Chasing the Dragon

Magellan

Banned
28 July 2006
19,083
Εν πλώ
Ο γνωστός reviewer και μηχανικός ήχου Mike Valentine ολοκλήρωσε ένα διετές ταξίδι ηχογραφήσεων
ακουστικών οργάνων από ολόκληρο τον κόσμο.
Σε μερικές από τις ηχογραφήσεις του χρησιμοποίησε λαμπάτα μικρόφωνα πεντηκονταετίας(!) σε διάταξη Decca Tree
και το γεγονός καταγράφηκε στο ψηφιακό recorder VI της Nagra.

H τελική μίξη των κομματιών έγινε σε μια αναλογική κονσόλα 25 ετών της Neve
και το mastering στο υπερσύγχρονο στούντιο Blue Pro Mastering στο Λονδίνο, φυσικά με ψηφιακά μηχανήματα.

Το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας λέγεται πως είναι απλά εξαιρετικό!

View attachment 93456

http://www.chasingthedragon.co.uk/index.html

Εξαιρετικά ενδιαφέρον!
Απ' ότι φαίνεται πρόκειται για μιά σειρά πειραματισμών του ηχολήπτη-παραγωγού με πολλές και διαφορετικές τεχνικές λήψης μικροφώνων για στερεοφωνική ηχογράφηση. Η χαρά του ηχολήπτη θα έλεγα, που δεν έχει πάντα την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να εργαστεί ή να πειραματιστεί, όπως θέλει.

Αξιοσημείωτα:
-Η μινιμαλιστική προσέγγιση.

-Ο συνδυασμός κλασσικών (vintage) λαμπάτων μικροφώνων με το ψηφιακό μαγνητόφωνο της Nagra. Τα μικρόφωνα αυτά δεν είναι ουδέτερα. Έχουν μάλλον ζεστό χαρακτήρα και σε συνδυασμό με το ψηφιακό έρχονται στα ίσα τους.

-Η χρήση των καλωδίων της Vovox. Χρησιμοποιούνται καλά επαγγελματικά καλώδια. Δεν είναι φτηνά, αλλά καμμία σχέση με τα εξωφρενικά κόστη του κόσμου του Hi-End.

-Η χρήση των κλασσικών ακουστικών (!) της Sennheiser 600 για monitoring.

-Η εκτεταμένη χρήση του δέντρου της Decca (Decca Tree). Αυτό το αξεσουάρ στήριξης μικροφώνων σε διάταξη Τ δίνει μία πλουσιώτατη σε πλάτος και βάθος στερεοφωνική εικόνα. Κοστίζει κάπου ενάμιση χιλιάρικο και κάτι. Και το έχω στα δικά μου υπ' όψιν. Το κακό είναι που θέλει δύο άτομα για να το στήσουν.

-Ο ηχολήπτης-παραγωγός έχει δημιουργήσει ένα Hi-End φορητό Studio ηχογραφήσεων, που αποτελεί υπόδειγμα για όσους ασχολούνται μ' αυτή τη δουλειά.

Αυτό το δισκάκι σίγουρα πρέπει να το βρώ!

Υ.Γ. Αν προσέξουμε τις φωτογραφίες που παρέχονται από τις ηχογραφήσεις, θα δούμε ότι κατά κανόνα τα τα μικρόφωνα τοποθετούνται σε ύψος 1-2 μέτρα πάνω από τη μουσική σκηνή και τα δρώμενα. Αυτός είναι και ο κλασσικός τρόπος τοποθέτησης μικροφώνων.
Μ' αυτό το δεδομένο μπορεί να μου εξηγήσει κανείς που βρίσκουν διάφοροι γνωστοί reviewers τις διαφορές στο ύψος της μουσικής σκηνής που ανακαλύπτουν, όταν εκθειάζουν μία συσκευή για τη στερεοφωνική της εικόνα; :rolleyes:

Αυτό το δισκάκι σίγουρα πρέπει να το βρώ!

Μπορείς να του το παραγγείλεις Μιχάλη..Με πληρωμή σε paypal.
Στείλε του email να σου δώσει πληροφορίες.

Οπως καταλαβαίνεις έχω προχωρήσει στην διαδικασία αγοράς!

Last edited:
Μ' αυτό το δεδομένο μπορεί να μου εξηγήσει κανείς που βρίσκουν διάφοροι γνωστοί reviewers τις διαφορές στο ύψος της μουσικής σκηνής που ανακαλύπτουν, όταν εκθειάζουν μία συσκευή για τη στερεοφωνική της εικόνα; :rolleyes:

'Ελα μου ντε! Πάντα είχα αυτή την απορία!

