Change of Attitude ?

FragoulisNaval

Supreme Member
4 November 2009
7,817
Δίπλα στον Pseiras.....
Παρατηρώ τον τελευταίο καιρό (αν κάνω λάθος διορθώστε με) ότι το πνεύμα των συμβουλών που δίνουμε στα νέα μέλη ή σε όσους ψάχνονται γενικά για αγορά ότι οι προτάσεις που κάνουμε ως επί το πλείστον διακατέχονται από ένα πνεύμα «άλλης εποχής».

Ως επί το πλείστον οι προτάσεις μας ξεφεύγουν του ανώτερου ορίου τιμών που βάζει ο κάθε ενδιαφερόμενος και καταλήγουμε σε τιμές μηχανημάτων μέχρι και 2x του αρχικού προυπολογισμού. Βέβαια ο σκοπός είναι η βελτιστοποίηση του αποτελέσματος αλλά.....

Αναρρωτιέμαι μήπως κάπου κάτι κάνουμε λάθος ή δεν λαμβάνουεμ υπ όψιν μας. Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι εποχές είναι ζόρικες οικονομικά, οι παραινέσεις μας είναι στο τέλος να ξοδέψει ο ενδιαφερόμενος περισσότερα χρήματα από αυτά που διαθέτει.

Δεν ξέρουμε αν τα χρήματα αυτά έχουν μαζευτεί με στερήσεις και αν ο άλλος διαβάζοντας για άλλα μηχανήματα άλλου επιπέδου απογοητεύεται και τα παρατάει ή χάνει το ενδιαφέρον του ή δεν κάνει τίποτα. Δεν μπορεί να ζητάμε κάποιος που δεν έχει την ίδια οπτική με εμάς σε ορισμένα θέματα να κάνει τις θυσίες που εμείς είμαστε διατεθιμένοι να κάνουμε για το «χόμπυ»
Βέβαια όλοι είμαστε μεγάλα παιδιά κλπ κλπ αλλά μήπως πρέπει και εμείς να κοιτάξουμε να δώσουμε μια εναλλακτική πιο οικονομική διέξοδο στις απορίες των μελών?

Εγώ που κινούμαι πάντως στην "οικονομική" κατηγορία του χόμπυ, βρίσκω ΚΑΙ ανταπόκριση ΚΑΙ απαντήσεις ΚΑΙ επιλογές.... και από παλιά μέλη αλλά και από καινούργια παιδιά!

Πάντα θα υπάρχει ένα "σπρώξιμο" προς τα πάνω αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι κατά ένα 70+% το παρατηρώ σε πραγματικές ανάγκες για ουσιαστική βελτίωση.
Για παράδειγμα δεν μπορώ να ζητάω να οδηγήσω 5δα αναίσθητων ηχείων με "ασθενή" ενισχυτή. Εκεί θα παίξει "σπρώξιμο"... ή αλλαγή προσανατολισμού.

δεν το έχω διαπιστώσει.
Συνήθως μάλιστα αποτρέπω κάποιους από αγορές...

Παράδειγμα : Ενας συμφορουμίτης μας ζητάει έναν ενισχυτή με max 400E και εμείς του προτείνουμε έναν με 500Ε διότι παίζει καλύτερα, οδηγεί καλύτερα, έχει μεγαλύτερο WAF κλπ . Δεκτά όλα αυτά και εγώ μαζί σας. Εξάλλου και εγώ τα ίδια εξακολουθώ να κάνω.

ΟΜΩΣ τα 100Ε παραπάνω είναι το 20% των καθαρών αποδοχών κάποιου που παίρνει τον βασικό μισθό ( σε λίγο θα είναι παραπάνω ), δλδ ζητάμε από κάποιον να δουλέψει μια βδομάδα παραπάνω για να προβεί σε μια αγορά.

Μπορεί να κάνω λάθος αλλά πλέον αυτά είναι μια πολυτέλεια που πολύ λίγοι μπορούν να την έχουν (την διάθεση του ποσού δλδ)

κάνεις το βασικό λάθος να νομίζεις ότι κάποιος θα δώσει το βασικό του μισθό για ένα ενισχυτή, όταν το πιό συνηθισμένο είναι να ακούει μουσική με ένα σύστημα των 40 ευρώ από το lidl.

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί θέτεις θέμα... όποιος ρωτάει, θέλει να αγοράσει και έχει τα λεφτά... και αν δεν έχει και ρωτάει θεωρητικά επίσης που το πρόβλημα?

Το πρόβλημα το εντοπίζω μόνο αν του συστήσουμε μάπα μηχάνημα.

Παράδειγμα : Ενας συμφορουμίτης μας ζητάει έναν ενισχυτή με max 400E και εμείς του προτείνουμε έναν με 500Ε διότι παίζει καλύτερα, οδηγεί καλύτερα, έχει μεγαλύτερο WAF κλπ . Δεκτά όλα αυτά και εγώ μαζί σας. Εξάλλου και εγώ τα ίδια εξακολουθώ να κάνω.

