Chord Mojo

Κ πόσο κάνει το εργαλείο ρε παιδιά;

Μιχαλη το υπολογιζω γυρω στα 550 ευρω στην Ελλαδα. Αν κανει (που ειμαι σιγουρος) ολα οσα λεει τουλαχιστον σαν ντακ δεν θα εχει ανταγωνιστη στα λεφτα του. Αν εχω πεσει μεσα και στην τιμη και λαβω υποψιν οτι προοριζεται κυριως για χρηση on the go τοτε και σαν οδηγηση ακουστικων μια χαρα το βρισκω.

Κ πόσο κάνει το εργαλείο ρε παιδιά;

Λιγότερα από 600 .

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ρε Πέτρο, μαζί γράφουμε. Τι θα γίνει? Με συναγωνίζεσαι?

...πλάκα κάνω. :)

Απολύτου μετρητοίς υπολογίζω και κάτω από 500!

Εγώ πάντως θα παρέμενα ψύχραιμος. Η κατηγορία αυτή (όπως και αμέσως ανώτερες) αναμένεται να πάρει φωτιά την χρονιά που μας έρχεται. Προσωπικά αναμένω να δώ και το Meridian Director2 (ή 'οπως αλλιώς θα το βγάλουν) το οποίο με το MQA, την έξοδο ακουστικών (που φαντάζομαι οτι θα του προσθέσουν αν θέλουν να πουλήσει) και τον σίγουρα καλύτερο ήχο απο το προηγούμενο που σαν ντάκ ήδη ήταν μια ανάσα πίσω απο το Hugo θα είναι μια επίσης δελεαστική πρόταση.

Μην απορήσει κανείς αν δεί και μικρά φορητά αξιόλογα ντάκ και απο πολλούς άλους σοβαρούς κατασκευαστές πχ Naim κλπ.. Ειδικά η ποιοτική αναπαραγωγή απο μικρά φορητά ντάκ στο πεντακοσάρικο είναι μία παρθένα περιοχή με πολλές προοπτικές για κέρδη στις εταιρίες και πολύ καλό αλλα και προσιτό ήχο στους καταναλωτές* που θα καρπίσει πιστεύω στην χρονιά που μας έρχεται. Η καλή μέρα απο το πρωί φαίνεται λέει μια παροιμία..

Γενικά έχω την αίσθηση οτι το καλύτερο value for money στον ψηφιακό ήχο ετοιμάζεται να να κατέβει στο πεντακοσάρικο απο το ενάμισι χιλιάρικο.

*Σε αντίθεση με τα στικάκια που θα τα έκρινα ως λίαν απογοητευτικά για τις τιμές που τα πουλάνε..

Last edited:
Περί της ικανότητας οδήγησης εκ στόματος Rob:

http://www.head-fi.org/t/784602/chord-mojo-the-official-thread/630

The earlier prototypes had less current than Hugo - 0.2A RMS. But last Feb we were with Nelson (Malaysian distributor) and I showed him the prototype. He brought some headphones, and we compared it to Hugo - and it was bad, a lot of clipping from Mojo, none from Hugo. It so happened (luckily) Nelson gave us possibly the only 8 ohm headphones on the market Final Audio Pandora.

So I upgraded the current to match Hugo, its the same 0.5A RMS. To do this I used 6 small OP transistors in parallel as size would not permit use of the large devices I use in Hugo.

Mojo development had some weird fortuitous events - the first time we showed the prototype happened to use the only 8 ohm headphones that would show problems - and the day we were deciding on the design Xilinx emailed me with a new FPGA that would enable Hugo performance but with the needed power, and happened to be in production just in time for Mojo.

...και φυσικά η μπαταρία είναι πλέον τύπου Li-Po (Lithium Polymer)!

Καποια πραγματάκια που μας λεει η Chord δεν στεκουν..

Πχ δεν αναφερει σε σχεση με τι ειναι ισχυροτερο το Mojo. Με το Γιουγκο? Με τον ανταγωνισμο?

