Χρήσιμα βίντεο, έξυπνες ιδέες, βελτιώσεις εργαλείων

Βλεπω οτι εχω παρει ακριβως τα ιδια με το λινκ που εβαλες. Εχουν εσωτερικη διαμετρο 30μμ και δεν κανουν στα πλαστικα μπουκαλια των αναψυκτικων τυπου κολα.
Δεν θυμαμαι που ταιριαζαν. Επισης το κοκκινο μικρο καπακι φευγει πολυ ευκολα απο το ρουξουνι, δεν βιδωνει αλλα ουτε κουμπωνει σωστα.

αυτο με το καπακι ειναι σοβαρος λογος να μην....

τα μπουκαλια νρου εχουν μεγαλτυερο στιο/καπακι

ζορικες καταστασεις εως 230 KV !
αλλο επιπεδο :)
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

τι να πρωτοθαυμάσεις?
το εργαλειο, την λεπιδα , την ταχυτητα?

Καλημέρα Νικόλα,
Το MAKITA είναι έκδοση για σίδερα ή απλά του έβαλαν δίσκο DIABLO;

• Like
Reactions: nickolas
το μακιτα απο οτι φαινεται απο τη λαβη του και απο το οτι παιρνει δυο μπαταριες ειναι το Makita DRS780Z
https://www.skroutz.gr/s/49177330/Makita-DRS780Z-Diskopriono-18V-Solo.html

απο οτι φαινεται απο τα χαρακτηριστικα του , ειναι ενα γενικο δισκοπριονο (οπως ειναι και τα περισσοτερα) που ομως δουλευει με περιση δυναμη λογω δυο μπαταριων . οι λεπιδες του πρεπει να ειναι σοβαρες (καθότι τις γυρναει στις 5.100 σαλ)
η diablo ειναι ο κορυφαιος κατασκευαστης κοπτικων , και απο οτι φαινεται ο συνδιασμος ειναι αστερι :)

εχω ενα μικρο μπαταριας της drillpro που κοβει ειτε μεταλλα ειτε ξυλο.
ενα ας το πουμε μικρο αντιγραφο του μακιτα , στα φ125 , και παιρνει μια μπαταρια.
του εχω προσαρμοσει πανω ενα δισκο κοπης μεταλλου απο γωνιακο τροχο (φ125) με παχος αν θυμαμαι καλα 1μμ , πολυ λεπτο , και με εχει βολεψει πολυ!
δεν ειναι λιγες οι φορες που το χρησιμοποιω αντι γωνιακου

υγ
τωρα που το θυμηθηκα θα του βγαλω τον δισκο που εχει , για να του βαλω ενα κοπης μεταλλων μεν , αλλά διαμαντιου , να δω το πως θα τα παει , για να μη μου βγαζει σπιθες πολλες

• Like
Reactions: newbie
Καλημέρα Νικόλα,
Το MAKITA είναι έκδοση για σίδερα ή απλά του έβαλαν δίσκο DIABLO;
Βλέπω πουλάνε το DCS 553 ως "ειδικό" για κοπή σιδηρούχων μετάλλων.
Ένα καλό ερώτημα είναι πόσο ζημιά κάνει η κοπή μετάλλων σε ένα απλό δισκοπρίονο και ένα άλλο είναι πόσες κοπές κάνει ο δίσκος πριν χρειαστεί τρόχισμα.

• Like
για να κοβει ανετα τα μεταλλα ενα δισκοπριονο , πρεπει να ειναι φουλ μεταλλικο για να μην λιωσουν τα πλαστικα απο καμια σπιθα , να εχει καλα φλιτρα για τα ψιλορινίσματα , συν να εχει λιγοτερες στροφες απο τα γενικης χρησης -ξυλων για να προστατευει τη μεση λεπιδα
το 553 γυρναει στις 4.200

προφανως αυτο που εβαλα και στροφαρει στις 5.100 εχει και την αναλογη (εξαιρετικη σιγουρα) λεπιδα της μακιτα. και σιγουρα θα ειναι μεταλλικο εκει που πεφτουν οι σπιθες αλλωστε μιλαμε για σοβαρα εργαλεια κι οχι παρκσαιντ
ομως ακομα και η μαιμου που εχω μια χαρα τα παει με τους κλασικους δισκους μεταλλου με τις σπιθες τους

να κι αλλο βιντεακι

Last edited:
απλα με καλο εργαλειο και καλο δισκο, η κοπη γινεται ταχυτατα πραγμα βασικο για επαγγελματιες
δεν μπορεις να πετυχεις τετοιες ταχυτητες με εναν απλο γωνιακο τροχο μπαταριας , ουτε καν ρευματος με τους κλασικους δισκους
ειδατε την ταχυτητα με τον ντιαμπλο , να και το 553 που ειναι πιο αδυναμο , με τη δικη του λεπιδα , ποσο γρηγορα κοβει το κουφιο

• Like
Αρκετά ενδιαφέροντα και τα 2. Το 553 είναι πιο φτηνό και έχει και λιγότερες στροφές που θεωρώ ότι είναι καλύτερο για σίδερο με οδοντωτό δίσκο.
Aυτό που έκανε ο Νικόλας με δίσκο 1mm, το σκέφτομαι για ένα PARKSIDE που έχω.

• Like
Reactions: nickolas
καλη σκεψη , μονο που θα χρειαστεις ενα δαχτυλιδι προσαρμογης απο 20 (αξονα) που συνηθως εχουν τα παρκυ , σε 22+ (τρυπα δισκου)
εχει το τεμου πολλα τετοια δαχτυλιδια, προσφατα πηρα καμια 30 αριά διαφορων μεγεθων με 2-3 ευρω. αν και ειχα απο παλιοτερα

επιπλεον αν μιλαμε για το κλασικο δισκοπριονο της παρκυ που παιρνει δισκο 190 , παει ταμαμ το να του βαλεις ενα δισκο κοπης μεταλλου στα 180

εχω δυο τετοια και βλακεια μου , δεν το εχω δοκιμασει ακομα να δω τι κανει

Last edited:
  • Like
εξυπνες ιδεες
Στο τρίτο βιντεάκι έχει μια έξυπνη λύση για να περνάς σκοινί σε ψηλά σημεία. Είχα γράψει παλιότερα για κλαδέματα με αλυσοπρίονο χειρός (rope saw) οπότε έκατσα και το πάλεψα το Σ/Κ για μια παρόμοια κατασκευή.

Υλικά:
-λαμάκι αλουμινένιο 2Χ15mm (από Leroy) - λυγισμένο με τον οδηγό που είχα πρόσφατα φτιάξει.
-κομμάτι από ξύλινη βέργα Φ19mm
-ένα κομμάτι ξύλο για βάση
-2 μεταλικά αξονάκια Φ5 (από μηχανισμό για καζανάκι)
χ1.jpg

Έκοψα το ξύλο στη μέση και έκανα μια πατούρα για να στερώνεται μια λαβή για ρολάκια βαψίματος. Σκοπός είναι η λαβή να στερεώνεται πάνω σε ένα κοντάρι βαψίματος.
χ2.jpg

και εδώ έτοιμο.
χ4.jpg

Δείχνει να λειτουργεί, αν και με το αλουμίνιο βγήκε πιο ελαστικό από ότι περίμενα.

Πολυ καλός 👍 Μεχρι τι διαμετρο κλαδι εξυπηρετει?
15εκ, μάλλον το έχει και για 17εκ. Να γράψω και 2 πράγματα που ξέχασα να αναφέρω:
-Το ύψος της δαγκάνας πρέπει να είναι διπλάσιο από το άνοιγμα που θα μπει το κλαδί, αλλιώς δεν έχει χώρο για να ξανακλείσει το γλωσσάκι.
-Τα υλικά που έβαλα είναι πολύ λεπτά για τέτοιο μέγεθος. Θα βάλω εξωτερικά ενίσχυση από κόντρα πλακέ.

• Like
Reactions: nickolas and KOSSTV
...και η βελτιωμένη έκδοση:
-Έφερα τα ζευγαράκια από τα αλουμινένια λαμάκια πιο κοντά μεταξύ τους. Μια απόσταση ~2 φορές το πάχος της γλώσσας είναι μια χαρά.
-Ενίσχυση με κόντρα πλακέ 6 χιλιοστά.
-ένα λάστιχο να κρατάει την γλώσσα στη θέση της για την αποθήκευση.
Στις δοκιμές που έκανα σήμερα λειτουργεί άψογα.
@nickolas
Ευχαριστώ για το λινκ με την ιδέα - είχε και άλλες ωραίες πατέντες

20251028_114316.jpg