channel logo

Δυο φορες παλιοτερα ημουν κοντα στο να αγορασω πλασμα και δεν το εκανα , ενας απο τους λογους ηταν το αγχος του burn in (δικαιολογημενο η οχι δεν ξερω) , αν και εσυ εχεις αγχος παρε μια LCD και καθαρισες , απλως για να φτασει μια LCD την εικονα μιας καλης πλασμα πρεπει να δωσεις πολυ παραπανω ρευστο , εκτος απο Pioneer Kuro βεβαια που δεν την εχει φτασει σε συνολικη εικονα καμια τηλεοραση...

Εγω προσωπικα εχω σκοπο παντως να παρω 50" πλασμα μελλοντικα λογω value for money...τωρα αν παθει μετα απο 2-3 χρονια burn in θα ειναι και μια καλη δικαιολογια να την αλλαξω...

Re: Απάντηση: channel logo

Με προβληματίζεις με αυτό που λες.
Είναι δηλαδή γεγονός ότι σε 2-3 χρόνια οι πλάσμα παθαίνουν burn in όπως και να χει;

δεν ξέρω, το ψάχνω

και σε 5 χρόνια να μου βγάλει, δεν θα μου αρέσει καθόλου

Μήπως κάνεις λάθος;

δεν γνωρίζω ούτε ένα περιστατικό burn in σε CRT

Ούτε έχω διαβάσει ποτέ κάτι σχετικό

εσύ ξέρεις κάτι περισσότερο για το θέμα;

Αυτο που μου εχει κανει εντυπωση στις πλασμα ειναι οτι υπαρχουν κατοχοι του ιδιου μοντελου και καποιοι δεν εχουν δει σχεδον ποτε image retention ενω αλλοι βλεπουν συνεχεια ακομη και μετα απο 100αδες ωρες...

Βεβαια σε αλλο νημα ο Γιαννης (JL) ειχε αναφερει οτι αποκλισεις του 5% κατασκευαστικα ειναι λογικες σε ολες τις τηλεορασης αλλα λογω ενος τοσο μικρου ποσοστου να υπαρχει τοσο μεγαλη διαφορα στο τελικο αποτελεσμα δεν το καταλαβαινω..

Ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω.
Όσοι έχουν πλάσμα για αρκετό καιρό, απλά δεν παραδέχονται ότι οι τηλεοράσεις τους παθαίνουν (λιγότερο ή περισσότερο) burn-in ή
εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (συχνή παρακολούθηση τηλεοπτικού σήματος με logos κ.ά.) και δεν συμβαίνει πάντα;
Ας πούμε εγώ έχω plasma 2 μήνες, πολύ μικρός χρόνος για να συνέβαινε κάτι...
Με δυο λόγια, τελικά οι lcd είναι μονόδρομος ή όχι;

δεν γνωρίζω ούτε ένα περιστατικό burn in σε CRT

Ούτε έχω διαβάσει ποτέ κάτι σχετικό

εσύ ξέρεις κάτι περισσότερο για το θέμα;

Ολες οι οθόνες με βάση τον φώσφορο (CRT & Plasma) εχουν μια γνωστη ευπαθεια να "απομνημονευουν" κάποια μόνιμα είδωλα στην οθόνη. Αυτό το "κάψιμο' είναι μια φυσική ιδιότητα του φώσφορου και του τρόπου που αντιδρά στο φώς και τα ηλεκτρικά φορτία.

Τα καλά νέα είναι οτι οι κατασκευαστές εχουν δώσει μεγάλη εμφαση και προσοχή στην βελτίωση του φαινομένου αυτού και οι τελευταίας γενιάς οθόνες εχουν ενα σύστημα που κινει ανεπάισθητα την οθόνη (μη ορατό απο το μάτι μας) και έτσι "ανακατέυουν" τον στατικό φώσφορο μέσα στα gas plasma cells. H τεχνολογία αυτή λέγεται "motion adaptive" και μεταβάλει χρωματικά τα πίξελς των κελιών. Μια ακόμα βελτίωση απο τους κατασκευαστές είναι η εξέλιξη των φωσφορούχων αερίων, και ειδικά του πρασινου φώσφορου ώστε να μην είναι τόσο επιρρεπή στο κάψιμο. Η τενολογική εξέλιξη των plasma αερίων δεν βελτίωσε μόνο το burn-in αλλα και πρόσφερε αυξηση της ζωής των οθονών.

