμός 2009.

Οτι εξακολουθούν να κυριαρχούν στις πωλήσεις-διακρίσεις σ' αυτήν την κατηγορία.Για παράδειγμα,μιά σύντομη περιήγηση στα θέματα και στις επιλογές των μελών στην Hi Fi,δείχνει του λόγου το αληθές.

A! μ'αυτά τα κριτήρια;
 
Το πρώτο που μου έμεινε είναι η όλο και μεγαλύτερη προβολή της χώρας μας στο συναφή διεθνή τύπο. Τόσο των κατασκευαστών όσο και της έκθεσης.
Δεύτερο, η όλο και περισσότερη διείσδυση των άυλων ψηφιακών φορμά ήχου.
 
Απάντηση: Re: Χαϊφιντελιστικός απολογισμός 2009.

Πόσοι από τους "Εγγλέζους" είναι "Made in England" και πόσοι είναι "Made in China".
Γιατί ορισμένοι καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια για Κινέζικα προϊόντα...

συνάδελφε πίστεψε με .. από την στιγμή που οι βρετανικές σχεδιάσεις υλοποιούνταν στην Κίνα γίνανε και αξιόπιστες πλέον ...

δεν έχεις προλάβει original βρετανικό .. άστα βραστά
 
Προβλήματα εργονομίας ή εκκεντρικότητας(πολύ περισσότερο στο παρελθόν),είναι αλήθεια είχαν.Αξιοπιστίας ή απόδοσης όχι.

Αναφορικά με την ΧΤΖ κάτι που ξέχασα...

Αν θυμάστε είμαστε οι πρώτοι που την παρουσιάσαμε μέσα απο το φόρουμ μας,όταν ακόμα δεν υπήρχε αντιπρόσωπος στην χώρα μας και προτρέψαμε κάποιος να φέρει τα μηχανήματά της εδώ,σαν συμφέρουσες για τους χομπίστες αγορές.Οπερ κι εγένετο(ευχαριστούμε Θέμη,που προσέφερες και την επιλογή αυτή στους χομπίστες...).

Θα προτρέπαμε θερμά κάποιος να φέρει και την ιαπωνική CEC.Θα ήταν μιά ευχάριστη έκπληξη να συμπεριλαμβάνεται η παρουσία της στον απολογισμό του 2011.

Ενα ακόμα θέμα.Υπάρχουν εξαιρετικές εταιρείες,που πωλούν απευθείας(factory direct),σε πολύ καλές τιμές.Νομίζω,ότι πρέπει να βρεθεί μιά λύση-μορφή συνεργασίας,μέσω κάποιων αντιπροσώπων,έτσι ώστε οι εδώ χομπίστες,να μπορούν να προμηθευτούν κι αυτά τα προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές.

Αν όχι είναι κάτι,που πιθανά,θα μπορούσαμε να το οργανώσουμε σαν φόρουμ με τα μέλη μας,που θα είχαν σχετικό ενδιαφέρον,βρίσκοντας την πιό κατάλληλη φόρμουλα.Προσωπικά το σκέφτομαι,πείτε κι εσείς πως το βλέπετε.

Για παράδειγμα κάποιων εταιρειών σαν τις:

http://www.av123.com/

http://www.josephaudio.com/JosephAudio/Products.html

.......................................................................................
 
Last edited:
Ενα νέο στοιχείο τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η μεγάλη προβολή με κολακευτικά σχόλια Ελληνικών προϊόντων ( TLA, Ypsilon, αφοι Τσακιριδη) στο διεθνή ειδικό τύπο (Absolute Sound, Stereophile, HiFI News).

Σε προσωπικό επίπεδο ξεχωρίζω δύο γεγονότα
1. Την επίσεψή μου (για πρώτη αλλά σίγουρα όχι τελευταία) φορά στην έκθεση του Μονάχου και
2. την αρχή της ενασχόλησής μου με άυλα formats που μου άνοιξε νέους ορίζοντες στη χαϊφιντελίστικη ζωή μου αλλά και μου επετρεψε να αποκτήσω πρόσβαση σε μεγάλο πλούτο μουσικής (και φανταστείτε ότι έχω περίπου 2,500 βινύλια και περισσότερα από 3,500 cds!!)
 
Κατά την άποψή μου ο ¨χαϊφιντελιστικός απολογισμός 2009¨ περιλαμβάνει τα εξής:



3. την ακρόαση των mbl και την υπεροχή της τεχνολογίας πολλαπλών ribbon που χρησιμοποιούν έναντι στα συμβατικά μεγάφωνα (δυστυχώς τα μοντέλα που ακούσαμε στην έκθεση χρησιμοποιούσαν ηλεκτροδυναμικό μεγάφωνο στις χαμηλές συχνότητες...).

