Χρειάζεται η αλλαγή πιάτου?

Απάντηση: Re: Χρειάζεται η αλλαγή πιάτου?

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο για οποιοδήποτε LNB. Άλλα πράγματα παίζουν ρόλο. Να μην κάνει σε κάποιο πιάτο, ναι. Γενικά όμως, όχι.

Σάκη θα διαφωνήσω,κάποια lnb μπορεί να έχουν καλή απόδοση κεντρικά, παράκεντρα όμως μπορεί να χάνουν.
Το mti high gain είναι ένα από αυτά.

Το έχουμε πει πολλές φορές: είναι σχετικό το πόσο καλό είναι ένα lnb. Πολλοί λένε τι καλό που είναι το inverto black ultra. Προσωπικά το έχω βρει απλά καλό και, σε σύγκριση που του έκανα με το oxid σε δύσκολες συχνότητες της fixed δέσμης του eurobird 1, έφαγε "χώμα". Το καλύτερο είναι να βρίσκεις value for money. Για παράδειγμα τα smart titanium. Το λευκό mti είναι πολύ καλό αλλά δε βολεύει τόσο το μέγεθός του για παράκεντρες λήψεις.

Να σας θυμησω μονο (για να βοηθησω και την συζητηση) οτι οσο πιο μεγαλη διαμετρος πιατου τοσο πιο δυσκολη η παρακεντρη ληψη...

Απάντηση: Re: Χρειάζεται η αλλαγή πιάτου?

Παιδιά, λογικό δεν είναι να χάνουν τα παράκεντρα LNB? Αφού κάνουν λήψη παράκεντρα.
Θέλω να πω με αυτό πως δεν φταίει το LNB (που σε κάποια LNB μπορεί να φταίει) αλλά ο τρόπος λήψης.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Χρειάζεται η αλλαγή πιάτου?

Σύγγνώμη, μήπως το ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο τόσο πιο εύκολα πιάνεις και άλλους δορυφόρους παράκεντρα ειναι σωστό.

Εάν κάνω λάθος διορθώστε με σας παρακαλώ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Χρειάζεται η αλλαγή πιάτου?

Σύγγνώμη, μήπως το ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο τόσο πιο εύκολα πιάνεις και άλλους δορυφόρους παράκεντρα ειναι σωστό.

Αναλογα ποιους δορυφορους θελεις, και ποια καναλια απο τον δορυφορο.
Π.χ πες οτι κεντραρω με ενα 1,40 τον 28,2 και παω παρακεντρα 19,2 και 13, εγω λεω απο μερια μου οτι ο 13 θα χασει περιπου στο 60-70%. Αν παλι κεντραρω 23,5 παλι χανω καποια καναλια στον 13. Εγω αυτα εχω δει με τα ματια μου, τωρα αν κανω λαθος διορθωστε με.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Χρειάζεται η αλλαγή πιάτου?

Π.χ πες οτι κεντραρω με ενα 1,40 τον 28,2 και παω παρακεντρα 19,2 και 13, εγω λεω απο μερια μου οτι ο 13 θα χασει περιπου στο 60-70%. Αν παλι κεντραρω 23,5 παλι χανω καποια καναλια στον 13. Εγω αυτα εχω δει με τα ματια μου, τωρα αν κανω λαθος διορθωστε με.

Eαν με ένα πιατο 1,4m κέντρο στις 28,2 πιάνεις τις 13 μοιρες με 60-70%, με ενα πιο μικρό πιάτο (π.χ. 1m) κέντρο στις 28,2 δεν θα σου βγάλει μικρότερο ποσοστό στις 13?

Δεν κάνεις λάθος. Προσωπικά απέχω από το θέμα από τη στιγμή που άρχισαν να παρεμβαίνουν οι γνωστοί...

Eγω λεω διορθωστε με, διοτι εδω και 4 μερες προσπαθω να βρω μια λυση για το δικο μου κατοπτρο. Αν λοιπον εχεις την διαθεση να μας δωσεις τα φωτα σου, πολυ ευχαριστως να την ακουσουμε. Απο εκει και περα ολα τα αλλα ειναι να χαμε να λεγαμε.

Όλα είναι θέματα γεωμετρίας.
Κάθε απλό κάτοπτρο έχει ένα και μόνο ένα σημείο στο οποίο εστιάζει πλήρως. Αυτό είναι και το σημείο που τοποθετείται το LNB. Εκείνο λοιπόν το σημείο είναι το "σημείο συγκέντρωσης" από αντανάκλαση στην επιφάνεια του κατόπτρου, του μέγιστου αριθμού των "κυμάτων/ακτίνων" (σε πολύ λαϊκιστική παρομοίωση).

Κάθε άλλο σημείο απλά έχει στοιχεία "συγκέντρωσης" αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Και το πόσο καλή είναι αυτή η "συγκέντρωση" εξαρτάται από τη γωνία που "κοιτάει" ένα LNB το κάτοπτρο την επιφάνεια του κατόπτρου (η οποία γωνία, αντιπροσωπεύει και την αντίστοιχη αντανάκλαση των "κυμάτων/ακτίνων" ούτως ώστε αυτά να τα "συλλέξει" το LNB.

Αυτά σε πολύ εκλαϊκευμένη διήγηση.

Το νόημα όμως είναι ίδιο : όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια του κατόπτρου, τόσο μεγαλύτερη η "συλλογή κυμάτων/ακτίνων" (είπαμε, είναι θέμα γεωμετρίας) και κατά συνέπεια τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα λήψης...

Άρα : Όσο μεγαλύτερο το κάτοπτρο, τόσο καλύτερη η παράκεντρη λήψη της ίδιας τροχιακής θέσης του ίδιου δορυφόρου με το ίδιο LNB.

Ελπίζω να καλυφθήκατε.

Γενικα...
Οσο μεγαλυτερης διαμετρου ειναι το πιατο τοσο καλυτερα πιανει η κεντρικη δεσμη(εννοειται) ομως τοσο πιο δυσκολη και ακριβειας πρεπει να ειναι η στοχευση.
Αν θελεται να πιασετε πολλους δορυφορους παρακεντρα με ενα πιατο προτιμοτερα ειναι τα 'μικρα' (μεχρι 1,2m το πολυ) ειδικα αν το ενδιαφερομενο τοξο ειναι μεγαλο(οσο μικροτερο τοσο καλυτερα). Αντιστοιχα η στοχευση παρουσιαζει μεγαλυτερες 'ανοχες'.
Αυτα που γραφει ο Φιλλιπος ειναι σωστα.

Γενικα...
Οσο μεγαλυτερης διαμετρου ειναι το πιατο τοσο καλυτερα πιανει η κεντρικη δεσμη(εννοειται) ομως τοσο πιο δυσκολη και ακριβειας πρεπει να ειναι η στοχευση.
Αν θελεται να πιασετε πολλους δορυφορους παρακεντρα με ενα πιατο προτιμοτερα ειναι τα 'μικρα' (μεχρι 1,2m το πολυ) ειδικα αν το ενδιαφερομενο τοξο ειναι μεγαλο(οσο μικροτερο τοσο καλυτερα). Αντιστοιχα η στοχευση παρουσιαζει μεγαλυτερες 'ανοχες'.
Αυτα που γραφει ο Φιλλιπος ειναι σωστα.

Το ζήτημα της ακρίβειας στόχευσης, είναι πάντοτε σημαντικό. Εκείνο που αλλάζει με τα πολύ μεγάλα κάτοπτρα είναι ότι οι παράκεντρες στοχεύσεις τους αρχίζουν να "ξεχειλώνουν".

π.χ. σε ένα κάτοπτρο 0.6 μέτρων (και αν τα EIRP των αντίστοιχων δορυφόρων ήταν επαρκή), θα υπήρχε η δυνατότητα να σημαδέψεις στις 27.3Ε και να πιάσεις και τις 25.5Ε και τις 26Ε και τις 28.2Ε και τις 28.5Ε ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ LNB.
Σε κάτοπτρο 6.50 μέτρων* και με τέλεια στόχευση, θα χρειαζόταν διαφορετικό LNB για τις 28.2Ε και διαφορετικό για τις 28.5E !!!!!

Αυτό το παράδειγμα μπορεί να είναι ακραίο αλλά είναι ενδεικτικότατο της αλλαγής "συμπεριφοράς" στόχευσης με την αύξηση του μεγέθους.

*μη γελάσετε ! Υπάρχουν αλλά κοστίζουν όσο ένα μικρό διαμέρισμα και πιάνουν περίπου τον ίδιο χώρο με ένα διώροφο :smile:

Και για να το κλείσουμε, το τέλειο θα ήταν ένα multi focus (πολυεστιακό) κάτοπτρο 1.5 μέτρων (κάτι σαν πολύ μεγάλο Wave Frontier ας πούμε). Αλλά τέτοιο πράγμα ΔΕΝ υπάρχει.

Μπορεί να κατασκευαστεί αν κάποιος το βάλει σκοπό της ζωής του αλλά απαιτεί πολλές γνώσεις στο να σχεδιαστεί σωστά. Και το κόστος θα ήταν απαγορευτικό ούτως ή άλλως !

Εγώ τώρα το καλοκαίρι έβαλα 1.25x1.35 με κέντρο τις 28Ε.
Επειδή είχα πρόβλημα με παρεμβολές στον Hotbird στην Τ-90, έβαλα τον Hotbird στο 1.25
Δεν έχω εμπειρία από αντίστοιχες παράκεντρες λήψεις, εκτός της Τ-90, οπότε απλώς αναφέρω τι είδα.
Ο Hotbird ήταν πολύ δυνατός με πλήρες λήψη, εκτός από τις δύο συχνότητες που είχα παρεμβολές.
Μόνο σε συγκεκριμένο σημείο του LNB μου κόβει τις παρεμβολές, αλλά μου έχει πέσει και η ποιότητα σήματος. Αναγκαστικά όμως θα μείνει έτσι.

Εγώ θα έλεγα ότι στα μεγάλα πιάτα είναι πιο δύσκολη η στόχευση των παράκεντρων δορυφόρων.
Ακόμα πιάτα με παρόμοιες διαστάσεις έχουν διαφορετική συμπεριφορά στην παράκεντρη λήψη.

Θα έλεγα ακόμα ότι τα πιο "στρογγυλεμένα" πιάτα έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην παράκεντρη λήψη.

Re: Απάντηση: Χρειάζεται η αλλαγή πιάτου?

Εγώ θα έλεγα ότι στα μεγάλα πιάτα είναι πιο δύσκολη η στόχευση των παράκεντρων δορυφόρων.

Αυτό εννοούσα παραπάνω με το (ομολογουμένως ακραίο) παράδειγμα κατόπτρου 6.50 μέτρων !

Ακόμα πιάτα με παρόμοιες διαστάσεις έχουν διαφορετική συμπεριφορά στην παράκεντρη λήψη.

Λογικό και αυτό. Εχει να κάνει με τα υλικά επίστρωσης και την ακρίβεια κατασκευής...

Θα έλεγα ακόμα ότι τα πιο "στρογγυλεμένα" πιάτα έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην παράκεντρη λήψη.

Απόλυτα ορθό ! Είναι ομαλότερη η "συγκέντρωση" που έλεγα παραπάνω.

:ernaehrung004:

Εγώ έχω 1 μέτρο κάτοπτρο και κατεβάζω Eutelsat στις 16 μοίρες κεντρικά και παράκεντρα Hotbird. Και στους δυο δορυφόρους έχω σχεδόν στις ίδιες συχνότητες προβληματικό σήμα. Στο μέν Eutelsat από την 11045 έως την 11140 και στον Hotbird από την 11037 έως και την 11137. Με 65άρι πιάτο της nova πιστεύετε οτι θα είχα καλύτερη λήψη; Πρέπει να έχω και παρεμβολές γιατί 500 μέτρα κοντά μου υπάρχει αστικό κέντρο ΟΤΕ. Βγαίνω έξω δηλαδή στο μπαλκόνι κι έχω φάτσα τις κεραίες τους..