Χρήση ισοστάθμισης για βελτίωση του ήχου.

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,393
Αρχικα,θα πω πως μεχρι τωρα δεν εχω καταληξει βασικα σε καποια θεση,για το κατα ποσο και αν ειναι σωστο να επεμβω με ισοσταθμιστη (equalizer) σε μια αλυσιδα μηχανηματων για να "φερω" τον ηχο,και αυτο λογω του οτι βασιζομαι στη γενικη αποψη οτι επεμβαινει στο σημα,και ως εκ τουτου αποτελει ενα μειον.Βεβαια υποθετω οτι θα υπαρχουν και εδω ποιοτητες διαφορες στα eq αναλογως της περιπτωσης,απλα αυτη ειναι η γενικη εντυπωση που εχω.

Ομως θα παραθεσω παρακατω δυο προσωπικα παραδειγματα,τα οποια με εχουν βαλει σε σκεψεις ξανα.

Το πρωτο παραδειγμα ειναι το συστημα με τα ηχεια που εχω. Τα ηχεια ειναι τα b&w dm 602 s2. Τα οδηγω με εναν πολυκαναλο sony str db 840.
Ο ηχος που παιρνω απο τα ηχεια μου φαινεται απλα λαθος.Τα εχω στημενα σχετικα σωστα σε βασεις και ο χωρος δε δειχνει να ειναι η αιτια...Πολλοι υποστηριζαν οτι φταιει ο ενισχυτης.Καποια στιγμη δανειστηκα εναν καλουτσικο δικαναλο της cambridge audio απο ενα φιλο,να δω πως θα παιξουν.Η ιδια "λαθος" τονικη ισσοροπια παρεμεινε...
Ετσι,οταν τα ξανασυνδεσα στο sony,επαιξα με το eq,και τα εφερα σε ενα ικανοποιητικο στα αυτια μου επιπεδο.Γενικα εχω καταληξει και πιστευω κατα ενα 90%,οτι οποια βελτιωση και να υπηρχε σε καλωδιωσεις,χωρο,πηγη,ενισχυτικα κτλ,απο αυτα τα ηχεια,για ακροαση μουσικης μαλλον μονο με eq ή καποια αλλη πατεντα θα παρω ενα ισσοροπημενο για μενα ηχο.Σε home cinema ηταν ωραια παντως (εχω δυο ζευγη ιδια μπρος πισω),και υποθετω οτι μαλλον ειναι ρυθμισμενα περισσοτερο για αυτο και λιγοτερο για ισσοροπημενη και σωστη ακροαση μουσικης.

Το δευτερο και πιο προσφατο παραδειγμα,αφορα καποια οικονομικα ακουστικα koss ksc 75 που εχω.Τα ακουστικα αυτα σε γενικες γραμμες ειναι αξιοπρεπεστατα για την τιμη τους και τον τυπο τους,με ενα μικρο παραπονο που εχω κυριως προς τις υψηλες συχνοτητες,οπου ειναι λιγο τονισμενες και χωρις ιδιαιτερη φινετσα/εκλεπτυσμενη χροια,και καποιες φορες "ξυνουν" καπως,και ενοχλουν λιγο και τα συριστικα σε μετριες ηχογραφησεις.
Προχθες λοιπον ετσι για πλακα,εκει που ακουγα με το ipod nano (5th gen) ,εβαζα ενα-ενα τα preset eq.Το αποτελεσμα αναμενομενο,ηταν ρυθμισμενα στην υπερβολη,χωρις καμια χρησιμοτητα στα αυτια μου.Αυτο μεχρι που εφτασα στο προτελευταιο preset "treble reducer" (μειωση στα πριμα).Εδω παρατηρησα οτι το αποτελεσμα οχι μονο δεν ηταν κακο,αλλα διορθωσε σε ικανοποιητικοτατο βαθμο τη λαμπροτητα και τη σκληροτητα που με ενοχλουσε,και εδωσε ενα γλυκο και ευχαριστο ακουσμα,και περιεργως,σαν να βελτιωθηκε και η λεπτομερεια και η εικονα,και η μουσικοτητα...Βεβαια το preset αυτο ειναι λιγο πιο εντονα ρυθμισμενο απ'οτι θα ηθελα,παιρνοντας και καποια μουσικοτητα και πληροφορια απο τα υψηλα.Ανοιγοντας στα itunes ειδα οτι αυτο το preset ειναι ρυθμισμενο απο το 1khz μεχρι τα 16khz σταδιακα με μορφη φθινουσας καμπυλης να μειωνεται,αφηνοντας το αλλο φασμα πριν απειραχτο.
Το προβλημα ειναι οτι δε μπορω να το ρυθμισω εγω,καθως δοκιμασα να φτιαξω νεο preset,αλλα και να πειραξω ενα ηδη υπαρχων,σωζοντας το με το ιδιο ονομα του preset,αλλα και στις δυο περιπτωσεις δε περαστηκε το αποτελεσμα στο ipod... (αν ξερει καποιος εδω ας πει).

Μηπως τελικα η χρηση ισοσταθμισης ειναι "αδικημενη"? Πειτε τη γνωμη σας και την εμπειρια σας.

δεν είναι καθόλου αδικημένη.
Απλά το θέμα είναι να βρείς ένα "διαφανή" ισοσταθμιστή, ώστε να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι θα επέμβει μόνο εκεί που θες εσύ.

αν τον είχα, νομίζω ότι θα είχα το καλύτερο δώρο.

Bασικά, φλατ απόκριση στην πηγή δεν σημαίνει φλατ απόκριση στο αυτί μας, οι Fletcher και Munson απέδειξαν ότι αυτά τα δύο δεν είναι το ίδιο.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/sound/eqloud.html

Επίσης, η ευαισθησία μας είναι διαφορετική στο εμπρόσθιο άμεσο ηχητικό πεδίο από το διαχυμμένο ηχητικό πεδίο, στο οποίο, ήχοι προσκρούουν στο αυτί μας από διαφορετικές γωνίες. Το γράφημα κάτω δείχνει πως μεταξύ 4 kHz με 14 kHz ήμαστε πιο ευαίσθητοι στο διαχυμμένο πεδίο σε ένα δωμάτιο και μεταξύ 1.8 kHz με 4 kHz ήμαστε πιο ευαίσθητοι στον άμεσο ήχο των ηχείων μας.

diffuse_attenuation.png

Τέλος, στην βιβλιογραφία για "Head-Related-Transfer-Functions" και "Center loudspeaker VS Phantom Center" υποστηρίζεται πως υπάρχει αυξημένη ευαισθησία σε υψηλές συχνότητες όταν η πραγματική πηγή βρίσκεται σε γωνία 30 μοιρών, από ότι όταν είναι μπροστά μας, όπως συμβαίνει δηλαδή και με τα ηχεία μας. Για αυτό, η ηχητική εικόνα που δημιουργείται στο κέντρο από ένα φλατ αριστερό και δεξί ηχείο, μας ακούγεται να έχει μεγαλύτερο περιεχόμενο υψηλών συχνοτήτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, αλλά κι άλλους, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να μην είναι φλατ ψηλά η απόκριση στην πηγή ήχου...

Τώρα, για να το κάνεις αυτό σωστά και να μην τα κάνεις χειρότερα, θέλει αρκετή κουβέντα...

Εγώ δεν έχω κανενός είδους ταμπού στο να χρησιμοποιήσω equalizer. Ένας καλός οδηγός βρίσκεται εδώ:

http://www.head-fi.org/t/413900/how-to-equalize-your-headphones-a-tutorial

Το παραμετρικό equalizer που έχει στον οδηγό εμένα δε μου δούλευε σωστά και είχα ένα άλλο.

Αυτή τη στιγμή δε χρησιμοποιώ κάποιο. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι πρέπει να είσαι μεγάλος "μάστορας" για να καταφέρεις να το δουλέψεις σωστά. Διαφορετικά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι και απογοητευτικά.

Η άλλη λύση είναι ένα ζευγάρι ακουστικά που να μη χρειάζονται ισοστάθμιση. Αν μιλάμε για ένα και μοναδικό ζευγάρι τότε πρέπει να είναι κάτι
με ξεκούραστο ήχο, σεμνό ψηλά και χωρίς υπερβολές μιας και το ζητούμενο είναι να ακούγεται και η χειρότερα ηχογραφημένη αγαπημένη μουσική
χωρίς να προκαλεί πονοκέφαλο.

Όσες φορές έχω χρησιμοποιήσει ισοστάθμιση ή άλλου τύπου διόρθωση (πχ HRTF) κάτι μου φαινόταν λάθος. Δεν τίθεται ταμπού περί πιστότητας
αγνότητας και δεν ξέρω τι άλλο. Απλά με τον καιρό έπαψε να με απασχολεί.

Η HTRF δεν πρέπει να μπει στην εξίσωση γιατί μιλάμε για ακουστικά οπότε μόνο τεχνητά μπορεί να δημιουργηθεί (για τις περισσότερες ηχογραφήσεις
που δεν είναι binaural).

Το άλλο καλό με τα ακουστικά είναι πως τις περισσότερες φορές μπορούμε να ακούσουμε σε στάθμες που δεν είναι απαραίτητη η διόρθωση loudness.

Σε ότι αφορά τα ηχεία και την αλληλεπίδρασή τους με το χώρο είναι ένα άλλο θέμα.