Χαμένο χαμηλό

westsound

Supreme Member
13 February 2008
4,294
Kως
Καλημέρα σας.Ο προσωπικός μου χώρος μου είναι 6 * 3.8 μέτρα χαμηλοτάβανος και ντυμένος όλος με ξύλο.Αποφάσισα ν αλλάξω θέση στα ηχεία και τα έβαλα στην απέναντι μικρή διάσταση ,όπου εδρεύουν τα racks με τα μηχανήματα που έχω στο συγκεκριμένο χώρο.Στην πλευρά αυτή ο μισός τοίχος είναι επενδυμένος με ξύλο μέχρι το ένα μέτρο,ενώ από κεί μέχρι το ταβάνι ειναι περιμετρικά τζαμαρία καλύπτουσα το μισό δωματιο,σκεπασμένη όμως με κουρτίνες συμμετρικά.Στην πλευρά που μέχρι πριν λίγο ήταν,δεν αντιμετώπιζα μεγάλο πρόβλημα.Σ αυτήν όμως με τα ρακ και σε όλες τις θέσεις,ακούω παντού το μπάσο ..εκτός από τη θέση ακρόασης.Όρθιος ,πίσω απ τα ηχεία, που είναι 1 μέτρο από τους πίσω τοίχους,κ 2.40 εκ. μεταξύ τους,ακούω μπάσο ,στο γραφείο που πήγε εκεί που είχα τα ηχεία πριν,απέναντι δλδ,ακούγεται δυνατό,όχι όμως στη θέση ακρόασης όπου το αφτί είναι στο ύψος του tweeter,και σχηματίζουσα τρίγωνο ισόπλευρο με απόσταση 2.4-2.8 από τον άξονα του κάθε ηχείου.Στην αρχή τα έριχνα όλα στο καινούριο εξωτερικό κρος με αρκετά ακριβά υλικά και έξοδα,αλλά ανακατεύοντας την τράπουλα,που περιέχει ενισχυτικά με λάμπες,τρανσίστορ,και χιαστί μεταξύ τους από τρία συστήματα και 3 ηχεία ,πείστηκα ότι θέλει μια επέμβαση πριν να ξαναγυρίσουν στη παλιά τους θέση στερώντας μου όλες τις ώρες το αγνάντεμα της θάλασσας που απέχει ´40 μέτρα.Αν μπορέσουν να με βοηθήσουν οι ειδικοί θα τους είμαι ευγνώμων .

Aν τα στήσεις στη παλιά τους θέση και δεις ότι το μπάσο εκεί είναι όπως πριν και αλλάζει η συμπεριφορά του ηχείου μόνο στη καινούρια θέση τότε είναι πρόβλημα ακουστικής του χώρου...

Στο προηγούμενο σπίτι που έμενα είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα μετά από αλλγή που έκαναστη θέση των ηχείων. Μάλλον έχεις ακυρώσεις στις χαμηλές συχνότητες χωρίς να το λέω με σιγουριά... Πειραματίσου λίγο με τη τοποθέτηση για να δεις αν πρόβλημα παραμένει.

Και είσαι κι από τη Κω! 10 χρόνια δούλευα στη Κω σεν εποχικός από τα οποία έμεινα 3 χρόνια μόνιμα. Ωραία ήταν!
Τι ηχεία έχεις αν επιτρέπεται;