Αποτέλεσμα των εξελίξεων που αναφέραμε μερικοι κατασκευαστες δηλώνουν οτι οι ΠΛΑΣΜΑ οθόνες εχουν την ίδια αντίσταση καψίματος με τις οθόνες CRT. Αλήθεια κάντε ενα περπάτημα στο παρελθόν και σκεφτείτε ποτέ αν είχατε παρατηρήσει μόνιμα είδωλα στις παλιές καλές μας οθόνες με καθοδικό σωλήνα? Είχατε ακούσει κανένα ψαγμένο να λέει στις CRT βάλε screen saver και μήν βλέπεις το ίδιο κανάλι κάθε μέρα για χρόνια για να μην αποτυπωθεί το λογότυπο του γι απάντα στην οθόνη? ΠΟΤΕ!

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=41606

All phosphor based display systems (CRT direct and rear view and plasma) are susceptible to image retention also known as "ghosting, image shadowing, image burn in." This is due to physical properties of phosphor and how it reacts to light and electric impulse.
The good news is that for the past couple of years quality manufacturers have been steadily working on improving plasma technology resistance to "burn in" with great success. One technique used is motion adaptive anti burn in technology, which focuses on moving the on-screen image ever so slightly. The goal is to avoid detection by the human eye, but still move the image enough to cause color changes in the pixels. A second improvement by some manufacturers is improvement in the phosphor gas itself in order to make it more resistant. The green phosphor is the most important in this process. This is also a key element in increasing phosphor and screen lifespan to CRT levels.

http://www.plasmatvbuyingguide.com/plasmatv/plasmatv-burnin.html

The biggest technical problem that has existed for CRT is burn-in. Burn-in is where a static image is left on the screen for extended periods and literally burns the phosphor material on the inside of the face of the tube, leaving a visible ghost of the image that was burned in.
The reason screensavers are popular with computers these days is to help your computer monitor avoid burn-in. Although burn-in is a serious problem for CRT, it is not unique to CRT only. Plasma can also suffer burn-in - an extreme problem for the most expensive TVs that suffer the same malady as the humble picture tube.

http://www.gizmocafe.com/tv-video/crt-tvs.aspx

Υπάρχουν εκατοντάδες άρθρα σχετικά με burn in σε crt.
Δεν έχεις παρά να προσέξεις crt τηλεοράσεις σε πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ ή σε καφετέριες που όλη μέρα δείχνουν π.χ τα νούμερα του ΚΙΝΟ στο teletext. Εκεί να δεις burn-in.......

Σε οικιακή χρήση όμως;
Οσο είδες στην crt σου, άλλο τόσο θα δεις και στην plasma.
Ξέρεις πόσοι εδώ στο forum έχουν plasma τηλεοράσεις εδώ και 4-5 χρόνια;
2 ή 3 περιπτώσεις burn-in θυμάμαι να έχουν αναφερθεί.
Μην αγχώνεσαι λοιπόν.
Αν πάλι δεν πείθεσαι, πάρε LCD...... αλλά και εκεί παρουσιάζονται ανάλογα προβλήματα

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=49505

-bye-

Οσο είδες στην crt σου, άλλο τόσο θα δεις και στην plasma.

Ενταξει ασχετο το ενα με το αλλο , το οτι μπορει μια CRT να παθει burn in σε ακραια περιπτωση δεν εχει καμια σχεση με το αν μπορει να παθει μια πλασμα...τελειως διαφορετικες περιπτωσεις...

Ενταξει ασχετο το ενα με το αλλο , το οτι μπορει μια CRT να παθει burn in σε ακραια περιπτωση δεν εχει καμια σχεση με το αν μπορει να παθει μια πλασμα...τελειως διαφορετικες περιπτωσεις...

Εννοώ αυτό που έγραψα παραπάνω, ότι δηλαδή αν έχεις την plasma σου ανοικτή όλη την ημέρα σε ένα κανάλι ή αν βλέπεις όλη την ημέρα το teletext κάποιου καναλιού ή αν βλέπεις συνεχώς σε κάδρο 4:3, τότε ναι θα πάθεις burn-in.
Σε οικιακή χρήση όμως (όχι όλη την ημέρα ανοιχτή η tv σε ένα κανάλι, zapping, θέαση 16:9 κ.λ.π) είναι πολύ δύσκολο με τις σημερινές plasma.

