Απάντηση: Re: Χρηση χρεωστικης καρτας για αγορα απο ιντερνετ.(επεξήγηση)
Δηλαδη τη αντικαταβολη...τη χρεωστικη ενα πραγμα?Αυτο εδω λενε στο καταστημα...
http://www.electroworld.gr/site/faqcontent.jsp?cmsid=1572 :7SFGSFG:
φίλοι μην μπερδεύεστε. Κάθε έννοια είναι διαφορετική.
Λοιπόν.
Αντικαταβολη: Σημαίνει ότι θα ψωνίσουμε κάτι απο οπουδήποτε και έχουμε συμφωνήσει να πληρώσουμε
με μετρητά την στιγμή που θα παραλάβουμε την παραγγελία μας (τον οδηγό, τον μεταφορέα κλπ)
Πιστωτική: Σημαίνει ότι "δανειζόμαστε" χρήματα από την Visa/Mastercard/AmericanExpress κλπ για να πληρώσουμε αυτό που αγοράζουμε.Γι αυτό και υπάρχει ο ανάλογος τόκος , κάθε μήνα που μας έρχεται ο λογαριασμός της κάρτας. Η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί
μόνο όταν υπάρχει διαθέσιμο ολόκληρο το ποσό αγοράς, και μπορούμε να πληρώσουμε, έστω και με δόσεις. Δηλαδή αν η πιστωτική κάρτα έχει διαθέσιμο υπόλοιπο 100 και αυτό που αγοράσουμε κάνει 900 , ακόμα και αν ζητήσουμε 10 δόσεις (πχ 90 το μήνα) δεν θα γίνει αποδεχτή η συναλλαγή.
Εδώ θέλει προσοχή γιατί καμιά φορά τα καταστήματα λένε ότι οι δοσεις θα είναι άτοκες , αλλά βάζουν "λάθος" κωδικό στο μηχανημα και τελικά γίνονται έντοκες.
Χρεωστική: Σημαίνει ότι πλέον ο τραπεζικός μας λογαριασμός έχει άμεση επαφή με την κάρτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάρτα "αντι" μετρητών. Δηλαδή μπορώ να πάω σε ένα κατάστημα και αν θέλω να αγοράσω 15 , και ο λογαριασμός μου έχει 20 υπόλοιπο, δίνω την χρεωστική μου κάρτα, και
μου αφαιρούνται επιτόπου τα 15 , άρα αμέσως έχω διαθέσιμα ακόμα 5 . Η συγκεκριμένη αγορά θεωρείται τις μετρητοίς και δεν έχει τόκους, ούτε μηνιαίες δόσεις.
Από 1/2/2012 (νομίζω) δεν μπορούμε να ψωνήσουμε τις μετρητοίς πάνω από 1500 . Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πιστωτική κάρτα ή προσωπική επιταγή.
Επιταγή: είναι ένα μπλογκ με φύλλα που μας παρέχει η Τράπεζα που διατηρούμε λογαριασμό,
όταν πληρούμε κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.ΔΕΝ είναι γραμμάτια!. Επιταγή σημαίνει ότι αντί να κουβαλάω 1500 πάνω μου, δίνω αυτό το χαρτί στον προμηθευτή και μετά πάει στην τράπεζα, την εξαργυρώνει και του δίνουν τα μετρητά στο χέρι. Κανονικά οι επιταγές πρέπει να έχουν ως εξοφλητική ημερομηνία την ίδια ημερομηνία αγοράς, όμως στην Ελλάδα, την μεθοδο αυτη την χρησιμοποιουν, οι έμποροι κυρίως, ώστε να μεταθέτουν τα έξοδά τους σε άλλη ημέρα.Πχ, ψωνίζω σήμερα 100 , και δηλώνω στην επιταγή ότι ο λογαριασμός μου θα είναι γεμάτος με 100 , σε 10 μέρες, οπότε και θα μπορέσει ο προμηθευτής να πάει στην τράπεζα να την εξαργυρώσει. Όταν ο λογαριασμός μείνει "αδειος" , και δεν μπορέσει να πληρωθεί η επιταγή, τότε αυτή είναι μία ακάλυπτη επιταγή (εν ολίγης "φέσι").
Γραμμάτια: Τα γραμμάτια είναι ακόμα πιο πολύπλοκη διαδικασία, μοιάζει με επιταγές όμως δεν είναι! Είναι κάτι σαν δάνειο, σαν υποθήκη μετρητών, χωρίς να υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός.Πχ εσύ αγοράζεις κάτι 100 , τα πληρώνω εγώ, και για να μπορέσω να το αποδείξω, σε χρεώνω με τα γραμμάτια τα οποία συνήθως μου τα ξεχρεώνεις συνήθως ανα μήνα (δηλαδή με δόσεις).
ελπίζω να βοήθησα.