Κοίτα...
Συνήθως ο ενισχυτής με τιμή τιμοκαταλόγου στα 500 πωλείται κάπου στα 450 .
Θεωρώντας ότι το σύστημα κάποιου που θέλει έναν τέτοιο ενισχυτή κοστίζει κάπου στα 2.000 (ηχεία + πηγή + ενισχυτής + καλώδια), πρακτικά η διαφορά τιμής είναι αρκετά μικρή.
Τι 2.000 , τι 2.050 .
Υποθέτω ότι κάποιος που έχει την άνεση να μαζέψει, οποιαδήποτε εποχή, 2.000 , το πολύ πολύ να περιμένει ένα μήνα παραπάνω και να βρει τα άλλα 50 .
Οπότε γιατί να μην αγοράσει κάτι καλύτερο; :smile:

Πρόβλημα ? Δεν υπάρχει πρόβλημα.....

Εκτός αν θεωρούμε ότι όταν ξεκινάω με ένα budget 500E και τελικά δαπανώ 700Ε αυτές τις μέρες ειδικά και όλα βαίνουν καλώς...

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί θέτεις θέμα... όποιος ρωτάει, θέλει να αγοράσει και έχει τα λεφτά... και αν δεν έχει και ρωτάει θεωρητικά επίσης που το πρόβλημα?

Το πρόβλημα το εντοπίζω μόνο αν του συστήσουμε μάπα μηχάνημα.
Το θέμα είναι ότι πλέον όλοι μας ως ένα βαθμό είμαστε αναγκασμένοι να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας.

Και ενδεχομένως και τα όνειρα μας.
Αλλά ΟΧΙ. Σ' αυτά δεν κάνουμε εκπτώσεις!

Ίσως επειδή τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να έχουμε λίγο παραπάνω απο αυτό που μπορούμε. Γιατί είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλουμε να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα μας, και τα όνειρα είναι αυτά που συνήθως δεν μπορούμε να έχουμε εύκολα. Ίσως επηρεασμένοι πολλοί από εμάς από αυτά, οδηγούμαστε σε ανάλογες προτάσεις......

Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι ωριμότητα.

Μέχρι «εχθές» πολλά μέλη πρότειναν συστήματα που δε γνώριζαν τον ήχο τους, οι ακροάσεις τους ήταν με τα… μάτια… μέσω του διαδικτύου και των περιοδικών!

Σιγά σιγά, οργανώθηκαν ομάδες ακροάσεων από μέλη που γνωρίστηκαν μέσω του φόρουμ και με τις συνεχόμενες ακροάσεις άλλαξαν γνώμη για τις προτάσεις τους.

Παροτρυνόμενοι από τους υπόλοιπους, που ίσως τους ενδιέφερε περισσότερο, διάβασαν, άκουσαν, πειραματίστηκαν, πλήρωσαν και πλέον με τη μεγαλύτερη γνώση μέσω αυτών των πειραματισμών, προτιμούν να καθυστερήσουν κάποιον στην ολοκλήρωση του συστήματος του παρά να προτείνουν κάτι το οποίο σύντομα θα αποδειχτεί ακριβότερο του ακριβού γιατί θα αντικατασταθεί με «αυτό» που χρειαζόταν πραγματικά, χάνοντας χρήματα από την ανταλλαγή ή πώλησή του ως μεταχειρισμένο…

Αυτή η επίδειξη συμπεριφοράς δείχνει ότι σέβεσαι τον κόπο του άλλου, σέβεσαι τις δυσκολίες της εποχής, σέβεσαι –τελικά- τον εαυτό σου.

Χρόνια πολλά και καλά στον Ανδρέα και στην Ανδριάνα που γιορτάζουν σήμερα.

Re: Απάντηση: Change of Attitude ?

Εύχομαι να μην αρκεσθούμε σε λίγο καιρό να κοιτάμε τα μηχανήματα στις βιτρίνες όπως τη δεκαετία τού '80

:flipout::flipout:

Τι μου θύμησες τώρα!!...Θυμάμαι πόσες "μυτιές" αφήναμε στο τζάμι της βιτρίνας του Αξαρλή στην Σταδίου!!

Εγώ θυμάμαι οτι οταν ακουσα γιά πρώτη και τελευταία φορα τα quad δεν μπορούσα να ανέβω στην μηχανή γιατί τρέμαν τα πόδια μου
άσχετο αυτό...

Γιά το ερώτημα που έβαλε ο φίλος
Δεν νομίζω οτι είναι κακό να προτείνεις σε κάποιον που δεν ξέρει και ερωτά
κάτι που τις περισσότερες φορές είναι ακριβότερο και καλύτερο
απλά προσπαθείς να τον ξεστραβώσεις
Μετά απο 30 και βάλε χρόνια στον χώρο το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι οτι εάν στην εποχή μου που ψαχνόμουν γιά αγορά μηχανημάτων
υπήρχαν τα forums και οχι ο σκοταδισμός του ixos (sony καλό-sanyo- καλύτερο κλπ) σίγουρα θα είχα ξοδέψει τα μισά χρήματα
απο οτι έχω ξοδέψει τελικά γιά το σύστημα

Έχεις δίκιο

Θελω να αναφέρω οτι ο ηχος τα πρωτα χρόνια πρόσφερε θυμάμαι τα 801 τον studio T το Τhorens 160 με grace και koetsu
μετά
τα έκανε σκ@τ@ παιρνοντας πολύ κόσμο στον λαιμό του

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Change of Attitude ?