Οι μονάδες κυρίως σε συνδυασμό με την συνολική κατασκευή ενός ηχείου(και το στήσιμο σε δεδομένο χώρο εννοέιται),στήνουν διαφορετικές σκηνές.

Αλλο άνοιγμα,αέρα,ανάλυση κι εικόνα δημιουργεί π.χ ένα τουίτερ της πλάκας,άλλο ένα απλά αξιοπρεπές κι άλλο ένα ζευγάρι των 700 ευρό.

Last edited:
Και για να συνεχίσω το off-topic (συγγνώμη διαχειριστές), διαβαστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Atkinson σχετικά με τεχνικές ηχοληψίας και την επίπτωσή τους στη σκηνή και στις 3 διαστάσεις αυτής. Πολύ πολύ ενδιαφέρον.

http://www.stereophile.com/asweseeit/390awsi/index.html

επίσης ενδιαφέρον το άρθρο που περιγράφει το imaging τεστ LDR

http://www.stereophile.com/features/772

.............

Υ.Γ. Αν προσέξουμε τις φωτογραφίες που παρέχονται από τις ηχογραφήσεις, θα δούμε ότι κατά κανόνα τα τα μικρόφωνα τοποθετούνται σε ύψος 1-2 μέτρα πάνω από τη μουσική σκηνή και τα δρώμενα. Αυτός είναι και ο κλασσικός τρόπος τοποθέτησης μικροφώνων.
Πρώτον, όλες οι ηχογραφήσεις δεν γίνονται έτσι και δεύτερον, εγώ που ακούω ΚΑΙ τις διαφορές στο ύψος της σκηνής, δεν τις ακούω γιατί τις φαντάζομαι, αλλά γιατί υπάρχουν και της αναπαράγει το σύστημά μου. [Έχουμε συζητήσει παλαιότερα το θέμα του ύψους της στερεοφωνικής εικόνας και είμαι ένας από τους λίγους που υποστηρίζει την ύπαρξή της.] Λ.Σ.

Πρώτον, όλες οι ηχογραφήσεις δεν γίνονται έτσι και δεύτερον, εγώ που ακούω ΚΑΙ τις διαφορές στο ύψος της σκηνής, δεν τις ακούω γιατί τις φαντάζομαι, αλλά γιατί υπάρχουν και της αναπαράγει το σύστημά μου. [Έχουμε συζητήσει παλαιότερα το θέμα του ύψους της στερεοφωνικής εικόνας και είμαι ένας από τους λίγους που υποστηρίζει την ύπαρξή της.] Λ.Σ.
Οι μέθοδοι ηχογράφησης που βλέπουμε στις σχετικές φωτογραφίες είναι ακριβώς αυτοί εφαρμόζονται στις ηχογραφήσεις κλασσικής και ακουστικής μουσικής, όπου λαμβάνουμε και το χώρο (εννοείται πως δεν αναφέρομαι στο close miking). Είναι ακριβώς οι τεχνικές που αναφέρονται πάγια σ' όλη τη διεθνή βιβλιογραφία.

Η τυπική προσέγγιση του ηχολήπτη για ηχογράφηση κλασσικής και ζωντανής ακουστικής μουσικής είναι:
Τοποθέτηση ενός ζεύγους μικροφώνων σε στρατηγικό σημείο στο χώρο με διάταξη που ακολουθεί μία από τις κλασσικές λήψεις stereo συν κάποια επί μέρους επιβοηθητικά μικρόφωνα για τη λήψη ομάδων ή συγκεκριμένων οργάνων.

Σε ποιά τεχνική ηχογράφησης αναφέρεσαι;

-Δεν αμφισβητώ ότι ακούς -και όχι μόνο εσύ προσωπικά- "ύψος" από το σύστημα αναπαραγωγής σου, πιστεύω όμως ότι πρόκειται για ψευδαίσθηση που δημιουργούν οι συσκευές αναπαραγωγής και όχι για απεικόνιση της πραγματικότητας, του πραγματικού ηχητικού γεγονότος που έλαβε χώρα. Διότι απλούστατα οι τεχνικές Stereo ηχογράφησης που έχουμε στη διάθεση μας δεν το δίνουν.

Εάν πρόκειται για πολυκάναλη ηχογράφηση και αναπαραγωγή (όχι για Home Cinema βέβαια) και όχι για δικάναλη τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά τότε πρόκειται πλέον για άλλο θέμα...

Από το λινκ που έδωσα πιο πάνω:

"Although many audiophiles would insist that their systems do reproduce a sense of height, when I have experienced image height, it has nearly always turned out to be spurious, due to system flaws. The fundamental problem is, you see, that nearly all the microphone techniques recording engineers use to record music are incapable of capturing any height information."

Δεν αμφιβητείται ότι ένα σύστημα μπορεί να δώσει τη ψευδαίσθηση του ύψους της ηχητικής πηγής (άλλωστε κάτι τέτοιο περιλαμβάνεται στο τεστ LEDR). Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των τεχνικών stereo ηχογράφησης, όπως καλύτερα ξέρει ο sonus naturalis, ΔΕΝ μπορούν να "αποτυπώσουν" τέτοια χωρική πληροφορία. Το ίδιο ισχύει και για "αποτύπωση" σκηνής που εκτείνεται αριστερά του αριστερού και δεξιά του δεξιού ηχείου.

Μα ρε παιδιά τι συζητάμε τώρα;Το ύψος είναι το θέμα;

Μήπως συνολικά η στέρεο τεχνολογία(εγγραφή κι αναπαραγωγή) μια ψευδαίσθηση και μάλιστα χονδροειδής δεν είναι;

Ψευδαίσθηση και μάλιστα αρχαία,όσο κι οι ενισχυτές και τα ηχεία μας...

Ποιά είναι η ουσιαστική εξέλιξη τους εδώ και σχεδόν ένα αιώνα;

Τα έχουμε χιλιοσυζητήσει.

Re: Απάντηση: Chasing the Dragon

Μα ρε παιδιά τι συζητάμε τώρα;Το ύψος είναι το θέμα;

Μήπως συνολικά η στέρεο τεχνολογία(εγγραφή κι αναπαραγωγή) μια ψευδαίσθηση και μάλιστα χονδροειδής δεν είναι;

Ψευδαίσθηση και μάλιστα αρχαία,όσο κι οι ενισχυτές και τα ηχεία μας...

Ποιά είναι η ουσιαστική εξέλιξη τους εδώ και σχεδόν ένα αιώνα;

Τα έχουμε χιλιοσυζητήσει.

Μην τα ισοπεδώνεις βρε Dipie, τεράστιες είναι οι εξελίξεις και στην ηχοληψία/παραγωγή και στην αναπαραγωγή, αν είναι δυνατόν.

Μιλάω για την αρχαία αυτή τεχνολογία,αυτή καθ' αυτή κι όχι για επιμέρους βελτιώσεις και μπαλώματα στην ήδη υπάρχουσα ούτε κάν ικανοποιητική αρχαία.

Για να μην είμαι εντελώς άδικος,στους ενισχυτές υπήρξε η πραγματική βελτίωση των ψηφιακών,που βοήθησε να πάρουν πιό φθηνό-ποιοτικό ήχο και στιβαρή οδήγηση κι οι...πληβείοι.

Για τα υπόλοιπα δεν παίρνω τίποτα πίσω.

Η στέρεο τεχνολογία συνολικά,πως να το κάνουμε ανήκει στο απώτατο παρελθόν.

Επειδή ο κλάδος της μουσικής αναπαραγωγής φθίνει συνεχώς και δεν υπάρχουν σημαντικά κονδύλια για έρευνα κι ανάπτυξη νέων τεχνολογιών,συντηρείται κι ανακυκλώνεται έξυπνα η αρχαία κι αναποτελεσματική αυτή τεχνολογία απο τις μεγάλες πολυεθνικές.

Last edited:
τείνω να συμφωνήσω με τον Διονύση.
Επί σχεδόν 60-70 χρόνια αρμέγουν την ίδια χρυσή κότα....

Βρε σεις, ενα δισκάκι είπα να παρουσιάσω που είχε
μια διαφορετική προσέγγυση στον τρόπο που ηχογραφήθηκε! :smash:

Μην το κάνουμε θέμα για κόντρα...Αμα με το καλό έρθει η παραγγελία
θα σας πω και πως ακούγεται..

Βρε σεις, ενα δισκάκι είπα να παρουσιάσω που είχε
μια διαφορετική προσέγγυση στον τρόπο που ηχογραφήθηκε! :smash:

Μην το κάνουμε θέμα για κόντρα...Αμα με το καλό έρθει η παραγγελία
θα σας πω και πως ακούγεται..

αμάν πιά, ούτε κουβέντα να πούμε.
Πάντως το κομμάτι του Widor πολύ θα ήθελα να το ακούσω να δώ τι πουλιά πιάσανε

θα σε πω εντός της ημέρας, γιατί είδα βιαστικά το βιβλιαράκι στο κινητό μόνο