Καλημέρα σας.Ο προσωπικός μου χώρος μου είναι 6 * 3.8 μέτρα χαμηλοτάβανος και ντυμένος όλος με ξύλο.Αποφάσισα ν αλλάξω θέση στα ηχεία και τα έβαλα στην απέναντι μικρή διάσταση ,όπου εδρεύουν τα racks με τα μηχανήματα που έχω στο συγκεκριμένο χώρο.Στην πλευρά αυτή ο μισός τοίχος είναι επενδυμένος με ξύλο μέχρι το ένα μέτρο,ενώ από κεί μέχρι το ταβάνι ειναι περιμετρικά τζαμαρία καλύπτουσα το μισό δωματιο,σκεπασμένη όμως με κουρτίνες συμμετρικά.Στην πλευρά που μέχρι πριν λίγο ήταν,δεν αντιμετώπιζα μεγάλο πρόβλημα.Σ αυτήν όμως με τα ρακ και σε όλες τις θέσεις,ακούω παντού το μπάσο ..εκτός από τη θέση ακρόασης.Όρθιος ,πίσω απ τα ηχεία, που είναι 1 μέτρο από τους πίσω τοίχους,κ 2.40 εκ. μεταξύ τους,ακούω μπάσο ,στο γραφείο που πήγε εκεί που είχα τα ηχεία πριν,απέναντι δλδ,ακούγεται δυνατό,όχι όμως στη θέση ακρόασης όπου το αφτί είναι στο ύψος του tweeter,και σχηματίζουσα τρίγωνο ισόπλευρο με απόσταση 2.4-2.8 από τον άξονα του κάθε ηχείου.Στην αρχή τα έριχνα όλα στο καινούριο εξωτερικό κρος με αρκετά ακριβά υλικά και έξοδα,αλλά ανακατεύοντας την τράπουλα,που περιέχει ενισχυτικά με λάμπες,τρανσίστορ,και χιαστί μεταξύ τους από τρία συστήματα και 3 ηχεία ,πείστηκα ότι θέλει μια επέμβαση πριν να ξαναγυρίσουν στη παλιά τους θέση στερώντας μου όλες τις ώρες το αγνάντεμα της θάλασσας που απέχει ´40 μέτρα.Αν μπορέσουν να με βοηθήσουν οι ειδικοί θα τους είμαι ευγνώμων .

Το πιθανότερο αυτό που ακούς παντού εκτός από την θέση ακρόασης
να είναι στάσιμα και όχι μπάσο..Ειδικά πίσω από τα ηχεία ή σε γωνίες( το γραφείο που το έχεις?)
να είσαι σίγουρος γι αυτό..Το σύστημα κρίνεται βασικά στη θέση ακρόασης και όχι
σε οποιοδήποτε σημείο του δωματίου..

Και όπως περιγράφεις τον χώρο σου, χαμηλοτάβανο με ξυλεπένδυση
θέλει κάποιο tuning για να διεγερθεί σωστά..Αν και παρακινδυνευμένο
με την έννοια του ότι δεν έχεις μετρήσεις που να περιγράφουν σαφώς το πρόβλημα
θα σου πρότεινα να ξεκίναγες με μία-δύο μπασοπαγίδες στις γωνιές απέναντι από τα ηχεία..

Πάντως, απόλυτα και σωστά αποτελέσματα θα πάρεις μόνο από επαγγελματία
που ασχολείται με room tuning..

Το γραφείο είναι απέναντι στη γωνία που κατείχε το ένα απ τα δύο ηχεία στην άλλη μικρή πλευρά του δωματίου.
Το ηχείο είναι τa SD ACOUSTIC ,δοκιμασα όμως και τα Linn keilinth και τα Spendor sp2/2,που έχω σ άλλο χώρο.Τα SD έχουν τροποποιηθεί με την αλλαγή υλικών του cross και τα κράτησα αφού ένα διάστημα τα είχα με τα B&w matrix 2,αλλά μου φαίνονταν ξερά στο σύστημά μου και έτσι τα έδωσα.
Captain ευχαριστώ όπως και όλους,περισσότερο μπάσο ακούγεται σ όλες τις θέσεις του δωματίου ακόμα και δίπλα στη θέση ακρόασης όρθιος και στη μέση.Οι μπασοπαγίδες πρέπει να μπουν στην απέναντι πλευρά που έχω το γραφείο?Πειραματίστηκα με την τοποθέτηση σε πάρα πολλές θέσεις,όπως κοντύτερα στις πίσω πλευρές η αντίστοιχα κοντύτερα στις πλαϊνές αλλά πάντα το ίδιο αποτέλεσμα.Οι αλλαγές στο κρος έγιναν πρίν την αλλαγή θέσης του ηχείου.Οι επιπτώσεις απ τη συμπεριφορά αυτή είναι να μην ακούω σωστά σε χαμηλές εντάσεις.Η αλλαγή φάσης πως διορθώνεται??

Captain ευχαριστώ όπως και όλους,περισσότερο μπάσο ακούγεται σ όλες τις θέσεις του δωματίου ακόμα και δίπλα στη θέση ακρόασης όρθιος και στη μέση.

Οι μπασοπαγίδες πρέπει να μπουν στην απέναντι πλευρά που έχω το γραφείο?