Έχεις δίκιο

Θελω να αναφέρω οτι ο ηχος τα πρωτα χρόνια πρόσφερε θυμάμαι τα 801 τον studio T το Τhorens 160 με grace και koetsu
μετά
τα έκανε σκ@τ@ παιρνοντας πολύ κόσμο στον λαιμό του

Βλέπε...συμφέροντα

Ενα πραγμα το οποιο μας εχει ξεφυγει ειναι πολλα απο τα μηχανηματα τα οποια υπαρχουν στην αγορα ειναι μαλλον ανεντιμα η υπερεκτιμημενα και απο την αλλη υπαρχει πραγματικο κενο σε μηχανηματα τα οποια ειναι μεν σε χαμηλη τιμη αλλα να προσφερουν πραγματικα καλο ηχο .

Εαν επισης θεωρησουμε οτι υπαρχει και τεραστιο κενο σε αυτο το θεμα και σε ενισχυτες Ελληνκης παραγωγης τοτε σε αυτη την φαση ειναι πολυ πιθανον οι προτασεις να πηγαινουν σε ακριβοτερα και συχνα ανεντιμα η υπερεκτιμημενα μοντελα και να αρχισει κατα πολυ να παιζει η φαση ""πολυ πιστευω και λιγο γνωριζω ""

Θυμιζω γραμμενα σε καποιον αλλο χωρο για μια προσφατη Ελληνικη προσπαθεια με ψιλοαστρονιμικη τιμη τυπου 2500 για 2Χ70 ολοκληρωμενος ( δεν ξερω αν τα θυμαμαι και καλα τα γραφω απο μνημης ) οπου οι πρωτες γνωμες ηταν αρνητικες και πολλα τεχνικα και κατασκευαστικα τεθηκαν υπο αμφισβιτηση ενω παραλληλα ο κατασκευαστης ουτε σχολιαζει ουτε συμμετεχει αλλα ουτε και διαθετει ενα κομματι για ενα test drive .

Δεν βρισκω την απορια παραλογη αλλα και τα αποτελεσματα της επισης .

Φιλικα και χρονια σας πολλα
Σακης Πετροπουλος

Εύχομαι να μην αρκεσθούμε σε λίγο καιρό να κοιτάμε τα μηχανήματα στις βιτρίνες όπως τη δεκαετία τού '80

Οσο για αυτο κατα την αποψη μου η εικονα της αγορας του 1980 στον χωρο του ηχου δυστυχως ειναι μολις δυο ανασες μακρυα .

Οι εταιροι μας θελουν ολα τα μικρα μαγαζια κλειστα , μαζι με αυτα και τις προσωπικες σχεσεις καταστηματαρχη πελατη κομμενες , και τις οποιες πωλησεις να διαχειριζονται απο μεγαλες Ευρωπαικες αλυσιδες ...

Θυμιζω γραμμενα σε καποιον αλλο χωρο για μια προσφατη Ελληνικη προσπαθεια με ψιλοαστρονιμικη τιμη τυπου 2500 για 2Χ70 ολοκληρωμενος ( δεν ξερω αν τα θυμαμαι και καλα τα γραφω απο μνημης ) οπου οι πρωτες γνωμες ηταν αρνητικες και πολλα τεχνικα και κατασκευαστικα τεθηκαν υπο αμφισβιτηση ενω παραλληλα ο κατασκευαστης ουτε σχολιαζει ουτε συμμετεχει αλλα ουτε και διαθετει ενα κομματι για ενα test drive .

Δεν βρισκω την απορια παραλογη αλλα και τα αποτελεσματα της επισης .

Φιλικα και χρονια σας πολλα
Σακης Πετροπουλος

Σάκη, ίσως να είμαστε λίγο οφ τόπικ, αλλά δε θεωρώ ότι ένας ενισχυτής με τα αυτά τεχνικά χαρακτηριστικά είναι υποχρεωτικά υπερεκτιμημένος. Υπάρχουν πολλά μηχανήματα, ακόμη και πολύ ακριβότερα με ακόμα λιγότερα βατ. Δε θέλω να αναφέρω ονόματα, πλην των πρώτων Mark Levinson που έδιναν μόλις 2χ50 σε ακόμη αλμυρότερη τιμή. Επίσης, κανείς δεν υποχρεώνει ένα κατασκευαστή να συμμετάσχει σε διαδικτυακή συζήτηση.΄Οποιος θέλει πληροφορίες μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο, και αν δε μείνει ικανοποιημένος ψωνίζει αλλού...