Αγαπητέ Ηλία όλα τα MBL χρησιμοποιούν ηλεκτροδυναμικά μεγάφωνα για τις χαμηλές στχνότητες..ακόμη και τα Statement έχουν μια μπασοστήλη δίπλα τους. Προσωπικά νομίζω ότι είναι από τις ελάχιστες (1-2) επιτυχημένες περιπτώσεις υβριδίου-ηχείων.

Τώρα για το θέμα σαφώς το 2009 δείχνει με έμφαση τα hi-rez files / HDaudio και ίσως είναι το καλύτερο σε άπψη ήχου και φυσικά πόλύ προτιμότερο από τα
mp3.......για πρώτη φορά "παντρεύεται" η πραγματική ποιότητα με την ευκολία, αυτοματισμό κλπ.....βέβαια αν έχει να προσθέσει στην μουσική γενικότερα, μένει να το μάθουμε στο προσεχές μέλλον....
 
Βέβαια φίλε ΚΟΨ το pc μοιάζει λίγο με το αναλογικό μέσο στο χαρακτηριστικό ότι για να παίξει τα μέγιστα χρειάζεται γνώσεις, μεράκι και προσπάθεια σε αντίθεση με το plug and play cd. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του που με γοητεύει !!! (είναι και αυτά τα αναθεματισμένα 2,500 βινύλια που για να παίξουν σωστά έχουμε φάει τη μισή μας ζωή -bye-) πέρα από τον απίστευτο πλούτο μουσικής στον οποίο έχω άμεση πρόσβαση

(και βλέπω ότι αποσιωπάς τις Βαυαρέζικες μπύρες τα βράδυα στο Μόναχο.....)
 
Απάντηση: Re: Χαϊφιντελιστικός απολογισμός 2009.

Αγαπητέ Ηλία όλα τα MBL χρησιμοποιούν ηλεκτροδυναμικά μεγάφωνα για τις χαμηλές στχνότητες..ακόμη και τα Statement έχουν μια μπασοστήλη δίπλα τους. Προσωπικά νομίζω ότι είναι από τις ελάχιστες (1-2) επιτυχημένες περιπτώσεις υβριδίου-ηχείων.

Τώρα για το θέμα σαφώς το 2009 δείχνει με έμφαση τα hi-rez files / HDaudio και ίσως είναι το καλύτερο σε άπψη ήχου και φυσικά πόλύ προτιμότερο από τα
mp3.......για πρώτη φορά "παντρεύεται" η πραγματική ποιότητα με την ευκολία, αυτοματισμό κλπ.....βέβαια αν έχει να προσθέσει στην μουσική γενικότερα, μένει να το μάθουμε στο προσεχές μέλλον....

Σιγά το υβρίδιο. Αφού άκουγες που ήταν η μπασοστήλη βρε... Προσωπικά δε καταλαβαίνω το χαμό που γίνεται με αυτά τα ηχεία...-bye-

Στο θέμα μας τώρα, το γεγονός της χρονιάς για μένα ήταν ένα: Η χρησιμοποίηση του συνδυασμού PC-DAC ως πηγή.

Φιλιά.
 
Last edited:
Να πούμε βέβαια ότι ενώ στην έκθεση του Μονάχου ο συνδυασμός pc-dac κυριαρχούσε στην δικιά μας στην Αθήνα ήταν ελάχιστοι οι συνδυασμοί με pc σαν πηγή :huh2:

Πάντως εγώ στο Μόναχο έπαθα με τα μεγάλα MBL (και εσύ με τα YG Acoustics..)
 
Re: Απάντηση: Re: Χαϊφιντελιστικός απολογισμός 2009.

...........το γεγονός της χρονιάς για μένα ήταν ένα: Η χρησιμοποίηση του συνδυασμού PC-DAC ως πηγή.

+1
Έχει αρχίσει να καθιερώνεται το DAC

Επίσης, φαίνεται ότι ακολουθούν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές τον δρόμο που άνοιξαν κάποιοι, προσφέροντας πολύ καλό ήχο σε προσιτές τιμές στους ενισχυτές. Καλώς ή κακώς το κοινό του δικάναλου ήχου έχει αρχίσει να συρρικνώνεται, το είδαν και άρχισαν να προσφέρουν περισσότερα για λιγότερα.
 
Last edited: