χειροποίητα ηχεία

mikah

New member
6 November 2008
58
Ηράκλειο Κρήτης
Καλημέρα σε όλους!
Νέος στο forum, με μουσικές ανησυχίες όπως όλοι σε αυτό τον ιστότοπο. Διαβάζοντας αρκετά threads διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλά άτομα με πάρα πολλές γνώσεις, ερασιτέχνες και μή και πραγματικά έχω μείνει έκπληκτος! Το γνωστικό πεδίο είναι πολύ υψηλό και για ένα άτομο σαν κι εμένα που δε γνωρίζω και πολλά από ηχητικά θέματα, το forum είναι ανοιχτό βιβλίο.
Στα διαταύτα,
Είδα κάτι ιδιοκατασκευές (ηχεία) από τους συμforumίτες και έπαθα την πλάκα μου! Και μιάς και έχω το μεράκι λέω να ξεκινήσω και γω το δικό μου project.
H ερώτηση ίσως να είναι λίγο παιδαριώδης αλλά έχω αυτή την απορία. Οι μονάδες των ηχείων, είναι αυτοκινήτου? Ένα καλό δίδρομο ή και τρίδρομο σετ αυτοκινήτου θα δούλευε σωστά? Χωρίς να βάλουμε τον παράγοντα ότι εγώ μπορεί να το στήσω λάθος, δλδ από άποψης υλικών της μονάδας/ων υστερούν σε σχέση με τα οικιακά? Επειδή σίγουρα είναι κατασκευασμένα με το σκεπτικό ότι προορίζονται για αυτοκίνητο, θα είναι πρόβλημα να τα χρησιμοποιήσω για οικιακή χρήση?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 
συνηθως τα αυτοκινητου ειναι 4 ωμ ενω τα σπιτικα 8 ωμ !

αυτο σημαινει οτι ΙΣΩΣ ... χρειαστεις ενυσχητη πιο δυνατο απο αυτον που εχεις ...


η γνωμη μου να αγορασεις μεγαφωνα για σπιτι και με ενα ηχειο 2 δρομων εισαι οκ !
κοιτα και τις κατασκευες των παιδιων και αντιγραψες τες !
 
Re: Απάντηση: χειροποίητα ηχεία

η γνωμη μου να αγορασεις μεγαφωνα για σπιτι και με ενα ηχειο 2 δρομων εισαι οκ !

Το θέμα είναι ότι ηχεία αυτοκινήτου βρίσκω πολύ εύκολα σε προσιτή τιμή και εξαιρετικής ποιότητας, οπότε είναι ευκολότερη η όλη διαδικασία.

Έχω τον RXV-630 της Yamaha, δίνει 75W RMS.
Λοιπόν έχει ένα διακόπτη στο πίσω μέρος "impendance selector", με 2 επιλογές:

1)
MAIN A or B: 4ohm
MAIN A+B: 8ohm
Centre, RC και Rear: 6ohm

2)
MAIN A or B: 8ohm
MAIN A+B: 16ohm
Centre, RC και Rear: 8ohm


Oπότε με ενδιαφέρει η 1η επιλογή, Α or Β (4ohm), σωστά?
 
Έχω τα Wharfedale Diamond 8.4 (τα οποία είναι 6ohm), κάτι παλιά Bose (δε θυμάμαι μοντέλο, αλλά πρέπει να είναι δεκαετίας) για περιφεριακά και ένα sub Υamaha YST-SW205.
Μουσική ακούω σε stereo λειτουργία (μόνο από wharfedale), ενώ ταινίες παίζει όλο το ηχοσύστημα αρκετά ικανοποιητικά.

Βέβαια ψήνομαι να πάρω κανένα 2κάναλο τελικό (rotel ίσως), αλλά αργότερα.

Δλδ οι μονάδες αυτοκινήτου οι οποίες είναι (οι περισσότερες) στα 4ohm, θα πρέπει να οδηγηθούν από την 1η επιλογή (4οhm) και τα wharfedale από την 2η (8ohm). Όμως τα τελευταία είναι 6ohm, τί πρόβλημα θα έχω?
 
αφού έχεις ΗΧΕΙΑ τότε μπορείς να πειραματιστής με τα μεγάφωνα
αυτοκινήτου. Έτσι και αλλιώς από ότι είπες τα βρίσκεις σε χαμηλή τιμή
οπότε αν δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα δεν θα χάσεις και πολλά
 
Είπα να επιλέξω ηχεία αυτοκινήτου γιατί εκτός του ότι βρίσκεις αξιόλογες μονάδες σε καλή τιμή, πάνε πακέτο με το crossover τους. Επειδή δεν γνωρίζω πώς να κροσσάρω μεμονωμένες μονάδες, προτιμώ να πάρω έτοιμο σετ.
Εσείς τί λέτε?
 
δεν εχει σημασία η ονομαστική τιμή της σύνθετης αντίστασης των ηχείων αλλά η ελάχιστη τιμή της, εκει ειναι που θα ζοριστεί ο ενισχυτής, καθώς και στα σημεία που η σύνθετη αντίσταση παρουσιάζει εντονες κλίσεις/διακυμάνσεις δηλαδη έντονα χωρητική ή επαγωγική συμπεριφορά. Ενα ηχείο με ονομαστική 6ohm κατά πασα πιθανότητα φοράει 4ωμες μονάδες, οπως παρα πολλά ηχεία του εμπορίου, παρά το ότι αναγράφουν 6 η 8 ohm ως ονομαστική. Τα bw601 μου αναγραφουν 8ohm nominal impedance αλλα φοράνε 4ωμα woofer. Η ελαχιστη εμπεδηση εινια κοντά στα 3ohm κοντα στα 150-200Ηζ (περιπου, δεν εχω μπροστα μου την μετρηση) αλλά εφόσον η καμπυλη στο μεγαλυτερο μερος του φασματος ανεβαινει πανω απο τα 8 ohm ο κατασκευαστής μπορει να βαφτίσει το προιόν όσα ohm θελει ( δεν ξερω αν υπαρχει και καποια τυποποιημενη μεθοδος για τον χαρακτηρισμο)

Σιγουρα εδω εφοσον μιλαμε για κατασκευη με μονάδες αυτοκινήτου, θα πρεπει ο ενισχυτης να μπορει να οδηγεί "4ohm" ηχεία, κατι που θα πρεπει κατα την γνωμη μου να ισχυει παντα, ακομα και οταν τα ηχεια μας ειναι "8ohm"

Οσο για την ποιοτητα των υλικών, υπάρχουν σετάκια παρα πολυ αξιόλογα (βλεπε focal), τα οποια εχουν επι πλεον και την ευκολία ρυθμισης της σταθμης των υψηλών, κατι που στους λατρεις του home audio αποτελεί πονοκέφαλος. Σε ποια μάρκα εχεις πρόσβαση για χαμηλές τιμές? αν δεν θες να πεις δημόσια στειλε pm


Οσον αφορα στις ρυθμισεις του ενισχυτη, πολλοι ενισχυτές στην θέση 4ohm προσθέτουν (αν κανω λαθος ενισχυτάκηδες please διορθώστε με) στην εξοδό τους συμπληρωματικά μια αντισταση ώστε συνολικα να βλεπουν 8ohm οταν τους εχεις συνδέσει 4ωμα ηχεία για να δουλευουν πιο σωστά, αυτό όμως εχει διαφορες επιπτωσεις στην ποιοτητα του ηχου οπότε υπάρχει ενα θεμα εκεί. Τα 6ωμα μαλλον πρεπει να τα εχεις στην θεση 4οημ του ενισχυτή αλλά εγω θα επαιρνα την ευθυνη να τα εβαζα στα 8. ουτως η αλλως κανενα δεν ειναι ακριβως 8...
 
Είπα να επιλέξω ηχεία αυτοκινήτου γιατί εκτός του ότι βρίσκεις αξιόλογες μονάδες σε καλή τιμή, πάνε πακέτο με το crossover τους. Επειδή δεν γνωρίζω πώς να κροσσάρω μεμονωμένες μονάδες, προτιμώ να πάρω έτοιμο σετ.
Εσείς τί λέτε?

εξαρτάται απο την μάρκα.
 
Ναι ο ενισχυτής μου κατεβαίνει στα 4οhm. Αλλά άλλο ο ψηφιακός και άλλο ένας δικάναλος στέρεο.

Από ηχεία έχω μια προτίμηση στα σκανδιναβικά, DLS, Peerless, αλλά και για focal δε λέω όχι, αλλά τα 3δρομά της είναι πανάκριβα σε αντίθεση με της DLS. Mάλλον σε 2δρομο θα καταλήξω. μην κλαίω και τα λεφτά μου και αν πάει καλά, θα ανέβω κι άλλο

(DLS UP6i, Peerless Vline A1620, Focal 165 KF)
 
Αν ο ενισχυτής σου είναι με τρανζίστορ, που μάλλον είναι, βάλε ότι "Ωμ" ηχείο θέλεις σε όποια έξοδο σου κάνει κέφι.
Αν δεν τα "σηκώνει" (πολύ λίγα Ωμ) θα παραμορφώνει σε μεγάλες στάθμες.
Αν παραείναι τα Ωμ πολλά για το συγκεκριμένο μηχάνημα, απλώς θα βγάζει λιγότερη ισχύ.

Τώρα γιατί έχει αυτές τις επιλογές, αν δεν δούμε κύκλωμα δεν μπορούμε να ξέρουμε. Δοκίμασε τις διαθέσιμες εξόδους και δες που παίζει καλύτερα.
Μην διαλέξεις μεγάφωνα-ηχεία με κριτήριο την ονομαστική τους αντίσταση, αγνόησέ τη, μιας και θα αγοράσεις και το κρος απ ότι διάβασα, δεν θα το κάνεις εσύ.

Γενικά ισχύει- όπως έγραψε και ο johnjohn: Πολλά Ωμ -> λιγότερα βαττ, λιγότερες απαιτήσεις από τον ενισχυτή σε ΜΕΓΑΛΕΣ στάθμες. Λίγα Ωμ το αντίθετο.

Σε καθημερινή, λογική χρήση δεν υπάρχει εμπορικός ενισχυτής που να τον προβληματίζουν τα συνήθη εμπορικά ηχεία. Εκτός αν κάνεις 12άωρα πάρτι με το volume τέρμα.
 
Last edited:
γραφω ενα pm που εστειλα στον mikah και δημόσια, ελαχιστα τροποποιημένο, ετσι για τροφή στην κουβέντα:


κοίταξε το θεμα του cross ειναι τεράστιο. Αυτο καθορίζει σε παρα πολυ μεγαλο βαθμο τον ηχητικό χαρακτήρα και για να αποδωσει τα μέγιστα πρέπει να ειναι σχεδιασμένο με βάση τις θέσεις των μονάδων στο συγκεκριμένο κουτί.

Ενα θέμα ειναι το σχήμα της καμπυλης της απόκρισης συχνότητας απο πλευράς πλάτους. Αυτο καθορίζει την τονική ισορροπία (μπασα, μεσαία, πριμα, να μην προβάλλονται μα ουτε και να λειπουν καποιες συχνότητες - δυστυχώς αυτό ειναι σε συνάρτηση με την επίδραση του συγκεκριμένου χώρου που θα παίξουν). Η καμπυλη του πλάτους (με δεδομενες τις αποκρίσεις των μονάδων στο συγκεκριμένο κουτί) διαμορφώνεται απο το cross.

Ενα δευτερο θέμα είναι οι φάσεις. Το ταίριασμα των φάσεων των μονάδων στην περιοχή cross. Με απλά λόγια το woofer και το tweeter στην μεσαία περιοχή συχνοτήτων, εκει δηλαδή που εκπέμπουν και τα δύο, θα πρέπει να εκπέμπουν "ταυτόχρονα" (αλλιώς καταστρέφεται η στερεοφωνική εικονα και η ακριβεια στις θέσεις των οργάνων). Οι πυκνωτές και τα πηνία επιδρούν με τον τρόπο τους στην φαση του σήματος. Επισης οι σχετικές θέσεις των ακουστικών κέντρων (φαντάσου ότι ο ήχος θεωρούμε ότι εκπέμπεται από ένα μόνο σημείο του μεγαφώνου) των δυο μονάδων έχουν διαφορετική απόσταση (το woofer εινια πιο μακριά μας από ότι ειναι το tweeter ) και συνεπώς αν εφαρμόζαμε ταυτόχρονα το ιδιο σήμα σε woofer & tweeter o ηχος απο το woofer θα εφτανε λίγο αργότερα στα αυτιά μας, πραγμα που θολώνει τον ήχο στις μεσαίες και χαλάει την εικόνα. Το cross καλείται να εξισώσει αυτες τις χρονικές διαφορες, εκμεταλλευόμενο την ιδιότητα των πηνίων και των πυκνωτών να μεταβάλλουν την φάση του ρευματος που τα διαρρέει. Ειναι σαν να μεταβάλλεις την σχετική θέση των μονάδων στον κάθετο στην μπάφλα άξονα προσπαθώντας να φέρεις τα ακουστικά κέντρα σε συμφωνία.

