ΧΕΡΙΑΣΜΕΝΑ VS ΑΧΕΡΙΑΣΤΑ(DACs).Απο μεταφορά.

Status
Not open for further replies.
Re: HEGEL DAC - HD10

Μήτσο....
1. Δεν ξέρω πολλές τηλεοράσεις που μαζί σου δίνουν και ένα ραδιόφωνο και ένα ενσωματωμένο cdplayer ή έναν τελικό ενισχυτή που αν θες τον χρησιμοποιείς. Δεν μιλάμε γιά δυνατότητα σύνδεσης (scart). Εντάξει και μαζί με τις balanced έχουν και rca γιά ... ανθρώπους.
2. Πιθανότατα επειδή έχουν μεγαλύτερη έξοδο. Γιά σπιτική χρήση είναι άχρηστα.
4. Δεν το είπα γιά το hegel. Γιά το bench το είπα.

Γενικεύω μόνο όταν υπάρχει λόγος. Πάντα η αρχή μου ήταν ότι μπορείς γιά κάθε configuration να πετύχεις ηχητικά το ίδιο αποτέλεσμα με λιγότερα χρήματα. Και αν δεν μπορείς, έστω να το προσπαθήσεις. Τις αρχές μου τις ξέρεις.
Και φυσικά ΠΟΤΕ δεν κοιτώ μηχάνημα.
Αν ήταν έτσι θα είχα barbie με κουμπιά....
 
Απάντηση: HEGEL DAC - HD10

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Μπάρμπι ε????????
Μήτσε, θεωρητικά το DIY οφείλει να παίζει καλύτερα στα ίδια χρήματα μιας και υποτίθεται γλιτώνεις κάποια (έως πολλά έξοδα - μην τα αναφέρω).
Τα ελάχιστα DIY που έχω ακούσει (και μιλώ για ενισχυτές και ηχεία) ήταν πολύ ακριβά για αυτό που πρσέφεραν.
Φυσικά, καθένας επιλέγει αυτό που του αρέσει.
(Και φυσικά δεν υπάρχει καμία μα καμία μομφή στους DIYδες)
Με κάποιους που βγάζουν μαύρα χρήματα έχω.
 
Re: HEGEL DAC - HD10

δεν είναι απαραίτητο πάντα κάποιος να βγάζει μαύρα χρήματα.
Μπορεί και να εξοικονομεί χρήματα, βρίσκοντας στο σωστό μέρος πιό αξιοπρεπείς και ...μάλλον άγνωστες συσκευές.

Και να σου πω, γιά φαντάσου, εγώ με την λίγη μου ενασχόληση έχω βρεί 5 άκρες και λύσεις γιά να "βελτιωθούν" κάποια πράγματα ή γιά να ξέρω αν αυτό που μου προσφέρεται αξίζει ή όχι.
Όλος αυτός ο χρόνος και η φαιά ουσία που αναλώθηκε δεν πρέπει κάπως να αποσβεστεί?
Φαντάσου κάποιον που το έκανε σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Σήμερα ήρθε κάποιος στο γραφείο και με ρώτησε μερικά πράγματα γιά μια υπόθεσή του. Εψαξα σε μερικούς φακέλους, στο διαδίκτυο σε πηγές μου και του έδωσα δυό τρείς απαντήσεις χωρίς να σκεφτώ και πολύ. Για μένα δεν ήταν ούτε κόπος, ούτε με απασχόλησε ιδιαίτερα από τη δουλειά μου. Όμως εκείνος ενθουσιάστηκε και έλυσε το πρόβλημά του. Επέμενε να πληρώσει. Είχε γλυτώσει χρήματα. Ετσι ένοιωθε. Εγώ νόμιζα ότι έκλεβα εκκλησία.
Κι όμως γιά αυτό που κάνω ξόδεψα 25 χρόνια σε θρανία.
Κάποιος θα μπορούσε να πεί ότι βγάζω μαύρο χρήμα, κάποιος ότι είμαι κορόιδο ή κάποιος ότι κάνω τη δουλειά μου απλά....Κάποιος γλυτώνει 500 και κάποιος θεωρεί ότι αν πάρει 50 γιά μιά φράση ότι κλέβει....
 
Re: HEGEL DAC - HD10

και να δώσω και ένα άλλο παράδειγμα....
σχετικό

πες ότι εγώ φτιάχνω μιά κατασκευή.
Και έχει κάπου μια δυσκολία.
Θα πλακωθώ στο internet θα ρωτήσω εδώ τα παιδιά να μου δώσουν λύση.
Που σίγουρα θα την βρώ τσάμπα.
αντίστοιχα μπορεί να ψάχνω σε ξένα φόρα μήνες.
Μπορεί να μην βρώ τη λύση πουθενά και να "κρεμάσω" επένδυση 500 ευρώ επειδή είμαι ασχετος.
Αν βρώ κάποιον να με βοηθήσει μπορεί να νοιώσω ότι πρέπει να του δώσω και κάτι. Ή και να το ζητήσει θα το θεωρήσω εύλογο.
Πχ όταν έφτιαξα τα ηχεία μου. Τον επιπλοποιό τον κυνηγούσα. Του είχα γίνει τσιμπούρι. Με έβλεπε σαν αγγαρεία. Κάποτε έκανε ό,τι του ζήτησα. Του πλήρωσα 40 ευρώ και δεν ήθελε να τα πάρει.
Ήξερα πολύ καλά ότι αν παράγγελνα αλλού τα ξύλα κλπ θα έδινα και 200 και 300 ευρώ....

Παρένθεση τέλος.
 
Re: HEGEL DAC - HD10

Όποτε βλέπω να ξανανάβει αυτή η ατέρμονη διαμάχη ανάμεσα σε ντιούηδες και αγοραστές έτοιμων μηχανημάτων θυμάμαι τον πεθερό μου, ο οποίος αντιπαθεί τα εστιατόρια, ταβέρνες και κάθε είδους έτοιμο φαγητό. Κάθε φορά που τον τραβάμε για φαγητό έξω αρχίζει τη μουρμούρα: "και τι ακριβό που είναι το κρέας, στο χασάπη κάνει 8 ευρώ το κιλό, εδώ κάνει 8 ευρώ η μιά μπριζόλα, και σιγά την τέχνη, και γω μπορώ να το μαγειρέψω αυτό και καλύτερα" κλπ, κλπ. Αυτή ακριβώς είναι και η λογική κάποιων ντιούηδων: ξεχνάνε ότι ο κατασκευαστής δεν κατασκευάζει για την πλάκα του, αλλά για να κερδίσει χρήματα και να ζήσει. Έχει πάγια έξοδα που πρέπει να καλυφθούν, προσωπικό που πρέπει να πληρωθεί, φόρους να πληρώσει, και, και,και...Όσο για το σιγά την τέχνη, εντάξει, και γω μπορώ να ψήσω πέντε μπριζόλες αξιοπρεπώς, αλλά δε μπορώ να ψήσω για ένα ολόκληρο μαγαζί και νάναι όλες το ίδιο καλά ψημένες μη δυσαρεστηθεί κάνας πελάτης...Ναι, πολλοί ντιούηδες μπορούν να κάνουν μετατροπές σε ένα ντακ από την Κίνα. Μπορούν όμως να το κάνουν αυτό το ίδιο ντακ επί δέκα; Ίδιο κι απαράλλαχτο; και να εγγυηθούν ότι δε θα χαλάσει για τα επόμενα δύο χρόνια; Μήπως, λέω μήπως, για αυτό το λόγο η Benchmark και η κάθε Benchmark δεν πειράζει κάποια ξεπερασμένα εξαρτήματα στα μηχανήματά της; Τέλος όλοι ορκίζονται ότι το δικό τους μηχάνημα είναι το καλύτερο. Μήπως εδώ έχει εφαρμογή αυτό που λέει ο λαός, ότι η κουκουβάγια έχει το δικό της το παιδί για το ομορφότερο; Κάποτε δούλευα σε χαϊφιντελάδικο μαγαζί στη Γερμανία και ακόμα θυμάμαι τους πελάτες που μας φέρνανε τα ηχεία που είχανε φτιάξει μόνοι τους για να τα πουλήσουμε, μεγάλες εντυπωσιακές κατασκευές με τρία μιντγούφερ και τρία τουήτερ (μιλάω σοβαρά, δεν κάνω πλάκα), και αγόραζαν στη θέση τους ταπεινά ηχεία δαπέδου δύο δρόμων. Εντάξει, φτιάξτε τα δικά σας ντακ,ηχεία και ότι άλλο θέλετε, χόμπι είναι, και μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ καλό, δεν αντιλέγω, στην τελική όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έτσι ξεκίνησαν. Κρατήστε όμως και ένα μικρό καλάθι, λίγος σεβασμός για αυτούς που ζουν από αυτή τη δουλειά.

Υ.Γ. το ξεφτιλίσαμε το νήμα, μήπως πρέπει να ανοιχτεί καινούριο και να μεταφερθούν εκεί τα άσχετα ποστ;
 
Re: HEGEL DAC - HD10

Τα 5385 στην είσοδο και τα 4396 στην έξοδο, δε σημαίνει απαραίτητα USB 192kHz/24bit

Μπορεί στην κάρτα ελέγχου να αναφέρεται SampleRate: 192 και στην είσοδο να αναφέρεται: εξωτερική πηγή, 44,1 ή 48 αλλά αν μπορεί να επιτευχθεί εγγραφή, τότε θα το δεχτώ ; -)
Ακόμα, δεν έχω καταφέρει να γράψω σωστά, άρα επιφυλάσσομαι για τo 24bit/192kHz μέσω USΒ…

To AD 1955ARSZ**, είναι το dacπου χρησιμοποιείται.
Θα βγει στη διάθεση του κοινού, γύρω στον 2ο μήνα του 2010.

Τα αστεράκια είναι, όχι για να μη βρεθεί μέσω google search αλλά γιατί ο κάθε κατασκευαστής ζητάει κάτι επιπλέον ή διαφορετικό, με αποτέλεσμα τα αστεράκια να δηλώνουν γραμμή παραγωγής και για ποιον είναι…

Όχι, δεν είναι swappable, είναι κολλημένα στην πλακέτα.

Εδώ θα επιθυμούσα να αναφέρω ότι άσχετα με το ποιο dac χρησιμοποιείται, το τελικό αποτέλεσμα είναι η όλη εργασία και όχι μόνο το dac.
Αλλοίμονο αν το dac ήταν αυτό που έκανε τον καλό τεχνίτη…

Μπορείτε να επιλέξετε ημέρα που σας βολεύει, ώρα, μπορείτε να έχετε μαζί σας την οποιαδήποτε κάρτα θα επιθυμούσατε και με μία όμορφη τυφλή δοκιμή, προχωράμε ; -)
Προσοχή! Δεν είναι πρόκληση, πρόσκληση είναι, θα ωφεληθούμε όλοι από αυτή την ακρόαση : -)
 
Απάντηση: HEGEL DAC - HD10

Χωρίς να μπορώ να δω πολλές λεπτομέρειες από τις φωτό, το μηχάνημα είναι "εργοστάσιο".

Το αυτί βέβαια αποφασίζει τελικά..

Σύγκριση με "χεριασμένα" και κινέζικα δεν έχει νόημα, για 3 λόγους:

1) Οι 9 στις 10 "βελτιώσεις" που βλέπω από συναδέλφους ντιούηδες ανά τον πλανήτη, είναι από αφελείς μέχρι αστείες (μαζί και αυτές που -δεν- κάνω κι εγώ).

Οι Γερμανοί έχουν ένα -τεχνητό- ειρωνικό ρήμα γι' αυτό: verschlimmbessern ("βελτιώνω" κάνοντάς το χειρότερο).

Πυκνωτάκια "μάρκας" που και καλά ακούγονται καλύτερα από του κατ/τή- δεν τολμάει κανείς βέβαια αν πει είναι καλύτερα, γιατί δεν έχει τεχνικά χαρακτηριστικά να συγκρίνει ή δεν ξέρει να το κάνει.

Αλλαγή τελεστικών με ακριβότερους, αλλά όχι υποχρωτικά καλύτερους για audio (τι δυσφήμιση έχει φάει ο αειθαλής αλλά πολύ καλός ΝΕ5532 δε λέγεται).

Αυτά. Γιατί τα ψηφιακά είναι δύσκολα, δεν μπαίνει χέρι, θέλει και γνώσεις. Τι μένει να πειράξω? Ότι κουτσοκαταλαβαίνω. Το έρμο το αναλογικό στάδιο.

Υπάρχει ένας τύπος, που αρπάζει αδιακρίτως ότι βρει μπροστά του και του κοτσάρει μια λάμπα στην έξοδο. Και αυτό είναι "βελτίωση".

Το ότι έχει κάνει π.χ.το SNR - που του κατ/τή του έχει βγεί το λαδι να το κατεβάσει με regulators, layout πλακέτας κ.α.- μαντάρα, δεν πειράζει, αφού "παίζει καλύτερα".

Έχει δώσει και όνομα στο ανέκδοτο αυτό: Τα "λαμπιζάρει". Το πόσο δημοφιλής είναι ο τύπος διεθνώς, δείχνει τη μεγάλη εσωτερική μας ανάγκη για παραμύθια και θαύματα.

2) Οι κινέζοι, ακολουθώντας το παραπάνω παραμύθι, παραγγέλνουν μια πλακέτα κόπια του application note του κατ/τή του dac chip, βάζουν τα προαναφερθέντα "σπέσιαλ" -και καλά- πυκνωτάκια και τελεστικούληδες, και ιδού ο φονέας γιγάντων.

3) Ειδικά στα ψηφιακά, ο μηχανικός μιας σοβαρής εταιρίας είναι 155 κλάσεις καλύτερος από εμένα το μάστρο- Κώτσο, ακόμα και με τους περιορισμούς που του επιβάλλει ο οικονομικός δ/ντής.

Ακούστε το λοιπόν συνάδελφοι και μην ανησυχείτε: δεν σας πιάνουν κορόιδα.

Όντως το ρημάξαμε το thread του ανθρώπου, να φτιάχναμε ένα ξεχωριστό τύπου "να το χεριάσω γιατρέ μου ή όχι?" και να μεταφέραμε τα -για εδώ- περιττά εκεί?

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος
 
Last edited:
Re: HEGEL DAC - HD10

Βέβαια γίνεται και το άλλο. Επειδή το να συγκρίνεις δυο ανόμοια πράγματα είναι άδικο μπορούμε απλά να βελτιώσουμε ένα ίδιο dac κάνοντας αυτά που συνήθως κάνουμε και μετά να τα ακούσουμε άμεσα Α-Β. αυτό μάλιστα θα ήταν πρόκληση για να δούμε κατά πόσων οι εταιρίες τσιγκουνεύονται ή τιουναρουνε και καλά με low-bagged εξαρτήματα για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Για εμένα βέβαια είναι χαμένος χρόνος αφού το έχω κάνει είδη εκατοντάδες φορές με πάντα θετικά αποτελέσματα.
Είναι νομίζω κανόνας. Αν βγάλεις ένα τελεστικό των 20 λεπτών και τον αντικαταστήσεις με έναν 2134 πχ ή έναν 627 όπως και αν βγάλεις έναν ηλεκτρολυτικό από το σήμα και τον αντικαταστήσεις ακόμη και με έναν ταπεινό wima, η βελτίωση είναι προφανής μεγάλη και μετρίσιμη. Αν δε φτιάξεις λίγο και τα τροφοδοτικά και καταφέρεις να βγάλεις και κανένα άχρηστο στάδιο από την έξοδο η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη. Απλή λογική και δεν χρειάζεται να είσαι γκουρου για να το καταλάβεις.
 
Απάντηση: HEGEL DAC - HD10

Δλδ. να καταλάβω, αγοράζω το Hegel, στο φέρνω και το κάνεις να κελαηδάει, αλλάζοντας όλα αυτά?
Και πόσο κοστίζει? Και θα παίζει καλύτερα?
 
Απάντηση: HEGEL DAC - HD10

Σαν πολυ ευκολα τα λετε...εχω την εντυπωση!
Νομιζω οτι το, απο το αν...τα καταφερεις...το καταλαβεις...μεχρι την τελικη πραξη και αποτελεσμα,υπαρχει δρομος!
Δηλαδη αμα αλλαξετε εναν τελεστικο αλλαξε και το τελικο αποτελεσμα?...μονο ενας παραγοντας παιζει ρολο στο τελικο αποτελεσμα και την κατασκευη ενος μηχανηματος?...τοσο απλα?
Καταρχην το ξερετε το μηχανημα?...το εχετε ακουσει?
Το "σκεπτικο"της καθε HEGEL...το ξερουμε?....τον συνδυασμο του DAC με καποιο αλλο μηχανημα της εταιριας το συνυπολογιζουμε,και τοσα αλλα?
Δεν ξερω...αποριες εκφραζω...δεν κανω κατασκευες.
(Δεν χρειαζεται μεταφορα μηνυματων νομιζω...αρκει να μην αναλωθει το νημα μονο σε "κοντρα" DYI ,για ενα μηχανημα ετοιμο, παραγωγης...μπορει να θελει να γραψει και κοσμος που το ακουσε και του αρεσε(η το αντιθετο) η θα το ακουσει...και δεν τον ενδιαφερουν οι τελεστικη..κ.τ.λ)
 
Re: HEGEL DAC - HD10

Βέβαια γίνεται και το άλλο. Επειδή το να συγκρίνεις δυο ανόμοια πράγματα είναι άδικο μπορούμε απλά να βελτιώσουμε ένα ίδιο dac κάνοντας αυτά που συνήθως κάνουμε και μετά να τα ακούσουμε άμεσα Α-Β. αυτό μάλιστα θα ήταν πρόκληση για να δούμε κατά πόσων οι εταιρίες τσιγκουνεύονται ή τιουναρουνε και καλά με low-bagged εξαρτήματα για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Για εμένα βέβαια είναι χαμένος χρόνος αφού το έχω κάνει είδη εκατοντάδες φορές με πάντα θετικά αποτελέσματα.
Είναι νομίζω κανόνας. Αν βγάλεις ένα τελεστικό των 20 λεπτών και τον αντικαταστήσεις με έναν 2134 πχ ή έναν 627 όπως και αν βγάλεις έναν ηλεκτρολυτικό από το σήμα και τον αντικαταστήσεις ακόμη και με έναν ταπεινό wima, η βελτίωση είναι προφανής μεγάλη και μετρίσιμη.

Τέτοιου είδους "μετρίσεις" έχεις κάνει?
Μ ενδιαφέρει, πως και τι μετράει ενας ηλεκτρολυτικός πυκνωτής σε σχέση με έναν ταπεινό wima, ας πούμε, αφού ανέφερες τους συγκεκριμένους..

Τις μετρήσεις αυτές μπορούμε να τις δούμε και μείς?
 
Επιτρέψτε μου:
Δε συγκρίνουμε δύο ανόμοια πράγματα, δε θα ακούσουμε συνδυασμό πλατό-βραχίονα-κεφαλής εναντίον cd… δύο dac θα ακουστούν, ένα στην κατηγορία τιμής των 1000,00€ και ένα, δύο (?) σε μικρότερη κατηγορία (?).

Από να γράφουμε το οτιδήποτε χωρίς να έχουμε την παραμικρή ιδέα για το πώς ακούγεται ένα μηχάνημα, καλύτερα να γράφουμε αφού το έχουμε ακούσει και είμαστε σίγουροι για αυτά που υποστηρίζουμε… Σωστά? ; -)

Στη διάθεσή σας, όποτε το επιθυμείτε : -)
 
Οι μετρήσεις είναι πολύ απλές. Για τους τελεστικούς μπορείς να δεις τα data τους που αναφέρουν τα πάντα και για τους πυκνωτές μπορείς πολύ εύκολα να μετρήσεις διαρροή, γραμμικότητα στις διάφορες συχνότητες παραμορφώσεις . προφανώς και αυτά μπορείς να τα βρεις στα data των πυκνωτών αλλά και να τα μετρήσεις με διάφορες μεθόδους. Μπορείς όμως να κάνεις κάτι πολύ ποιο απλό που το έχω κάνει και αποδίδει. Κόλλα σε ζευγάρια πυκνωτών ένα αρσενικό και ένα θηλυκό rca ώστε να μπορείς να τον ακούσεις τοποθετώντας τον ενδιάμεσα σε δυο συσκευές. Δεν πρέπει να βάλεις rca επί τόπου γιατί πρέπει να κάτσουν και οι κωλύσεις. Μπορείς να βάλεις και διακόπτη αλλά είναι ποιο απλό με τα rca. Βάλτους όλους σε σειρά να παίζουν κανα μήνα να στρώσουν και μετά άκουσε τους. Θα βγάλεις τα συμπεράσματα σου πολύ εύκολα και δεν θα ακούς κανέναν γκουρου να σου εκθειάζει τους ηλεκτρολυτικούς που έχει βάλει σε σειρά με το σήμα του .
 
Οι μετρήσεις είναι πολύ απλές. Για τους τελεστικούς μπορείς να δεις τα data τους που αναφέρουν τα πάντα και για τους πυκνωτές μπορείς πολύ εύκολα να μετρήσεις διαρροή, γραμμικότητα στις διάφορες συχνότητες παραμορφώσεις . προφανώς και αυτά μπορείς να τα βρεις στα data των πυκνωτών αλλά και να τα μετρήσεις με διάφορες μεθόδους. Μπορείς όμως να κάνεις κάτι πολύ ποιο απλό που το έχω κάνει και αποδίδει. Κόλλα σε ζευγάρια πυκνωτών ένα αρσενικό και ένα θηλυκό rca ώστε να μπορείς να τον ακούσεις τοποθετώντας τον ενδιάμεσα σε δυο συσκευές. Δεν πρέπει να βάλεις rca επί τόπου γιατί πρέπει να κάτσουν και οι κωλύσεις. Μπορείς να βάλεις και διακόπτη αλλά είναι ποιο απλό με τα rca. Βάλτους όλους σε σειρά να παίζουν κανα μήνα να στρώσουν και μετά άκουσε τους. Θα βγάλεις τα συμπεράσματα σου πολύ εύκολα και δεν θα ακούς κανέναν γκουρου να σου εκθειάζει τους ηλεκτρολυτικούς που έχει βάλει σε σειρά με το σήμα του .

Ναι, αλλά άλλο ρωτησα εγώ.
Συγκεκριμένα, ρώτησα αν εσύ μέτρησες και αν μπορούμε να δούμε τις μετρήσεις (των πυκνωτών).
 
Δεν θα αναφερθώ στο συγκεκριμένο dac, από το οποίο ξεκίνησαν οι αψιμαχίες γιατί δεν το γνωρίζω και κυρίως δεν το έχω ακούσει.

Διαβάζοντας τα μηνύματα σε αυτό το μεταφερθέν και νεοδημιούργητο νήμα, βρίσκω στοιχεία που συμφωνώ από κάθε πλευρά.

Νομίζω ότι διαμάχη μεταξύ εργοστασιακού vs diy δεν μπορεί να σταθεί, κυρίως γιατί οι δύο τάσεις έχουν διαφορετικό σημείο αφετηρίας. Τα μεν εργοστασιακά τείνουν να καλύπτουν μία συγκεκριμένη ομάδα στόχο που κυρίως αρέσκεται να αγοράζει ένα συνδιασμό σωστού ήχου και αισθητικής (ακόμη και δυνατοτήτων δηλ. εξόδων-εισόδων) πάντα έχοντας ως βάση το κέρδος, τα δε diy πρωτίστως βασίζονται στο μεράκι, στις γνώσεις και κυρίως στη ψυχική εξίψωση, ολοκλήρωση, όπως θέλετε πέστε το της δημιουργίας μέσα από την εξέλιξη χωρίς κατά ανάγκη το κόστος να είναι προσδιοριστικός παράγοντας.

Η προσωπική μου άποψη πετί το ποια πλευρά το καταφέρνει καλύτερα, θα πω εξαρτάται. Εάν κάποιος diy, έχει τις γνώσεις και την εμπειρία που προαπαιτείται, θα τα καταφέρει καλύτερα γιατί έχει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Στην πλειοψηφία που διαβάζω, παρατηρώ ότι οι περισσότεροι τα καταφέρνουν βελτιώνοντας ήδη καλές κατασκευές.

Στο ερώτημα του φίλου supersonic, ότι πληρώνουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, συμφωνώ, αλλά ο κατασκευαστής δεν βλέπει μόνο εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, βλέπει και άλλες μεγαλύτερες αγορές που δεν ξέρω το λόγο (φυσικά προκύπτει εάν δούμε τα σπίτια που ζούνε) αλλά ακούνε αποκλειστικά από ακουστικά. Πιστεύω ότι και εδώ μετρά για τον κατασκευαστή η μεγαλύτερη ομάδα στόχος που έθεσε το τμήμα μελέτης αγοράς.