Επισης το θεμα του FPGA, το νεο δεν ειναι πιο ισχυρο αλλα εχει λιγότερη κατανάλωση. Οσων αφορα τα system logic cells ειναι στον πάτο της Spartan όποτε μην λέμε οτι θέλουμε. Μπορεί να αρκεί (και να περισσεύει) αλλα ο λογος που χρησιμοποιήθηκε ειναι η χαμηλη κατανάλωση ρευματος. Αν ηθελε να ανεβάσει step (και σύμφωνα με την θεωρία του ηχο) θα πήγαινε σε αλλο μοντέλο.

H μπαταρία καλο θα ειναι να ειναι εύκολα προσβάσιμη γιατι μετα απο 1 χρονο χρησης θα πεσει αρκετά και αν ειναι μονιμα επανω σε PC τοτε θα φθαρεί ακομα πιο γρήγορα.

Το jack δεν ειναι καλο για 2channel stereo, εχει crosstalk. Στα φορητα μεσα ειναι λυση αναγκης αλλα σε καμια περιπτωση δεν αντικαθιστα τα RCA οποτε για σταθερο σύστημα το Hugo εχει σαφές προβάδισμα.

Κατά τ άλλα και εγω περιμένω το Μοjo να ειναι ηχητικά αρκετά κοντά στο Γιουγκο με οτι αυτό σημαίνει. Θα πουληθούν άπειρα απο δαύτα..

Παναγιωτη μενω στην τελευταια παραγραφο του ποστ σου. Ολα τα υπολοιπα ειναι ασημαντα στην κατηγορια τιμης που παιζει και για τον ηχο που θα βγαζει..

Παναγιώτη, σωστά όλα αυτά που αναφέρεις.

Η τιμή του όμως - συγκριτικά με το Hugo - είναι 3 με 4 φορές χαμηλότερη.

Πολλά θα εξηγηθούν αν έχουμε (επίσημη) απάντηση για τον αριθμό των taps που τελικά χρησιμοποιούνται στο Mojo.

Παναγιωτη μενω στην τελευταια παραγραφο του ποστ σου. Ολα τα υπολοιπα ειναι ασημαντα στην κατηγορια τιμης που παιζει και για τον ηχο που θα βγαζει..

Εγώ πιστεύω ότι θα παίζει καλύτερα από όλα στην κατηγορία τιμής του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο σχεδιαστής του μπορεί να λέει ότι θέλει επειδή απευθύνεται σε ένα κοινό που ενδεχομένως να μην ψάχνει και να μη γνωρίζει κάποιες λεπτομέρειες που πραγματικά κάνουν την διαφορά.

Το power point αναφερόταν σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και προφανώς θέλει να εντυπωσιάσει.

Και εγώ τελειώνω με την κουβέντα αυτή λέγοντας ότι όσο το Hugo ήταν ολίγον "απάτη" ως προς την τιμολογιακή του πολιτική, το Mojo θα παίζει σαν ένα "νέο" μηχάνημα στα λεφτά του, δεν θα είναι giant killer τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Από την περιορισμένη ομολογουμένως επαφή που είχα με το Hugo δεν με έπεισε ηχητικά ότι άξιζε τα λεφτά του, και το είχα πει στον Σταύρο τότε.

Τώρα αν αξίζει τον ντόρο που γίνετε εδώ και αλλού, θα το δούμε όταν κάνουμε τις ακροάσεις μας, ανεξάρτητα αν θα πουλήσει (που θα πουλήσει) άπειρα κομμάτια.

...και φυσικά αν η συνισταμένη ηχητική αξιολόγηση βρίσκει το Mojo να είναι σε επίπεδα Hugo (ή και καλύτερα) και ταυτόχρονα τα taps είναι λιγότερα από 26k, τότε θα έχουμε "υπαρξιακό" πρόβλημα...

Πάντως αν ο ηχητικός χαρακτήρας του Mojo βρίσκεται κοντά στου Hugo, θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε φίλους κατόχους καλών (δηλαδή ακριβών) ακουστικών ΙΕΜ.

Η εμπειρία μου με τα Piano Forte X (στην τελευταία έκθεση ακουστικών) μου απέδειξε εμένα προσωπικά ότι αξίζει τον κόπο με το παραπάνω...

Απάντηση: Re: Chord Mojo

Πάντως αν ο ηχητικός χαρακτήρας του Mojo βρίσκεται κοντά στου Hugo, θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε φίλους κατόχους καλών (δηλαδή ακριβών) ακουστικών ΙΕΜ.

Η εμπειρία μου με τα Piano Forte X (στην τελευταία έκθεση ακουστικών) μου απέδειξε εμένα προσωπικά ότι αξίζει τον κόπο με το παραπάνω...

Θα το πρότεινες σε φίλους που έχουν τι ήχο στο μυαλό τους;
Σε όλους;
Εγώ ας πούμε τον συνδύασμό τον βρήκα χρωματισμένο και στο είπα.
Και μάλιστα σε ρώτησα τι από τα δύο χρωματίζει και με κοίταξες με απορία.

Να προτείνεις ακρόαση για όσους έχουν τα γούστα σου,ναι,αλλά ανεπιφύλακτα σε όλους όχι.

Πολλα αλλα ντακ αλλων κατασκευαστων παιζουν το ιδιο καλα η αν συμπεριλαβουμε και το προσωπικο γουστο καλυτερα χωρις να μετρανε τα taps Σταυρο. Η εμμονη με το συγκεκριμενο χαρακτιρηστικο απο καποιο σημειο και μετα χανει την αξια της..

Σωκ, εγώ άκουσα 2 ώρες γεμάτες, εσύ 30 δευτερόλεπτα υπό την πίεση της ημέρας (να πάνε όλα καλά) και σε ένα χώρο με πολύ φασαρία.

Σε κοίταγα με απορία γιατί... δεν κατάλαβα την ερώτηση... :)

...και τώρα που την κατάλαβα ( :) ) σου απαντώ: το Piano Forte X.

Αλλά αυτό τι σημασία έχει?

Πέτρο, να διευκρινίσω κάτι γιατί μάλλον το έχεις πάρει στραβά.

Όταν έψαχνα για dac, είχα την ευκαιρία να ακροαστώ το Hugo του φίλτατου Νίκου (nickPeri).

Ούτε για "τάπες" ήξερα, ούτε για Rob, ούτε για Franks...

Ήξερα όμως ότι στο διαδίκτυο γινόταν κάποιος ντόρος για το συγκεκριμένο.

Και πριν την ακρόαση, ήμουν biased στο το ξεφορτωθώ γιατί δεν ήταν δυνατόν να αποτελεί υποψήφιο αυτή η "μινιατούρα"!

Και όμως στα αφτιά μου το Hugo ακούστηκε καλύτερα από άλλους υποψήφιους που είχα την ευκαιρία να ακροαστώ πριν απ' αυτό.

...και τώρα που την κατάλαβα ( :) ) σου απαντώ: το Piano Forte X.

Αλλά αυτό τι σημασία έχει?

Γιατί πόσο θέλει κανείς για να διακρίνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα;
Εγώ δεν σου είπα αν είναι καλό ή κακό,απλώς ο πολύ χαρακτήρας δεν είναι του γούστου μου.

Τα Piano Forte λοιπόν,σε πιστεύω.
Και προτείνεις ανεπιφύλακτα σε όλους κάτι με χαρακτήρα;
Έχω άδικο;

Όχι. Το προτείνω σε όλους όσους έχουν καλά ΙΕΜ και θέλουν να πάρουν το καλύτερο που έχουν να δώσουν (τα ΙΕΜ).

Ρε Σωκ, το Hugo προτείνω όχι τα Piano Forte... :)

Και για να συμπληρώσω γιατί έχουμε ψιλομπερδέψει τα μπούτια μας.

Τα Piano Forte X μου άρεσαν πάρα πολύ και αν μου περίσσευαν χρήματα αυτή τη στιγμή θα τα έπαιρνα.

Επαναλαμβάνω όμως ότι στο παρόν νήμα αναφέρομαι στο Hugo / Mojo για το ότι πρότεινα ανεπιφύλακτα...

Γιατί κολλάς στα μαρκετίστικα κόλπα Σταύρο, το μέτρο σύγκρισης δεν είναι το Hugo (δεν είναι το Hugo το μέτρο σύγκρισης της αγοράς, , είναι τα άλλα μηχανήματα της αγοράς που έχουν περίπου τα ίδια χρήματα δηλαδή 500-600 ευρώ, και εκεί που υπάρχει ο σκληρός ανταγωνισμός με νέα μηχανάκια να βγαίνουν συχνά.

Τώρα για το Hugo τα έχουμε πει και κατ ιδίαν.

Ρε Σωκ, το Hugo προτείνω όχι τα Piano Forte... :)

Ναι,το κατάλαβα από την αρχή.
Το 'ανεπιφύλακτα' ήταν το θέμα μου και συνεχίζει να είναι.
Με ακρόαση,κλπ,με επιφύλαξη δηλαδή,το καταλαβαίνω,όπως το οτιδήποτε στο audio.
Να στο πω με παράδειγμα;Προσωπικά παπάδες με γένια να παίζει κάτι,αν δεν έχει όγκο στο χαμηλό κι αν κουράζει δεν θέλω ούτε να το βλέπω (δεν μιλάω για το Η,γενικά το λέω,εξηγούμαι) .
Αυτό όμως είμαι εγώ.Να το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους λοιπόν;Νόμο;

Μπορεί λοιπόν να είναι στην χαμηλή κατηγορία τιμής το Mojo,κάποιοι όμως μπορεί και να παρασυρθούν από όλο αυτό.
Και να μην τα δώσουν από το περίσσευμα αλλά από το υστέρημα.
Ας το ακούσουν καλά πρώτα λοιπόν,τουλάχιστον να πιάσει τόπο η όποια δαπάνη.
Κατάλαβες τώρα;

Ισως να έπρεπε να ανοιξω ενα νεο νημα αλλα θα το γραψω εδω. Το οτι ενα DAC χρησιμοποιεί FPGA αντι για κλασσικά τσιπ μετατροπής δεν ειναι σαφές προτέρημα. Δεν ειναι απαραίτητα και μειονέκτημα βέβαια. Εξηγώ:

Το FPGA για οσους δεν εχουν εμβαθύνει ειναι ενα τσιπ χωρις προκαθορισμένες λειτουργίες. Μεσω προγραμματισμου μπορει δλδ να εκτελέσει διάφορες και οσον αφορα τον ηχο χρησιμοποιείτε με 2 βασικους τροπους. Σαν "καρδια" ενος receiver πανω στην οποια προγραμματίζονται φίλτρα κτλ αλλα και σαν καθεαυτό DAC (Chord, PS Audio, Hexogal Comet κτλ) οποτε αντικαθιστά το κλασσικό τσιπ (ESS SABRE, AKM, Burr Brown).

To μεγαλο οφελος (θεωρητικα) ειναι οτι ο σχεδιαστης μπορει να στειλει στους πελάτες νεο (βελτιωμένο) κωδικα καθε τοσο, αναβαθμίζοντας ετσι το DAC που ηδη εχουν αγορασει. Η PS Audio το εκανε πριν καποιο καιρο και οι αλλαγες ηταν μεγαλες! Περαν αυτου ενα εξειδικευμένο τσιπ (παραδοσιακο οπως ενα Sabre 9018, AKM 4095 ή το κορυφαιο ολων, το 1704) μπορει να ειναι και καλύτερο στην καθεαυτό μετατροπή...

Στο τελος το καθε μηχάνημα πρεπει να κρίνεται για τον ηχο του και μονο. Το πως το πετυχαινει (που σε μεγαλο βαθμο εξαρταται απο τον δεκτη, φιλτρα, clocking, σταδιο εξοδου, τροφοδοσια) δεν εχει καμια σημασια. Εμενα πχ ο ηχος του Hugo δεν μου κανει γιατι περαν μια προφανούς έλλειψης δυναμικών μου ακουγεται και "απλοϊκος", δεν εχει δραμα στην αναπαράσταση. Κανει τελικά ολες τις μουσικες και ολες τις παράγωγες να ακούγονται λιγο πολυ το ιδιο, γυαλισμένες και εντυπωσιακές στην πρωτη ακροαση, άγευστες μετα απο λιγο. Σε κάποιον αλλο μπορεί να αρεσει περισσότερο ή μπορει να εχει ταιριάξει με τα συνοδα του ή μπορει αυτος ο αγοραστής να μην το εχει συγκρίνει με αλλα προϊόντα αντίστοιχης κατηγορίας.

Πανάκεια πάντως το FPGA converter δεν ειναι και πέραν των μαρκετιστικων @@ που μας πλασάρει η Chord ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε και τον απίθανο ηχο που υπόσχεται. Προς το παρόν αναβάθμιση του firmware (οπως όφειλε να εχει στείλει) δεν έχουμε δει, αρα και το βασικο προτέρημα του εξανεμίζεται. Το μικρο θα κριθει μολις το ακουσουμε (με ακουστικά μια που για αυτο σχεδιάστηκε αλλα και σε δικαναλο σύστημα)

Πάνο, αν έπρεπε να αξιολογήσεις το Hugo, με βάση την ηχητική του απόδοση και μόνο, σε τι κατηγορία τιμής θα το θεωρούσες απόλυτη κορυφή με βάση τα σημερινά δεδομένα?

Δεν σε κατάλαβα Σταυρο. Το Γιουγκο κοστίζει 2Κ ευρω περίπου και παίζει λιγο πολυ στην κατηγορία τιμής του. Κατι που εχω πει προφορικά σε φιλους απο το φορουμ αλλα δεν ειμαι σίγουρος οτι εχω γράψει ποτε ειναι οτι κανένα DAC κατω απο τα 5Κ δεν ειναι τέλειο. Ολα δλδ καπου εχουν συμβιβασμούς (ηχητικούς, δεν αναφερομαι σε εμφάνιση κτλ).

Το ενα πχ εχει στακάτο και γρήγορο χαμηλό αλλα χανει σε αφύσικες μεσαίες, το αλλο ειναι γλυκο και ξεκούραστο αλλα του λειπει η λεπτομέρεια κτλ. Με αυτη την λογικη δεν υπαρχει ενα ξεκάθαρα καλυτερο DAC στην κατηγορία αλλα πρεπει ο καθενας να αξιολογήσει τι θελει απο το μηχάνημα που θα αγοράσει.

Εγω πχ σε ενα οικονομικο DAC (<2K) προτιμω τις φυσικές χροιες και ξεκούραστο ακουσμα απο το απόλυτο χαμηλο ή την τελευταία λεπτομέρεια. Αλλος μπορεί να ακουει ηλεκτρονική μουσική και να θελει το απόλυτο σε χαμηλο και δυναμικά χωρις να τον νοιάζει πως ακούγεται η φωνή της Καλλας.

Και φυσικα ολα αυτα σε συναρτηση με το συστημα που εχει ο καθενας μας. Ειδικα στα low-mid fi συστηματα οι συμβιβασμοί πρεπει να εξισορροπούνται. Θολουτσικο ηχειο και ανεμικος ενισχυτης μπορει να βρουν την υγια τους με μια σαβρα, σκληρό τουιτερ ζηταει BB.