Αρα το κρος πρεπει να ειναι σχεδιασμένο πάνω στο συγκεκριμένο κουτί. Αυτο δεν σημαίνει οτι βιδώνοντας ενα ετοιμο σετακι σε ενα κουτι ότι δεν θα παίξει. Αν ο σχεδιαστής εχει φτιαξει το cross εχοντας τις μονάδες flush mounted, και φτιαξεις κι εσυ το κουτί σου με το ιδιο σκεπτικό, θα εισαι μέσα. Το θέμα ειναι πως εχει σχεδιαστεί το cross. Και σιγουρα σε ενα φτηνό σετ ηχείων αυτοκινήτου δεν ξέρω αν εχει νόημα να μπει ο κατασκευαστης σε τετοια φασαρία την στιγμή που το σετ προορίζεται για τοποθέτηση όχι σε μπάφλα ηχείου αλλά σε πόρτα αυτοκινήτου οπου οι αποστασεις tweeter-ακροατή και woofer ακροατή κατα πασα πιθανότητα θα ειναι ανισες αλλά και διαφορετικές απο αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο. Και δεδομένων των εντονων ανακλάσεων της καμπινας ενος αυτοκινήτου το πρόβλημα γινεται ακομα πιο πολυπλοκο


Με το μάτι, το μονο που μπορεις να καταλάβεις για το cross ειναι η τάξη του (πχ ενα πηνίο κι ενας πυκνωτης σημαίνει πρωτη ταξη και καλό ειναι να προτιμήσεις κατι σε 2η τάξη) και η ποιότητα των υλικών. Προτιμώνται οι πλαστικοι πυκνωτες αντι για τους ηλεκτρολυτικους, οπως και τα πηνία αέρος αντι για τα πυρηνάτα, κατι που ομως δεν θα βρείς σε κρος αυτοκινήτου (τα πηνια αέρος εννοω) λόγω μεγάλου όγκου.

Αν θες να πειραματιστείς, μπορεις να ακολουθησεις την σκεψη που εκανες, δηλαδη να παρεις σετ αυτοκινητου και μετα να παιξεις με το cross (εχοντας παντα την καβάτζα του εργοστασιακου κρος).

Αν θες απλά να βιδώσεις κάτι και να παίξει με την μία, μπορεις να ρίξεις μια ματια στα κιτ του Μανώλη που "φοράνε" μονάδες seas και εχουν σχεδιαστεί με υπερ-επαγγελματικό τρόπο.

Επισης αν δεν βρεις αυτο που ζητάς στα κιτ της MTZ μπορεις να υλοποιήσεις ετοιμα σχέδια απο DIY-ers που πραγματικά ξέρουν τι τους γίνεται όπως είναι ο

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm


και ο

http://www.zaphaudio.com/
 
Πολλά Ωμ -> λιγότερα βαττ, λιγότερες απαιτήσεις από τον ενισχυτή σε ΜΕΓΑΛΕΣ στάθμες. Λίγα Ωμ το αντίθετο.

Κωνσταντίνε κάτσε γιατί σε ψιλοέχασα, εννοείς ότι όσο μικρότερη είναι η ονομαστική αντίσταση των ηχείων, τόσο δυσκολεύεται ο ενισχυτής?

Επειδή είμαι νέος στο χώρο και δε γνωρίζω πολλά πράματα και το θέμα του cross είναι τεράστιο, θα περιμένω να μαζέψω πληροφορίες (JohnJohn χίλια ευχαριστώ για τα links, καταπληκτικά) για να φτιάξω δικό μου, αφού αυτά των αυτοκινήτων δεν είναι σχεδιασμένα flush mount. Επίσης επειδή δε θέλω ο κόπος μου να πάει χαμένος (...να φτιάξω καμιά πατάτα), θα περιμένω μέχρι το καλοκαίρι που θα έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο (φοιτητής γαρ), να μαζέψω όσο περισσότερες πληροφορίες μπορώ, να μάθω 5 πράματα, να φτιάξω κάτι αξιοπρεπές.
Μέχρι τότε θα σας παρακολουθώ ανελλιπώς! Κeep up the good work!