Υ.Γ. Χωρίς πλάκα όμως, όταν πηγαίνω κάπου που έχουν CRT (ειδικά σε μαγαζιά) τις παρακολουθώ προσεχτικά. Ξέρεις πόσες έχω δει με σημάδια burn in? Ουκ ολίγες....
-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: channel logo

α) δηλαδή και τις δύο πολύ λίγο χρόνο σε σχέση με την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής

β) την 50άρα που θα πάρω θα την κρατήσω ώσπου να "πεθάνει" δηλαδή ως και 10 χρόνια (αφού η 21άρα CRΤ μου αρκεί εδώ και 9 χρόνια, σίγουρα μια 50άρα θα μου αρκέσει το ίδιο)

γ) αν σου βγάλει burn-in στα 3 χρόνια θα αισθανθείς δικαιωμένος για την αγορά σου; δεν νομίζω

δ) τα περί θολούρας στις γωνίες έχουν γραφτεί ως γεγονότα στο φόρουμ σε λινκς που έδωσε παραπάνω ο υπερίον, δεν αποτελούν δικές μου πεσιμιστικές προβλέψεις

ε) σας ευχαριστώ και για τις ψυχολογικού χαρακτήρα συμβουλές σας -bye-

α) Τις έχω λίγο χρόνο αλλά οι ώρες λειτουργίας που έχουν γράψει σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν νομίζω να είναι λίγες.

β) Για να πεθάνει σε 10 χρόνια μια plasma θα πρέπει να γράψει τουλάχιστον 60.000 ώρες (δεν σου βάζω τις 100.000 ώρες που λένε οι κατασκευαστές), και θα πρέπει να βλέπεις 16 ώρες την ημέρα τηλεόραση....

10Χ365=3.650 ημέρες....60.000/3.650=16,4 ώρες/ημέρα

γ) Για το 'αν μου βγάλει' δεν γνωρίζω, αλλά όταν μου βγάλει θα έχει έρθει ο καιρός να αλλάξω τηλεόραση και όπως είπε ο Γιάννης θα είναι μια πολύ καλή δικαιολογία...κατά τη γνώμη μου, το 2019 θα έχει βγει κάτι πολύ καλύτερο και από LCD και από plasma

δ) Δεν είπε κανείς ότι δεν έχει συμβεί ή ότι δεν θα συμβεί, ούτε είναι πεσιμιστικές οι προβλέψεις σου, όπως έχω πει και παλιότερα είναι θέμα πιθανοτήτων και εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο χρήσης.

ε) Γι' αυτό σου είπα πριν ότι όταν τίθεται θέμα άγχους και ψυχολογίας, καλύτερα να μην προχωρήσεις σε τέτοια αγορά, φτάνουν τα υπόλοιπα για το άγχος, δεν χρειάζεται να προσθέσεις και το Burn in.

.....-bye-

Ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω.
Όσοι έχουν πλάσμα για αρκετό καιρό, απλά δεν παραδέχονται ότι οι τηλεοράσεις τους παθαίνουν (λιγότερο ή περισσότερο) burn-in ή
εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (συχνή παρακολούθηση τηλεοπτικού σήματος με logos κ.ά.) και δεν συμβαίνει πάντα;
Ας πούμε εγώ έχω plasma 2 μήνες, πολύ μικρός χρόνος για να συνέβαινε κάτι...
Με δυο λόγια, τελικά οι lcd είναι μονόδρομος ή όχι;

Ας πουμε οτι θελει καποιος μια καλη τηλεοραση 50-52" , με 1200 ευρω παιρνεις την 50B650 και με 2000 την 52Β750...θεωρω οτι η ποιοτητα εικονας που θα δωσουν ρυθμισμενες θα ειναι παρομοια (οχι ιδια βεβαια λογω διαφορας στην τεχνολογια) γι'αυτο αναφερω αυτες τις δυο...

Το ερωτημα ειναι , συμβιβαζεται καποιος με τα μειονεκτηματα της πλασμα και πληρωνει 800 ευρω λιγοτερα η δινει τα παραπανω και δεν εχει μεν burn in αλλα συμβιβαζεται με αλλα μειονεκτηματα των LCD , οπως μειωμενη γωνια θεασης , ενδεχομενο clouding κτλ.?

Και τουλαχιστον η Β750 οπως και οι καλες Sony εχουν και πολυ καλο μαυρο και αντιθεση , οι περισσοτερες LCD απο αλλες μαρκες εχουν χαλια μαυρο και ενα λευκο "πεπλο" λογω μικρης αντιθεσης...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: channel logo

α) Τις έχω λίγο χρόνο αλλά οι ώρες λειτουργίας που έχουν γράψει σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν νομίζω να είναι λίγες.

