Τα είχα γράψει και πιο πάνω, αλλά τα ξαναγράφω πιο αναλυτικά.
Κανονικά θα έπρεπε να το βάλω στα εργαλεία, γιατί η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον ένα δυνατό γλωσσικό αλλά και γνωστικό εργαλείο για όλους.
Πολλοί από εμάς τα χρησιμοποιούν ήδη, αλλά υπάρχουν και πολλοί που αγνοούν την ύπαρξή τους
Μιλάω για site όπως το
https://copilot.microsoft.com/
ή το γνωστό
https://chatgpt.com/
Και τα δυο δουλεύουν και χωρίς να κάνετε κάποια εγγραφή, αν και βολεύει να εγγραφείτε με κάποιο mail ή google account, ώστε να κρατάνε και το ιστορικό των αναζητήσεων σας.
Και στα δυο μπορείτε να γράφετε στα Ελληνικά και μάλιστα ανορθόγραφα και ασύντακτα. Απάντηση θα πάρετε όπως και αν διατυπώσετε την ερώτηση.
Τι κάνουν;
Από τα πολύ απλά πράγματα όπως το να μας διορθώσουν τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη των μηνυμάτων μας.
Παράδειγμα 1:
Γραφω:
Μπορείς να μου διορθώσεις το πιο κάτω κείμενο;
Στην εποχι μας που βιαζομασται υπεβολικά, συχνά κάνουμαι λάθη πλικρολογισης και ωραια θα ηαν να υπήρχαν αυοματος διορθοσι
και μου απαντάει:
Βεβαίως, να το διορθώσω:
Στην εποχή μας, που βιαζόμαστε υπερβολικά, συχνά κάνουμε λάθη πληκτρολόγησης και ωραία θα ήταν να υπήρχαν αυτόματοι διορθωτές.
Πες μου αν χρειάζεσαι κι άλλες διορθώσεις ή βοήθεια!
(έχει και κουμπάκι να κανεις κατευθείαν copy το διορθωμένο κείμενο)
Μπορούν επίσης να μας μεταφράσουν οποιοδήποτε κείμενο σε οποιαδήποτε γλωσσα:
Παράδειγμα Νο 2
Γράφω:
Μπορείς να μου μεταφράσεις το πιο κάτω κείμενο;
le tout nouveau spray Surface PreClean très efficace pour dégraisser et nettoyer les surfaces sales avec des cires, des huiles et des silicones.
και μου απαντάει:
Βεβαίως! Εδώ είναι η μετάφραση του κειμένου:
"Το ολοκαίνουργιο σπρέι Surface PreClean είναι πολύ αποτελεσματικό για την απολίπανση και τον καθαρισμό βρόμικων επιφανειών που έχουν κερί, λάδια και σιλικόνες."
Ελπίζω να βοήθησα! Χρειάζεσαι κάτι άλλο;
Αλλά μπορείς να ρωτήσεις και τεχνικά πράγματα:
Παράδειγμα 3
Γράφω:
Θέλω να φτιάξω ενα cutting board (για τρόφιμα) και εχω Καρυδιά;, Οξιά, Niangon και Φτελιά. είναι κατάλληλα αυτά τα ξύλα;
και μου απαντάει:
Για να φτιάξεις **cutting board** (ξύλο κοπής) για τρόφιμα, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις ξύλα που είναι **ανθεκτικά**, **μη τοξικά**, και **ευκολοκαθαριστικά**, καθώς το ξύλο θα έρθει σε άμεση επαφή με φαγητό. Επίσης, το ξύλο πρέπει να έχει **καλή αντοχή στις γρατζουνιές** και να μην απορροφά εύκολα υγρασία.
Ας δούμε τα ξύλα που αναφέρεις:
### 1. **Καρυδιά (Walnut)**
- **Κατάλληλο**: Η **καρυδιά** είναι ένα από τα καλύτερα ξύλα για cutting boards. Έχει καλή σκληρότητα, αντοχή και ομοιομορφία. Η επιφάνεια της καρυδιάς δεν τραυματίζεται εύκολα και δεν είναι πολύ πορώδης, κάτι που το καθιστά ιδανικό για χρήση σε ξύλινες επιφάνειες κοπής.
- Επιπλέον, η καρυδιά έχει εξαιρετική εμφάνιση και φυσική αντίσταση στην ανάπτυξη βακτηρίων λόγω της πυκνότητας και της αντοχής της.
- **Προσοχή**: Είναι σχετικά ακριβό ξύλο, αλλά είναι πολύ ανθεκτικό και ιδανικό για το σκοπό αυτό.
### 2. **Οξιά (Beech)**
- **Κατάλληλο**: Η **οξιά** είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για cutting boards. Είναι σκληρό ξύλο με καλή αντοχή και είναι εύκολο στη συντήρηση. Η οξιά δεν απορροφά εύκολα υγρασία και έχει καλές αντιβακτηριακές ιδιότητες.
- Ωστόσο, η οξιά μπορεί να είναι λίγο πιο «σκληρή» από άλλα ξύλα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φθορά στις λεπίδες των μαχαιριών πιο γρήγορα.
- Συνολικά, είναι μια εξαιρετική και πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με την καρυδιά.
### 3. **Niangon**
- **Προσοχή**: Το **Niangon** είναι ένα σκληρό και πυκνό ξύλο, που χρησιμοποιείται συχνά για έπιπλα και κατασκευές. Ωστόσο, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για cutting boards, καθώς είναι πολύ πυκνό και μπορεί να προκαλέσει φθορά στις λεπίδες. Επίσης, μπορεί να απορροφά υγρασία αν δεν έχει καλά φινιριστεί και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε επαφή με τρόφιμα λόγω των φυσικών του ελαίων.
- Αν και δεν είναι το πιο κατάλληλο για ξύλα κοπής, δεν είναι ακατάλληλο αν επεξεργαστεί σωστά και προστατευτεί με ένα καλό φινίρισμα. Ωστόσο, υπάρχουν καλύτερες επιλογές από πλευράς αντοχής και υγιεινής.
### 4. **Φτελιά (Elm)**
- **Προσοχή**: Η **φτελιά** είναι ένα πολύ όμορφο ξύλο, αλλά δεν είναι από τα καλύτερα για cutting boards. Έχει κάποια πορώδη δομή και είναι λιγότερο ανθεκτικό από άλλες επιλογές, όπως η καρυδιά ή η οξιά. Αν και έχει σχετικά καλή αντοχή στις γρατζουνιές, μπορεί να απορροφήσει υγρασία πιο εύκολα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την υγιεινή.
- Ωστόσο, αν το φτελιά είναι καλά φινιρισμένο και έχει επαρκή επικάλυψη προστασίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με προσοχή.
### Συμπερασματικά:
Τα ξύλα που προτείνεις που είναι πιο **κατάλληλα** για cutting boards είναι:
- **Καρυδιά (Walnut)**: Εξαιρετική επιλογή, ανθεκτική και ασφαλής για τρόφιμα.
- **Οξιά (Beech)**: Καλή επιλογή, αλλά να είσαι προσεκτικός με τις λεπίδες των μαχαιριών.
**Niangon** και **Φτελιά** δεν είναι οι καλύτερες επιλογές για cutting boards, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, με τη σωστή επεξεργασία και προστασία.
Για καλύτερη ανθεκτικότητα και υγιεινή, θα πρότεινα να επιλέξεις **Καρυδιά** ή **Οξιά**.
Τα παραδείγματα είναι άπειρα:
Προχθές που πήρα τη γνωμάτευση από μια μαγνητική τομογραφία που έκανα (μια γεμάτη σελίδα Α4) γεμάτη με ακαταλαβίστικους ιατρικούς (και τρομακτικούς) όρους, ζήτησα από το ChatGPT να μου την εξηγήσει με απλά λόγια γιατί μέχρι να την πάω στο γιατρό αρκετές μέρες μετά, θα με έτρωγε η αγωνία και έτσι μου την εξήγησε με απλά και κατανοητά λόγια.
Ακόμα και σχεδιασμό επίπλων του έχω ζητήσει.
Γενικά, αν δεν τα γνωρίζετε, αξίζει να τα βάλετε στην καθημερινότητα σας, αρκεί
να θυμάστε πως και αυτά δεν είναι αλάνθαστα, αλλά είναι μια πρώτη μεγάλη και άμεση βοήθεια για χίλια δυο ερωτήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζετε.