Chernobyl [HBO]

Ψηφίστε την Σειρά:

• Εξαιρετική

Votes: 64 86.5%
  • Πολύ Καλή

Votes: 8 10.8%
  • Καλή

Votes: 2 2.7%
  • Μέτρια

Votes: 0 0.0%
  • Κακή

Votes: 0 0.0%

• Total voters
    74
Εντυπωσιακή η ατμόσφαιρα. Απίστευτη η φωτογραφία, τα κουστούμια, τα πάντα όλα. Και οι ερμηνείες πραγματικά καλές. Σκηνοθεσία φουλ κομπλέ. Απλά έχω λίγο ένα θεματάκι με τον διάχυτο ηρωισμό όσων παρενέβησαν. Σε ένα τέτοιο καθεστώς το κόβω χλωμό να πηγαινει ο τάδε υπουργός και να παρακαλάει για εθελοντές ας πούμε...
Έχεις άδικο, ίσα ίσα που κάποιοι πήγαν χωρίς να τους παρακαλέσει κανείς υπουργός.

Το μόνον, σε σχέση με αυτά που είχα τότε διαβάσει, που δεν αποτυπώθηκε στην σειρά, είναι ότι το πρώτο ελικόπτερο που έριξε άμμο και βόριο, πήγε επί τούτου πάνω από τον κρατήρα, καθώς ο πιλότος ήθελε να βεβαιωθεί ότι θα γίνει σωστά η ρίψη, χωρίς να εναποθέτει ελπίδες στον άνεμο. Επίσης, δεν θυμάμαι να έπεσε, όπως υπέροχα διατυπώθηκε στην σειρά, αλλά ο άνθρωπος πέθανε τρεις μήνες αργότερα.

Στάλθηκε από το SM-G965F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τότε ίσως το θυμάμαι λάθος αν ήταν το πρώτο...

Στάλθηκε από το SM-G965F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Στην σειρά δεν δείχνει ότι το ελικόπτερο βρίσκει στο γερανό.
Σε κάνει να πιστεύεις ότι προκλήθηκε βλάβη λόγο της ακτινοβολίας.
Εδώ είναι το βίντεο από την πτώση.
https://youtu.be/ICOu7KksgUA

Επίσης ένας από τους πιλότους που πήραν μέρος στις αποστολές , ζει ως σήμερα σε αντίθεση με συναδέλφους του που βρήκαν αργό θάνατο.
Αν δεν θέλει να σβήσει το καντήλι σου...
chern1.jpg

Η ιστορία του πιλότου που πέταξε πάνω από τους αντιδραστήρες και όχι μόνο επιβίωσε, αλλά πετά ακόμη!
https://www.ptisidiastima.com/pilot-of-chernobyl-helicopter-still-flying/

Βρισκομαι στο 4ο επεισοδιο και την εχω λατρεψει αυτην την σειρα! Δεν ειναι μονο η εξαιρετικη φωτογραφια και η καταπληκτικη ατμοσφαιρα, αλλα κυριως το οτι ειναι διατεθειμενη να ακολουθησει ολη την λογικη εξελιξη της ιστοριας και ακομα και να κανει μια ακτινογραφια στην ρωσικη πραγματικοτητα (κοινωνια+πολιτικο συστημα). Θεωρω οτι δεν τους "κουναει το δαχτυλο", καθως δειχνει τα θετικα μαζι με τα αρνητικα. Σε μια απο τις συνεντευξεις του, ο Mazin (δημιουργος) ειπε (ελευθερη μεταφραση) "η ΕΣΣΔ ειναι η μονη χωρα στην οποια θα μπορουσε να ειχε συμβει αυτο το ατυχημα, αλλα και η μονη που θα μπορουσε να το αντιμετωπισει".

Τα γεγονότα του Chernobyl ήταν σταθμός στην ιστορία της ανθρωπότητας με τεράστιες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να ήταν ακόμη μεγαλύτερες. Καμία σχέση με τη Φουκουσίμα όπου δεν είχαμε καταστροφή ολοκληρωτική αντιδραστήρα, παρά μόνο έκκληση ραδιενέργειας κατόπιν εσωτερικών εκρήξεων που αντιμετωπίστηκαν άμεσα

Sent from my iPhone xs max using Tapatalk

Να συμπληρώσω πως το σύστημα καταμέτρησης δημιουργήθηκε μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ και μπήκε σε εφαρμογή από το 1990
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Διεθνής_Κλίμακα_Πυρηνικών_Γεγονότων

50554a2dddd230b36a14005b3843775f.jpg

Η έκρηξη στη Φουκοσίμα αξιολογήθηκε αρχικά ως κατηγορίας 4 αλλά αργότερα, μετά την αξιολόγηση των γεγονότων που ακολούθησαν, ανέβασαν αρχικά το επίπεδο στο 5 και τελικά στο 7.

Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι στη Φουκουσίμα επρόκειτο περί ατυχήματος μετά από εξαιρετικού μεγέθους και εκτός προβλέψεων φυσικού φαινομένου, ενώ στο Τσερνομπιλ μιλάμε για ατύχημα μετά από ατυχείς διαταγές ανθρώπων που ηταν επικεφαλής. Για λόγος προσωπικής επιβεβαιίωσης ή/και γοήτρου.

.... Only one reactor exploded at Chernobyl, while three reactors experienced meltdowns at Fukushima. Yet the accident at Chernobyl was far more dangerous, as damage to the reactor core unspooled very rapidly and violently, said Edwin Lyman, a senior scientist and acting director for the Union of Concerned Scientists Nuclear Safety Project.
"As a result, more fission products were released from the single Chernobyl core," Lyman told Live Science. "At Fukushima the cores overheated and melted but did not experience violent dispersal, so a much smaller amount of plutonium was released."

In both accidents, radioactive iodine-131 posed the most immediate threat, but with a half-life of eight days, meaning half of the radioactive material decayed within that time, its effects soon dissipated. In both meltdowns, the long-term hazards arose primarily from strontium-90 and cesium-137, radioactive isotopes with half-lives of 30 years.

And Chernobyl released far more cesium-137 than Fukushima did, according to Lyman.

"About 25 petabecquerels (PBq) of cesium-137 was released to the environment from the three damaged Fukushima reactors, compared to an estimate of 85 PBq for Chernobyl," he said (PBq is a unit for measuring radioactivity that shows the decay of nuclei per second).

What's more, Chernobyl's raging inferno created a towering plume of radioactivity that dispersed more widely than the radioactivity released by Fukushima, Lyman added.....

https://www.livescience.com/65554-chernobyl-vs-fukushima.html

Κάθε σύγκριση ως προς τα αίτια και τις επιπτώσεις των δύο αυτών ατυχημάτων είναι τελείως άκυρη.

Από τη μια έχουμε ένα πυρηνικό εργαστάσιο με τεχνολογία/τεχνογνωσία/επιστημονική γνώση εποχής 1986 και απο την άλλη ένα 30 χρόνων μετά...

Τελειως ακυρη αλλα οχι για τον τελευταιο λογο.

Βεβαια η "συγκριση" ξεκινησε εκ του οτι ειναι τα μονα δυο ατυχηματα επιπεδου 7.

Απάντηση: Re: Chernobyl [HBO]

Κάθε σύγκριση ως προς τα αίτια και τις επιπτώσεις των δύο αυτών ατυχημάτων είναι τελείως άκυρη.

Από τη μια έχουμε ένα πυρηνικό εργαστάσιο με τεχνολογία/τεχνογνωσία/επιστημονική γνώση εποχής 1986 και απο την άλλη ένα 30 χρόνων μετά...

Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει το εξής κοινό.
Η υπεροψία του ανθρώπου , υπερεκτίμηση δυνατοτήτων και φυσικά μόλυνση περιβάλλοντος.

Απο αποψη απελευθερωσης ραδιενεργων σωματιδιων, το ατυχημα στο Τσερνομπιλ λεγεται οτι εδωσε μολις το 1/100 των πυρηνικων δοκιμων της περιοδου του Ψυχρου Πολεμου.

Αλλο βεβαια να γινεται στον Ειρηνικο, και αλλο διπλα σε πολεις και μαλιστα στο κατωφλι της ανυποψιαστης Ευρωπης.

Συμφωνώ στην υπεροψία, όσο για το αν ήταν εκτός πρόβλεψης ή αν προτίμησαν να τις αγνοήσουν μπαίνουν πολλά ερωτηματικά.

Μόλις την τελείωσα με κομμένη την ανάσα.

Εξαιρετική και θλιβερή ταυτόχρονα μια και το γεγονός είναι υπαρκτό.

Ημουν σχετικά μικρός τότε αλλά θυμάμαι οτι ήταν Μ.Εβδομάδα για εμάς όταν έγινε,σωστά ?

Δέκα χρόνια αργότερα εγώ και η αδελφή μου ανακαλύψαμε τυχαία όζους στον θυρεοειδή μας.

Η αδελφή μου ήταν πιό τυχερή και ανταποκρίθηκε στην θεραπεία.

Εγώ εμφάνισα ψυχρούς,κακοήθεις όζους και το 1997,μου αφαίρεσαν όλον τον θυρεοειδή.

Εκτοτε ζώ με Τ4 καθημερινά.

Δεν λέω οτι σχετίζεται με το Τσερνόμπυλ αλλά απ την άλλη....

Για την ακρίβεια ο αντιδραστήρας 4 κατασκευάστηκε το 1983 αλλά γενικά η τεχνολογία των αντιδραστήρων RBMK είναι της δεκαετίας του '70
Της Φουκουσίμα οι αντιδραστήρες είναι άλλης τεχνολογίας και μάλιστα έχουν κατασκευαστεί το 1967 και έδωσαν ηλεκτρική ενέργεια το 1971