Χρηση 'Γκρι καρτας' και φωτομετρου.

Παιδες, εξαιρετικα χρησιμες αποψεις!! Σας ευχαριστω ολους!!

Κατεληξα να μην αγορασω τσιπικο φωτομετρο. Για την ακριβεια θα το αποφυγω εντελως για την ωρα μεχρι να το χρειαστω πραγματικα.

Αποφασισα επισης να αρχισω να τραβαω και σε raw καποιες φωτογραφιες. Ειναι ντροπη μετα απο 9 μηνες με dslr να μην εχω δοκιμασει.

Αναφορικα με τη γκρι καρτα, μια που την εχω παραγγειλει, θα την δοκιμασω. Σιγουρα καπου θα φανει χρησιμη, φανταζομαι στο lightbox.
Αν υπαρχει μεγαλη διαφορα στις ληψεις, ισως να ειναι και ενα κινητρο να τραβαω μονιμα σε raw. Καταλαβαινω οτι το WB μπορει να διορθωθει σε raw επεξεργασια.

Ευχαριστω και παλι ολoυς.:ernaehrung004:

ΥΓ
Παρεμπιπτοντως κυκλοφορησε το N-Photo Magazine. Ενα νεο περιοδικο για τους κατοχους Νικον. Διαβασα το 2ο τευχος και το βρηκα πολυ ενδιαφερον.
http://www.nphotomag.com/

ΥΓ
Παρεμπιπτοντως κυκλοφορησε το N-Photo Magazine. Ενα νεο περιοδικο για τους κατοχους Νικον. Διαβασα το 2ο τευχος και το βρηκα πολυ ενδιαφερον.
http://www.nphotomag.com/

Εχω ήδη γραφτεί συνδρομητής. Το πρώτο τεύχος μάλιστα το έδιναν δωρεάν σε pdf, ψάξτε στο Nikonrumours για το λινκ. Είναι εξαιρετικό, τουλάχιστον το πρώτο τεύχος ήταν.

Εχω ήδη γραφτεί συνδρομητής. Το πρώτο τεύχος μάλιστα το έδιναν δωρεάν σε pdf, ψάξτε στο Nikonrumours για το λινκ. Είναι εξαιρετικό, τουλάχιστον το πρώτο τεύχος ήταν.

Thanks! Και σκεφτομουν πως θα βρω το πρωτο τευχος. Θα το κατεβασω απο το λινκ.

Στο δευτερο τευχος διαβαζω τωρα 'the art of free-lensing' photography!! Τραβας φωτογραφιες με τον φακο αποσπασμενο απο την καμερα..!!!

Ας ξεκινήσουμε απο το expodisk που είναι κοροϊδία λόγω εξωφρενικής τιμής και πάμε στο πάμφτηνο κινέζικο λευκό καπάκι απο το ebay, όλα την ίδια δουλειά σχεδόν κάνουν αλλα έχουν σημαντικούς περιορισμούς. Ο μεγαλύτερος είναι οτι αποδίδουν καλά μόνο όταν ο φωτισμός προέρχεται απο μία πηγή ή αν οι πηγές είναι όμοιες. Μια απλή λευκή επιφάνεια στην πράξη είναι προτιμότερη. Είναι προτιμότερο να μετρήσεις τον ανακλώμενο παρά τον προσπίπτοντα φωτισμό στις περισσότερες περιπτώσεις.

το κελβινόμετρο, τώρα καταλαβαίνω γιατί το φλερτάρεις. Στην κινηματογραφία όντως είναι πολύ μα πολύ πιο χρήσιμο. Ετσι μπορείς άμεσα με κάποιες ζελατίνες να δώσεις το χρώμα και την ατμόσφαιρα που θες. Βέβαια και σε πολύ σκηνοθετημένη φωτογραφία θα απέδιδε.

Δεν το φλερταρω το χρησιμοποιω 20 χρονια τωρα χωρις διακοπη :p

Η φωτογραφια ειναι μια . Ειτε still ειτε motion. Οι ιδιοι βασικοι κανονες την διεπουν.

Αλλαζει μονο ο τροπος δουλειας και πως μαθαινουν τελικα να χρησιμοποιουν τον τροπο αυτο μεσω απο την εμπειρια τους οι φωτογραφοι.Τι σχολη δηλαδη ακολουθουν.

Πάντως εγώ το κελβινόμετρο θα το ήθελα για να παίξω. Να δω αν μαντεύω σωστά εκτιμώντας με το μάτι. Αλήθεια το κελβινόμετρο εκτός απο θερμοκρασία χρώματος, δίνει και το tint; green-magenta;

Δεν ειναι ακριβως παιχνιδι :D Το αντιλαμβανεται κανεις απο την τιμη του, ειδικα αν παρει καποιο και με δυνατοτητα κελβινομετρησης για ψηφιακο αισθητηρα.

Εννοειται οτι εκτος απο θερμοκρασια χρωματος μετρα και το "χρωμα" που υπαρχει στο φως οπως επισης και σου δινει ακριβεις τιμες για το τι ζελατινα τι χρωματος και τι διαβαθμισης πρεπει να βαλεις στην φωτιστικη σου πηγη ή στον φακο για να "φερεις" την ισορροπια εκει που την θες.

Last edited:
καμμια φορα παντως καταφερνεις καλα αποτελεσματα χωρις να χαλασεις χρηματα
κοιτα εδω συγκριτικο τεστ για white balance filters
το ταπεινο φιλτρο καφε μελιτα κοντραρει το πανακριβο ExpoDisc
http://www.ppmag.com/web-exclusives/2008/11/product-comparison-white-balan-1.html

Beavis μην ασχολειστε πολυ με το τι ισορροπια θα φερει η εξισορροπηση της μηχανης .

Αν τραβας RAW ειναι παντελως αχρηστο να εισαι ακριβης στην εξισορροπηση.. Αν τραβας παλι κανα video οκ εχει μια λογικη μιας και δεν μπορεις ευκολα να διορθωσεις το χρωμα αν δεν εχεις μαθει καποιο προγραμμα επεξεργασιας ωιντε και χρωματος οπως πχ το Adobe After Effects.

Kαι εκει εχει μια ακομα σημασια μιας και λογω συμπιεσης οποιαδηποτε αλλαγη στο σημα -επεμβαση δηλαδη- προκαλει αλλαγες που πιθανον και να μην πολυθελεις. Καλυτερα για αυτο το θεμα απο εμενα βεβαια γνωριζουν ο Γιαννης Σπυρου και ο Photis.

Στην κινηματογραφηση με φιλμ δεν δινει πλεον κανεις σημασια μιας και εκει οι εμουλσιον αντεχουν κανταρια αλλαγες.Στο ψηφιακο μεσο ομως της πιθανης συμπιεσης αλλαζουν τα πραγματα.

Last edited:
Ας ξεκινήσουμε απο το expodisk που είναι κοροϊδία λόγω εξωφρενικής τιμής και πάμε στο πάμφτηνο κινέζικο λευκό καπάκι απο το ebay, όλα την ίδια δουλειά σχεδόν κάνουν αλλα έχουν σημαντικούς περιορισμούς. Ο μεγαλύτερος είναι οτι αποδίδουν καλά μόνο όταν ο φωτισμός προέρχεται απο μία πηγή ή αν οι πηγές είναι όμοιες. Μια απλή λευκή επιφάνεια στην πράξη είναι προτιμότερη. Είναι προτιμότερο να μετρήσεις τον ανακλώμενο παρά τον προσπίπτοντα φωτισμό στις περισσότερες περιπτώσεις.

καλη χρονια
θα διαφωνησω ετσι για το καλο:ADFADF1:
αυτο που λες για τον ανακλωμενο και τον προσπιπτοντα φωτισμο ισχυει σε φωτομετρηση,σε wb δεν επηρεαζει νομιζω

Beavis μην ασχολειστε πολυ με το τι ισορροπια θα φερει η εξισορροπηση της μηχανης .

Αν τραβας RAW ειναι παντελως αχρηστο να εισαι ακριβης στην εξισορροπηση.. Αν τραβας παλι κανα video οκ εχει μια λογικη μιας και δεν μπορεις ευκολα να διορθωσεις το χρωμα αν δεν εχεις μαθει καποιο προγραμμα επεξεργασιας ωιντε και χρωματος οπως πχ το Adobe After Effects.

Kαι εκει εχει μια ακομα σημασια μιας και λογω συμπιεσης οποιαδηποτε αλλαγη στο σημα -επεμβαση δηλαδη- προκαλει αλλαγες που πιθανον και να μην πολυθελεις. Καλυτερα για αυτο το θεμα απο εμενα βεβαια γνωριζουν ο Γιαννης Σπυρου και ο Photis.

Στην κινηματογραφηση με φιλμ δεν δινει πλεον κανεις σημασια μιας και εκει οι εμουλσιον αντεχουν κανταρια αλλαγες.Στο ψηφιακο μεσο ομως της πιθανης συμπιεσης αλλαζουν τα πραγματα.

χρονια πολλα και καλη χρονια
συμφωνω,εγω εχω παρει το SpyderCube
http://spyder.datacolor.com/learn_videos_spydercube_new.php

μικρο πρακτικο και αποτελεσματικο

καλη χρονια
θα διαφωνησω ετσι για το καλο:ADFADF1:
αυτο που λες για τον ανακλωμενο και τον προσπιπτοντα φωτισμο ισχυει σε φωτομετρηση,σε wb δεν επηρεαζει νομιζω

Τα διάφορα expodisk κάνουν μόνο WB. Η χρήση λευκής επιφάνειας με ανάκλαση κάνει επίσης για WB και είναι προτιμότερη όπως το εξήγησα πριν. Η χρήση γκρι κάρτας κάνει και για φωτομέτρηση και για WB (αν και η λευκή επιφάνεια είναι προτιμότερη για σκέτο WB)

Με την ευκαιρία, Καλή Χρονιά εύχομαι σε όλους.

Για φωτομέτρηση την κάρτα γενικά (λευκή η γκρί) την θεωρώ γενικά άχρηστη.
Απο την μία για τον άπειρο φωτογράφο τα συστήματα φωτομέτρησης και scenes modes που έχουν οι σύγχρονες μηχανές είναι απείρως πιο χρήσιμα και αποτελεσματικά, απο την άλλη ο έμπειρος φωτογράφος δεν βασίζει την έκθεση του με βάση μια γκρί καρτα. Πολύ πιο χρήσιμο θεωρώ το απλοποιημένο zone system.
Διαλέγεις εσύ σε ποιά ζώνη θέλεις να τοποθετήσεις τους διάφορους τόνους του κάδρου και εκθέτεις ανάλογα. Εκεί μπορεί να φανεί χρήσιμο και ένα φωτόμετρο, αν και με σποτ φωτομέτρηση με την μηχανή το καταφέρνεις καλύτερα (μιας και τα νορμάλ φωτομετρα δεν έχουν σποτ, παρα μόνο τα ακριβότερα)
Το φωτόμετρο στην ψηφιακή φωτογραφία θεωρώ οτι έχουν πλέον χρήση κυρίως όσον αφορά τα φλας. Γλιτώνουν χρόνο απο το συνεχές trial and error ειδικά σε επαγγελματικές φωτογραφήσεις που έχουν να ρυθμίσουν μια σειρά απο φώτα...
Και βέβαια στο φιλμ, με μηχανές που δεν έχουν φωτόμετρο ή αυτό δεν λειτουργεί πλέον. Προσωπικά εκεί κάνω και εγώ σχεδόν αποκλειστικά χρήση του φωτόμετρου μου. Για τις διάφορες επιλογές είχαμε μιλήσει και παλαιότερα σε άλλα νήματα, είχα κάνει και παρουσίαση των δύο που δοκίμασα εγώ. Ένα παλαιό Weston Master II και το ηλεκτρονικό Sekonic 308SE. Το πρώτο το είχα προτείνει και στον Βλάση όταν έψαχνε για κάτι αντίστοιχο. Μου κόστισε 1Ε συν τα μεταφορικά και δίνει πολύ αξιόπιστες μετρήσεις. Ιδανικό (όπως και τα αντίστοιχα άπειρα που βρίσκει κανείς στο ebay) για μια πρώτη γνωριμία με τα εξωτερικά φωτόμετρα.

Εγω θελω την γκρι καρτα για την ισορροπια λευκου στο lightbox οπου το ασπρο φοντο δεν ειναι ασπρο τις περισσοτερες φορες. Οπως και το κοκκινο δεν ειναι κοκκινο οπως το βλεπω. Βεβαια η μηχανη μου εχει ενα συστημα οπου αποθηκευει το φοντο και το χρησιμοποιει αντι του Αuto WB. Αλλα ειπα να δοκιμασω και την γκρι καρτα για καλυτερα.

Τσ....τσ....τσ......
Raw βρε! Και τέλος τα διάφορα ζαρζαβατικά...
Εκατοντάδες pack-shot την ημέρα για έντυπα και καταλόγους κάναμε έτσι...

Εγω θελω την γκρι καρτα για την ισορροπια λευκου στο lightbox οπου το ασπρο φοντο δεν ειναι ασπρο τις περισσοτερες φορες. Οπως και το κοκκινο δεν ειναι κοκκινο οπως το βλεπω. Βεβαια η μηχανη μου εχει ενα συστημα οπου αποθηκευει το φοντο και το χρησιμοποιει αντι του Αuto WB. Αλλα ειπα να δοκιμασω και την γκρι καρτα για καλυτερα.

Δοκίμασε να κάνεις ένα calibration την οθόνη σου...με εργαλείο εννοώ και μετά αποφασίζεις αν το άσπρο είναι άσπρο και το κόκκινο είναι κόκκινο :) -bye-

Re: Απάντηση: Χρηση 'Γκρι καρτας' και φωτομετρου.

Τσ....τσ....τσ......
Raw βρε! Και τέλος τα διάφορα ζαρζαβατικά...
Εκατοντάδες pack-shot την ημέρα για έντυπα και καταλόγους κάναμε έτσι...

χε χε, τελικα πρεπει να πιστεψω οτι το raw ειναι το φαρμακο για almost πασαν νοσον.. :))

Εχω υποσχεθει στο εαυτο μου να τραβαω ρώ και τζεϊπεγκ απο την αρχη του χρονου αλλα δεν παει το χερι μου!

Εχω παραγγειλει και μια γκρι καρτα και ισως να μη θελω να παει χαμενη. Ντε και καλα να την χρησιμοποιησω θελω!!
Αλλα κανεις δε λεει καμμια καλη κουβεντα για αυτην. Σκοτωνουν τα αλογα αμα γερασουν. Γιατι βρε παιδια?

Δοκίμασε να κάνεις ένα calibration την οθόνη σου...με εργαλείο εννοώ και μετά αποφασίζεις αν το άσπρο είναι άσπρο και το κόκκινο είναι κόκκινο :) -bye-

Thanks Drek! Εννοεις την οθονη της μηχανης? Διοτι καλα η οθονη του PC, αλλα και η οθονη της καμερας?

Αντε και πες οτι την καλιμπραρησες την οθονη, και βλεπεις παλι το ασπρο σου χλωμο, δεν θα χρησιμοποιησεις μια γκρι καρτουλα για βοηθημα?
Και εαν σου εχει κρασσαρει και το προγραμμα επεξεργασιας raw? Και εχεις deadline να παραδωσεις τη δουλεια σου? Μια γκρι καρτα ειναι απαραιτητη, νομιζω:)

Εχω παραγγειλει και μια γκρι καρτα και ισως να μη θελω να παει χαμενη. Ντε και καλα να την χρησιμοποιησω θελω!!
Αλλα κανεις δε λεει καμμια καλη κουβεντα για αυτην. Σκοτωνουν τα αλογα αμα γερασουν. Γιατι βρε παιδια?

Ξερεις ποσες γκρι καρτες και ποσα φωτομετρα εχω ?

Ολα ειναι πλεον ακινητα...ετσι ειναι η ζωη η ιδια.Ξεπερναει τα υλικα με τα οποια ζουμε.

Αλλα μας δινει νεα για να παιξουμε. Αυτο ειναι και το υπεροχο. Και πρεπει να μαθουμε να ξεκολλαμε απο δαυτα οσο και να εχουμε δεθει μαζι τους και να τα νοσταλγουμε.

χε χε, τελικα πρεπει να πιστεψω οτι το raw ειναι το φαρμακο για almost πασαν νοσον.. :))

Εχω υποσχεθει στο εαυτο μου να τραβαω ρώ και τζεϊπεγκ απο την αρχη του χρονου αλλα δεν παει το χερι μου!

Να πας τωρα αμεσως με την Λουμπιτελ στον σταυλο και να τραβηξεις μια φωτογραφια τα δοντια του Ντορη , μετα να τρεξεις ταχιστα στον σκοτεινο θαλαμο , να την εμφανισεις και να πας σφαιρα να την ταχυδρομησεις στον κτηνιατρο να μας πει αν κανει ακομα για δουλεια , η να τον κανουμε Παστουρμα.-bye-
Αν ειχα αλογο θα πεθαινε απο γεραματα αν ηταν στο χερι μου, αλλα εχω αυτοκινητο,εγχρωμη TV αντι B&W ,Dslr ...... και συνεχιζουμε..
Πολυ καλα κανεις και χρησιμοποιεις ξεπερασμενα πραγματα αν αυτο σε ευχαριστει οπως καρτες ,φωτομετρα,αναλογικες κλπ , (αλλωστε κι'εγω γουσταρω πολυ να φωτογραφιζω με MF φακους) αλλα για το RAW μην τα ξαναλεμε.Οχι οτι δεν ειναι καλα τα Jpeg των 7000,Κ5 κλπ νεα αστερια , αλλα δεν παιρνεις αυτα που μπορει να δωσει η μηχανη (ασε την ευελιξια και ασφαλεια)....εκτος και αν δεν σε απασχολει , οποτε καλυτερα με μια Ολυ που στο jpeg δεν παιζεται .

:)))

Eτσι ειναι!! Δικιο εχετε και οι δυο!

Ελα μου ομως που δεν ειχα την ευκαιρια να χρησιμοποιησω την παλαια τεχνολογια! Και θα ηθελα να ειχα αυτη την εμπειρια.

Και για φωτομετρο θα παρω αυτο το χειροκινητο που αναφερει ο Alex παραπανω. Για raw, δεν το συζηταμε, εδω ειμαι φαουλ -καιρο τωρα..

Χιώτη, η γκρι κάρτα είναι για φωτομέτρηση κυρίως και όχι για WB. Καταχρηστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για WB, αλλα εκεί είναι καλύτερα μια λευκή κάρτα. Οι σωστές κάρτες έχουν δύο πλευρές, την γκρί και την λευκή, η πρώτη με 18% ανάκλαση του φωτός και η δεύτερη με 90%. Καθώς ή πρώτη, η γκρι ανακλά μόνο το 18% του φωτός, μια μικρή χρωματική απόκλιση ενισχύεται. Η άλλη πλευρά, η λευκή που ανακλά το 90% δίνει καλύτερη ακρίβεια στο WB. Πρακτικά όμως και με την γκρι η απόκλιση δεν είναι ορατή.

Ομως απο τις αναφορές σου για το "κόκκινο", έχω την αίσθηση οτι περιμένεις με ρύθμιση του WB να διορθωθούν και τα επι μέρους χρώματα. Αυτό δεν γίνεται. Το μόνο που ρυθμίζεται με το WB είναι η θερμοκρασία χρώματος και το tint, ένα γενικό balance δηλ και αν λείπει είνει μειωμένο ένα χρώμα, θα συνεχίσει να λείπει ή να είναι μειωμένο. Για να δεις το κόκκινο "κόκκινο" πρέπει να κάνεις calibration και στο μόνιτορ του υπολογιστή αλλα κυρίως στον αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής και αυτό γίνεται όπως έχω ήδη γράψει, εύκολα με το X-rite passport