δεν έχει σημασία

αν οι ώρες είναι λίγες αυτό είναι που μετράει

οι τηλεοράσεις σου είναι μωρά ακόμη

β) Για να πεθάνει σε 10 χρόνια μια plasma θα πρέπει να γράψει τουλάχιστον 60.000 ώρες (δεν σου βάζω τις 100.000 ώρες που λένε οι κατασκευαστές), και θα πρέπει να βλέπεις 16 ώρες την ημέρα τηλεόραση....

10Χ365=3.650 ημέρες....60.000/3.650=16,4 ώρες/ημέρα

σωστά, αρκεί να μη βγάλει burn in πολύ νωρίτερα

γ) Για το 'αν μου βγάλει' δεν γνωρίζω, αλλά όταν μου βγάλει θα έχει έρθει ο καιρός να αλλάξω τηλεόραση και όπως είπε ο Γιάννης θα είναι μια πολύ καλή δικαιολογία...κατά τη γνώμη μου, το 2019 θα έχει βγει κάτι πολύ καλύτερο και από LCD και από plasma

σου έγραψα "σε τρία χρόνια", όχι σε 10

...

δεν έχει σημασία , αν οι ώρες είναι λίγες αυτό είναι που μετράει , οι τηλεοράσεις σου είναι μωρά ακόμη
Δυστυχώς δεν μπορώ να πάω τον χρόνο μπροστά για να δω τι θα γίνει, θα περάσει ο καιρός και θα δω. Με Μ.Ο. 250 ώρες τον μήνα θα μαζευτούν σχετικά γρήγορα.....με πόσες ώρες λειτουργίας εκτιμάς ότι μπορώ να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα??
σωστά, αρκεί να μη βγάλει burn in πολύ νωρίτερα
Δεν έχεις άδικο με 16 ώρες λειτουργίας κάθε ημέρα όλο και κάτι θα βγάλει.
σου έγραψα "σε τρία χρόνια", όχι σε 10
Εγώ έγραψα για τα 10 που θα πεθάνει, αν πεθάνει στα 3 εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας μας, π.χ.

..... ο Γιάννης (Yperion) είπε πριν ότι θα είναι μια καλή δικαιολογία για αλλαγή...και με το δικό του σκεπτικό, θα κάνει αυτό που τον ευχαριστεί και σαφώς σε τρία χρόνια θα βγουν καλύτερες τηλεοράσεις από τις σημερινές

.... εσύ θες να την κρατήσεις minimum 10 χρόνια, οπότε αν πάθει κάτι σε μικρότερο χρονικό διάστημα θα την σιχτιρίζεις και θα μετανιώνεις...και με το δίκιο σου, αυτό είναι το σκεπτικό σου.

.....άλλος μπορεί να θέλει να την κρατήσει για 20 χρόνια οπότε άμα του χαλάσει στα 12, ενώ εσένα δεν θα σε απασχολεί....αυτός θα βρίζει.

Έτσι είναι αυτά τα πράγματα, το παν είναι να είμαστε εμείς ευχαριστημένοι με την αγορά μας, γι' αυτό είπα πριν...
δ) Δεν είπε κανείς ότι δεν έχει συμβεί ή ότι δεν θα συμβεί, ούτε είναι πεσιμιστικές οι προβλέψεις σου, όπως έχω πει και παλιότερα είναι θέμα πιθανοτήτων και εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο χρήσης.

ε) Γι' αυτό σου είπα πριν ότι όταν τίθεται θέμα άγχους και ψυχολογίας, καλύτερα να μην προχωρήσεις σε τέτοια αγορά, φτάνουν τα υπόλοιπα για το άγχος, δεν χρειάζεται να προσθέσεις και το Burn in.
.....-bye-

Οποιος νομιζει οτι θα κρατησει καποια απο τις φετινα μοντελα 10 χρονια ειναι το λιγοτερο πολυ αισιοδοξος... τηλεορασεις , ενισχυτες , δορυφορικοι δεκτες , DVD , ΒR κτλ. εχουν ποιοτητα κατασκευης που φθινει συνεχως και αμφιβαλω αν το 10% οσων αγορασουν τηλεοραση φετος θα την εχουν και μετα απο 5 χρονια...

