Chario Constellation Delphinus - ευχαριστη εκπληξη

Tyler ? Durden

Supreme Member
6 November 2006
3,909
Νεα Σμυρνη
Η πρωτη επαφη εγινε στο σπιτι φιλου που αγορασε τα εν λογω ηχεια για να τα οδηγησει με εναν Cayin A55. Με τα 4Ω αντιστασης κατι δεν μου πηγαινε καλα με την οδηγηση απο λαμπα τυπου cayin. Και αποδειχτηκε το αντιθετο καθως τα cayin τελικα ειναι ικανα κ τιμια μηχανηματα.

Ηχος μεστος με απιστευτο ελεγχο και εκταση χαμηλου για λαμπα, και μια αισθηση οτι το ηχειο χαμηλα μπορει πολυ καλυτερα. Απο μεσαια και πανω, συγκινηση, πολυ ζεστασια στις φωνες, πολυ σωστες αποληξεις "σ" και υψηλα αερινο, με μια ταση στρογγυλεματος, αναμενωμενη ομως. Το ερωτημα ηταν εαν αυτο το χαρακτηριστικο της υπερβολικης γλυκυτητας ηταν λογω του Α55 ή και των ηχειων. Για να καταλαβω λοιπον περισσοτερα για τα ηχεια, επρεπε να τα ακουσω με ενισχυση τρανζιστορ. Επιστρατευτηκε ο Audiolab μου και ενας ΝΑD C325BEE, εισαγωγικος ενισχυτης μεν, τιμιος με ικανη οδηγηση τουλαχιστον για για τα περισσοτερα ηχεια της κατηγοριας, δε.

Με το που κουμπωσαν πανω στον Audiolab καταλαβα αμεσως την ηχητικη ταυτοτητα των ηχειων. Υπαρχει μια ταση των κατασκευαστων προς την ουδετεροτητα, που θα μας προσφερει αναλοιωτη την εκαστοτε ηχογραφηση. Τα υπερ αυτης της φιλοσοφιας τα ξερουμε ολοι, τα κατα επισης. Πολλες φορες καταφερνουμε να στησουμε ενα dead neutral συστημα το οποιο ναι μεν ειναι αυστηρο και μετρημενο, δυστυχως ομως την πλειονοτητα των μετριων ηχογραφησεων την εκθετει και το αποτελεσμα ειναι στεγνο, κλινικο, σε βαρος της μουσικοτητας.

Τα Delphinus λοιπον ειναι ακριβως το κοντρα παραδειγμα σε αυτη τη φιλοσοφια. Το ηχειο ειναι κουρδισμενο να σου φερνει την ηχογραφηση πιο κοντα στην ψυχη σου, στα ανθρωπινα μετρα και σταθμα. Αν χρειαστει θα την κολακεψει λιγακι, χωρις ομως να κλεβει πληροφορια, με αποτελεσμα να καθεσαι με τις ωρες κ να γουσταρεις να ακους. Με τον Audiolab πολυ γρηγορο χαμηλο, γλυκο και αρκουντως "στρογγυλο", τα μεσαια καθαρα και χορταστικα, πολυ γλυκα χωρις την υπερβολικη δοση που εισηγαγε ο Α55. Αυτο που παιζει παπαδες και κανει τη διαφορα, το τουιτερ. "Πολλα" πριμα, αλλα με τιποτα ενοχλητικα, σκληρα κλπ. Το φορτιο δεν ειναι ευκολο, ο Audiolab κρινεται λιγος γιαυτους που θελουν το απολυτο "γκαζι" αλλα γιαυτους που θελουν να ακουν 95~98db στα 2 μετρα, δεν χρειαζεται τιποτα εξωτικο σε οδηγηση. Ο C325 με λιγο καλυτερο drive pushαρε λιγο περισσοτερο το ηχειο αποδεικνυοντας οτι διαθετει εκταση χαμηλου περα απο το μεγεθος της καμπινας του και αυτο μαλλον οφειλεται στην φιλοσοφια της οπης ανακλασης που βρισκεται στη βαση του ηχειου και ακτινοβολει προς τα κατω.

Το ηχειο δοκιμαστηκε με jazz/ethnic , vocals, prog, post rock, electronica. Ιδανικο για μικρα συνολα, jazz, ethnic, δωστου vocals και θα σε κανει να ερωτευθεις. Rockαρει καλα με την προυποθεση ενος ενισχυτη με πιο στιβαρη οδηγηση.

Εχοντας αποκομισει αυτη την εικονα, και εχοντας λαβει υποψην το συστημα φιλου με PMC TB2i, ερχεται και το συγκριτικο τεστ του ΗΧΟΥ αυτο το μηνα το οποιο διαβαζω και βλεπω οτι δεν ειναι τελικα η ιδεα μου. Παροτι ερωτευθηκα, διατηρησα αντικειμενικοτητα.

Μενω με το ερωτηματικο πως θα παιζουν αυτα τα μικρα εργα τεχνης με ενα στιβαρο ενισχυτικο της κλασης των 1000-1500 ευρω..

Οταν πεφτω πανω σε ενα μηχανημα ηχου με ξεχωριστη προσωπικοτητα, θα γραφω 2-3 λογακια. Καμπυλες αντιστασης κλπ, τα αφηνω για σας..

Και μία φωτό

attachment.php

Attachments

• chario.jpg
    chario.jpg
    6.7 KB · Views: 1,715
Τα απόλαυσα στο σύστημα μου για ικανό χρονικό διάστημα.Ο επόμενος ιδιοκτήτης τα οδηγεί με diy class a 2Χ100.Χαμηλό υπεράνω περιγραφής για το μέγεθος του ηχείου, ρυθμικότατο.IMHO πάντως, το μυστικό του ηχείου είναι το τουίτερ των 38mm. Επιτρέπει το κρός στα 1500 hz αφήνοντας το να δουλέψει τις μεσουψηλές όπως ακριβώς περιέγραψες.

με μια ποιοτικη υλοποηση ακομα και στα 70~80W ανα καναλι, τυπου Leema, Audia, Destiny II κλπ, πιστευω οτι θα βγαλουν το καλυτερο τους.

Η ηχητικη τους ταυτοτητα και ο forgiving χαρακτηρας τους σου δινει την εντυπωση οτι το ματσαρισμα τους με συνοδα δεν ειναι δυσκολη υποθεση

Τα απόλαυσα στο σύστημα μου για ικανό χρονικό διάστημα.Ο επόμενος ιδιοκτήτης τα οδηγεί με diy class a 2Χ100.Χαμηλό υπεράνω περιγραφής για το μέγεθος του ηχείου, ρυθμικότατο.IMHO πάντως, το μυστικό του ηχείου είναι το τουίτερ των 38mm. Επιτρέπει το κρός στα 1500 hz αφήνοντας το να δουλέψει τις μεσουψηλές όπως ακριβώς περιέγραψες.

Με τι ενισχυτικα τα οδηγουσες αν επιτρεπεται? Ναι αυτο το τουιτερ, δε "φωναζει" ποτε

Και τα δικά μου τα οδηγούσε ένας τελικός της magnum 60w(λίγο γαργαλημένος αλλά 60 w).Σε χώρο ακρόασης 20 τ.μ.,καμμία στέρηση.

Και τα δικά μου τα οδηγούσε ένας τελικός της magnum 60w(λίγο γαργαλημένος αλλά 60 w).Σε χώρο ακρόασης 20 τ.μ.,καμμία στέρηση.

ναι, αυτο καταλαβα και γω, μαλλον χρειαζεται ενισχυτη που να "ακολουθει" καλα το φορτιο και οχι τοσο ισχυ..

Το ηχείο αυτό μου χάρισε πολύ όμορφες στιγμές για πέντε χρόνια, οδηγούμενο από έναν Alchemist Kraken. Με τις βάσεις του. Πολύ καλό all-around, με ευχάριστο άκουσμα και ηχητικό προφίλ που δεν κούραζε ποτέ. Η αναλυτικότητα δεν είναι το φόρτε του, ούτε επίσης και αυτό που θα λέγαμε "αέρινα" πρίμα. Τα δικά του είναι 'στρογγυλεμένα' και δίνουν σε πολύωρες ακροάσεις ένα ξεκούραστο χαρακτήρα.

Επειδή τα συγκεκριμένα ηχεία μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον, μπορείτε να μου πείτε σε πόσο χώρο (πόσα τ.μ.) τα ακούτε? Επειδή ο χώρος μου είναι σχετικά μικρός, θα κάνουν ή θα πρέπει να πάω στα πιο μικρά lynx?

Eκτός απο τα τμ σημαντικό ρόλο παίζει και η τοποθέτηση καθώς και η συμπεριφορά του χώρου.

Πρέπει να δοκιμάσεις, αλλιώς δύσκολα θα βγάλεις άκρη.

Για πόσα τμ μιλάμε?

Επειδή τα συγκεκριμένα ηχεία μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον, μπορείτε να μου πείτε σε πόσο χώρο (πόσα τ.μ.) τα ακούτε? Επειδή ο χώρος μου είναι σχετικά μικρός, θα κάνουν ή θα πρέπει να πάω στα πιο μικρά lynx?

σε εναν σχετικα "κανονικο" χωρο θες τουλαχιστον 20τμ, το χαμηλο του ηχειου ειναι πολυ εκτεταμενο

ο χωρος ειναι προς το παρον 3,5Χ3,5 μέτρα, αλλά ελπίζω να μεγαλώσει σύντομα. Αυτη τη στιγμή έχω ηχεία δαπεδου με 2 γουφερ των 6.5" και πραγματικα στα περισσοτερα κομματια δεν μπουμαρουν. Υπαρχουν ομως και μερικα κομματια που οσο και να μειωσω το μπασο απο τον ενισχυτη, δεν μπορεις να τα ακουσεις. Τα συγκεκριμενα ομως ειναι η μειοψηφια. Ακουσα τα delphinus, στο "κακο" ηχητικο χωρο του αντιπροσωπου και παίζοντας μερικά κομματια που ακούω συχνα, μου αρεσαν αρκετά, η διαφορά ήταν αισθητη απο τις πρωτες νοτες και το μπασο τους μου φανηκε πολυ λιγοτερο απο αυτο που ακουω εγω συνηθως απο τα δικα μου ηχεια στον δικο μου χωρο. Τα δικα μου ηχεια αυτη τη στιγμη ειναι τοποθετημενα γυρω στους 30 ποντους απο τον τοιχο.

Eκτός απο τα τμ σημαντικό ρόλο παίζει και η τοποθέτηση καθώς και η συμπεριφορά του χώρου.

Πρέπει να δοκιμάσεις, αλλιώς δύσκολα θα βγάλεις άκρη.

Για πόσα τμ μιλάμε?

πρεπει να ειναι απο τα μακροβιοτερα ηχεια της αγορας (χωρις ενδιαμεσες εκδοσεις.....ξερετε ΜΚΙ,ΙΙ,κλπ),τα ειχα ακουσει ακριβως πριν 10 χρονια,τον Φεβρουαριο του 2002 στην Ηχοεκφραση σε μεγαλο χωρο και μου εκανε εντυπωση πως γεμιζε το χωρο (οδηγηση απο ενισχυτη Musical Fidelity A3).Νομιζω θα πεσουν μεγαλα για τον χωρο 3,5χ3,5,το λεει αλλωστε και το σαιτ της εταιρειας στο τελος της παρακατω σελιδας..."Σας προτείνουμε μια αίθουσα ακρόασης με χωρητικότητα έως και 75 ³"

http://www.chario.it/obj_attach/1286351750475882.pdf

3,5*3,5*3= 37 μ3,μαλλον λιγα

Last edited:
ναι θα πεσουν μεγαλα, το ηχειο οταν οδηγειται σωστα, οσο ανεβαινουν οι σταθμες το μπασσο γινεται τεραστιο.

οσον αφορα το μοντελο, σιωπηλα το 2006 εγιναν καποιες αλλαγες στο υλικο του γουφερ.