Στο θέμα το κατά πόσο στα dac αλλάζει ο ήχος, αλλάζοντας μόνο έναν τελεστικό ή μία σειρά πυκνωτών, παρατηρώ ότι μερικοί μικροί κατασκευαστές (Beresford για παράδειγμα), στα ήδη κυκλοφορούντα μοντέλα τους τηρούν μια στάση diy, προτείνοντας στο κοινό τους αλλαγές τόσο των τελεστικών με άλλων που σαφώς ακούγονται καλύτερα, όσο και αλλαγών διαφόρων σταδίων σε επίπεδο πυκνωτών ή ακόμη και συμβατών dac με καλύτερα χαρακτηριστικά που "σπρώχνουν" το άκουσμα ακόμη παραπάνω. Προσωπικά επειδή διαθέτω ένα τέτοιο προιόν, ακολουθώντας μερικές από τις οδηγίες του (που τις δίνει και στον επίσημο ιστότοπό του) σαφώς βελτίωσα το dac.
Για παράδειγμα το εν λόγω dac στην αρχή κυκλοφόρησε με τελεστικό NE5532, γρήγορα όμως ο κατασκευαστής μέσω φόρουμ, αλλά και μέσω του ιστότοπού του πρότεινε άλλες λύσεις ή άλλους συνδιασμούς.
Ίσως αυτή η τακτική του εν λόγω κατασκευαστή, να περιέχει ένα έξυπντο κόλπο μάρκετινγκ για να μπορέσει να "πλασαριστεί" στην αγορά και να διαθοθεί, αλλά αυτό που βλέπω ως καταναλωτής και μαθαίνων diy, σε καλό μου βγαίνει...
 
Αυτό πιστευω και εγώ ότι είναι το ποιο τίμιο. Πουλάς ένα μηχάνημα το οποίο για τους περισσοτέρους έχει εμφανής περιορισμούς. Το δέχεσαι και δεν προσπαθείς να βαφτίσεις το γαϊδούρι άλογο αλλά δίνεις και τις πιθανές αναβαθμίσεις που μπορεί να δεχτεί . αυτό όμως μπορείς να το κάνεις όταν το μηχάνημα απευθύνεται στην κατηγορία τιμής του γιατί όταν το πουλάς 5 φορές πάνω από τον ανταγωνισμό πρέπει να το καλύψεις με ένα πέπλο μυστηρίου και να το δώσεις. Βέβαια το κέρδος σου είναι πολλαπλάσιο άρα αρκεί να πουλήσεις πολύ λιγότερα άρα κάπου υπάρχει μια λογική.
Όσο για το συγκριτικό (χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν όσο και αν ακουστεί έτσι) για εμένα είναι χαμένος χρόνος και επειδή ίσως δεν έχεις κάποιο προενισχυτή με μνήμη στο volume ώστε να γίνει ακριβείς μέτρηση της τάσης άρα σωστό τεστ σου προτείνω να έρθεις στο χώρο μου που είναι φτιαγμένος για τέτοια τεστ τα οποία κάνω συνέχεια. Γιαυτο λέω χαμένος χρόνος γιατί δίπλα σε ταπεινά diy δεν έχουν σταθεί dac τα οποία έχουν υπερπολλαπλάσια λεφτά από το προαναφερθέν άρα δεν έχει κανένα νόημα. Και βέβαια αυτό είναι υπέρ για το προαναφερθέν dac.
 
Τις μετρήσεις τις οποίες αναφέρω τις κάνουν ακόμα και φορητά οργανακια αλλά και ο ελεκτορ αν θυμάμαι καλά είχε δημοσιεύσει κατασκευή τέτοιου οργάνου που μετράει δηλαδή διαρροές esr κλπ . όσο για την γενικότερη συμπεριφορά του επειδή παλιότερα έψαχνα πυκνωτές για crossover οι οποίοι αντέχουν είχα κάνει το εξής τεστ .
Δώσε σε φορτίο 1 οημ τάση μέσω πυκνωτή στην μέγιστη τάση που μπορεί να αντέξει (από κάποιον επαγγελματικό που μπορεί) και δες τα αστεία αποτελέσματαστις διάφορες συχνότητες.
Μονό μην ξεχάσεις να βάλεις κράνος. Έχεις δει ποτέ πυκνωτή να γίνεται μια άμορφη μάζα από πλαστικά και μέταλλα?
 
Αλλά για τους πυκνωτές δυστυχώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι ενδεικτικά και όχι καθοριστικά. Πχ εγώ θεωρώ κορυφαίους κάποιους με κακά χαρακτηριστικά ενώ απεχθάνομαι κάποιους που μετράνε πάρα πολύ καλά. Ο τελικός κριτής είναι το αφτί. Το ίδιο ισχύει και με τους τελεστικούς αφού πχ προτιμώ τους 2134 από όλους τους AD και LT για καθαρά ακουστικούς λόγους. Αυτά όμως είναι πράγματα που θέλουν πολύ ψάξιμο.
 
Status
Not open for further replies.