Τα στάσιμα κύματα( 50-80hz) από τη φύση τους συσσωρεύονται στις γωνίες..
Οι μπασοπαγίδες- το τονίζω και πάλι, ότι πάμε στα τυφλά,χωρίς μετρήσεις- για αυτό
το λόγο τοποθετούνται στις γωνίες..Θα πρέπει να ''παίξεις'' λιγάκι, βάζοντας τες πρώτα
στις γωνίες του απέναντι από τα ηχεία τοίχου ή πίσω από τα ηχεία, για να δείς( ακούσεις μάλλον) που δουλεύουν
πιό αποτελεσματικά...

Η αλλαγή φάσης πως διορθώνεται??

Τα παιδιά στο είπαν όχι γιατί υπάρχει κάτι που θέλει επιδιόρθωση
αλλά να τσεκάρεις αν είναι σωστά συνδεδεμένα τα ηχεία +με+ και -με -...

Φυσικά και αποδέχομαι καλοπροαίρετα κάθε συμβουλή,αλοίμονο,γι αυτό και με σεβασμό απευθύνθηκα στους αγαπητούς συμφορουμίτες.Προς το παρόν αφαίρεσα το ένα απ τα τρία raks ιδιοκατασκευές,αλλά στιβαρότατες,ώστε ν αυξήσω χώρο πίσω απ τα ηχεία και να 'μεγαλώσουν'οι γωνίες.Δεν φαίνεται να επηρεάστηκε το μπάσο,αν και άκουσα μόνο το ένα απ τα ηχεία.Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω δύο μπασοπαγίδες πρώτα στις γωνίες στην πλευρά 'όπισθεν' των ηχείων,μιας και απέναντι στη μια γωνία είναι πόρτα(συνήθως ανοικτή) και στην άλλη το γραφείο.Για να σκεφτείται τη διαφορά στο χαμηλό , θα πω ότι παίζοντας με πικάπ (του οποίου είμαι πολύ φανατικός ακροατής) με τα ηχεία στην απέναντι πλευρά,όσο είχα τα isobarics ,μπουμάριζε,και το ίδιο με τα τρία προαναφερθέντα ηχεία που κράτησα,ενώ με το χαμηλό των ψηφιακών,έπρεπε να χαμηλώσω,ενώ σ αυτήν την πλευρά το χαμηλό απ όλα τα πικάπ που έχω, ακούγεται μετά δυσκολίας και όπως λένε στα περιοδικά οι άγγλοι reviewers:one note.Μια υποψία που έχω είναι το να έχει επηρέασει τον ήχο του δωματίου τα αρκετά ράφια που δημιούργησα (πλάγια και στην άλλη πλευρά του δωματίου,εκεί που τα είχα πριν δλδ) για τη στήριξη των μοντελλοκατασκευών μου,μη σκεπτόμενος καν ότι μπορεί να επηρεάσουν την ηχητική.αν είν αυτός ο λόγος.

Αν ανέβαζες 2-3 φωτογραφίες του χώρου (στην παρούσα του διαμόρφωση), θα σε βοηθούσε να δώσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης κι ίσως έτσι λάβεις ακόμα πιο χρήσιμες ιδέες, προτάσεις κλπ.:ernaehrung004:

.........πείστηκα ότι θέλει μια επέμβαση πριν να ξαναγυρίσουν στη παλιά τους θέση στερώντας μου όλες τις ώρες το αγνάντεμα της θάλασσας που απέχει ´40 μέτρα.Αν μπορέσουν να με βοηθήσουν οι ειδικοί θα τους είμαι ευγνώμων .

..κάνε ότι περνά από το χέρι σου για να μην χάσεις το αγνάντεμα της θάλασσας! .....έχετε σκεφτεί πόσο σημαντικό για την θέση ακρόασης είναι να έχεις ένα όμορφο οπτικό πεδίο...μόνο οι γιαπωνέζοι είναι χαλαροί σ'αυτά και δεν πολυνοιάζονται για sweet spot και άλλα τέτοια hi-endάδικα...

Φίλε προσπάθησε να τα τοποθετήσεις, έστω και για λίγο, βάσει των οδηγιών του διαγράμματος (είναι ο γνωστός κανόνας που βρίσκεται στο σάιτ του συμπατριώτη μας του Cardas ) ... θα βγάλεις αρκετά συμπεράσματα ...
diagrama.jpg