αν δεν κάνω λάθος οι CRΤ δεν έχουν θέμα burn-in, κι αν έχουν όχι όσο έχουν οι πλάσμα

πρόκειται για διαφορετικές τεχνολογίες, τι παραλληλισμό να κάνει κανείς;

Έχω δύο CRT. SONY KV-29X1D (Αγγλίας 29 ιντζών με "ελαφρύ" burn in στα logos) και PHILIPS 17 PT 136B (Ιταλίας 17 ιντζών με "βαρύ" λεκέ burn in επίσης στα logos) Οι λεκέδες φαίνονται κυρίως στο σταθμό alpha (έχει μικρό logo σε συνδιασμό με τυχόν ανοιχτόχρωμο-άσπρο φόντο) Βέβαια οι συσκευές είναι αγορασμένες το 1997, και έχουν,ήδη, κάνει απόσβεση κόστους,και είναι "σκυλιά". Με μια 12ης γενιάς plasma αμφιβάλω αν θα κάνω 12ετή απόσβεση χρημάτων,δυστυχώς.......

Οποιος νομιζει οτι θα κρατησει καποια απο τις φετινα μοντελα 10 χρονια ειναι το λιγοτερο πολυ αισιοδοξος... τηλεορασεις , ενισχυτες , δορυφορικοι δεκτες , DVD , ΒR κτλ. εχουν ποιοτητα κατασκευης που φθινει συνεχως και αμφιβαλω αν το 10% οσων αγορασουν τηλεοραση φετος θα την εχουν και μετα απο 5 χρονια...

Συμφωνώ απόλυτα. Σίγουρα οι σημερινές-σύγχρονες "επιλογές" δεν θα βγάλουν τα 12-και συνεχίζουν- έτη των δύο CRT μου. Όπως επίσης το αναμενόμενο προσδόκιμο όριο ζωής 3 ως 5 ετών των σημερινών συσκευών το θεωρώ ρεαλιστικότατο. Δυστυχώς είναι η αναπόφευκτη και "σκληρή", για μένα πάντα, πραγματικότητα. Και βέβαια αρνούμαι να τη δεχτώ. Για τους λόγους αυτούς, ο έρωτάς μου με τις plasma θα μείνει ανεκπλήρωτος.
(Μέχρι να αποδημήσουν οι,ήδη,υρέργηρες CRT μου και να γίνει το αναγκαστικό "προξενιό" με μια-ώριμη κυρία τότε- την 46άρα pfl 9704 π.χ.)

Χρήστο αν αλλάζεις λάδια συχνά και γεμίζεις φώσφορο κάθε 3.000 χλμ δε θα σου βγάλει τίποτα. -bye-:grinning-smiley-043

ΥΓ. Αφού όλοι κόπτονται για το burn-in, τί θέλουν και ασχολούνται και ρωτάνε και ξαναρωτάνε.... και "άμα πάθει;", και "όλες παθαίνουν" και δε συμμαζεύεται...κάθε λίγο νέο νήμα... Πάρτε μια LCD και ησυχάστε βρε παιδιά.

Αλλά τις γλυκοκοιτάτε και τις 50άρες με 1.200....Τί να κάνουμε, όποιος φοβάται πέφτει και κοιμάται (με ανοιχτή τβ, δεν παθαίνει burn in).

underdog, μάλλον έχεις μπερδευτεί

ρωτάμε γιατί δεν ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι στην πράξη

αν ξέραμε, δεν θα ρωτούσαμε

απλό;

τώρα, οι απαντήσεις κυμαίνονται

άλλοι γράφουν ουσιαστικά, άλλοι πατερναλιστικά, άλλοι ειρωνικά, άλλοι εριστικά... απ' όλα έχει ο μπαξές

Προτείνω να διαβάσεις τα παρακάτω λινκ. Νομίζω θα σου λυθούν οι απορίες.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=949107
http://en.wikipedia.org/wiki/Screen_burn-in
http://www.plasmatvbuyingguide.com/plasmatv/plasmatv-burnin.html
http://reviews.cnet.com/4520-6449_7-6844370-1.html
http://broadcastengineering.com/hdtv/Plasma-burn-in-20050817/
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=41606

Καλή ανάγνωση!

Η άλλη επιλογή είναι να μελετήσεις στατιστικά τους εκατοντάδες χρήστες του avclub που είναι ευχαριστημένοι με τις πλάσμα τους σε σχέση με τους 1-2 που έπαθαν burn-in και.... παραμένουν ευχαριστημένοι με τις πλάσμα τους. -bye--bye-

Εγω παντως θυμαμαι 2 burn in σε Samsung , 2 σε Panasonic G10 και 2 σε Pioneer Kuro , σιγουρα δεν ειναι και πολλοι αλλα δεν ειναι και 1-2...

Παρολα αυτα 50+ τηλεοραση LCD με καλη εικονα στα 1000-1500 ευρω δεν υπαρχει οποτε οι πλασμα ειναι μονοδρομος στα λεφτα αυτα...-bye-